Prawdziwie domowe dania i naturalne, swojskie wyroby, pełne smaku i aromatu. Dla wszystkich, którzy nie mają czasu… albo czasoprzestrzeni (czyli czasu i miejsca!) na gotowanie. We współpracy z naszymi dostawcami pomagamy w sprawnej organizacji codziennego menu, przygotowaniu domowego obiadu dla połowy miasta i imprezy niespodzianki, gdy największym zaskoczeniem są… pojawiający się goście.

Wyświetlanie 1–50 z 208 wyników

Śledzik w oleju z cebulą 300g

23,52 
Świąteczny śledzik w oleju z cebulą 300 g
 
Skład: filety śledziowe, olej rzepakowy pierwszego tłoczenia, cebula, pieprz
 
Termin przydatności: 10 dni od otwarcia

Ser Czarnuszek typu gouda dojrzewający 3 miesiące 300g

29,40 
Ser Czarnuszek typu gouda dojrzewający 3 miesiące. Do wytworzenia sera z czarnuszką użyto mleka świeżego, niepasteryzowanego, posiadającego naturalne wapno.
Skład: mleko EKO świeże niepasteryzowane, czarnuszka, podpuszczka, kultury bakteryjne MSO, sól, oliwa extra vergine z oliwek
Termin przydatności: 14 dni

Pieczony schab środkowy nadziewany suszoną śliwką 400g

30,91 
Pieczony schab środkowy nadziewany suszoną śliwką 400g.

 
Skład: schab środkowy, śliwki suszone, majeranek, sól, pieprz, czosnek, liść laurowy
 
Termin przydatności: 14 dni

Schab pieczony 400g

29,23 
Schab pieczony 400 g
 
Skład: schab środkowy, majeranek, musztarda, czosnek, sól, pieprz, liść laurowy
 
Termin przydatności: 14 dni

Pastrami 200g

39,06 

Pastrami – długo peklowany mostek wołowy, obficie natarty suchymi ziołami następnie wędzony 8-10 godzin w drzewie liściastym. Znakomity na zimne i gorące kanapki zwłaszcza z dodatkiem musztardy rosyjskiej z wędzonymi jabłkami.

Skład: mostek wołowy z solanki (sól, peklosól, cukier brązowy, czosnek, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, chilli) sucha wcierka (sól, pieprz, musztarda, kolendra, czosnek suszony, słodka papryka ) (krojone, pakowane vacum)

Przydatność do spożycia: 2 tygodnie od wyprodukowania w lodówce.

Pulled pork 300g

35,81 

Pulled pork – to szarpana łopatka wieprzowa. Marynowana w suchych przyprawach przez dobę, a następnie okadzana dymem z drzew liściastych low and slow przez kolejne 8-10 godzin. Po upieczeniu łopatka jest ręcznie dzielona na włókna i podlewana domowym jabłkowo-miodowym winegretem. Polecam serwować ją z dodatkiem mojego kimchi sław w kanapce lub saute.

Skład: łopatka wieprzowa, papryka, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona cebula, winegret (ocet jabłkowy, cukier brązowy, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, czosnek) (pakowane vacum)

Przydatność do spożycia: 2 tygodnie od wyprodukowania w lodówce.

Pierogi ruskie 12 szt.

19,53 

Pora na pierogowy klasyk.

 

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – ziemniaki, ser biały, cebula, majeranek, pieprz, sól, czosnek.

Pierogi z kaczką i żurawiną 12 szt.

19,53 

Dwanaście lepionych ręcznie i ugotowanych w dniu dostawy pierogów. Gotowe do spożycia (najlepiej podgrzać), można zamrozić na inny raz. Te są z farszem z przyprawionego wolnogotowanego mięsa z kaczki.

 

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – mięso kaczki wolnogotowane, cebula, seler, marchewka, pietruszka, seler, czosnek, pieprz, majeranek, sól, ziele angielskie, liść laurowy.

Pierogi wołowe 12 szt.

