Wyjątkowo soczyste, świeże owoce to prawdziwy kulinarny wehikuł, który wyprawia nas w podróż w czasie i… przestrzeni. Słodkie i kruche gruszki, orzeźwiające, smakowite truskawki czy rumiane jabłka z winnym aromatem smakują jak dawniej. Delektując się owocami od rolnika, możemy w każdej chwili, choć na moment, przenieść się do skąpanego w promieniach letniego słońca, zielonego sadu. Któż z nas nie poleżałby teraz pod drzewem?

Wyświetlanie wszystkich 34 wyników

Jabłko Szara Reneta EKO

10,07 1 kg

Jabłko średniej wielkości, wyglądają na nie zbyt apetyczne, lecz nie ma lepszego jabłka, które nadaję się na przetwory, do szarlotki czy też do suszenia. Ich skórka jest początkowo zielona, lecz po czasie pokrywa ją brązowa „pajęczynka”. Do jedzenia na surowo nie są polecane. Jest to owoc dosyć twardy, a w smaku jest delikatnie korzenny i kwaśny. Nie są aromatyczne.

Jabłko Jona Prince EKO

10,07 1 kg

Miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych. Owoce Red Jonaprince mają większą zawartość cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy. Red Jonaprince posiada wysoką zawartość przeciwnowotworowego składnika – antocjanów.

Jabłko Golden Delicius EKO

10,07 1 kg

Miąższ tego owocu jest kremowo żółty, zwięzły, soczysty, słodkawy, aromatyczny i bardzo smaczny. Jabłka tej odmiany są wybitnie deserowe do spożycia na surowo. Można je również wykorzystywać do ciast lub na przetwory.

Jabłka Gala EKO

20,61 2 kg

Jabłka odmiany Gala, uprawiane w gospodarstwie, które rodzina Huberta z Ekojabłonki prowadzi od pięciu pokoleń. Rumiane owoce mają gładką, błyszczącą skórkę i soczysty, chrupiący miąższ o słodkim smaku oraz intensywnym aromacie. Najlepiej smakują jedzone na surowo.

Jabłka Ligol EKO

11,03 1 kg

Ekologiczne, zbierane ręcznie jabłka odmiany Ligol od Joanki z Ziemięcina. Mają twardą, zieloną skórkę z rubinowym rumieńcem, która z czasem pokrywa się warstwą naturalnego wosku. Deserowe jabłka o wyjątkowo jędrnym, soczystym i kremowym miąższu. Słodko-kwaskowe, aromatyczne.

Jabłka Sampion EKO

20,61 2 kg

Ekologiczne jabłka Sampion, uprawiane przez Huberta w rodzinnym gospodarstwie w Rembertowie, w gminie Tarczyn. Soczyste owoce o słodko-winnym smaku, smaczne, soczyste i aromatyczne. Odmiana uniwersalna – do jedzenia na surowo i przygotowywania przetworów.

Jabłka Ligol EKO

20,61 2 kg

Pochodzące z gospodarstwa na etapie konwersji ekologicznej, uprawiane w gminie Tarczyn, soczyste jabłka popularnej odmiany Ligol. Mają rumianą skórkę z warstwą naturalnego wosku i twardy, kremowy miąższ. Słodkie, z nutą kwaskowatości, aromatyczne, odmiana deserowa.

Cytryny EKO

21,36 1 kg

Cytryna ekologiczna i certyfikowana odmiany Feminello Siracusano.

Awokado Hass EKO

26,63 550 g

Certyfikowany owoc Awokado najbardziej popularnej odmiany Hass, wyróżniającej się chropowatą strukturą. Zielona skóra ciemnieje, gdy owoc dojrzewa. Miąższ jest kremowy, maślany o intensywnym smaku. Awokado jest szczególnie cenione ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Morele suszone EKO

9,53 150 g

Opis: morele suszone na słońcu, niesiarkowane. Zastosowanie: jako dodatek do ciast, deserów, musli, sałatek. Można również stosować do mięs, knedli i pierogów. Idealne jako samodzielna przekąska.

