Wyświetlanie wszystkich 22 wyników

Żur z białą kiełbasą i boczkiem

29,99 900 ml

Delikatny, dla tych, którzy nie lubią nadmiernej kwasowości w żurku. Duży w nim udział boczku i białej kiełbasy, aromatyczny wywar mięsno-grzybowy suto doprawiony jest majerankiem i śmietaną.

„Ja akurat wolę, gdy żurek nie jest zbyt kwaśny, ten mi smakował, zupa na bogato”. ~ Róża

White Lite – zupa rybna

30,25 500 ml

Słoiczek pysznej zupy rybnej z manufaktury Leniwa Rodzina.
Produkt bezglutenowy, bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku.

Zupa chrzanowa

21,17 900 ml

Propozycja dla niejedzących mięsa entuzjastów mocnych smaków, solidnie zaprawiona śmietaną, intensywnie chrzanowa, fajnie pobrzmiewają w niej grzyby. Pan Michał korzysta z własnoręcznie ścieranego chrzanu.

„W życiu nie jadłam lepszej chrzanowej”! ~ Agata

Flaczki staropolskie

19,40 500 ml

Pikantna zupa o ładnej przełamanej czerwienią papryki barwie, flaczki z chrupiącą bułeczką posmarowaną masłem to bardzo dobra rzecz.

„Przeniosłem się w czasie do wczesnego dzieciństwa, Babcia robiła flaki co piątek, zagryzało się do nich chleb prosto z pieca”. ~ Adam

Żurek tradycyjny na domowym zakwasie

15,88 500 ml

Żurek z Grzegorzewic jest tradycyjny, bogaty i zawiesisty, przygotowany na domowym zakwasie, doprawiony konkretnie pieprzem i majerankiem. Znaczny jest w nim udział białej kiełbasy i boczku wędzonego. Nie jest to bardzo kwaśny żurek, choć charakteru mu nie brakuje, wszak dużo w nim przypraw i dodatków.

„Zupa pyszna, bardzo majerankowa”. ~ Krzysiek

Barszcz czerwony

15,88 900 ml

Barszcz czerwony z Wodnej Osady jest słodkawy, kwasowość – typowa dla barszczu nie wybija się tu na pierwszy plan. Ma wspaniały, intensywnie czerwony kolor. Najlepiej serwować go z uszkami, albo pić z filiżanki zamiast herbaty – barszcz czerwony to zupa mocy.

„Wierzę, że barszcz czerwony to oręż. Piję na co dzień dla zdrowotności, ten jest przyjemnie słodkawy, ma intensywny kolor”. ~ Agata

Zupa rybna

17,64 500 ml

Zupa rybna z Wodnej Osady jest bardzo bogata, znajdziemy w niej wiele gatunków ryb z grzegorzewickich stawów – sandacza, suma, szczupaka, płoć, okonia, leszcza, lina i inne. Zupa zbliżona w konsystencji do rosyjskiej uchy, nie jest zaciągana pomidorami, jak choćby francuska bouillabaisse, to klarowny bulion rybny z warzywami i całą mocą rybiego mięsa. Do tego bagietka, słoneczne popołudnie w ogrodzie lub na balkonie i pełnia szczęścia osiągnięta!

„Bardzo smaczna, słodkawa i duuuuuużo ryby w środku”. ~  Natalia

Zupa gulaszowa z wołowiny

35,10 900 ml
Przyjemnie zawiesista, dobrze doprawiona, konkretna zupa, która posłużyć może za pełny obiad. Sporo w niej kawałków wołowego udźca, zacierek, papryki i ziemniaków, zaciągnięta jest koncentratem pomidorowym. Fajna opcja do zjedzenia po wysiłku fizycznym. Najlepsza z pajdą chleba. „Moja Babcia robiła zupy z zacierkami, od lat nie jadłam, ależ to sentymentalne danie było!” ~ Agata

Zupa gulaszowa

19,40 500 ml

Gulaszowa z Wodnej Osady to bardzo bogata, sycąca zupa z mięsem wołowym, warzywami i dodatkiem zacierek. Może spokojnie posłużyć za pełne danie obiadowe, nie jest to rodzaj zawiesistej zupy, zaprawianej zasmażką, koncentratem czy śmietaną, płyn jest dość rzadki, choć wsadu w nim nie pożałowano.

„Mnie się ta zupa kojarzy z mroźnym popołudniem gdzieś w górach, na nartach. Lubię, danie stawia na nogi, daje energię na kawał dnia”. ~ Krzysiek

Zupa grochowa

30,87 900 ml
Grochówka najlepsza jest na chłodne dni. Wspaniale syci i rozgrzewa. Wersja Michała Szczęsnego jest delikatna, niezbyt pikantna, niezbyt zawiesista, konkretna poprzez udział boczku i kiełbasy – to taka dobra, domowa zupa. „Jadłabym, to taka domowa zupka” ~ Róża

Zupa fasolowa

30,87 900 ml
Sycąca zupa ze znacznym udziałem białej, okazałej fasoli Jaś, wzmocniona smakiem wędzonki i z wyraźnym aromatem majeranku. Fasolowa od Michała Szczęsnego jest delikatna, niezbyt pikantna. „Przypomniały mi się kolonie, to takie proste, polskie smaki”. ~ Krzysiek

Zupa kokosowa z makaronem ryżowym (Laksa)

25,54 540 ml

Tradycyjna malezyjska zupa na mleku kokosowym, trawą cytrynową i imbirem. Danie idealne do podania ze świeżą kolendrą, makaronem ryżowym i grillowanym tofu. Polecana dla fanów lekkich tajskich smaków.

Zupa krem z buraka kokosowa  EKO

40,33 900 ml

Delikatna zupa kremowa na bazie buraków i mleka kokosowego z nutą egzotycznej bergamotki. Proponujemy podawać z grzankami i świeżym tymiankiem. Polecana również dzieciom.

Zupa Kapuśniak EKO

26,88 900 ml

Tradycyjna polska zupa na bazie ekologicznej kiszonej kapusty z Kaszub z wędzoną papryką. Polecana dzieciom.

Zupa Minestrone EKO

40,33 900 ml

Tradycyjna włoska zupa warzywna z groszkiem na bazie pomidorów i warzyw korzeniowych. Doskonała na każdy obiad podana z czosnkowo-ziołowymi grzankami. Polecana dzieciom.

Zupa Marokańska Harira EKO

43,01 900 ml

Tradycyjna marokańska zupa na bazie ciecierzycy z korzennymi aromatami kminu i cynamonu. Gęsta konsystencja czyni to danie konkretnym posiłkiem. Polecana z kuskus i świeżymi ziołami.

Zupa z kimchi kokosowa EKO

43,01 900 ml

Tradycyjna ostra koreańska zupa z kichmi Zakwasowni. Danie idealne do podania ze świeżą kolendrą, makaronem ryżowym i grillowanym tofu. Polecana dla fanów ostrych smaków.

Niedostępny
Zobacz więcej

Zupa krem z dyni i bergamotki EKO

40,33 900 ml

Delikatna zupa kremowa na bazie dyni i mleka kokosowego z dodatkiem mango i aromatem egzotycznej bergamotki. Proponujemy podawać z pestkami dyni i świeżym pesto np. z kolendry. Polecana również dzieciom.

Niedostępny
Zobacz więcej

Ostra zupa tajska Tom-Yum EKO

44,35 900 ml

Tradycyjna ostra tajska zupa z chili, trawą cytrynową i imbirem. Danie idealne do podania ze świeżą kolendrą, makaronem ryżowym i grillowanym tofu. Polecana dla fanów ostrych smaków.