19,53 

Pierogi z delikatnego ciasta są specjalnością Pani Pauliny. Te są z farszem wołowym, doskonale i wyraziście przyprawione, super świeże.

 

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – mięso wołowe wolnogotowane, cebula, marchewka, pietruszka, seler, czosnek, pieprz, majeranek, sól, ziele angielskie, liść laurowy.

Pierogi z serem słodkim 12 szt.

19,53 

Ser na słodko w ręcznie lepionych, świeżych pierogach.

 

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – ser biały, imbir, kardamon, cynamon, wanilia, cukier.

Twarożek czosnkowo – cebulowy 200 g

15,29 

Zwycięzca w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz w wielu innych. Nic dziwnego, aksamitna konsystencja i oryginalny smak robią swoje. Twarożek ma bardzo mocny i charakterystyczny smak – polecam do pieczywa osobom, które lubią ostrość czosnku i cebuli.  

Skład: mleko krowie, śmietana, czosnek, cebula, sól.

Pierogi wegańskie z cukinią, słonecznikiem i cebulą prażoną 12 szt.

19,53 

Wegańska propozycja od Pani Pauliny. Prażone dodatki nadają charakterystyczny smak.

 

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – cukinia, słonecznik prażony, cebula prażona, sól, czosnek.

Pierogi z kapustą i grzybami 12 szt.

19,53 

Klasyczne połączenie w ręcznie lepionych pierogach – jeszcze nie są zrobione, bo Smaki Mamuśki chcą, żebyś je dostał super świeże!

 

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – kapusta kiszona, grzyby suszone, sól, pieprz.

Smalczyk z jabłkiem 200 g

11,17 

To jest pyszne! Smalec z wysokiej klasy mięsa połączony z jabłkiem, cebulką oraz naturalnymi przyprawami. Świetnie smakuje zwłaszcza w klasycznej wersji – na pajdzie chleba i z ogórkiem kiszonym.  

Skład: słonina, mięso wieprzowe, jabłko, cebula, pieprz czarny/ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie, sól.

Ketchup łagodny – Aniołek Dziadunia

8,09 

Ketchup o bardzo wysokiej zawartości przetartych pomidorów w wersji dla osób lubiących łagodny smak. Ketchup bez zagęszczaczy, więc konsystencja jest bardziej naturalna – trochę rzadsza niż ketchupów znanych z półek supermarketów.

 

Skład: przecier pomidorowy z przetartych pomidorów (71%), cebula, cukier, ocet spirytusowy 10%, sól, przyprawy, czosnek.

Ravioli nadziewane szpinakiem i świeżą ricottą 250 g

14,95 

Amore pasta to świeży makaron przygotowany z jajek i pełnowartościowej semoliny durum o niskim indeksie glikemicznym. Klasyczne połączenie szpinaku i świeżego sera ricotta idealnie pasuje na każdą okazję.

Ugotuj niezwłocznie (najpóźniej następnego dnia) i zjedz albo zamroź. Wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 4-5 minut. Produkt świeży, następnie głęboko mrożony, rozmraża się w transporcie.

Skład: ser ricotta, semolina z pszenicy durum, szpinak, woda, jajka, ser Grana Padano DOP, przyprawy

Chrzan nadwarciański po staropolsku słoiczek 170 g

7,26 

Chrzan ten otrzymał kulinarną “Perłę” i jest prawdziwą perłą. Oryginalna, stara receptura bez pasteryzacji. Świetny dodatek do zupy, sosu, pieczonego mięsa czy kanapki. 

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Skład: korzeń chrzanu (74%), woda, cukier, sok z cytryny, kwas cytrynowy.

Majonez czosnkowy z jaj z własnego gospodarstwa 300 ml

14,95 

W gospodarstwie Państwa Putkowskich oprócz serowarni i wędzarni są także kury – połączenie jaj, oleju i dużej ilości świeżo wyciśniętego czosnku to majonez o bardzo wyrazistym i ostrym smaku – świetny jako dip do przekąsek. Skład: olej, jajka, musztarda, ocet, pieprz czarny/ ziołowy, czosnek, sól, cukier.