Jabłko Rajka EKO

11,03 1 kg

Jabłka odmiany Rajka, certyfikowane bio, od Joanki z Mazowsza. Jabłka o soczystym, słodkim miąższu z nutką kwaskowatości. Aromatyczne, ze skórką pokrytą jasnoczerwonym rumieńcem i naturalnym woskiem. Odmiana idealna na przetwory – do domowej produkcji soków, dżemów oraz kompotów.

Jabłka Golden Delicious EKO

20,61 2 kg

Jabłka z ekologicznego gospodarstwa Huberta, dojrzewające w sadzie w gminie Tarczyn. Odmiana Golden Delicious to przepyszne, żółto-zielone, soczyste i kruche jabłka, o aromatycznym, winno-słodkim miąższu. Popularne jabłka są uniwersalne w kuchni – do jedzenia na surowo, przetworów i wypieków.

Migdały sycylijskie w łupinie BIO

16,01 500 g

Sycylijskie migdały są znane ze swojej słodyczy i intensywnego aromatu. To zdrowa przekąska, która zapewnia sporą dawkę energii, bez obciążania naszego organizmu. Zawierają wysoką ilość tłuszczy nienasyconych, które niwelują tzw. zły cholesterol, zawierają dużo żelaza i witamin.

Grejpfrut różowy Star Ruby EKO

12,14 500 g

Różowy grejpfrut jest spontaniczną mutacją grejpfruta żółtego, jaka została odkryta w Texasie w latach 30-tych. Różowa odmiana star rugby pochodzi z lat 70-tych. Owoc jest bardzo duży, jego waga niekiedy może przekraczać pół kilograma. Miąższ ma intensywnie różowy kolor, jest soczysty, a w smaku zazwyczaj lekko gorzkawy. Ma liczne właściwości odżywcze, wspomaga „oczyszczanie” organizmu. Zbiory trwają zazwyczaj od grudnia do marca, w zależności od warunków klimatycznych w danym sezonie.

Jabłka Eliza EKO

11,03 1 kg

Jabłka odmiany Eliza, pochodzące z sadu ekologicznego i dostarczane przez Joankę. Średniej wielkości owoce o intensywnie bordowej skórce. W smaku słodko-kwaskowe, soczyste, o twardym, kremowobiałym miąższu. Jabłka uniwersalne, do jedzenia na surowo i przetworów.

Jabłko Šampion EKO

10,07 1 kg

Jabłka Šampion, dojrzewające na obszarze Natura 2000 w sadzie Longiny Dziumak. Bardzo smaczne i aromatyczne. Mają słodki, kruchy i soczysty, drobnoziarnisty miąższ, w kolorze zielonkawo-białym z kremowym odcieniem. Nadają się do jedzenia na surowo i na przetwory.

Jabłko Gala EKO

10,07 1 kg

Certyfikowane, ekologiczne jabłka odmiany Gala, pochodzące z gospodarstwa Longiny Dziumak. Słodkie i aromatyczne, rumiane jabłka z gładką skórką i chrupiącym miąższem. Jabłka tej odmiany są polecane przede wszystkim do bezpośredniego spożycia.

Jabłka Konel EKO

11,03 1 kg

Ekologiczne jabłka rzadkiej odmiany Konel, bliźniaczo podobnej do popularnych Koszteli, lecz o rumianej skórce. Owoce mają twardą skórkę i miąższ, nie są zbyt aromatyczne, jednak charakteryzują się wyjątkowo słodkim smakiem. Odmiana deserowa, od Joanki z Ziemięcina.

Jabłka Szara Reneta EKO

20,61 2 kg

Szara Reneta to najlepsza odmiana jabłek na szarlotki, musy i przeciery. Do kuchennych zastosowań ma idealną strukturę miąższu i kwaskowy smak. Są uprawiane zgodnie z wymaganiami certyfikacji ekologicznej.

Jabłka Jester EKO

20,61 2 kg

Jabłka odmiany Jester z rodzinnego gospodarstwa sadowniczego Huberta, zlokalizowanego w Rembertowie na Mazowszu. Mają rumianą, tłustą skórkę i kremowobiały, jędrny miąższ. Są soczyste i delikatnie aromatyczne, słodko-kwaskowe. Pyszne na surowo, nadają się do produkcji domowych soków.

