Wyjątkowo soczyste, świeże owoce to prawdziwy kulinarny wehikuł, który wyprawia nas w podróż w czasie i… przestrzeni. Słodkie i kruche gruszki, orzeźwiające, smakowite truskawki czy rumiane jabłka z winnym aromatem smakują jak dawniej. Delektując się owocami od rolnika, możemy w każdej chwili, choć na moment, przenieść się do skąpanego w promieniach letniego słońca, zielonego sadu. Któż z nas nie poleżałby teraz pod drzewem?

Wyświetlanie wszystkich 40 wyników

Jabłka Gala EKO

20,61 2 kg

Jabłka odmiany Gala, uprawiane w gospodarstwie, które rodzina Huberta z Ekojabłonki prowadzi od pięciu pokoleń. Rumiane owoce mają gładką, błyszczącą skórkę i soczysty, chrupiący miąższ o słodkim smaku oraz intensywnym aromacie. Najlepiej smakują jedzone na surowo.

Jabłka Ligol EKO

11,03 1 kg

Ekologiczne, zbierane ręcznie jabłka odmiany Ligol od Joanki z Ziemięcina. Mają twardą, zieloną skórkę z rubinowym rumieńcem, która z czasem pokrywa się warstwą naturalnego wosku. Deserowe jabłka o wyjątkowo jędrnym, soczystym i kremowym miąższu. Słodko-kwaskowe, aromatyczne.

Cytryny EKO

21,74 1 kg

Cytryna ekologiczna i certyfikowana odmiany Feminello Siracusano.

Jabłka Ligol EKO

20,61 2 kg

Pochodzące z gospodarstwa na etapie konwersji ekologicznej, uprawiane w gminie Tarczyn, soczyste jabłka popularnej odmiany Ligol. Mają rumianą skórkę z warstwą naturalnego wosku i twardy, kremowy miąższ. Słodkie, z nutą kwaskowatości, aromatyczne, odmiana deserowa.

Jabłko Jona Prince EKO

10,07 1 kg

Miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych. Owoce Red Jonaprince mają większą zawartość cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy. Red Jonaprince posiada wysoką zawartość przeciwnowotworowego składnika – antocjanów.

Jabłka Mutsu EKO

20,61 2 kg

Mutsu to zielone, twarde jabłko o słodko-kwaśnym smaku, bardzo dobre na soki, ale także do bezpośredniej konsumpcji. Uprawiane bez zastosowania środków chemicznej ochrony roślin.

Jabłka Prince EKO

20,61 2 kg

Soczyste, słodkie i twarde jabłka. Uprawiane bez zastosowania środków chemicznej ochrony roślin.

Jabłko Golden Delicius EKO

10,07 1 kg

Miąższ tego owocu jest kremowo żółty, zwięzły, soczysty, słodkawy, aromatyczny i bardzo smaczny. Jabłka tej odmiany są wybitnie deserowe do spożycia na surowo. Można je również wykorzystywać do ciast lub na przetwory.

Morele suszone EKO

11,36 150 g

Opis: morele suszone na słońcu, niesiarkowane. Zastosowanie: jako dodatek do ciast, deserów, musli, sałatek. Można również stosować do mięs, knedli i pierogów. Idealne jako samodzielna przekąska.

Daktyle suszone bez pestki EKO

8,66 150 g

Daktyle suszone na słońcu, niesiarkowane, bez pestki. Zastosowanie: jako dodatek do musli, deserów, domowych wypieków, sałatek. Idealne jako samodzielna przekąska.

Gruszka suszona polska EKO

13,18 100 g

Gruszka suszona w kostce to idealny dodatek do codziennej diety. Zastosowanie: jako dodatek do płatków śniadaniowych, deserów, jogurtów, sałatek, domowych wypieków, herbaty, konfitur oraz dżemów. Idealna jako samodzielna przekąska.

Jabłko Rajka EKO

11,03 1 kg

Jabłka odmiany Rajka, certyfikowane bio, od Joanki z Mazowsza. Jabłka o soczystym, słodkim miąższu z nutką kwaskowatości. Aromatyczne, ze skórką pokrytą jasnoczerwonym rumieńcem i naturalnym woskiem. Odmiana idealna na przetwory – do domowej produkcji soków, dżemów oraz kompotów.