Pasztet z ciecierzycy wegański 200 g (zamów do poniedziałku do 15:00)

12,80 

Pieczeń z ciecierzycy to wegański dodatek do kanapek. To sycący wyrób, mogący stanowić również odrębne danie.

Skład: ciecierzyca, marchew, papryka, pomidory, cebula, kasza jaglana, natka pietruszki, olej rzepakowy, czosnek, papryka, pomidory

Majonez wegański z mango 210 ml (zamów do poniedziałku do 15:00)

14,39 

Gęsty majonez na mleku sojowym, w wersji na słodko, z mango.

Skład: olej rzepakowy, napój sojowy, mango, gorczyca, czosnek, sól, cukier.

Pierogi z farszem szpinakowo-oscypkowym 12 szt.

19,53 

Smaki Mamuśki to pierogi o bardzo zróżnicowanych farszach. Tutaj mamy szpinak z dodatkiem cebuli i oscypka. Szczególnie dobrze smakują podsmażone.

 

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – szpinak, cebula, oscypek, pieprz, sól, czosnek.

Pasztet z indyka 400g

19,99 

Pasztet z indyka to wyborny główny składnik na chrupiącą kromkę chleba ze świeżym wiejskim masełkiem. Polecamy każdemu kto chce spróbować indyka w takim właśnie wydaniu!

Składniki: udziec z indyka 80%, podgardle wieprzowe 10%, grzyby suszone koźlak, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, gałka muszkatołowa , śmietana, jaja, bułka,  bułka  tarta, marchew, korzeń pietruszki 

Termin przydatności : 14 dni

Wolno pieczona szynka 400g

27,22 

Każdy z nas ma ochotę na kanapki z szynką z prawdziwego zdarzenia. Genialnym pomysłem będzie właśnie wolno pieczona szynka. 

Skład: szynka wieprzowa, czosnek, rozmaryn, sól, pieprz, liść laurowy
 
Termin przydatności: 14 dni

Ketchup dla dzieci słodzony miodem

10,43 

Skład: koncentrat pomidorowy 45%, przecier warzywny (seler, cebula, marchew) 25%, miód wielokwiatowy 16%, olej rzepakowy, przyprawy, sól.

Chrzan nadwarciański ostry słoiczek 170 g

7,26 

Wyrazisty, ostry chrzan – jego woń uderza od razu po odkręceniu słoiczka. Fantastyczny.

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Skład: korzeń chrzanu (75%), woda, cukier, sok z cytryny, kwas cytrynowy.

Pierogi z jabłkiem i cynamonem 12 szt.

19,53 

Dwanaście pierogów z jabłkiem w wersji na słodko.

 

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – jabłko, imbir, kardamon, cynamon, wanilia, cukier.

Kotlet szpinakowy wegański (zamów do poniedziałku do 15:00)

9,61 

Kotlet szpinakowy wegański od Vege Kiosk. Doskonały na obiad lub jako przekąska po podgrzaniu w piekarniku lub na patelni.

Skład: szpinak, kasza jaglana, słonecznik pestki, czosnek, cebula, olej rzepakowy, sól, przyprawy.

Ketchup bardzo ostry – Piekielny Ognik

8,09 

Pora na coś ostrego! Piekielny Ognik to ketchup z Ogródka Dziadunia wzbogacony płatkami chili! Dla osób, które chcą podkręcić smak swoich kanapek czy przekąsek.

 

Skład: przecier pomidorowy z przetartych pomidorów (70%), cebula, cukier, ocet spirytusowy 10%, przyprawy, płatki chili, sól, czosnek.

Śniadaniowy twarożek z mleka eko ze szczypiorkiem i rzodkiewką 200g

12,80 
Śniadanie to podstawa! Dlatego też polecamy przepyszny twarożek z mleka Eko w towarzystwie szczypiorku i rzodkiewki.
 
