Słone przekąski
Słona przekąska na zimno, do szkoły lub na podróż, to najlepszy sposób na pyszne uzupełnienie kalorii w czasie, gdy nie mamy dostępu do pełnowartościowych dań lub możliwości ich przyrządzenia. Nie muszą być to, pełne niekorzystnie wpływających na organizm tłuszczy, chipsy ziemniaczane, ani marketowe smakołyki o niepewnym składzie. Zdrowe, słone przekąski do chrupania w każdej chwili są równie smaczne, w pełni bezpieczne, a jednocześnie dostarczają wartościowych składników odżywczych. Ciekawą alternatywą są między innymi chipsy z bobu, które wolne są od sztucznych konserwantów i ulepszaczy, za to dostarczają pokaźnej dawki białka oraz kwasu foliowego. Doskonałym prowiantem, idealnym do wrzucenia do plecaka, są natomiast aromatyczne kawałki suszonej wołowiny, wędzone prawdziwym dymem z drewna olchowego, wykonane z najwyższej jakości mięsa i naturalnych przypraw. Świetnie sprawdzą się również jako przekąski na słono do meczu. Dobrze komponują się z rzemieślniczym piwem, zdrowszą wersją napoju gazowanego – fermentowaną kombuchą, a nawet ekologiczną lemoniadą.Słone przekąski z ciasta francuskiego na wieczór przy filmie lub domową imprezę z przyjaciółmi są wyjątkowo prostym w przygotowaniu poczęstunkiem. Uniwersalność tego rodzaju ciasta sprawia, że są łatwe w przygotowaniu i mogą być przyrządzane z wielu rozmaitych składników, wśród których każdy znajdzie swój ulubiony smak. Mogą być upieczone z dodatkiem delikatnej szynki parmeńskiej lub, w wersji wegetariańskiej, z samymi warzywami, np. pomidorkami cherry i oliwkami. Przekąski słone można przygotować również całkowicie wegańsko, np. z pieczonych z przyprawami strączków czy faszerowanych roślinnym nadzieniem warzyw. Do ich stworzenia nadaje się również pieczywo – świetnie smakuje podane z rozmaitymi pastami lub hummusem oraz krótko zapiekane jako klasyczna, włoska bruschetta z pomidorami, bazylią i oliwą extra virgin. Aby sprawnie i szybko urządzić przyjęcie, warto połączyć domowe smakołyki na słono z naturalnym, małym co nieco od lokalnych producentów zdrowego jedzenia.