Pestki polskiej dyni EKO

20,64 350 g

Pestki dyni ciemnozielone to idealna przekąska dla każdego. Zastosowanie: jako dodatek do musli, deserów, sałatek, zup oraz kremów. Można również pokroić i uprażyć na patelni. Idealne jako samodzielna przekąska.

Śliwki kalifornijskie suszone EKO

20,64 200 g

Suszone śliwki kalifornijskie bez pestek charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Zastosowanie: jako dodatek do ciast, deserów, mięs, bigosu, pierogów. Można spożywać w formie kompotu. Idealne jako samodzielna przekąska.

Porzeczka czarna suszona EKO

10,48 100 g

Porzeczka czarna suszona o słodko-kwaśnym smaku. Zastosowanie: jako dodatek do deserów, jogurtów, musli, sałatek owocowych i warzywnych, galaretek, dżemów, domowych wypieków, sosów. Idealna do herbaty.

Pomarańcze Lane Late

21,05 1 kg

“Odmiana Lane Late dojrzewa później niż znana i popularna Naveline, jednocześnie jest do niej bardzo podobna (owalny kształt i charakterystyczny “”pępek””). Skórka łatwo odchodzi przy obieraniu, ma kolor jasnopomarańczowy, wnętrze jest słodkie, soczyste i zawiera mało nasion.”

Jabłka Redczif EKO

11,03 1 kg

Jabłka Redczif, pochodzące z położonego na Mazowszu sadu, od Joanki. Owoce o wyjątkowej, intensywnie karmazynowej, błyszczącej skórce. Miąższ tej odmiany jest zielonkawy, zwarty i chrupiący, ma słodki smak i mocny aromat. Nadają się do jedzenia na surowo i przygotowywania przetworów.

Rodzynki sułtanki EKO

8,41 200 g

Opis: rodzynki sułtanki suszone na słońcu, słodkie, niesiarkowane. Zastosowanie: jako dodatek do deserów, musli, sałatek, domowych wypieków. Idealne jako samodzielna przekąska.

Figi suszone EKO

11,91 150 g

Figi suszone na słońcu, niesiarkowane, o specyficznym słodkim smaku. Zastosowanie: jako dodatek do płatków owsianych, deserów, sałatek, domowych wypieków. Można również stosować do mięs. Idealne jako samodzielna przekąska.

Jabłka Szara Reneta EKO

20,61 2 kg

Szara Reneta to najlepsza odmiana jabłek na szarlotki, musy i przeciery. Do kuchennych zastosowań ma idealną strukturę miąższu i kwaskowy smak. Są uprawiane zgodnie z wymaganiami certyfikacji ekologicznej.

Jabłka Jonagored EKO

20,61 2 kg

Certyfikowane ekologicznie jabłka – odmiana Jonagored z gospodarstwa sadowniczego Huberta. Charakteryzują się miodowym i jednocześnie słodko – kwaskowatym smakiem. Uprawiane bez zastosowania środków chemicznej ochrony roślin.

Jabłka Alwa EKO

20,61 2 kg

Alwa to twarda odmiana jabłek o delikatnie kwaskowym smaku i białym miąższu.

Daktyle suszone bez pestki EKO

18,73 400 g

Daktyle suszone bez pestki BIO 400 g Opis: daktyle suszone na słońcu, niesiarkowane, bez pestki. Zastosowanie: jako dodatek do musli, deserów, domowych wypieków, sałatek. Idealne jako samodzielna przekąska.

Malina suszona polska EKO

31,75 100 g

Pyszny suszony owoc polskiej maliny o słodkim smaku. Zastosowanie: jako dodatek do deserów, jogurtów, musli, sałatek owocowych, domowych wypieków. Idealna na kompot, do herbaty, konfitur oraz dżemów.

Chipsy jabłkowe EKO

25,19 200 g

Pyszna przekąska na co dzień i od święta! Chipsy z jabłek rosnących w sadzie należącym do Longiny Dziumak. Całkowicie ekologiczne i naturalnie pachnące, będą zdrowym sposobem na deser. Można dodać je do zimowej herbaty, lub wykorzystać jako składnik własnego suszu na wigilijny kompot.

Morwa biała suszona EKO

7,94 100 g

Morwa biała suszona o słodkim, ciekawym smaku. Zastosowanie: jako dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, herbaty, kompotów, dżemów, ciast. Idealna jako samodzielna przekąska.