Skład: Mleko świeże EKO, szczypiorek, rzodkiewka, sól , pieprz
 
Termin przydatności: 5 dni

Pasztet z kaczki 235 g

20,16 

Kaczka uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Domowy pasztet z pieczonej kaczki jest pracochłonny ale jego smak rekompensuje wszystko. Polecamy doskonałej jakości i o wyśmienitym smaku wyroby tradycyjne. Polecamy doskonałej jakości i o wyśmienitym smaku wyroby tradycyjne.

Termin przydatności: minimum miesiąc. 
 
Składniki: mięso z kaczki, cebula świeża, jabłka, czosnek świeży, majeranek, sól, olej roślinny rzepakowy, papryka słodka, pieprz czarny

 

Pasztet grzybowy ze śliwkami wegański 200 g (zamów do poniedziałku do 15:00)

12,80 

Pasztet grzybowy z dodatkiem suszonych śliwek na bazie zielonej soczewicy i kaszy gryczanej. Wegański – jak każdy wyrób od Vege Kiosk.

Skład: zielona soczewica,kasza gryczana,grzyby, suszone śliwki, cebula,marchew,olej rzepakowy, czosnek,mąka ziemniaczana, kasza jaglana.

Pasztet orientalny wegański 200 g (zamów do poniedziałku do 15:00)

12,80 

Pasztet w wegańskim wydaniu od Vege Kiosk. Świetny do pieczywa, na kanapki lub jako oddzielne danie. 

Skład: czerwona soczewica, marchew, cebula, kasza jaglana, pomidory, olej rzepakowy, sól, przyprawy

Pierogi wieprzowe z gęsiną 400 g (zamów do poniedziałku do 19:00)

19,99 

Gęsina z polskich gęsi owsianych doczekała się debiutu w roli nadzienia do  pierogów. Jej głęboki smak z pewnością zadowoli zarówno miłośników gęsiny jak i amatorów pierogów. Zapraszam do spróbowania :). Pierogi posiadają Znak Jakość Tradycja. Nagroda w kategorii Skarby Natury na targach Regionalia 2017, a także wpis na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa

Najlepsze po podgrzaniu, Wrzucić na lekko osolony wrzątek, poczekać aż wypłyną i po niecałej minucie odcedzić. Można też odsmażyć na patelni. Podawać ze skwarkami lub smażoną cebulką.

Skład: mięso wieprzowe (39%), mięso z gęsi (24%), tłuszcz z gęsi (4%), mąka pszenna (gluten pszenny), cebula, czosnek, warzywa suszone (seler), jaja, olej roślinny, woda, przyprawy naturalne, majeranek, pieprz czarny, sól.

Ćwikła z chrzanem ostra 300 g

6,70 

Prawdziwa ćwikła z chrzanem od Pana Cieśli. Bez sztucznych konserwantów, barwników czy ulepszaczy.

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Skład: buraki (42%), chrzan (42%), cukier (10%), woda, kwas cytrynowy.

Gołąbki domowe z ryżem 4 szt. (ok. 550g) (zamów do poniedziałku do 19:00)

24,01 

Gołąbki najlepiej smakują na ciepło w sosie własnym, pomidorowym lub grzybowym, podgrzane pod przykryciem na patelni lub w garnku delikatnie podlane wodą. Mogą być podane solo, z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub pieczywa jako wyśmienite danie obiadowe.

Skład: mięso wieprzowe (68%), ryż (20%), kapusta biała głowiasta, cebula, warzywa suszone (seler), olej roślinny,koper włoski, woda, przyprawy naturalne, pieprz czarny, sól.

Pierogi pomidorella 12 szt.

19,53 

Smaki Mamuśki to świetne pomysły na farsze. Pomidor, mozarella i bazylia – znane połączenie zamknięte w cieście pierogowym to moim zdaniem świetny pomysł :).

 

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – pomidory, mozarella, bazylia, sól, czosnek.

