Wyświetlanie wszystkich 16 wyników

Domowa granola od Pani Teresy 200 g

15,75 

W Pracowni Pieczywa Santa Teresa powstaje również granola – mieszanka płatków owsianych, ziaren słonecznika, sezamu, amarantusa, komosy ryżowej, płatków migdałów i orzecha włoskiego połączonych ze sobą Olejem z pestek winogron z miodem, cynamonem i wodą. Idealny wyrób do mleka, jogurtu czy kefiru na pożywne śniadanie.

 

Skład: płatki owsiane, słonecznik, sezam, amarantus, komosa ryżowa, płatki migdałów, orzech włoski, olej z pestek winogron, miód, cynamon, woda.

Płatki żytnie BIO 300 g

4,87 

Płatki żytnie są pożywnym dodatkiem do śniadania – w miseczce z mlekiem, owocami i miodem dobrze smakują i odpowiadają za nasycenie i źródło węglowodanów złożonych.

Otręby orkiszowe BIO 250 g

2,93 

Otręby orkiszowe, czyli łuska ekologicznego ziarna orkiszu, bogata w błonnik. Sam orkisz jest bardzo zdrowym zbożem – zawiera więcej niż pszenica witamin A, E, D, B1, B2, PP, ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Płatki pszenne BIO 300 g

5,44 

Całe, zgniecione ziarna pszenicy. Stanowią składnik pełnowartościowego śniadania jako dodatek do naturalnego mleka, jogurtu lub kefiru.

Otręby żytnie BIO 250 g

3,40 

Ekologiczne otręby żytnie, czyli łuska ziarna żyta, która jest szczególnie bogata w błonnik. Dwie łyżki otrąb dziennie uzupełniają organizm w około 30% zapotrzebowania dziennego na błonnik.

Płatki jaglane BIO 300 g

7,28 

Opis: płatki jaglane o łagodnym, przyjemnym smaku. Uzyskiwane z gniecionych ziaren prosa.

Składniki: płatki jaglane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do jogurtów, musli, owoców i deserów.

Sposób przygotowania: zagotować 500 ml wody lub mleka. Wsypać około 60 g płatków. Gotować ok. 2-3 minuty na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Płatki gryczane BIO 300 g

7,92 

Opis: płatki gryczane z gniecionych ziaren gryki.

Składniki: płatki gryczane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do jogurtów, musli, owoców i deserów. Można także dodawać do zup mlecznych, owocowych lub potraw mięsnych. Idealne do wypieku chleba gryczanego.

Sposób przygotowania: zagotować 500 ml wody lub mleka. Wsypać około 60 g płatków. Gotować ok. 3 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Płatki kukurydziane 250 g

4,37 

Płatki kukurydziane bez dodatkowego cukru i soli będą stanowić świetny początek dnia. Możesz je zjeść z mlekiem, jogurtem lub na “sucho”. 

Świetnie nadadzą się jako panierka. Cienkie i chrupkie płatki, w których się zakochasz. 

Skład: ziarno kukurydzy i słód jęczmienny

Otręby pszenne BIO 250 g

4,12 

Otręby pszenne to łuska ziarna pszenicy, która jest szczególnie bogata w błonnik. Z tego względu warto włączyć otręby do codziennego menu – dodaj ich trochę do naleśników, omleta czy jogurtu.

Płatki owsiane 500 g

6,22 

Płatki owsiane to przede wszystkim cała paleta składników odżywczych, m.in. magnezu oraz błonnika, ponadto płatki owsiane obfitują w żelazo, selen, miedź, cynk, luteinę oraz mangan, a także sole mineralne, jak i witaminy E, K, PP i z grupy B. W płatkach owsianych są też antyoksydanty oraz węglowodany złożone i pełnowartościowe kwasy tłuszczowe.

Płatki owsiane są też świetnym naturalnym kosmetykiem (maseczki do twarzy).

Płatki drożdżowe 200 g

22,31 

Płatki drożdżowe to nieaktywna postać drożdży, nie fermentują w żołądku i posiadają wiele makroelementów: błonnik, wapń, potas, magnez, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B.