Ananas suszony EKO

21,17 100 g

Ananas suszony o słodkim, ciekawym smaku. Zastosowanie: jako dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, kompotów, ciast. Idealny jako samodzielna przekąska.

Chipsy jabłkowe polskie EKO

12,70 80 g

Chipsy jabłkowe niesłodzone to doskonały substytut tradycyjnych chipsów oraz słodyczy. Zastosowanie: do musli, płatków śniadaniowych, lodów, kremów, galaretek oraz do dekoracji ciast, ciasteczek, tortów i deserów. Idealne jako samodzielna przekąska dla dzieci i dorosłych.

Aronia suszona polska EKO

6,49 100 g

Aronia suszona o słodko-kwaśnym smaku. Zastosowanie: jako dodatek do deserów, jogurtów, musli, sałatek owocowych i warzywnych, domowych wypieków. Idealna jako dodatek do herbaty, konfitur oraz dżemów.

Porzeczka czerwona suszona EKO

12,70 100 g

Suszone czerwone porzeczki pochodzące z ekologicznej uprawy, dostarczane przez prawdziwych pasjonatów zdrowego odżywiania. Suszone porzeczki mogą stanowić samodzielną przekąskę, być dodatkiem do owsianek, deserów i ciast, a nawet stać się składnikiem aromatycznego herbacianego naparu. Cenne źródło witaminy C oraz potasu.

Banany suszone niesłodzone EKO

12,70 150 g

Banany suszone bez dodatku cukru to pyszna przekąska będąca znakomitym zamiennikiem tradycyjnych słodyczy. Sposób użycia: jako dodatek do musli, jogurtów, sałatek owocowych, lodów, galaretek oraz do dekoracji ciast, tortów i deserów. Idealne jako samodzielna przekąska.

Jabłka Goldstar EKO

11,03 1 kg

Aromatyczne jabłka Goldstar do Joanki z Ziemięcina, idealne dla… wszystkich miłośników tych owoców. Zielonożółte, kwaskowo-słodkie jabłka zachwycają wszechstronnością. Soczysty i orzeźwiający miąższ wyśmienicie smakuje zarówno w sokach, jak i ciastach, deserach oraz przetworach.

Jagody Goji suszone EKO

38,14 250 g

Czerwone diamenty o delikatnym smaku. Zastosowanie: jako dodatek do deserów, jogurtów, musli, sałatek owocowych i warzywnych. Idealne jako dodatek do herbaty, kompotów.

Malina suszona polska EKO

17,46 50 g

Opis: pyszny suszony owoc maliny o słodkim smaku. Zastosowanie: jako dodatek do deserów, jogurtów, musli, sałatek owocowych, domowych wypieków. Idealna na kompot, do herbaty, konfitur oraz dżemów.

Chipsy bananowe słodzone EKO

9,21 150 g

Chipsy bananowe słodzone to doskonały substytut tradycyjnych chipsów oraz słodyczy. Zastosowanie: do musli, płatków śniadaniowych, lodów, kremów, galaretek oraz do dekoracji ciast, ciasteczek, tortów i deserów. Idealne jako samodzielna przekąska.

Jabłka Topaz EKO

20,61 2 kg

Zimowa odmiana jabłek z ekologicznego Gospodarstwa Ekojabłonka. W swej naturze typ ten odporny jest na parcha jabłoni, zatem skórka jest jednorodna, wyjątkowo ładna i gładka. Owoce zbierane są w połowie października i świetnie znoszą długie przechowywanie. Średniej wielkości jabłka są twarde, soczyste, kwaskowe i bardzo intensywne w smaku. Skórka pokryta jest paskowanym, czerwonym rumieńcem na żółtym tle. Topaz najlepszy jest do bezpośredniego spożycia, bardzo dobrze nadaje się także na soki.

Pomarańcze Ovale EKO

19,89 1 kg

Łatwa do rozpoznania odmiana pomarańczy ze względu na charakterystyczny, owalny kształt. Bardzo soczysty miąższ i mało nasion powodują, że jest to odmiana bardzo lubiana i doceniana. Skórka lekko chropowata. Cytrusy są certyfikowane i przyjechały z Sycylii.