Jabłka Redczif EKO

11,03 1 kg

Jabłka Redczif, pochodzące z położonego na Mazowszu sadu, od Joanki. Owoce o wyjątkowej, intensywnie karmazynowej, błyszczącej skórce. Miąższ tej odmiany jest zielonkawy, zwarty i chrupiący, ma słodki smak i mocny aromat. Nadają się do jedzenia na surowo i przygotowywania przetworów.

Jabłka Szampion EKO

11,03 1 kg

Starannie wyselekcjonowane przez prawdziwą pasjonatkę jabłek, Joankę, owoce odmiany Szampion, pochodzące z ekologicznej uprawy. Jabłka słodkie i aromatyczne, odrobinę przypominające w smaku gruszki, mają soczysty miąższ i rumianą skórkę. W kuchni mają uniwersalne zastosowanie.

Aronia suszona polska EKO

6,49 100 g

Aronia suszona o słodko-kwaśnym smaku. Zastosowanie: jako dodatek do deserów, jogurtów, musli, sałatek owocowych i warzywnych, domowych wypieków. Idealna jako dodatek do herbaty, konfitur oraz dżemów.

Chipsy jabłkowe polskie EKO

12,70 80 g

Chipsy jabłkowe niesłodzone to doskonały substytut tradycyjnych chipsów oraz słodyczy. Zastosowanie: do musli, płatków śniadaniowych, lodów, kremów, galaretek oraz do dekoracji ciast, ciasteczek, tortów i deserów. Idealne jako samodzielna przekąska dla dzieci i dorosłych.

Jabłka Boiken EKO

11,03 1 kg

Jabłka odmiany Boiken, o zielono-żółtej skórce z wyraźnym rumieńcem i cienką warstwą naturalnego wosku, dostarczane przez Joankę z ekologicznego sadu na Mazowszu. Średnio soczyste, o typowo kwaskowatym smaku, mają jasny, jędrny miąższ. Idealne na przetwory.

Banany suszone niesłodzone EKO

12,70 150 g

Banany suszone bez dodatku cukru to pyszna przekąska będąca znakomitym zamiennikiem tradycyjnych słodyczy. Sposób użycia: jako dodatek do musli, jogurtów, sałatek owocowych, lodów, galaretek oraz do dekoracji ciast, tortów i deserów. Idealne jako samodzielna przekąska.

Chipsy bananowe słodzone EKO

9,21 150 g

Chipsy bananowe słodzone to doskonały substytut tradycyjnych chipsów oraz słodyczy. Zastosowanie: do musli, płatków śniadaniowych, lodów, kremów, galaretek oraz do dekoracji ciast, ciasteczek, tortów i deserów. Idealne jako samodzielna przekąska.

Niedostępny
Zobacz więcej

Pomarańcze Naveline EKO

20,53 1 kg

Odmiana Naveline to wczesna odmiana pomarańczy zrywana od listopada do stycznia. Nazwa odmiany pochodzi od „pępka” (ang. navel), który znajduje się w dolnej części owocu. Charakteryzuje się jasnym miąższem i grubą, chropowatą skórą. Skórka pomarańczy z owoców Naveline jest najlepsza do kulinarnego zastosowania – tym bardziej że owoce mają certyfikat ekologiczny.

Niedostępny
Zobacz więcej

Klementynki NOVA EKO

24,08 1 kg

Tę odmianę klementynek nazywa się po prostu “Nova” a w Hiszpanii noszą nazwę “Clemenvilla” – jest to połączenie uzyskane w latach 40-tych na Florydzie ze skrzyżowania klementynki zwyczajnej z tangerynką Orlando. Skórka jest cienka, o intensywnie pomarańczowym kolorze, łatwa do obierania, drzewo obradza owocami o średnim rozmiarze.