Doskonale sprawdzają się w diecie wegańskiej.

Można je stosować jako dodatek do zup, sosów, sałatek, jako panierka zamiast bułki tartej.

Płatki ryżowe 500 g

7,90 

Płatki ryżowe są lekkostrawne, dietetyczne, bezglutenowe, bogate w żelazo, wapń i witaminy z grupy B

Stosowane są głównie jako składnik śniadań w postaci zupy mlecznej lub “ryżanki” Można też użyć do zagęszczania sosów, jako składnik deserów, ciastek oraz dietetycznych batonów.

Płatki jaglane 500 g

13,78 

Płatki jaglane to jedne z bardziej uniwersalnych płatków w kuchni. Możesz je przyrządzić na mleku, wodzie czy jogurcie i to bez długotrwałego gotowania. Wystarczą 3 minuty.

Mogą stać się świetną alternatywą dla śniadań czy posiłków bez pieczywa. Dzięki delikatnemu smakowi świetnie komponują się z owocami lub z innymi dodatkami.

Bogate są w witaminy z grupy Bwapńpotasfosformagnez, cynk i żelazoKorzystanie wpływają na układ nerwowy, pracę jelit. Regularne spożywanie płatków jaglanych przyspiesza wyleczenie chronicznego zmęczenia lub bezsenności, poprawi się stan skóry, włosów i paznokci.

Otręby owsiane 250 g

3,53 

Otręby owsiane o jakich czytasz, są jednym z największych dostarczycieli błonnika pokarmowego. Poza błonnikiem zawierają przeciwutleniacze, witaminy z grupy B oraz witaminę E, ale to nie wszystko, ponieważ jest tu też magnez i potas.

Otręby owsiane są cenione przez osoby czynnie uprawiające sport lub dbających o zdrową sylwetkę. Magnez z potasem zabezpieczają Cię przed nieustającym pędem życia, gdzie często kawa gra pierwsze skrzypce o poranku. A osoby czynnie uprawiające sport muszą uważać na niedobory potasu.

Pisałem o cynku? Nie? To już nadrabiam. Cynk też występuje w otrębach, wiesz pewnie, że świetnie wpływa na włosy i paznokcie, ale to nie koniec. Pomaga regulować pracę tarczycy i poziom cukru we krwi.

Otręby owsiane najczęściej są dodawane do jogurtów, muesli. Dodawaj je też do ciast, sałatek owocowych czy warzywnych. W sumie możesz dodawać do wszystkiego 😉 

Zaleca się jeść ok 2 łyżeczek otrębów dziennie.

Żyto łamane 500 g

4,54 

Żyto łamane to pokruszone ziarno żyta. Namoczone w wodzie stosuje się jako dodatek po pieczenia chleba, a namoczone w soku lub słodkim alkoholu (nalewka) jest świetnym dodatkiem do pieczenia ciasta.

Niedostępny
Zobacz więcej

Płatki gryczane niepalone 500 g

13,78 

Płatki gryczane niepalone mogą stanowić świetną alternatywę dla płatków owsianych. Wytwarzane są z całych, zgniecionych ziaren gryki. Dzięki temu procesowi zachowują cały swój potencjał odżywczy. Znajdziesz w nich białko (podstawowy budulec naszego ciała), błonnik (zadba o nasz układ trawienny), witaminy z grupy: E, B1, B2, minerały: żelazo, magnez (wspomoże nas podczas wzmożonego wysiłku umysłowego). Zawierają także aminokwasy, które zabezpieczają nasz układ krwionośny.

Płatki gryczane niepalone mają delikatny, lekko słodkawy smak. Możesz je ugotować z mlekiem, napojem roślinnym, wodą lub dodać surowe do np. jogurtu. Dodając do nich owoce, orzechy lub inne bakalie, mogą stać się w pełni wartościowym posiłkiem.

Płatki gryczane są produktem bezglutenowym, odpowiednim dla osób chorych na celiakię, słabo znoszących produkty zawierające gluten lub tych, którzy chcą wprowadzić coś nowego do swojej diety.