Nalewki

Nalewka powstaje w wyniku maceracji owoców, ziół lub kwiatów alkoholem. Proces ten pozwala utrwalić aromaty i kolor zawarty w wyjściowych składnikach. Najdawniejsze ludy zamieszkujące polskie ziemie zajmowały się zbieractwem, gen ten trwa w nas do dzisiaj, w wielu współczesnych domach wciąż nastawia się sezonowe nalewki. 

Tradycyjne nalewki

Przepisy na tradycyjne nalewki przechodzą z pokolenia na pokolenie. Nalewka powstaje na bazie naturalnych, sezonowych składników, najczęściej także cukru lub miodu, niezbędny jest też czas. Zdarzają się również nalewki wytrawne przygotowywane bez dodatku cukru. Nastaw powinien pracować przed zlewem co najmniej kilka miesięcy. Z racji dostępności sezonowych półproduktów nalewki pija się zwyczajowo w miesiącach chłodu. Dobrze rozgrzewają i dostarczają nam zachowanych w procesie maceracji zbawiennych składników. Zimą, gdy nasza dieta staje się uboższa, to niezwykle cenna właściwość.

Nalewki na zdrowie

Alkohol wyciąga z owoców wiele cennych substancji i konserwuje je, o zdrowotnych właściwościach nalewek wiedziano już w średniowieczu. Trzeba pamiętać, że dla celów zdrowotnych wystarczą niewielkie dawki. W zależności od użytych owoców czy ziół działanie będzie różne. 

Najlepsze polskie nalewki

W Pole i Alkohole wyselekcjonowaliśmy i spróbowaliśmy całej masy rodzimych nalewek. Dziś chcemy się z Wami podzielić naszym wyborem. Polecamy klasyczne smaki owocowe - mniej lub bardziej wytrawne i o różnej mocy, a także nalewki o lokalnym charakterze, jak chociażby podhalańska litworówka czy tatrzańska śliwowica. Dziś wobec rozwoju kraftowego alkoholu w naszym kraju polską nalewkę definiuje się na nowo - nadaje się  ona nie tylko do picia w pojedynkę, producenci coraz częściej polecają mieszać nalewki w drinkach, tworzyć na ich bazie szprycery, serwować je z kostką lodu. Na naszych oczach rodzi się nowe ujęcie, nowy, trend, nowa jakość tradycyjnej nalewki.