Piwa i cydry

Polskie piwowarstwo w ostatnich latach rozwija się coraz prężniej, na terenie kraju powstaje coraz więcej rzemieślniczych browarów, popularne jest warzenie piwa na użytek domowy, działają stowarzyszenia piwowarów, organizowane są piwowarskie imprezy i konkursy. Piwo jest najczęściej spożywanym alkoholem w Polsce i z każdym rokiem zainteresowanie polskimi piwami jest coraz większe.

Rodzaje piwa

Podstawowy podział piw stworzony został biorąc pod uwagę proces fermentacji, rozróżniamy fermentację górną i dolną, zależy ona od rodzaju użytych przy produkcji drożdży. W wyniku fermentacji górnej otrzymujemy piwo Ale, w następstwie fermentacji dolnej powstaje natomiast Lager. Rozróżnia się ogromną liczbę stylów piwa takich chociażby jak popularny Pilsner, Stout, IPA, Kolsch, Porter i wiele, wiele innych. Piwa te różnią się recepturą, składem, zawartością alkoholu, każde ma własną specyfikę, powinno być pite z odpowiedniego naczynia.

Co to  jest piwo kraftowe?

Obecnie działa w Polsce niemal 300 browarów, z czego około 10% to niewielkie browary rzemieślnicze i restauracyjne oferujące autorskie, kraftowe piwa. Niezależne od wielkich koncernów browary kraftowe koncentrują się na jakości. Tworzone są przez pasjonatów, którzy poszukują nowych, nieoczywistych rozwiązań. Piwo kraftowe to przygoda, która niejednym nas może zaskoczyć. Sprawdź naszą ofertę on line.

Polski cydr rzemieślniczy

Cydr powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej z dojrzałych jabłek, w naszym kraju przy produkcji cydrów rzemieślniczych często korzysta się z odmian rodzimych - możemy trafić na cydry jednoskładnikowe, albo kupaże kilku odmian. W Polsce napój fermentowany z jabłek zwany jabłecznikiem pito już w średniowieczu, ale wówczas nie zyskał on szczególnej popularności, dopiero od kilku lat cieszy się coraz większym uznaniem. Polska jest jednym z największych producentów jabłek w Europie i na świecie, potencjał jest więc ogromny. Polskie cydry rzemieślnicze zdobywają nagrody w światowych konkursach.