Wyświetlanie wszystkich 17 wyników

Domowa granola od Pani Teresy 200 g

16,45 

W Pracowni Pieczywa Santa Teresa powstaje również granola – mieszanka płatków owsianych, ziaren słonecznika, sezamu, amarantusa, komosy ryżowej, płatków migdałów i orzecha włoskiego połączonych ze sobą Olejem z pestek winogron z miodem, cynamonem i wodą. Idealny wyrób do mleka, jogurtu czy kefiru na pożywne śniadanie.

 

Skład: płatki owsiane, słonecznik, sezam, amarantus, komosa ryżowa, płatki migdałów, orzech włoski, olej z pestek winogron, miód, cynamon, woda.

Płatki jaglane BIO 300 g

7,96 

Opis: płatki jaglane o łagodnym, przyjemnym smaku. Uzyskiwane z gniecionych ziaren prosa.

Składniki: płatki jaglane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do jogurtów, musli, owoców i deserów.

Sposób przygotowania: zagotować 500 ml wody lub mleka. Wsypać około 60 g płatków. Gotować ok. 2-3 minuty na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Płatki ryżowe 500 g

8,14 

Płatki ryżowe są lekkostrawne, dietetyczne, bezglutenowe, bogate w żelazo, wapń i witaminy z grupy B

Stosowane są głównie jako składnik śniadań w postaci zupy mlecznej lub “ryżanki” Można też użyć do zagęszczania sosów, jako składnik deserów, ciastek oraz dietetycznych batonów.

Płatki gryczane BIO 300 g

8,03 

Opis: płatki gryczane z gniecionych ziaren gryki.

Składniki: płatki gryczane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do jogurtów, musli, owoców i deserów. Można także dodawać do zup mlecznych, owocowych lub potraw mięsnych. Idealne do wypieku chleba gryczanego.

Sposób przygotowania: zagotować 500 ml wody lub mleka. Wsypać około 60 g płatków. Gotować ok. 3 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Płatki drożdżowe 200 g

23,81 

Płatki drożdżowe to nieaktywna postać drożdży, nie fermentują w żołądku i posiadają wiele makroelementów: błonnik, wapń, potas, magnez, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B.

Doskonale sprawdzają się w diecie wegańskiej.

Można je stosować jako dodatek do zup, sosów, sałatek, jako panierka zamiast bułki tartej.

Otręby owsiane 250 g

3,64 

Otręby owsiane o jakich czytasz, są jednym z największych dostarczycieli błonnika pokarmowego. Poza błonnikiem zawierają przeciwutleniacze, witaminy z grupy B oraz witaminę E, ale to nie wszystko, ponieważ jest tu też magnez i potas.

Otręby owsiane są cenione przez osoby czynnie uprawiające sport lub dbających o zdrową sylwetkę. Magnez z potasem zabezpieczają Cię przed nieustającym pędem życia, gdzie często kawa gra pierwsze skrzypce o poranku. A osoby czynnie uprawiające sport muszą uważać na niedobory potasu.

Pisałem o cynku? Nie? To już nadrabiam. Cynk też występuje w otrębach, wiesz pewnie, że świetnie wpływa na włosy i paznokcie, ale to nie koniec. Pomaga regulować pracę tarczycy i poziom cukru we krwi.

Otręby owsiane najczęściej są dodawane do jogurtów, muesli. Dodawaj je też do ciast, sałatek owocowych czy warzywnych. W sumie możesz dodawać do wszystkiego 😉 

Zaleca się jeść ok 2 łyżeczek otrębów dziennie.

Płatki jaglane 500 g

14,21 

Płatki jaglane to jedne z bardziej uniwersalnych płatków w kuchni. Możesz je przyrządzić na mleku, wodzie czy jogurcie i to bez długotrwałego gotowania. Wystarczą 3 minuty.

Mogą stać się świetną alternatywą dla śniadań czy posiłków bez pieczywa. Dzięki delikatnemu smakowi świetnie komponują się z owocami lub z innymi dodatkami.

Bogate są w witaminy z grupy Bwapńpotasfosformagnez, cynk i żelazoKorzystanie wpływają na układ nerwowy, pracę jelit. Regularne spożywanie płatków jaglanych przyspiesza wyleczenie chronicznego zmęczenia lub bezsenności, poprawi się stan skóry, włosów i paznokci.