Suszony owoc róży

5,79 50 g

Suszony owoc róży, aromatyczna herbata od certyfikowanego producenta ekologicznej żywności, prawdziwy dar natury. Jedno z najbogatszych źródeł bezcennej, wzmacniającej odporność witaminy C. Z suszonych owoców dzikiej róży przygotujemy przepyszny, rozgrzewający napar, czysto różany lub w kompozycji z innymi owocami i liśćmi.

Bio owoce od rolnika – pyszności prosto z sadu

Jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych, które możemy jeść w praktycznie nieprzetworzonej formie, są bez wątpienia owoce od rolnika. Uprawiane ekologicznie odmiany gruszek, jabłek czy śliwek, zabezpieczane jedynie naturalnymi środkami ochrony roślin, nadają się do spożycia bezpośrednio po zerwaniu z drzewa. Podobnie w przypadku bio owoców żurawiny, borówki, a nawet polskich arbuzów – nawożone są wyłącznie, obojętnym dla organizmu człowieka, eko kompostem i chronione w sposób tradycyjny. Doglądane z troską, uprawiane w pełni naturalnie owoce, z sadów należących do współpracujących z nami rolników, są najzdrowszą, a przy okazji najpyszniejszą w możliwych opcji. Soczyste gruszki słodko orzeźwiają. Rumiane jabłka, o winnym aromacie, urzekają głębokim smakiem. W tej kategorii znajdziemy różne odmiany, z których każda pachnie i smakuje trochę inaczej. Każdy ze smakowitych gatunków będzie również charakteryzował się indywidualnym możliwym zastosowaniem. Aromatyczne śliwki prosto z sadu poprawią apetyt… na inne owoce. Z czarnego bzu wykonamy wyjątkowy prozdrowotny sok (pamiętając, aby nigdy nie jeść owoców czarnego bzu na surowo, ponieważ w tej postaci powodują zatrucie pokarmowe!). Ekologiczna żurawina oraz borówki świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, dodatek do owsianek i deserów. Rzadko spotykany, uprawiany w Polsce arbuz, dzięki wysokiej zawartości wody, w pyszny sposób zaspokoi pragnienie. Bio owoce od rolnika z powodzeniem mogłyby wypełnić cały nasz jadłospis! Warto jednak pamiętać, że oprócz całej feerii unikalnych smaków, niezaprzeczalnych wartości odżywczych – witamin i minerałów, zawierają również dużą dawkę cukru. Dlatego najkorzystniejsze dla zdrowia jest umiejętne wplecenie ich w codzienną dietę.

Owoce z sadu w sklepie Pora na Pola

Za pośrednictwem naszego internetowego targu zamówić można owoce prosto z sadu. Bio pyszności, pochodzące od rolników, są dostępne sezonowo, w zależności od okresów ich dojrzewania i zbiorów. Wyjątek stanowią owoce bio tych gatunków, które są bardziej odporne na przechowywanie – te kupić można dłużej. W asortymencie znajduje się wiele odmian ekologicznych jabłek. Miłośnicy zdrowych przekąsek mogą skusić się na gatunki idealne do jedzenia na surowo, czyli deserowe, na przykład Ligol czy Rubinola. Amatorzy przetworów i wypieków – na odmiany do obróbki termicznej, takie jak Antonówka i Rajka. Osoby, które chcą wykorzystać jabłka na wiele sposobów, powinny zdecydować się na gatunki stołowe, czyli Paulared czy Rebella. Godnymi polecania bio owocami z sadu, które na targu Pora na Pola także dostępne są w różnych odmianach, są gruszki. Również w ich przypadku poszczególne gatunki będą miały inne zastosowania. Paryżanka świetnie nadaje się do przetworów, gruszka Klapsa do jedzenia na surowo, a popularna odmiana Konferencja jest uniwersalna. Większość śliwek natomiast będzie tak samo dobrze smakować na surowo, jeśli jednak potrzebujemy gatunku najlepszego do przygotowywania ciast i przetworów, powinniśmy wybierać śliwki węgierki. W Pora na Pola znaleźć można również polskie arbuzy oraz takie bio owoce od rolnika, jak żurawina, borówki, jagody, truskawki czy maliny. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać, gdyż nic nie zastąpi smaku świeżych jagód i ich roślinnych kuzynów. Można spożywać je na surowo, traktować jako dodatek do deserów i owsianek, przyrządzać z nich nadzienia do pierogów, ciast oraz smakowite soki. Te ostatnie wykonamy również z niesamowicie zdrowych owoców czarnego bzu.

