Wino

Wino w pigułce

Wino to napój alkoholowy uzyskiwany przez fermentację soku winogronowego tzw. moszczu. Wyróżniamy wina białe, różowe i czerwone, wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie - w zależności od zawartości cukru. Wina musujące to te nasycone dwutlenkiem węgla - może być on uzyskany poprzez dodanie roztworu cukru i drożdży do wina właściwego i wtórną fermentację w butelce - to tzw. metoda tradycyjna lub inaczej szampańska. Dwutlenek węgla może być też dodawany sztucznie, wówczas bąbelki są grubsze i bardziej nachalne. 

Winorośl właściwa, Vitis vinifera dzieli się na szereg odmian, inaczej szczepów. Każdy z nich ma inną specyfikę, inne wymagania i stanowi wyjściową do produkcji różnych win. 

Polskie winiarstwo

Początki polskiego winiarstwa sięgają X w. i kojarzone są z działalnością zakonów Benedyktynów i Cystersów. W średniowieczu wino było ściśle związane z liturgią - pod Krakowem, w Gnieźnie i w okolicach Zielonej Góry powstawały wówczas pierwsze winnice. XIV w. był złotą erą polskiego winiarstwa,  główne ośrodki winiarskie koncentrowały się w sąsiedztwie Zielonej Góry, Krakowa, Torunia, Lwowa, Sandomierza i Krosna. Potem nastąpił kryzys, w pierwszej fazie przyczyniło się do niego ochłodzenie klimatu, w kolejnej plaga filoksery, a następnie czas wojen. Polskie winiarstwo zaczęło się reaktywować w latach 80. XX w., a prawdziwy renesans przeżywa dopiero od dekady. 

Polskie wino współcześnie

Biznes winiarski w Polsce dynamicznie się rozwija na przestrzeni ostatnich kilku lat, z każdym rokiem przybywa kilkudziesięciu zarejestrowanych producentów, zwiększają się też areały upraw. Dziś działa w Polsce około 400 winnic. Dzięki coraz większemu doświadczeniu rodzimych winiarzy wino udaje się też coraz lepiej. Klimat w Polsce jest kapryśny i wymagający dlatego w wielu miejscach sprawdzają się przede wszystkim bardziej odporne odmiany hybrydowe winorośli: johanniter, regent, hibernal, seyval blanc, cabernet cortis, rondo, jutrzenka, leon millot, aurora. Coraz częściej powstają także wina znanych odmian: pinot noir, chardonnay, riesling. Najwięcej winnic koncentruje się w Lubuskiem i w Małopolsce,  na tę chwilę w każdym z polskich województw uprawiane jest wino.

Pole i Alkohole - selekcja polskich win

W ofercie Pole i Alkohole przedstawiamy wyselekcjonowaną selekcję win z różnych zakątków kraju. Wszystkich próbowaliśmy i wiemy, że są dobrym towarzyszem rodzinnych, biesiad, imprez z przyjaciółmi a także wieczornych posiłków.