Bio owoce od rolnika – pyszności prosto z sadu

Jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych, które możemy jeść w praktycznie nieprzetworzonej formie, są bez wątpienia owoce od rolnika. Uprawiane ekologicznie odmiany gruszek, jabłek czy śliwek, zabezpieczane jedynie naturalnymi środkami ochrony roślin, nadają się do spożycia bezpośrednio po zerwaniu z drzewa. Podobnie w przypadku bio owoców żurawiny, borówki, a nawet polskich arbuzów – nawożone są wyłącznie, obojętnym dla organizmu człowieka, eko kompostem i chronione w sposób tradycyjny. Doglądane z troską, uprawiane w pełni naturalnie owoce, z sadów należących do współpracujących z nami rolników, są najzdrowszą, a przy okazji najpyszniejszą w możliwych opcji. Soczyste gruszki słodko orzeźwiają. Rumiane jabłka, o winnym aromacie, urzekają głębokim smakiem. W tej kategorii znajdziemy różne odmiany, z których każda pachnie i smakuje trochę inaczej. Każdy ze smakowitych gatunków będzie również charakteryzował się indywidualnym możliwym zastosowaniem. Aromatyczne śliwki prosto z sadu poprawią apetyt… na inne owoce. Z czarnego bzu wykonamy wyjątkowy prozdrowotny sok (pamiętając, aby nigdy nie jeść owoców czarnego bzu na surowo, ponieważ w tej postaci powodują zatrucie pokarmowe!). Ekologiczna żurawina oraz borówki świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, dodatek do owsianek i deserów. Rzadko spotykany, uprawiany w Polsce arbuz, dzięki wysokiej zawartości wody, w pyszny sposób zaspokoi pragnienie. Bio owoce od rolnika z powodzeniem mogłyby wypełnić cały nasz jadłospis! Warto jednak pamiętać, że oprócz całej feerii unikalnych smaków, niezaprzeczalnych wartości odżywczych – witamin i minerałów, zawierają również dużą dawkę cukru. Dlatego najkorzystniejsze dla zdrowia jest umiejętne wplecenie ich w codzienną dietę.

Owoce z sadu w sklepie Pora na Pola

Za pośrednictwem naszego internetowego targu zamówić można owoce prosto z sadu. Bio pyszności, pochodzące od rolników, są dostępne sezonowo, w zależności od okresów ich dojrzewania i zbiorów. Wyjątek stanowią owoce bio tych gatunków, które są bardziej odporne na przechowywanie – te kupić można dłużej. W asortymencie znajduje się wiele odmian ekologicznych jabłek. Miłośnicy zdrowych przekąsek mogą skusić się na gatunki idealne do jedzenia na surowo, czyli deserowe, na przykład Ligol czy Rubinola. Amatorzy przetworów i wypieków – na odmiany do obróbki termicznej, takie jak Antonówka i Rajka. Osoby, które chcą wykorzystać jabłka na wiele sposobów, powinny zdecydować się na gatunki stołowe, czyli Paulared czy Rebella. Godnymi polecania bio owocami z sadu, które na targu Pora na Pola także dostępne są w różnych odmianach, są gruszki. Również w ich przypadku poszczególne gatunki będą miały inne zastosowania. Paryżanka świetnie nadaje się do przetworów, gruszka Klapsa do jedzenia na surowo, a popularna odmiana Konferencja jest uniwersalna. Większość śliwek natomiast będzie tak samo dobrze smakować na surowo, jeśli jednak potrzebujemy gatunku najlepszego do przygotowywania ciast i przetworów, powinniśmy wybierać śliwki węgierki. W Pora na Pola znaleźć można również polskie arbuzy oraz takie bio owoce od rolnika, jak żurawina, borówki, jagody, truskawki czy maliny. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać, gdyż nic nie zastąpi smaku świeżych jagód i ich roślinnych kuzynów. Można spożywać je na surowo, traktować jako dodatek do deserów i owsianek, przyrządzać z nich nadzienia do pierogów, ciast oraz smakowite soki. Te ostatnie wykonamy również z niesamowicie zdrowych owoców czarnego bzu.