Właściwości prozdrowotne bio owoców z sadu

Owoce od rolnika są tak różnorodną grupą, że właściwie każdy gatunek charakteryzuje się innymi właściwościami oraz wartościami odżywczymi. Łączy je przede wszystkim wysoka zawartość węglowodanów, choć ta będzie się wahać od ok. 6 gramów w truskawkach, do nawet ponad 20 (na 100 gramów produktu) w bananach. Podobne rozbieżności obserwujemy także w przypadku błonnika. Najmniej (ok. 0,3%) mają go arbuzy, a najwięcej, bo aż do 8% masy – porzeczki. Bio owoce z sadu nie różnią się natomiast zbytnio obecnością tłuszczy i białka. Te odżywcze makroskładniki występują w nich w ilościach – odpowiednio – od 0,1 do 1,2% oraz od 0,4 do 1,7%. Widzimy więc, że wartości są minimalne i tak naprawdę, komponując dietę, możemy je pominąć. Dlaczego warto jeść te produkty? Owoce bio od rolnika, oprócz solidnej dawki energii dla mózgu, dostarczają nam witamin i składników mineralnych. Posiadają także związki odpowiedzialne za prawidłowe działanie poszczególnych układów i funkcjonowanie organów w ciele człowieka. Jabłka najwięcej zawierają witaminy C, a obecne w nich substancje wszechstronnie wpływają na zdrowie układu pokarmowego. W gruszkach niezwykła jest zawartość jodu, niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy, oraz boru, który wpływa mózg. Śliwki z kolei, pełne witaminy C i innych antyoksydantów, znane są przede wszystkim z działania przyspieszającego trawienie. W arbuzach znajdziemy przeciwutleniacze i potas, a w owocach czarnego bzu prosto z sadu, pektyny, garbniki, witaminy C i A oraz wiele minerałów. Żurawina, której jedzenie korzystnie działa na układ moczowy, to skarbnica witamin E i C oraz błonnika. Składniki zawarte w borówkach, czyli między innymi flawonoidy i antocyjany, poprawiają pamięć i obniżają ciśnienie krwi.

Owoce od rolnika w kuchni – na słodko i słono

Zastosowanie kulinarne bio owoców z sadu nie musi ograniczać się do słodkich sałatek, ciast i deserów, choć nie sposób zaprzeczyć przyjemności z ich jedzenia. Z powodzeniem można wykorzystać je także do przyrządzenia rozmaitych dań wytrawnych. Najpopularniejszymi owocami od rolnika są zdecydowanie jabłka, które stanowią podstawowy składnik naszego narodowego ciasta – tradycyjnej szarlotki, a w wydaniu na słono, są równie dobrze znane jako farsz do wykwintnej, pieczonej kaczki. Gruszki, jako słodki deser, najlepiej smakują karmelizowane i podane z lodami, a na słono – zawijane w szynkę parmeńską z liśćmi rukoli lub w sałatce z aromatycznym kozim serem, orzechami i miodem. Ze śliwek można przygotować ciekawy, pyszny sos do mięsa, z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku, oraz oczywiście nadziewać nimi schabową roladę. Śliwki ekologiczne będą także świetnie smakować na słodko – zapiekane pod kruszonką z cynamonem. Arbuzy, zwykle jedzone samodzielnie, często są też wykorzystywane do przyrządzania sorbetów i lemoniad. Można je jednak podawać również na sposób wytrawny, na przykład w pysznej sałatce z rukolą, mozzarellą i oliwkami. Żurawina wyjątkowo dobrze komponuje się z różnymi serami, dlatego ciekawym pomysłem jest wykorzystanie jej do stworzenia domowej pizzy typu „4 sery”. Prawdziwi miłośnicy żurawiny mogą na deser zaserwować ciasteczka owsiane z jej dodatkiem. Borówki natomiast najlepiej pasują do dań z drobiu – mogą być składnikiem znakomitego sosu do pieczonego kurczaka lub sałatki z drobiowym mięsem. Na słodko można podać je na tartaletkach z kruchego ciasta lub dodać do sernika na zimno. Owoce czarnego bzu są idealne do przygotowywania soku, nalewek i dżemów (pasujących do słodkiego pieczywa i twarogu).