To tutaj składujemy konkretny zapas błonnika! I chętnie dzielimy się nim z Wami – ekologiczne orzechy i nasiona, domowe makarony i razowe mąki przepysznie poprawiają trawienie i smakowicie dodają energii. Naturalne strączki, soczewica i ciecierzyca apetycznie uzupełniają białko, a eko przyprawy nadają życiu (jeszcze więcej) smaku!

Wyświetlanie 1–50 z 168 wyników

Słonecznik EKO

8,00 500 g

Łuskane pestki słonecznika są źródłem licznych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Polecamy je jako dodatek do pysznych śniadań i mieszanek musli. Nasz bio słonecznik znajdziecie też w naszej paście marchewkowo – słonecznikowej.

Skład: Słonecznik łuskany ekologiczny.

Mąka pszenna typ 450

5,89 1 kg

Mąka tortowa od dostawcy czuwającego nad najwyższą jakością wyrobów na każdym etapie ich produkcji. Mąka pszenna typu 450 jest niezbędna do przygotowywania lekkostrawnych wypieków. Drobno zmielona mąka o małej zawartości substancji mineralnych jest puszysta, a tym samym idealna do ciast, naleśników oraz pierogów.

Mąka żytnia typ 720

5,89 1 kg

Najlepsza do chleba, ale oprócz tego można jej użyć do wypieku kruchych ciast lub np. zmieszać z mąka pszenną 450 i uzyskać ciasto naleśnikowe.

Ravioli nadziewane szpinakiem i świeżą ricottą

15,42 250 g

Amore pasta to świeży makaron przygotowany z jajek i pełnowartościowej semoliny durum o niskim indeksie glikemicznym. Klasyczne połączenie szpinaku i świeżego sera ricotta idealnie pasuje na każdą okazję.Ugotuj niezwłocznie (najpóźniej następnego dnia) i zjedz albo zamroź.

Skład: ser ricotta, semolina z pszenicy durum, szpinak, woda, jajka, ser Grana Padano DOP, przyprawy

Domowa granola od Pani Teresy

19,60 200 g

W Pracowni Pieczywa Santa Teresa powstaje również granola – mieszanka płatków owsianych, ziaren słonecznika, sezamu, amarantusa, komosy ryżowej, płatków migdałów i orzecha włoskiego połączonych ze sobą Olejem z pestek winogron z miodem, cynamonem i wodą. Idealny wyrób do mleka, jogurtu czy kefiru na pożywne śniadanie.

Skład: płatki owsiane, słonecznik, sezam, amarantus, komosa ryżowa, płatki migdałów, orzech włoski, olej z pestek winogron, miód, cynamon, woda.

Kasza jaglana

7,28 500 g

Bardzo uniwersalna kasza – zarówno do słodkich śniadań, jak i do ostrych lub słonych obiadów.

Płatki owsiane

7,28 500 g

Płatki owsiane to przede wszystkim cała paleta składników odżywczych, m.in. magnezu oraz błonnika, ponadto płatki owsiane obfitują w żelazo, selen, miedź, cynk, luteinę oraz mangan, a także sole mineralne, jak i witaminy E, K, PP i z grupy B. W płatkach owsianych są też antyoksydanty oraz węglowodany złożone i pełnowartościowe kwasy tłuszczowe.Płatki owsiane są też świetnym naturalnym kosmetykiem (maseczki do twarzy).

Kasza gryczana palona

8,14 500 g

Palenie kaszy podkręca jej smak, przez co jest bardziej wyrazisty. Kasza gryczana ciemna jest szczególnie dobra jako dodatek do sosów, zup, gulaszów, pieczeni.

Mąka orkiszowa typ 700

13,69 1 kg

Mąka orkiszowa typ 700 mielona jest z ziarna odmiany Frankenkorn, jednej z najczystszych odmian, zalecanej do stosowania w diecie św. Hildegardy.

