Prawdziwy miód z pasieki to płynne złoto! Dzięki zawartości prozdrowotnych składników, słodki, bursztynowy miód od pszczelarza jest równie cenny, jak pewna tajemnicza, poszukiwana od lat komnata. Pyszny i zdrowy posiłek z dodatkiem miodu najlepiej smakuje w blasku naturalnych świec z wosku pszczelego – sprawdźcie to koniecznie!

Wyświetlanie 1–44 z 49 wyników

Miód akacjowy z pasieki wędrownej

49,46 1,1 kg

Łagodny, długo się lejący. Polecany w chorobach górnych dróg oddechowych. Dzieci go uwielbiają za delikatny smak. Doskonały do jogurtów, kefirów, herbaty i innych napojów a także na kanapkę z masłem.

Miód nawłociowy płynny z pasieki wędrownej

29,99 400 g

Zalecany jest przy chorobach układu moczowego, nerek i prostaty. Zawiera rutynę i kwercetynę, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wspomaga leczenie przeziębień, chorób dróg żółciowych oraz stawów.

Miód rzepakowy z pasieki wędrownej

29,99 400 g

Miód rzepakowy ma najwyższą spośród miodów zawartość glukozy i aminokwasów, ma też sporo magnezu, stąd zalecany jako środek wzmacniający przy przemęczeniu i stresie, w rekonwalescencji po przebytych chorobach.

Miód nawłociowy płynny z pasieki wędrownej

67,03 1,1 kg

Zalecany jest przy chorobach układu moczowego, nerek i prostaty. Zawiera rutynę i kwercetynę, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wspomaga leczenie przeziębień, chorób dróg żółciowych oraz stawów.

Miód malinowy z pasieki wędrownej

49,46 1,1 kg

Powstaje z nektaru kwiatów malin. Należy do najbardziej cenionych, a zarazem najrzadszych i najtrudniej dostępnych miodów. Polecany na układ krwionośny. Uwielbiany przez dzieci. Doskonały na kanapkę z masłem, jako dodatek do herbaty, jogurtu, kefiru.

Miód rzepakowy z pasieki wędrownej

67,03 1,1 kg

Miód rzepakowy ma najwyższą spośród miodów zawartość glukozy i aminokwasów, ma też sporo magnezu, stąd zalecany jako środek wzmacniający przy przemęczeniu i stresie, w rekonwalescencji po przebytych chorobach.

Miód wielokwiatowy letni z pasieki wędrownej

29,99 400 g

Miód wielokwiatowy wczesnowiosenny to produkt tradycyjny, wpisany na listę Ministerstwa Rolnictwa (Miód Wielokwiatowy Ziemi Tłuszczańskiej). Miód wielokwiatowy wczesnowiosenny zawiera nektar z kwiatów roślin łąkowych. Ma jasny kolor i łagodny smak. Polecany przy katarze siennym i alergiach.

Miód gryczany z pasieki wędrownej

49,46 1,1 kg

Aromatyczny, ciemny miód od pszczół, które widziały wiele! Roje Tomasza Rombla wędrują po najczystszych polach w południowej Polsce, aby wyprodukować wyjątkowy gryczany miód. Jego wyrazisty, ostry smak najlepiej pasuje do korzennych wypieków, np. domowych pierników oraz mazurków.

Pyłek pszczeli z pasieki wędrownej

30,25 200 g

Pyłek pszczeli bogaty jest w aminokwasy i mikroelementy. Polecany przy intensywnym wysiłku fizycznym i umysłowym, gdyż wzmacnia i regeneruje organizm. Kupując pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy) nie należy sugerować się jego kolorem, gdyż w zależności od gatunków roślin, które odwiedziły pszczoły by go zebrać, może być on bardzo różny. Czasem jest jednolity, ale bywa i wielobarwny (jasno- i ciemnożółty, pomarańczowy, czerwonawy, a nawet fioletowy (pyłek z facelii) i czarny (pyłek z maku). Smak również może mieć nieco inny z powodu różnego pochodzenia: bywa lekko gorzkawy lub nieco pikantny. Stąd niektórzy spożywają go razem z miodem.

Miód lipowy z pasieki wędrownej

49,46 1,1 kg

Klasyczny miód lipowy od rodzinnego gospodarstwa Prosto z krzaka. Dzięki wędrownemu charakterowi pasieki, pozwalającemu znaleźć drzewa z najwyższej jakości nektarem, gotowy miód ma idealną, jedwabistą konsystencję i głęboki smak. Sprawdzi się jako dodatek do ciast, dań wytrawnych i herbat.

Pierzga pszczela z pasieki wędrownej

52,92 100 g

Pierzga jest to pyłek kwiatowy zalany przez pszczoły miodem, który pod wpływem enzymów (ze śliny owadów) przeszedł proces fermentacji mlekowej. W efekcie białka znajdujące się w pyłku uległy przemianom, wzbogacił się jego skład, a prozdrowotne składniki stały się bardziej przyswajalne. Pierzga zawiera wiele aminokwasów, witamin oraz mikro i makroelementów. W smaku jest słodko-kwaśna i lekko ostra (słodka od miodu, kwaśna od kwasu mlekowego, ostra od pyłku).

Miód spadziowy z pasieki wędrownej

49,46 1,1 kg

Król miodów uważany za posiadający pozytywny wpływ na pracę serca, nerek, krążenie, wykazujący działania przeciwzapalne. Doskonały na wzmocnienie odporności a jako dodatek do potraw, tchnie w nie inne lepsze, bogatsze życie.