Kotlet buraczany wegański (zamów do poniedziałku do 15:00)

9,61 

Kotlet buraczany wegański to propozycja Vege Kiosku. Może stanowić składnik obiadu lub po prostu pożywną przekąskę.

Skład: buraki czerwone, kasza jaglana, natka pietruszki, ziarno słonecznika, olej rzepakowy, sól, przyprawy

Smalec 200 g

6,70 

Przeznaczony do smażenia, wytopiony ze słoniny wysokiej jakości, bez żadnych dodatków.  

Skład: słonina 100%.

Gnocchi nadziewane mozzarellą i pomidorkami suszonymi 500 g

28,39 

Gnocchi to puszyste kuleczki z rozpływającą się w ustach mozzarellą połączoną z suszonymi na słońcu pomidorkami.

Ugotuj niezwłocznie (najpóźniej następnego dnia) i zjedz albo zamroź. Wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 4 minuty. Produkt świeży, następnie głęboko mrożony, rozmraża się w transporcie.

Skład: woda, płatki ziemniaczane, suszone pomidory, ser mozzarella, ser ricotta, mąka pszenna, bazylia świeża, sól, przyprawy, olej słonecznikowy.

Wolno pieczona karkówka 400g

25,37 

Nie ma co się oszukiwać, ale taka pieczeń to coś wybitnego! Coś co sprawdza się na każdą okazję. Urodziny, imieniny lub po prostu kolacja. W każdym przypadku doskonała na kanapkę lub jako plasterek pysznej przystawki. Miękka, soczysta i aromatyczna. Polecamy!

 
SKŁAD: karkówka wieprzowa, czosnek, liść laurowy, majeranek, musztarda dijon, sól, pieprz
 
Termin przydatności : 14 dni

Pierogi ruskie z boczkiem 12 szt.

19,53 

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – ziemniaki, ser biały, cebula, boczek, majeranek, pieprz, sól, czosnek.

Ketchup dla dorosłych słodzony sokiem jabłkowym

10,43 

Skład: koncentrat pomidorowy 44%, przecier warzywny (woda, seler, cebula, marchew) 32%, woda 16%, koncentrat jabłkowy 9%, pasta chili, olej rzepakowy, sól, przyprawy.

Tortelli grande nadziewane aromatycznym boczkiem i ziemniakami 260 g

17,47 

Amore pasta to świeży makaron przygotowany z jajek i pełnowartościowej semoliny durum o niskim indeksie glikemicznym. Niepowtarzalny smak naszego farszu to sekret palonych ziemniaków i długo dojrzewający specku z regionu Alto Adige przyprawiany solą, pieprzem, liściem laurowym i owocami jałowca, wędzony przy użyciu drewna bukowego przez dziesięć dni.

Ugotuj niezwłocznie (najpóźniej następnego dnia) i zjedz albo zamroź. Wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 6-7 minut. Produkt świeży, następnie głęboko mrożony, rozmraża się w transporcie.

Skład: semolina z pszenicy, ziemniaki, speck, ser scamorza, ser ricotta, woda, jaja, cebula, olej rzepakowy, przyprawy

Pierogi wegańskie z farszem pieczarkowym i dodatkami 12 szt.

19,53 

Wegańska propozycja od Pani Pauliny.

 

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – pieczarki, por, szczypior, czosnek, sól, pieprz.

Sałatka jarzynowa 300 g

20,80 

Tradycyjna polska sałatka najpopularniejsza w polskich domach czyli sałatka jarzynowa jedyna w swoim rodzaju!

Skład: ziemniaki, ogórek kiszony, jajka, marchew, ,kukurydza, por, musztarda, jabłka, majonez,sól ,pieprz,groszek.
 
Termin przydatności do spożycia: 4 dni

Fasolka po bretońsku wegańska 320 ml (zamów do poniedziałku do 15:00)

16,00 

Wegańska fasolka po bretońsku od Vege Kiosk. 