Gnocchi nadziewane mozzarellą i pomidorkami suszonymi

29,28 500 g

Gnocchi to puszyste kuleczki z rozpływającą się w ustach mozzarellą połączoną z suszonymi na słońcu pomidorkami.Ugotuj niezwłocznie (najpóźniej następnego dnia) i zjedz albo zamroź.

Skład: woda, płatki ziemniaczane, suszone pomidory, ser mozzarella, ser ricotta, mąka pszenna, bazylia świeża, sól, przyprawy, olej słonecznikowy.

Płatki kukurydziane

4,50 250 g

“Płatki kukurydziane bez dodatkowego cukru i soli będą stanowić świetny początek dnia. Możesz je zjeść z mlekiem, jogurtem lub na “”sucho””. Świetnie nadadzą się jako panierka. Cienkie i chrupkie płatki, w których się zakochasz.”

Skład: ziarno kukurydzy i słód jęczmienny.

Tortelli grande nadziewane aromatycznym boczkiem i ziemniakami

18,02 260 g

Amore pasta to świeży makaron przygotowany z jajek i pełnowartościowej semoliny durum o niskim indeksie glikemicznym. Niepowtarzalny smak naszego farszu to sekret palonych ziemniaków i długo dojrzewający specku z regionu Alto Adige przyprawiany solą, pieprzem, liściem laurowym i owocami jałowca, wędzony przy użyciu drewna bukowego przez dziesięć dni.Ugotuj niezwłocznie (najpóźniej następnego dnia) i zjedz albo zamroź.

Skład: semolina z pszenicy, ziemniaki, speck, ser scamorza, ser ricotta, woda, jaja, cebula, olej rzepakowy, przyprawy

Ravioli wegańskie nadziewane pieczoną dynią i ziarnami w cieście orkiszowym

15,42 270 g

To wegańska propozycja od Amore Pasta przygotowana z mąki orkiszowej, która idealnie komponuje się z nadzieniem z dyni piżmowej i prażonych ziaren z nutą pomarańczy. Ugotuj niezwłocznie (najpóźniej następnego dnia) i zjedz albo zamroź.

Skład: dynia piżmowa, semolina orkiszowa z pszenicy, woda, prażone ziarna (ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane), skórka pomarańczy, olej z pestek dyni, przyprawy

Mąka orkiszowa BIO typ 1850

17,46 1 kg

Mąka orkiszowa grahamka świetnie zastępuje mąkę pszenną, przez co jest szczególnie zalecana osobom unikającym wyrobów z tradycyjnej pszenicy. Orkisz wydaje się być najzdrowszym zbożem – z Mąki można przygotować praktycznie wszystkie mączne wyroby: chleb, bułki, ciasta, ciastka, pierogi, naleśniki czy domowy makaron.

Makaron Tagliatelle

13,86 300 g

Amore pasta to świeży makaron przygotowany z jajek oraz ze 100% semoliny z pszenicy durum. To sekret słonecznego koloru i idealnej struktury, która zatrzymuje sos.Ugotuj niezwłocznie (najpóźniej następnego dnia) i zjedz albo zamroź.

Skład: semolina z pszenicy durum, jajka, woda

Kasza jęczmienna wiejska BIO

6,77 500 g

Najlepsza w krupniku oraz w sosach mięsno-warzywnych. Wyroby z jęczmienia mają dobry wpływ na naszą skórę (ze względu na zawartość niacyny) oraz na pracę układu nerwowego (ze względu na zawartość witamin B). Innym pozytywnym aspektem kaszy jęczmiennej jest wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika, który przede wszystkim ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu oraz zapewnia poczucie sytości na dłużej.

Mąka żytnia sitkowa typ 1400

5,89 1 kg

Mąka żytnia sitkowa świetnie nadaje się jako składnik do pieczenia chleba, do wysypywania foremek do pieczenia chleba, do zakwasu. Tej mąki używa się do produkcji spirytusu oraz wódki ;).