Żyto łamane 500 g

4,68 

Żyto łamane to pokruszone ziarno żyta. Namoczone w wodzie stosuje się jako dodatek po pieczenia chleba, a namoczone w soku lub słodkim alkoholu (nalewka) jest świetnym dodatkiem do pieczenia ciasta.

Płatki gryczane niepalone 500 g

14,21 

Płatki gryczane niepalone mogą stanowić świetną alternatywę dla płatków owsianych. Wytwarzane są z całych, zgniecionych ziaren gryki. Dzięki temu procesowi zachowują cały swój potencjał odżywczy. Znajdziesz w nich białko (podstawowy budulec naszego ciała), błonnik (zadba o nasz układ trawienny), witaminy z grupy: E, B1, B2, minerały: żelazo, magnez (wspomoże nas podczas wzmożonego wysiłku umysłowego). Zawierają także aminokwasy, które zabezpieczają nasz układ krwionośny.

Płatki gryczane niepalone mają delikatny, lekko słodkawy smak. Możesz je ugotować z mlekiem, napojem roślinnym, wodą lub dodać surowe do np. jogurtu. Dodając do nich owoce, orzechy lub inne bakalie, mogą stać się w pełni wartościowym posiłkiem.

Płatki gryczane są produktem bezglutenowym, odpowiednim dla osób chorych na celiakię, słabo znoszących produkty zawierające gluten lub tych, którzy chcą wprowadzić coś nowego do swojej diety.

Niedostępny
Zobacz więcej

Płatki owsiane 500 g

7,28 

Płatki owsiane to przede wszystkim cała paleta składników odżywczych, m.in. magnezu oraz błonnika, ponadto płatki owsiane obfitują w żelazo, selen, miedź, cynk, luteinę oraz mangan, a także sole mineralne, jak i witaminy E, K, PP i z grupy B. W płatkach owsianych są też antyoksydanty oraz węglowodany złożone i pełnowartościowe kwasy tłuszczowe.

Płatki owsiane są też świetnym naturalnym kosmetykiem (maseczki do twarzy).

Niedostępny
Zobacz więcej

Płatki kukurydziane 250 g

4,50 

Płatki kukurydziane bez dodatkowego cukru i soli będą stanowić świetny początek dnia. Możesz je zjeść z mlekiem, jogurtem lub na “sucho”. 

Świetnie nadadzą się jako panierka. Cienkie i chrupkie płatki, w których się zakochasz. 

Skład: ziarno kukurydzy i słód jęczmienny

Niedostępny
Zobacz więcej

Płatki żytnie BIO 300 g

3,00 

Płatki żytnie są pożywnym dodatkiem do śniadania – w miseczce z mlekiem, owocami i miodem dobrze smakują i odpowiadają za nasycenie i źródło węglowodanów złożonych.

Niedostępny
Zobacz więcej

Otręby orkiszowe BIO 250 g

4,85 

Otręby orkiszowe, czyli łuska ekologicznego ziarna orkiszu, bogata w błonnik. Sam orkisz jest bardzo zdrowym zbożem – zawiera więcej niż pszenica witamin A, E, D, B1, B2, PP, ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Niedostępny
Zobacz więcej

Otręby żytnie BIO 250 g

3,30 

Ekologiczne otręby żytnie, czyli łuska ziarna żyta, która jest szczególnie bogata w błonnik. Dwie łyżki otrąb dziennie uzupełniają organizm w około 30% zapotrzebowania dziennego na błonnik.

Niedostępny
Zobacz więcej

Płatki pszenne BIO 300 g

5,03 

Całe, zgniecione ziarna pszenicy. Stanowią składnik pełnowartościowego śniadania jako dodatek do naturalnego mleka, jogurtu lub kefiru.

Niedostępny
Zobacz więcej

Otręby pszenne BIO 250 g

3,99 

Otręby pszenne to łuska ziarna pszenicy, która jest szczególnie bogata w błonnik. Z tego względu warto włączyć otręby do codziennego menu – dodaj ich trochę do naleśników, omleta czy jogurtu.

Niedostępny
Zobacz więcej

Płatki orkiszowe BIO 300 g

7,86 

Całe, zgniecione ziarna pszenicy. Stanowią składnik pełnowartościowego śniadania jako dodatek do naturalnego mleka, jogurtu lub kefiru.