Skład: fasola biała,marchew,cebula,pomidory, czosnek, olej rzepakowy,tofu wędzone,przyprawy, sól, pieprz

Pierogi z kurczakiem 12 szt.

19,53 

Duszone, przyprawione mięso z kurczaka w delikatnym cieście pierogowym od Smaki Mamuśki. Gotowe do zjedzenia.

 

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – mięso kurczaka duszone, jabłko, cebula, czosnek, pieprz, sól, kozieradka.

Majonez wegański 1000 wysp 210 ml (zamów do poniedziałku do 15:00)

14,39 

Wegański sos 1000 wysp. Gęsty, pyszny, z kawałkami ogórków i ziarnami gorczycy.

Skład: olej rzepakowy, napój sojowy, pomidory, gorczyca, ogórek konserwowy, czosnek, sól, cukier.

Kotlet marchewkowy wegański (zamów do poniedziałku do 15:00)

9,61 

Kotlet na bazie marchewki i kaszy jaglanej o aromatycznym ziołowym smaku z wyczuwalnymi czosnkiem i cebulą.

Skład: marchew, kasza jaglana, natka pietruszki, siemię lniane, majeranek, czosnek, cebula, olej rzepakowy, sól, przyprawy.

Mus z wątróbki 240 g

13,58 

Prosty ale jednocześnie elegancki mus z wątróbki. Produkt ręcznie robiony bez użycia konserwantów. 

Termin przydatności: minimum miesiąc. 
Składniki: wątroba z kurczaka, cebula świeża, śmietana, wino czerwone, masło, sól, pieprz czarny.

 

Domowe dania i swojskie wyroby gotowe

Gotowe dania garmażeryjne stanowią bardzo duże ułatwienie w kuchni. Pozwalają na sprawniejsze przygotowanie pełnowartościowych posiłków nawet w sytuacji, gdy w ferworze codziennych obowiązków mamy mało czasu na gotowanie, szybko musimy zorganizować przyjęcie dla gości, lub po prostu brak nam jeszcze kulinarnego doświadczenia w ich przyrządzaniu. Jedzenie domowych dań to zdecydowanie najlepszy sposób na zdrową dietę, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby korzystać z małej pomocy, kupując gotowe swojskie wyroby. Domowe pierogi czy gołąbki, dodatki do kanapek, takie jak pasztety, domowy smalec, majonez lub ketchup, a także wyjątkowe kotlety wegańskie roślinne, aromatyczne sosy i swojskie makarony – wszystkie te produkty możecie kupić w Pora na Pola. Dostępne u nas dania garmażeryjne są przygotowane z najwyższej jakości, sprawdzonych składników przez kucharzy gotujących z pasją, którzy swoje wyroby przyrządzają zawsze tak, jak gdyby gotowali dla najbliższych – z niezwykłą pieczołowitością i sercem.

Swojskie wyroby – poznaj prawdziwe smaki

Domowe potrawy, takie jak gulasze, gołąbki, pasztety i kotlety, a także garmażeryjne przystawki – przyrządzane w tradycyjny sposób rolady i szynki dla wielu z nas są absolutną podstawą nie tylko codziennej diety, ale też menu imprez w gronie najbliższych. Szczególnie w tym ostatnim przypadku dużym ułatwieniem jest skorzystanie z gotowych swojskich wyrobów, tak samo pysznych i pełnych smaku, jak te przyrządzone własnoręcznie.

W naszej ofercie znajdziecie wolno pieczoną szynkę, karkówkę i roladę z boczku od Pana Michała Szczęsnego, który zajmuje się przygotowywaniem cateringów na planach filmowych. Jego garmażeryjne przystawki będą rewelacyjnie smakowały na kanapce z dobrym domowym ketchupem lub majonezem. W podobny sposób możemy podać przepyszny pasztet z indyka od Pana Michała oraz roślinne pasztety od manufaktur produkujących domowe dania wegańskie – Vege Kiosk i piekarni Zdrowa Micha.

