Wyświetlanie wszystkich 13 wyników

Domowa granola od Pani Teresy 200 g

16,45 

W Pracowni Pieczywa Santa Teresa powstaje również granola – mieszanka płatków owsianych, ziaren słonecznika, sezamu, amarantusa, komosy ryżowej, płatków migdałów i orzecha włoskiego połączonych ze sobą Olejem z pestek winogron z miodem, cynamonem i wodą. Idealny wyrób do mleka, jogurtu czy kefiru na pożywne śniadanie.

 

Skład: płatki owsiane, słonecznik, sezam, amarantus, komosa ryżowa, płatki migdałów, orzech włoski, olej z pestek winogron, miód, cynamon, woda.

Płatki jaglane BIO 300 g

7,96 

Opis: płatki jaglane o łagodnym, przyjemnym smaku. Uzyskiwane z gniecionych ziaren prosa.

Składniki: płatki jaglane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do jogurtów, musli, owoców i deserów.

Sposób przygotowania: zagotować 500 ml wody lub mleka. Wsypać około 60 g płatków. Gotować ok. 2-3 minuty na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Płatki żytnie BIO 300 g

4,54 

Płatki żytnie są pożywnym dodatkiem do śniadania – w miseczce z mlekiem, owocami i miodem dobrze smakują i odpowiadają za nasycenie i źródło węglowodanów złożonych.

Płatki gryczane BIO 300 g

8,03 

Opis: płatki gryczane z gniecionych ziaren gryki.

Składniki: płatki gryczane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do jogurtów, musli, owoców i deserów. Można także dodawać do zup mlecznych, owocowych lub potraw mięsnych. Idealne do wypieku chleba gryczanego.

Sposób przygotowania: zagotować 500 ml wody lub mleka. Wsypać około 60 g płatków. Gotować ok. 3 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Otręby orkiszowe BIO 250 g

4,85 

Otręby orkiszowe, czyli łuska ekologicznego ziarna orkiszu, bogata w błonnik. Sam orkisz jest bardzo zdrowym zbożem – zawiera więcej niż pszenica witamin A, E, D, B1, B2, PP, ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Płatki pszenne BIO 300 g

5,03 

Całe, zgniecione ziarna pszenicy. Stanowią składnik pełnowartościowego śniadania jako dodatek do naturalnego mleka, jogurtu lub kefiru.

Otręby żytnie BIO 250 g

3,30 

Ekologiczne otręby żytnie, czyli łuska ziarna żyta, która jest szczególnie bogata w błonnik. Dwie łyżki otrąb dziennie uzupełniają organizm w około 30% zapotrzebowania dziennego na błonnik.

Otręby pszenne BIO 250 g

3,99 

Otręby pszenne to łuska ziarna pszenicy, która jest szczególnie bogata w błonnik. Z tego względu warto włączyć otręby do codziennego menu – dodaj ich trochę do naleśników, omleta czy jogurtu.

Płatki orkiszowe BIO 300 g

8,94 

Całe, zgniecione ziarna pszenicy. Stanowią składnik pełnowartościowego śniadania jako dodatek do naturalnego mleka, jogurtu lub kefiru.

Płatki z samopszy BIO 300 g

9,32 

Samopsza to zdrowsza odmiana pszenicy. Jest prastarym zbożem niegdyś uprawianym od Atlantyku aż po tereny Persji. Dziś nie bez powodu coraz częściej gości na naszych stołach. To jej niezwykłe właściwości wpływają na świadome wybory konsumentów.

Płatki z samopszy BIO doskonale smakują jako dodatek do jogurtu, mleka, kefiru czy muesli. Dzięki nim w szybki i prosty sposób możemy przygotować zdrowe śniadanie, które zapewni nam witalność na resztę dnia. Płatki nadają się również jako drugi posiłek, który można zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Wartości odżywcze:

Błonnik pokarmowy – 9,34%
Tłuszcz całkowity – 2,77%
Wartość energetyczna – 1495 kJ/100g
Wartość kaloryczna – 354 kcal/100g
Węglowodany przyswajalne – 63,35%
Białko – 14,17%
Kwasy tłuszczowe nasycone – 0,52 g/100g

Produkt rolnictwa ekologicznego

Otręby owsiane BIO 250 g

4,85 

Owies jest to zboże, które uprawia się zaledwie od dwóch tysięcy lat. Mimo to szybko zyskało uznanie jako cenne źródło pożywienia ze względu na swoją bogatą wartość odżywczą.

Otręby owsiane swoje zastosowanie znajdują w każdej kuchni. Są doskonałym dodatkiem do jogurtu, kefiru, mleka, muesli, sałatek owocowych czy warzywnych. Można również wzbogacić nimi naleśniki, gofry i ciasteczka nadając deserom zdrowszą postać.

Produkt rolnictwa ekologicznego.

Otręby z samopszy BIO 250 g

5,02 

Otręby z Samopszy – to łuska ziarna Samopsza, bogata w błonnik, który przyspiesza przesuwanie się treści pokarmowych w jelitach.

Samopsza to najstarszy gatunek pszenicy – jej wiek szacowany jest na ok. 9000 lat. Jest to odmiana dzika, uważa się ją za roślinę leczniczą. 

Samopsza obfituje w białko, które ma bardzo korzystny skład, zawiera bowiem niewystępujące w pszenicy aminokwasy – fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę, izoleucynę – są to aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Aminokwasy te wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego.
Ponadto mąka z samopszy zawiera mikro- i makroelementy – magnez, żelazo, cynk, mangan.

Produkt Rolnictwa ekologicznego.

Płatki jęczmienne BIO 300 g

5,60 

Jęczmień jest pełnowartościowym ziarnem, którego właściwości odkryto w czasach neolitu, kiedy to podczas pierwszych upraw na terenie Bliskiego Wschodu doceniono jego odżywcze i pro zdrowotne działanie.

Płatki jęczmienne BIO swoje zastosowanie znajdą w każdej kuchni. Można dodawać je do muesli, mleka, jogurtu czy kefiru. Ugotowane na mleku tradycyjnym lub roślinnym ,z dodatkiem owoców i orzechów mogą stanowić główną bazę pełnowartościowego śniadania. Taki posiłek zapewni sytość i energię na resztę dnia, a w porze podwieczorku wsypane do jogurtu dodadzą siły do dalszego działania.

Produkt rolnictwa ekologicznego.

Wartość odżywcza w 100 g:

wartość energetyczna 1399kJ/331 kcal
tłuszcz 1,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
węglowodany 67 g
w tym cukry 0 g
sól 0 g
białko 7,3 g