Cytryny Feminello Siracusano BIO 1 kg

18,14 

Cytryna ekologiczna i certyfikowana odmiany Feminello Siracusano. Cytryny zbierane od listopada do lutego nazywają się primoforie i mają zielony kolor przechodzący w żółtawy. Gospodarstwo z grupy Incampagna znajduje się w sąsiedztwie zarówno morza jak i Etny – jest to doskonałe połączenie warunków klimatyczno – glebowych.

Gruszki Konferencja ok. 1 kg

9,45 

Jedna z najbardziej znanych odmian gruszek na świecie – twarda, soczysta i słodka konferencja.

Gruszki Lukasówka ok. 1 kg

9,45 

Twarda, soczysta i niezbyt słodka gruszka – Lukasówka. Jak poleży w temperaturze pokojowej, to staje się słodsza, bardziej miękka i soczysta.

Gruszki Triumph Packama ok. 1 kg

9,45 

Dziwna nazwa dla dziwnej gruszki 🙂 Pochodzi z gospodarstwa Pana Huberta – sad bez oprysków, na etapie konwersji ekologicznej.

Jabłka Alwa ok. 2 kg

12,60 

Alwa to twarda odmiana jabłek o delikatnie kwaskowym smaku i białym miąższu. 

 

Jabłka Jonagored EKO ok. 2 kg

13,05 

Skórka gładka, lekko tłusta, zielonożółta lub żółta, pokryta niemal w całości bardzo ciemnym, karminobrązowawym, rozmyto-paskowanym rumieńcem z jeszcze ciemniejszymi paskami. Miąższ twardy, żółtawy, słodkokwaskowaty.

Jabłka Sampion ok. 2 kg

12,60 

Bardzo smaczne i soczyste jabłka o słodko – winnym smaku, nadające się zarówno do jedzenia jak i do przetworów. Pochodzą z gospodarstwa na etapie konwersji pod okiem jednostki certyfikującej.

 

Mandarynki Ciaculli BIO ok. 1 kg

18,60 

Nazwa odmiany pochodzi od miejscowości pod Palermo, w której została odkryta. Charakteryzuje się intensywnym zapachem, dużą zawartością cukru, cienką skórką. Certyfikowana, ekologiczna, z Sycylii.

Pomarańcze Moro BIO 1 kg

17,19 

Odmiana Moro jest najbardziej charakterystyczna dla Sycylii ze względu na czerwony kolor miąższu. Owoc tej odmiany jest pełny przeciwutleniaczy i witamin. Pomarańcze pochodzą z gospodarstwa znajdującego się pomiędzy Cataną a Syrakuzami.

Pomarańcze Tarocco BIO 1 kg

17,89 

Tarocco to jedna z najlepiej znanych odmian czerwonej, sycylijskiej pomarańczy.. W przypadku Tarocco bez końca można by wymieniać pododmiany (Gallo, Gabella, Ippolito, Lempso, Meli, Messina, Rosso itd. ). Wszystkie pododmiany oferowane są jako ogólnie Tarocco za wyjątkiem Tarocco San’t Alfio, która dojrzewa znacznie później bo dopiero na przełomie kwietnia i maja. Drzewa tej odmiany obradzają owocami średniej i dużej wielkości. Miąższ ma kolor czerwono-pomarańczowy, którego intensywność zależy od pododmiany i czasu zbioru. Aromat i smak Tarocco jest bardzo delikatny, owoce mają cienką, gładką skórkę i nie posiadają niemalże nasion. Na kolor czerwonych odmian pomarańcz wpływa bliskość wulkanu i obecność terenów bogatych w glebę wulkaniczną i specyficzny klimat, charakteryzujący się dużymi różnicami temperatur pomiędzy dniem i nocą. Proces pigmentacji jest ściśle powiązany z niskimi temperaturami powietrza, dlatego w przypadku wysokich temperatur miąższ pozostaje pomarańczowy lub przebarwia się jedynie nieznacznie.