Dzięki naszym dostawcom na Waszych stołach mogą znaleźć się potrawy równie smakowite, jak te przyrządzane w domu. Pierogi, domowe makarony oraz gołąbki sprawdzą się jako dania główne na co dzień i od święta. Warto skusić się na nie zawsze, gdy mamy do przygotowania posiłek dla dużej grupy osób. Zaserwowanie gościom swojskich wyrobów, na przykład czasochłonnych gołąbków, zrobi wrażenie na wszystkich miłośnikach tradycyjnej kuchni. Entuzjastom bardziej nowoczesnych, a przede wszystkim bezmięsnych potraw polecamy wegańskie kotlety ze szpinaku, buraków, marchewki lub ciecierzycy – podane w towarzystwie przystawki z kapusty mogą stanowić świetną alternatywę klasycznych gołąbków. W naszej ofercie znajdziecie również wegańskie odpowiedniki znanych domowych dań – grzybowy bigos, gulasz z tofu i fasolkę po bretońsku.

Domowe pierogi – jak u mamy

Nie ma chyba bardziej kojarzącej się z domem potrawy niż pierogi lepione przez mamę. To jednocześnie nasz narodowy specjał, który możemy znaleźć we wszystkich punktach z daniami garmażeryjnymi. Nie musicie jednak decydować się na niekoniecznie swojskie wyroby – w Pora na Pola oferujemy najlepsze domowe pierogi, przygotowywane przez Panią Paulinę z podwarszawskiej manufaktury Smaki mamuśki.

Pierogi jak z domowej kuchni to jeden z najpopularniejszych obiadów w naszym kraju, dlatego repertuar dostępnych farszów jest tak bogaty – każdy znajdzie wśród nich swoje ulubione danie. Pierogi domowe w formie tradycyjnej to przede wszystkim te wytrawne: z kapustą i grzybami, ruskie i z wołowiną – idealne do odsmażenia na swojskim smalcu.

Wśród naszych pierogów również weganie odnajdą swoje smaki. Szczególnie polecamy te z farszem pieczarkowym, z soczewicą i boczniakami oraz wyjątkowe pierogi, które smakują jak w domu, a jednocześnie przypominają dania z najlepszych, eleganckich restauracji: pierogi z cukinią, słonecznikiem i prażoną cebulką oraz buraczane z octem balsamicznym i cebulą czerwoną. Swojskie, a jednocześnie nietuzinkowe wyroby znajdą też u nas miłośnicy serów: pierogi ze szpinakiem i serem feta lub oscypkiem, a także w stylu włoskim – z pomidorami i mozzarellą.

Dla fanów mięsnych domowych pierogów Pani Paulina przygotowuje natomiast oryginalne farsze z kurczaka (świetnie komponujący się ze swojskim ketchupem), kaczki z żurawiną i meksykańskiego burrito.

Prawdziwa, zdrowa garmażerka (tak! to możliwe!) nie mogłaby obyć się również bez domowych pierogów na słodko i to w kilku wersjach. Wyroby z manufaktury Smaki mamuśki mogą być również świetnym deserem – pierogi kokosowe oraz z jabłkami i cynamonem to prawdziwe niebo w gębie! Nie zapominamy również o tych, którzy szukają dań jak w domu rodzinnym, jednak w wersji odrobinę zdrowszej – większość naszych pierogów może być wykonanych również z ciasta orkiszowego, które zawiera więcej białka oraz witamin i minerałów niż pszenne.

Dodatki do chleba i sałatki

Istotną rolę wśród naturalnych dań garmażeryjnych odgrywają również dodatki do pieczywa (np. domowy majonez, smalec czy ketchup) oraz sałatki, które są doskonałą metodą na szybką przekąskę w ciągu dnia. W Pora na Pola możecie kupić zarówno pyszne smarowidła do chleba, jak i gotowe sałatki. Dobrze znaną sałatkę jarzynową i makaronową, a także libańską sałatkę z kaszy bulgur i ryżowo-krewetkową przygotuje specjalnie dla Was Pan Michał Szczęsny.