Cukier trzcinowy brązowy BIO

12,83 500 g

Cukier trzcinowy brązowy, nierafinowany, powstały z trzciny cukrowej. Ma charakterystyczną brązową barwę przypominającą bursztyn. Zastosowanie: do deserów, wypieków oraz słodzenia ciepłych napojów.

Skład: cukier trzcinowy brązowy* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Ksylitol – cukier brzozowy z Finlandii

27,91 400 g

Pochodzący z Finlandii cukier brzozowy, pojawiający się na polskich stołach dzięki podlaskim Darom Natury. Ksylitol to świetna alternatywa dla białego cukru – wygląda i smakuje dokładnie tak samo! Dzięki niższemu indeksowi glikemicznemu i mniejszej kaloryczności stanowi idealny zamiennik cukru dla osób odchudzających się i diabetyków.

Mąka jaglana

10,74 500 g

Bardzo dobra mąka do naleśników, placków, ciasteczek czy biszkoptu. Można jej używać w połączeniu z innymi mąkami do wypieku pieczywa. Nadaje się do zagęszczania potraw (neutralna w smaku i nie powstają grudki).

Mąka ryżowa jasna

7,28 500 g

Mąka ryżowa to mąka o bardzo szerokim zastosowaniu – do wypieku chleba, smażenia naleśników, placków oraz zagęszczania zup czy sosów. Dobra do zmieszania z innymi mąkami.

Cieciorka BIO

8,45 400 g

Cieciorka zwana również grochem włoskim o delikatnym i orzechowym smaku. Zastosowanie: jako dodatek do zup, sosów, sałatek past, itp. Znana jako doskonały zamiennik mięsa.

Skład: cieciorka* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Ryż jaśminowy biały BIO

16,25 500 g

Ryż jaśminowy biały o subtelnym aromacie kwiatów jaśminu. Zastosowanie: jako dodatek do dań mięsnych, egzotycznych, sałatek, farszy, deserów. Popularny w kuchni tajskiej.

Skład: ryż jaśminowy biały* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Ryż Basmati biały BIO

13,39 500 g

Opis: ryż basmati biały o niepowtarzalnych walorach smakowych i lekko orzechowym smaku. Zastosowanie: jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych. Znany jako doskonały zamiennik ziemniaków.

Skład: ryż basmati biały* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Płatki jaglane BIO

9,36 300 g

Płatki jaglane o łagodnym, przyjemnym smaku. Uzyskiwane z gniecionych ziaren prosa. Zastosowanie: jako dodatek do jogurtów, musli, owoców i deserów.

Skład: płatki jaglane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Pestki polskiej dyni BIO

19,44 350 g

Pestki dyni ciemnozielone to idealna przekąska dla każdego. Zastosowanie: jako dodatek do musli, deserów, sałatek, zup oraz kremów. Można również pokroić i uprażyć na patelni. Idealne jako samodzielna przekąska.

Skład: pestki dyni ciemnozielone* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Płatki ryżowe

8,14 500 g

“Płatki ryżowe są lekkostrawne, dietetyczne, bezglutenowe, bogate w żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Stosowane są głównie jako składnik śniadań w postaci zupy mlecznej lub “”ryżanki”” Można też użyć do zagęszczania sosów, jako składnik deserów, ciastek oraz dietetycznych batonów.”

Orzechy brazylijskie BIO

16,68 150 g

Orzechy brazylijskie o łagodnym, delikatnym smaku. Zastosowanie: jako dodatek do deserów, musli, domowych wypieków oraz sałatek. Idealne jako samodzielna przekąska.

Skład: orzechy brazylijskie* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Makaron razowy orkiszowy rurki BIO

10,10 400 g

Makaron w formie rurek wytwarzany z Mąki orkiszowej razowej typ 1850. Wyroby orkiszowe są szczególnie zalecane do obniżenia cholesterolu, przy przemęczeniach, alergii oraz schorzeniach wątroby i nerek.

