Sypkie

To tutaj składujemy konkretny zapas błonnika! I chętnie dzielimy się nim z Wami – ekologiczne orzechy i nasiona, domowe makarony i razowe mąki przepysznie poprawiają trawienie i smakowicie dodają energii. Naturalne strączki, soczewica i ciecierzyca apetycznie uzupełniają białko, a eko przyprawy nadają życiu (jeszcze więcej) smaku!

Sypkie produkty ekologiczne w Pora na Pola

Sypkie produkty, jakie jak ekologiczny ryż, ciecierzyca i soczewica, kasze oraz makarony, a także mąki, z których wykonamy na przykład ciasto na pierogi czy naleśniki, to doskonała baza, niezbędna do przygotowania rozmaitych pysznych potraw. Są przede wszystkim znakomitym źródłem węglowodanów, co oznacza, że dostarczają nam energii do funkcjonowania mózgu i całego ciała. Obok tych składników w kategorii „sypkie” znajdziemy również orzechy i nasiona, będące skarbnicą zdrowych tłuszczy, ekologiczne płatki i otręby, stanowiące podstawę pożywnych śniadań oraz przyprawy, dzięki którym przyrządzone przez nas dania zyskają aromat i nowe smakowe nuty. Wszystkie sypkie produkty dostępne na naszym internetowym targu są naturalne i pochodzą od polskich, sprawdzonych dostawców.

Najwyższej jakości orzechy i nasiona oraz naturalna ciecierzyca i soczewica

Orzechy i nasiona to kategoria produktów niezwykle ważnych w diecie. Spożywając je, dostarczamy sobie przede wszystkim dużą dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zdrowe białko (aż do 26 g w 100 gramach orzechów ziemnych), a także pokaźny zapas błonnika, który pomaga w regulacji pasażu jelitowego oraz obniża wchłanianie cholesterolu i poziom glukozy we krwi. Rozmaite ekologiczne orzechy i nasiona, takie jak słonecznik czy pestki dyni bardzo łatwo wpleść do codziennego jadłospisu. Możemy jeść je samodzielnie w formie zdrowej przekąski. Dodane do różnego rodzaju owsianek i sałatek pozwolą stworzyć pełnowartościowe śniadanie lub kolację. Orzechy świetnie pasują również do mięs – drobiu i wołowiny, są cenionym składnikiem dań azjatyckich oraz deserów. Podobnie jak w przypadku orzechów i nasion, również rośliny strączkowe są bardzo dobrym źródłem białka oraz błonnika. Sypkie produkty, takie jak ciecierzyca i soczewica zawierają też duże ilości węglowodanów. Taki skład sprawia, że strączki są pożywne i zdrowe. Zrobimy z nich pyszne pasty do kanapek (np. klasyczny hummus z ciecierzycy), dodamy do sałatek i dań jednogarnkowych (soczewica z powodzeniem może zastąpić makaron lub ryż eko). Pieczona w aromatycznych przyprawach ekologicznych ciecierzyca to doskonała przekąska na imprezę, stanowiąca zdrowszy zamiennik chipsów. Z soczewicy przyrządzimy pyszny farsz do pierogów – z dodatkiem cebuli, czosnku i majeranku. Ważne jest, aby strączki przygotować w odpowiedni sposób. W pierwszej kolejności należy je namoczyć (najlepiej na noc), następnie dokładnie opłukać, a potem gotować do miękkości, pamiętając, aby sól dodawać dopiero na samym końcu gotowania.

Zdrowy ryż oraz kasze eko online

Ekologiczny ryż oraz kasze bio są wartościową bazą do przygotowywania potraw mięsnych i roślinnych. Są źródłem między innymi witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego; magnezu, cynku, żelaza i selenu oraz oczywiście błonnika. Najwięcej znajdziemy w nich jednak węglowodanów, dlatego ważne jest, aby łączyć te sypkie produkty z odpowiednią ilością białek i tłuszczy, pochodzących z różnego rodzaju mięs, strączków czy zdrowych olejów. Ugotowane na sypko, podane z warzywami kasza ekologiczna lub ryż to doskonały dodatek do pieczeni, pulpetów czy mięsnych sosów, mogą również stanowić samodzielne danie. Ryż ekologiczny to oczywiście nieodłączny składnik sushi. Z kaszy możemy przygotować rozmaite wegańskie kotlety, a nawet burgery, lub wykorzystać ją do obniżenia kaloryczności i wzbogacenia tych mięsnych dań o dodatkowe substancje odżywcze. Wystarczy, że część mięsa zastąpimy właśnie kaszą, dodając ją do masy kotletów, a nasze wyroby staną się solidną porcją niezbędnego błonnika.

