Mleko od rolnika
Prawdziwe mleko od rolnika nie może równać się z żadnym innym, nawet najlepszym, produkowanym przemysłowo mlekiem. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu i naturalnemu składowi ma wyjątkowy, niepodrabialny smak, jaki większość z nas pamięta z dzieciństwa. Wykorzystamy je do zrobienia przepysznych, sycących naleśników, omletów, owsianek i zup mlecznych – mleko zdecydowanie króluje podczas naszych śniadań. Przygotujemy dodający energii, owocowo-warzywny koktajl oraz zachwycające bogatym smakiem ciasta. Mleko od rolnika to także doskonały surowiec do przygotowania domowego masła, twarogu albo jogurtu, które są świetną alternatywą dla miłośników nabiału, którzy ze względu na nietolerancję nie mogą pić nieprzetworzonego mleka. Może również posłużyć do przygotowania wygładzającej i nawilżającej skórę kąpieli lub stać się bazą do stworzenia łagodzących maseczek do twarzy z płatkami owsianymi – mleko jest rewelacyjnym domowym kosmetykiem.
Dziś, między innymi dzięki Pora na Pola, możemy znów raczyć się tym pysznym napojem, popijając prosto ze szklanej butelki, w której mieści się aż litr mleka od rolnika. Cena takiego prawdziwego mleka, choć nieco wyższa od tej, którą musimy zapłacić za taką samą pojemność w sklepie, nie różni się znacząco, zarówno w przypadku mleka krowiego, jak i koziego. Biorąc pod uwagę nieporównywalnie wyższą jakość naturalnego surowca, pochodzącego od zwierząt żyjących w przyjaznych warunkach i żywionych najlepszą, starannie dobraną dla ich zdrowia paszą, oraz bogactwo składników odżywczych, jakie możemy znaleźć w takim mleku, jest to bardzo korzystna cena. Litr mleka od rolnika zawiera od 4,5 do 5% tłuszczu, ok. 3% białka i do 5% węglowodanów w przypadku krowiego, oraz nawet do 6,5% tłuszczu oraz porównywalne (w stosunku do krowiego) ilości białka i węglowodanów w przypadku mleka koziego. Mleko jest też, a może przede wszystkim, źródłem wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kości u dzieci, oraz pomaga zapobiegać osteoporozie u osób starszych.