Skład: mąka orkiszowa razowa, woda.

Otręby owsiane

3,64 250 g

Otręby owsiane o jakich czytasz, są jednym z największych dostarczycieli błonnika pokarmowego. Poza błonnikiem zawierają przeciwutleniacze, witaminy z grupy B oraz witaminę E, ale to nie wszystko, ponieważ jest tu też magnez i potas.

Ryż brązowy długoziarnisty BIO

9,36 500 g

Opis: ryż brązowy długoziarnisty o wyrazistym smaku i charakterystycznym brązowym kolorze. Zastosowanie: do potraw z mięsem, sałatek oraz zapiekanek.

Skład: ryż brązowy długoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Kakao BIO

13,64 200 g

Kakao mocno odtłuszczone (zawiera 10-12 % tłuszczu kakaowego). Zastosowanie: do polew, czekolady, napojów, cukierków, lodów oraz do wypieku ciast i ciasteczek.

Skład: kakao* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Mąka z ciecierzycy

12,47 500 g

Mąka podnosząca wartości odżywcze tradycyjnych wypieków. Szczególnie dobra do naleśników, placków oraz jako zagęszczacz do zup i sosów. Może zastępować bułkę tartą.

Quinoa biała BIO

19,77 500 g

Quinoa biała znana również jako komosa ryżowa Zastosowanie: jako składnik zup oraz dodatek do sosów, warzyw, wypieków, a także deserów. Polecana jako doskonały zamiennik tradycyjnych kasz i makaronów.

Skład: quinoa biała (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Soczewica zielona BIO

8,77 400 g

Soczewica zielona o bardzo delikatnym smaku. Zastosowanie: jako dodatek do zup, sałatek, gulaszy i dań z warzyw. Znana jako doskonały zamiennik mięsa.

Skład: soczewica zielona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Ryż biały długoziarnisty BIO

11,31 500 g

Opis: ryż biały długoziarnisty o łagodnym, delikatnym smaku. Zastosowanie: jako dodatek do mięs, zup, sałatek, farszy, deserów mleczno–owocowych.

Skład: ryż biały długoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Mąka gryczana BIO typ 1850

10,18 500 g

Mąka z Wytwórni Makaronu Bio Babalscy. Najlepsza do naleśników i placków, ale można z niej zrobić np. pierogi gryczane. Ziarna gryki mają walory prozdrowotne, głównie za sprawą przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi w zwalczaniu wolnych rodników.

Soczewica czerwona BIO

9,67 400 g

Soczewica czerwona o lekko słodkim smaku. Zastosowanie: jako dodatek do zup, past i potraw jednogarnkowych.

Skład: soczewica czerwona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Mąka kokosowa

9,01 500 g

Mąka kokosowa świetnie pachnie i jest bardzo drobna. Wyroby z tej Mąki mają delikatną konsystencję. Świetnie nadaje się do słodkich wyrobów, koktajli, zup i sosów.

Sypkie produkty ekologiczne w Pora na Pola

Sypkie produkty, jakie jak ekologiczny ryż, ciecierzyca i soczewica, kasze oraz makarony, a także mąki, z których wykonamy na przykład ciasto na pierogi czy naleśniki, to doskonała baza, niezbędna do przygotowania rozmaitych pysznych potraw. Są przede wszystkim znakomitym źródłem węglowodanów, co oznacza, że dostarczają nam energii do funkcjonowania mózgu i całego ciała. Obok tych składników w kategorii „sypkie” znajdziemy również orzechy i nasiona, będące skarbnicą zdrowych tłuszczy, ekologiczne płatki i otręby, stanowiące podstawę pożywnych śniadań oraz przyprawy, dzięki którym przyrządzone przez nas dania zyskają aromat i nowe smakowe nuty. Wszystkie sypkie produkty dostępne na naszym internetowym targu są naturalne i pochodzą od polskich, sprawdzonych dostawców.