Kanapki są domowym daniem tak uniwersalnym, jak tylko można sobie wyobrazić. Poczynając od szerokiego wyboru pieczywa, przez przeróżne szynki, pasztety (również wegańskie) i warzywa, na dodatkach, takich jak majonez lub ketchup kończąc. Dzięki nam w domu przyrządzicie tradycyjną przekąskę – która też jest w gruncie rzeczy kanapką, czyli chleb ze swojskim smalcem i kiszonym ogórkiem. Domowy smalec dostępny jest na naszym targu w kilku wersjach, między innymi: czysty gęsi, kaczy i wieprzowy, w sam raz do smażenia. Przepyszny smalec z rodzinnego gospodarstwa Dażynka z dodatkiem jabłka, cebuli i ziół, będzie świetnym dodatkiem do domowego pieczywa.

Przyrządzane w domu potrawy dobrze jest okrasić również prawdziwym majonezem. Przygotowywany ze świeżych, wyłącznie naturalnych składników wzbogaci smak kanapek i innych przekąsek. W Pora na Pola znajdziecie domowy majonez tradycyjny, a także dwie jego wersje wegańskie – z mango oraz o smaku sosu 1000 wysp. Dla wielu z nas nie ma ulubionej kanapki bez mistrzowskiego ketchupu. U nas możecie wybierać wśród kilku jego rodzajów, o różnym stopniu ostrości, słodzonych miodem lub sokiem jabłkowym – każdy z nich smakuje wyjątkowo, niczym ketchup robiony w domu rodzinnym.

Domowe dania garmażeryjne – dla zapracowanych

Potrawy garmażeryjne są najlepszym rozwiązaniem dla osób aktywnych, zapracowanych czy łączących pracę z nauką i wychowywaniem dzieci. Obiad przyrządzony z naszą pomocą będzie równie wartościowy, jak ten domowy. Dania przygotowywane przez naszych dostawców możecie jeść na zimno (takie swojskie wyroby jak szynki czy pasztety) lub bardzo szybko podgrzać. Domowe pierogi, gołąbki i uszka, a także wyjątkowe, ręcznie lepione makarony z nadzieniem, czyli ravioli ze szpinakiem i ricottą lub dynią i prażonymi ziarnami, a także tortelli z boczkiem i ziemniakami oraz gnocchi z suszonymi pomidorami i mozzarellą potrzebują zaledwie kilku minut, aby stać się zdrowym, smacznym posiłkiem, idealnym na szybką kolację po pracy.

W Pora na Pola znajdziecie moc garmażeryjnych potraw idealnych na obiadowe danie główne, ale też skomponujecie cały posiłek dzięki zupom (mamy w ofercie przepyszny barszcz ukraiński i zupę rybną), aromatycznym sosom, takim jak sos kaszubski z gruszek i dyni lub balsamiczny, oraz przystawkom – szczególnie polecamy marynowane śledzie od Leniwej Rodziny.

Pozostałe swojskie przysmaki – świeża garmażerka

Nasz internetowy targ naturalnego jedzenia to też oryginalne swojskie wyroby, świeże zarówno w standardowym znaczeniu tego słowa, jak i w pomyśle na ich przygotowanie. Dania garmażeryjne wcale nie muszą być nudne i wyłącznie tradycyjne. Jeśli macie ochotę na spróbowanie nowych smaków, polecamy między innymi: aromatyczną orientalną shakshukę od Vege Kiosku, która jest doskonałym źródłem białka w diecie wegańskiej, marynowanego w occie jabłkowym bakłażana oraz seler i boczniaka a'la śledź od Leniwej Rodziny, ser Czarnuszek typu gouda, wytwarzany ze świeżego mleka przez Pana Michała Szczęsnego, a także dressing do sałatek i potraw na zimno z dodatkiem nasion chia, produkowany przez gospodarstwo Szczodre Pole.