Właściwości prozdrowotne bio owoców z sadu

Owoce od rolnika są tak różnorodną grupą, że właściwie każdy gatunek charakteryzuje się innymi właściwościami oraz wartościami odżywczymi. Łączy je przede wszystkim wysoka zawartość węglowodanów, choć ta będzie się wahać od ok. 6 gramów w truskawkach, do nawet ponad 20 (na 100 gramów produktu) w bananach. Podobne rozbieżności obserwujemy także w przypadku błonnika. Najmniej (ok. 0,3%) mają go arbuzy, a najwięcej, bo aż do 8% masy – porzeczki. Bio owoce z sadu nie różnią się natomiast zbytnio obecnością tłuszczy i białka. Te odżywcze makroskładniki występują w nich w ilościach – odpowiednio – od 0,1 do 1,2% oraz od 0,4 do 1,7%. Widzimy więc, że wartości są minimalne i tak naprawdę, komponując dietę, możemy je pominąć. Dlaczego warto jeść te produkty? Owoce bio od rolnika, oprócz solidnej dawki energii dla mózgu, dostarczają nam witamin i składników mineralnych. Posiadają także związki odpowiedzialne za prawidłowe działanie poszczególnych układów i funkcjonowanie organów w ciele człowieka. Jabłka najwięcej zawierają witaminy C, a obecne w nich substancje wszechstronnie wpływają na zdrowie układu pokarmowego. W gruszkach niezwykła jest zawartość jodu, niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy, oraz boru, który wpływa mózg. Śliwki z kolei, pełne witaminy C i innych antyoksydantów, znane są przede wszystkim z działania przyspieszającego trawienie. W arbuzach znajdziemy przeciwutleniacze i potas, a w owocach czarnego bzu prosto z sadu, pektyny, garbniki, witaminy C i A oraz wiele minerałów. Żurawina, której jedzenie korzystnie działa na układ moczowy, to skarbnica witamin E i C oraz błonnika. Składniki zawarte w borówkach, czyli między innymi flawonoidy i antocyjany, poprawiają pamięć i obniżają ciśnienie krwi.

Owoce od rolnika w kuchni – na słodko i słono

Zastosowanie kulinarne bio owoców z sadu nie musi ograniczać się do słodkich sałatek, ciast i deserów, choć nie sposób zaprzeczyć przyjemności z ich jedzenia. Z powodzeniem można wykorzystać je także do przyrządzenia rozmaitych dań wytrawnych. Najpopularniejszymi owocami od rolnika są zdecydowanie jabłka, które stanowią podstawowy składnik naszego narodowego ciasta – tradycyjnej szarlotki, a w wydaniu na słono, są równie dobrze znane jako farsz do wykwintnej, pieczonej kaczki. Gruszki, jako słodki deser, najlepiej smakują karmelizowane i podane z lodami, a na słono – zawijane w szynkę parmeńską z liśćmi rukoli lub w sałatce z aromatycznym kozim serem, orzechami i miodem. Ze śliwek można przygotować ciekawy, pyszny sos do mięsa, z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku, oraz oczywiście nadziewać nimi schabową roladę. Śliwki ekologiczne będą także świetnie smakować na słodko – zapiekane pod kruszonką z cynamonem. Arbuzy, zwykle jedzone samodzielnie, często są też wykorzystywane do przyrządzania sorbetów i lemoniad. Można je jednak podawać również na sposób wytrawny, na przykład w pysznej sałatce z rukolą, mozzarellą i oliwkami. Żurawina wyjątkowo dobrze komponuje się z różnymi serami, dlatego ciekawym pomysłem jest wykorzystanie jej do stworzenia domowej pizzy typu „4 sery”. Prawdziwi miłośnicy żurawiny mogą na deser zaserwować ciasteczka owsiane z jej dodatkiem. Borówki natomiast najlepiej pasują do dań z drobiu – mogą być składnikiem znakomitego sosu do pieczonego kurczaka lub sałatki z drobiowym mięsem. Na słodko można podać je na tartaletkach z kruchego ciasta lub dodać do sernika na zimno. Owoce czarnego bzu są idealne do przygotowywania soku, nalewek i dżemów (pasujących do słodkiego pieczywa i twarogu).