Najwyższej jakości orzechy i nasiona oraz naturalna ciecierzyca i soczewica

Orzechy i nasiona to kategoria produktów niezwykle ważnych w diecie. Spożywając je, dostarczamy sobie przede wszystkim dużą dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zdrowe białko (aż do 26 g w 100 gramach orzechów ziemnych), a także pokaźny zapas błonnika, który pomaga w regulacji pasażu jelitowego oraz obniża wchłanianie cholesterolu i poziom glukozy we krwi. Rozmaite ekologiczne orzechy i nasiona, takie jak słonecznik czy pestki dyni bardzo łatwo wpleść do codziennego jadłospisu. Możemy jeść je samodzielnie w formie zdrowej przekąski. Dodane do różnego rodzaju owsianek i sałatek pozwolą stworzyć pełnowartościowe śniadanie lub kolację. Orzechy świetnie pasują również do mięs – drobiu i wołowiny, są cenionym składnikiem dań azjatyckich oraz deserów.

Podobnie jak w przypadku orzechów i nasion, również rośliny strączkowe są bardzo dobrym źródłem białka oraz błonnika. Sypkie produkty, takie jak ciecierzyca i soczewica zawierają też duże ilości węglowodanów. Taki skład sprawia, że strączki są pożywne i zdrowe. Zrobimy z nich pyszne pasty do kanapek (np. klasyczny hummus z ciecierzycy), dodamy do sałatek i dań jednogarnkowych (soczewica z powodzeniem może zastąpić makaron lub ryż eko). Pieczona w aromatycznych przyprawach ekologicznych ciecierzyca to doskonała przekąska na imprezę, stanowiąca zdrowszy zamiennik chipsów. Z soczewicy przyrządzimy pyszny farsz do pierogów – z dodatkiem cebuli, czosnku i majeranku. Ważne jest, aby strączki przygotować w odpowiedni sposób. W pierwszej kolejności należy je namoczyć (najlepiej na noc), następnie dokładnie opłukać, a potem gotować do miękkości, pamiętając, aby sól dodawać dopiero na samym końcu gotowania.

Zdrowy ryż oraz kasze eko online

Ekologiczny ryż oraz kasze bio są wartościową bazą do przygotowywania potraw mięsnych i roślinnych. Są źródłem między innymi witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego; magnezu, cynku, żelaza i selenu oraz oczywiście błonnika. Najwięcej znajdziemy w nich jednak węglowodanów, dlatego ważne jest, aby łączyć te sypkie produkty z odpowiednią ilością białek i tłuszczy, pochodzących z różnego rodzaju mięs, strączków czy zdrowych olejów. Ugotowane na sypko, podane z warzywami kasza ekologiczna lub ryż to doskonały dodatek do pieczeni, pulpetów czy mięsnych sosów, mogą również stanowić samodzielne danie. Ryż ekologiczny to oczywiście nieodłączny składnik sushi. Z kaszy możemy przygotować rozmaite wegańskie kotlety, a nawet burgery, lub wykorzystać ją do obniżenia kaloryczności i wzbogacenia tych mięsnych dań o dodatkowe substancje odżywcze. Wystarczy, że część mięsa zastąpimy właśnie kaszą, dodając ją do masy kotletów, a nasze wyroby staną się solidną porcją niezbędnego błonnika.

