Miody pitne

Miód pitny to napój alkoholowy powstający, podobnie jak wino w wyniku fermentacji alkoholowej, w procesie produkcyjnym nie jest dolewany alkohol. W naszym kraju miód pijano już w epoce Piastów. Ta polska specjalność, od 2008 r. posiada oznaczenie Unii Europejskiej. Poza Polską miody pitne popularne są do dzisiaj na Litwie.

Rodzaje miodów pitnych

Miody pitne powstają po rozcieńczeniu miodu wodą lub naturalnym sokiem owocowym, w zależności od stosunku płynu do miodu są klasyfikowane na: półtoraki, dwójniaki, trójniaki, czwórniaki i piątaki. Półtoraki sa najmocniejsze, najbardziej skoncentrowane, odpowiednio piątaki najlżejsze i najmniej miodne. Miody można także aromatyzować dodatkiem przypraw, ziół i korzeni.

Jak powstaje miód pitny

Miód pitny powstaje w wyniku fermentacji brzeczki miodu, przy czym jaki to będzie miód, to już kwestia preferencji i indywidualnej receptury miodosytnika. Miody pitne mogą być sycone, a więc podgrzewane przed fermentacją oraz niesycone, przygotowywane na zimno.Im większe nasycenie miodem, tym dłużej miód pitny powinien leżakować. Czwórniaki leżakują ok 8 miesięcy, a półtoraki nawet 10 lat. Wiele z nich lezakuje w dębowych beczkach, co spływa na złożony smak końcowego produktu.

Jak pić miód pitny?

Tradycyjnie pija się go w temparaturze pokojowej, można go jednak także podgrzać i pić w formie grzańca. Z kostką lodu miód najlepszy będzie na lato, wówczas dobrze wybierać miody mniej skoncentrowane - czwórniaki lub trójniaki. Miód pitny to także znakomity dodatek do potraw, świetnie się komponuje z pastą z wątróbki, pasztetem, można nim wzmacniać sosy do mięs, polewać nim desery. Dodatek miodu pitnego uczyni posiłek bardziej eleganckim i wykwintnym.