Makarony i mąka ekologiczna

Makarony są cenionym i często jedzonym w naszym kraju produktem. Są doskonałym źródłem węglowodanów, co oznacza, że ich spożywanie dostarcza nam energii. Ekologiczne makarony w Pora na Pola dostępne są pod dwiema postaciami. Klasyczne, suche, sypkie wyroby są podobne do tych, jakie najczęściej kupujemy w sklepach, jednak w pełni naturalne, a przez co o wiele zdrowsze niż standardowe produkty. Drugą kategorią są natomiast makarony świeże, przygotowywane według tradycyjnych receptur z pszenicy durum i surowców regionalnych przez markę Amore Pasta. Makarony ekologiczne od tej zlokalizowanej nieopodal Warszawy manufaktury to doskonały sposób na szybki w przygotowaniu obiad. W ofercie Amore Pasta znajdziemy zarówno makarony penne i tagliatelle, jak i odmiany nadziewane różnymi pysznościami, np. gnocchi z mozzarellą i suszonymi pomidorami, ravioli z jagnięciną czy żytnie z oryginalnym farszem z gruszek i kalafiora. Nie byłoby jednak rewelacyjnych makaronów bez ekologicznej mąki – ją też, w wielu odmianach, możecie zakupić na internetowym targu poranapola.pl. Podobnie jak inne sypkie produkty, nasze ekologiczne mąki pochodzą od przetwórców, którzy są specjalistami w swojej dziedzinie i absolutnymi mistrzami – starannie dobierają składniki do produkcji swoich wyrobów, dbając, by były zdrowe i naturalne. Nasi dostawcy oferują mąki razowe i oczyszczone – pszenne, żytnie i z wielu innych mniej lub bardziej znanych roślin, np. jaglaną, owsianą, kokosową, z samopszy czy płaskurki. Z ekologicznej mąki przygotujemy domowe makarony, prawdziwą aromatyczną pizzę, pierogi smakujące (prawie!) tak dobrze, jak u babci, chrupiące pieczywo i puszyste naleśniki. Jest także niezbędna do upieczenia słodkich ciast i ciasteczek.

Przyprawy ekologiczne w naszym sklepie internetowym

Przyprawy są składnikami, które jak żadne inne nie wpływają na smak i zapach dań. Z tego powodu, pomimo że używamy ich mało, powinniśmy zwracać na nie szczególną uwagę – bez nich potrawy nie byłyby tak smakowite. Warto wybierać więc przyprawy ekologiczne, które są przygotowywane na bieżąco, dzięki czemu przez cały okres ich używania zachowują swój wyjątkowy aromat i nuty smakowe. Oprócz klasycznych przypraw, takich jak pieprz, suszona papryka o różnych natężeniach ostrości i rozmaitych ziół, np. bazylii, majeranku czy tymianku, w Pora na Pola znajdziemy również mieszanki – garam masala, sól ziołową i susz warzywny oraz inne sypkie wyroby: cukier trzcinowy i wyjątkowy różany z dodatkiem delikatnie pachnących płatków róży oraz pyszne certyfikowane bio kakao. Naszymi dostawcami ekologicznych przypraw są Dary Natury, marka zajmująca się dystrybucją ziół już od 30 lat oraz stworzone przez miłośników zdrowej żywności Fresano.

Pożywne płatki i otręby ekologiczne

Produkty typu ekologiczne płatki i otręby to przede wszystkim najpopularniejszy sposób na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. Popularne „owsianki” z różnego rodzaju otrębów i płatki ekologiczne z mlekiem lub naturalnym jogurtem możemy przyrządzać zarówno na słodko – takie wersje są zdecydowanie najpopularniejsze, jak i na słono – np. z sadzonym jajkiem lub awokado, orzechami i suszonymi pomidorami. Spożywanie otrąb i płatków zbożowych dostarcza nam głównie węglowodanów (choć szczególnie te pierwsze pełne są również błonnika), dlatego warto łączyć je z orzechami (źródłem zdrowych tłuszczy) oraz nabiałem w postaci mleka lub jogurtu, który zapewni poranną dawkę białka. Ekologiczne płatki i otręby dostępne w Pora na Pola charakteryzują się wysoką jakością – są świeże, wolne od syntetycznych dodatków i konserwantów, naturalne i zdrowe.