Makarony i mąka ekologiczna

Makarony są cenionym i często jedzonym w naszym kraju produktem. Są doskonałym źródłem węglowodanów, co oznacza, że ich spożywanie dostarcza nam energii. Ekologiczne makarony w Pora na Pola dostępne są pod dwiema postaciami. Klasyczne, suche, sypkie wyroby są podobne do tych, jakie najczęściej kupujemy w sklepach, jednak w pełni naturalne, a przez co o wiele zdrowsze niż standardowe produkty. Drugą kategorią są natomiast makarony świeże, przygotowywane według tradycyjnych receptur z pszenicy durum i surowców regionalnych przez markę Amore Pasta. Makarony ekologiczne od tej zlokalizowanej nieopodal Warszawy manufaktury to doskonały sposób na szybki w przygotowaniu obiad. W ofercie Amore Pasta znajdziemy zarówno makarony penne i tagliatelle, jak i odmiany nadziewane różnymi pysznościami, np. gnocchi z mozzarellą i suszonymi pomidorami, ravioli z jagnięciną czy żytnie z oryginalnym farszem z gruszek i kalafiora.

Nie byłoby jednak rewelacyjnych makaronów bez ekologicznej mąki – ją też, w wielu odmianach, możecie zakupić na internetowym targu poranapola.pl. Podobnie jak inne sypkie produkty, nasze ekologiczne mąki pochodzą od przetwórców, którzy są specjalistami w swojej dziedzinie i absolutnymi mistrzami – starannie dobierają składniki do produkcji swoich wyrobów, dbając, by były zdrowe i naturalne. Nasi dostawcy oferują mąki razowe i oczyszczone – pszenne, żytnie i z wielu innych mniej lub bardziej znanych roślin, np. jaglaną, owsianą, kokosową, z samopszy czy płaskurki. Z ekologicznej mąki przygotujemy domowe makarony, prawdziwą aromatyczną pizzę, pierogi smakujące (prawie!) tak dobrze, jak u babci, chrupiące pieczywo i puszyste naleśniki. Jest także niezbędna do upieczenia słodkich ciast i ciasteczek.

Przyprawy ekologiczne w naszym sklepie internetowym

Przyprawy są składnikami, które jak żadne inne nie wpływają na smak i zapach dań. Z tego powodu, pomimo że używamy ich mało, powinniśmy zwracać na nie szczególną uwagę – bez nich potrawy nie byłyby tak smakowite. Warto wybierać więc przyprawy ekologiczne, które są przygotowywane na bieżąco, dzięki czemu przez cały okres ich używania zachowują swój wyjątkowy aromat i nuty smakowe. Oprócz klasycznych przypraw, takich jak pieprz, suszona papryka o różnych natężeniach ostrości i rozmaitych ziół, np. bazylii, majeranku czy tymianku, w Pora na Pola znajdziemy również mieszanki – garam masala, sól ziołową i susz warzywny oraz inne sypkie wyroby: cukier trzcinowy i wyjątkowy różany z dodatkiem delikatnie pachnących płatków róży oraz pyszne certyfikowane bio kakao. Naszymi dostawcami ekologicznych przypraw są Dary Natury, marka zajmująca się dystrybucją ziół już od 30 lat oraz stworzone przez miłośników zdrowej żywności Fresano.

Pożywne płatki i otręby ekologiczne

Produkty typu ekologiczne płatki i otręby to przede wszystkim najpopularniejszy sposób na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. Popularne „owsianki” z różnego rodzaju otrębów i płatki ekologiczne z mlekiem lub naturalnym jogurtem możemy przyrządzać zarówno na słodko – takie wersje są zdecydowanie najpopularniejsze, jak i na słono – np. z sadzonym jajkiem lub awokado, orzechami i suszonymi pomidorami. Spożywanie otrąb i płatków zbożowych dostarcza nam głównie węglowodanów (choć szczególnie te pierwsze pełne są również błonnika), dlatego warto łączyć je z orzechami (źródłem zdrowych tłuszczy) oraz nabiałem w postaci mleka lub jogurtu, który zapewni poranną dawkę białka. Ekologiczne płatki i otręby dostępne w Pora na Pola charakteryzują się wysoką jakością – są świeże, wolne od syntetycznych dodatków i konserwantów, naturalne i zdrowe.