Miód z malinami z pasieki wędrownej

44,10 400 g

Miód wielokwiatowy kremowany z malinami (owoce liofilizowane) to doskonały dodatek do jogurtu, deserów, lodów, naleśników czy owsianki. Miód z owocami jest idealnym składnikiem orzeźwiających i odżywczych napojów.

Miód mniszkowy z pasieki wędrownej

49,46 1,1 kg

Polecany przy przeziębieniach oraz niestrawności ze względu na działanie przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowe, wspieranie odporności i swój charakterystyczny, wyrazisty smak.

Pierzga w miodzie z pasieki wędrownej

37,10 400 g

Pierzga jest to pyłek kwiatowy zalany przez pszczoły miodem, który pod wpływem enzymów (ze śliny owadów) przeszedł proces fermentacji mlekowej. W efekcie białka znajdujące się w pyłku uległy przemianom, wzbogacił się jego skład, a prozdrowotne składniki stały się bardziej przyswajalne. Pierzga zawiera wiele aminokwasów, witamin oraz mikro i makroelementów. W smaku jest słodko-kwaśna i lekko ostra (słodka od miodu, kwaśna od kwasu mlekowego, ostra od pyłku).

Miód wielokwiatowy wiosenny z pasieki wędrownej

67,03 1,1 kg

Miód wielokwiatowy wczesnowiosenny to produkt tradycyjny, wpisany na listę Ministerstwa Rolnictwa (Miód Wielokwiatowy Ziemi Tłuszczańskiej). Miód wielokwiatowy wczesnowiosenny zawiera nektar z kwiatów roślin łąkowych. Ma jasny kolor i łagodny smak. Polecany przy katarze siennym i alergiach.

Miód z porzeczkami z pasieki wędrownej

44,10 400 g

Miód wielokwiatowy kremowany z czarnymi porzeczkami (owoce liofilizowane) to doskonały dodatek do jogurtu, deserów, lodów, naleśników czy owsianki. Miód z owocami jest idealnym składnikiem orzeźwiających i odżywczych napojów.

Miód z owocami leśnymi z pasieki wędrownej

44,10 400 g

Miód wielokwiatowy kremowany z owocami leśnymi: poziomkami, czarnymi jagodami, jeżynami (owoce liofilizowane) to doskonały dodatek do jogurtu, deserów, lodów, naleśników czy owsianki. Miód z owocami jest idealnym składnikiem orzeźwiających i odżywczych napojów.

Miód nawłociowy z pasieki wędrownej

49,46 1,1 kg

Miód nawłociowy z pasieki wędrownej, prowadzonej przez prawdziwego pasjonata pszczół, Tomasza Rombla. Wyróżnia się orzeźwiającą, lekko cytrynową nutą i kwaśnym posmakiem, dość szybko krystalizuje. Kremowy miód o żółtej lub bursztynowej barwie pasuje do deserów, naparów i potraw orientalnych.

Pierzga pszczela z pasieki wędrownej

22,69 40 g

Pierzga jest to pyłek kwiatowy zalany przez pszczoły miodem, który pod wpływem enzymów (ze śliny owadów) przeszedł proces fermentacji mlekowej. W efekcie białka znajdujące się w pyłku uległy przemianom, wzbogacił się jego skład, a prozdrowotne składniki stały się bardziej przyswajalne. Pierzga zawiera wiele aminokwasów, witamin oraz mikro i makroelementów. W smaku jest słodko-kwaśna i lekko ostra (słodka od miodu, kwaśna od kwasu mlekowego, ostra od pyłku).

Pyłek w miodzie wielokwiatowym kremowanym z pasieki wędrownej

44,10 400 g

Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy) zwany także obnóżami pyłkowymi to grudki pyłku kwiatowego, który pszczoły zebrały odwiedzając kwiaty, lepiąc je do koszyczków umiejscowionych na odnóżach.
Pyłek pszczeli pozyskuje się za pomocą poławiaczy umiejscowionych przy wejściu do uli. Pyłek pszczeli zawiera dużo białka i mikroelementów. Działa wzmacniająco na organizm dlatego polecany jest przy intenstywnym wysiłku fizycznym i umysłowym. Miód wielokwiatowy kremowany z pyłkiem, zawiera 10 proc. pyłku pszczelego.

Pyłek pszczeli z pasieki wędrownej

24,73 200 g

Pyłek pszczeli z wędrownej pasieki, prowadzonej przez Pana Tomasza i jego rodzinę. Lekko gorzki pyłek z pikantną nutą z powodzeniem można wprowadzić do codziennej diety, jako dodatek do granoli, jogurtów czy smoothie, posypka do kanapek z masłem orzechowym, rozmaitych sałatek, a nawet… popcornu.

Ziołomiód pokrzywowy z pasieki wędrownej

7,43 50 g

Ziołomiód pokrzywowy powstaje na bazie naparu z liści pokrzywy. Dzięki temu zachowuje właściwości typowe dla tej rośliny zielarskiej. Pokrzywa jest bogata w witaminy (A, K, B2, C) i minerały (magnez, fosfor, wapń, żelazo, siarka, krzem, jod).

Pierzga pszczela z pasieki wędrownej

90,70 200 g

Pierzga jest to pyłek kwiatowy zalany przez pszczoły miodem, który pod wpływem enzymów (ze śliny owadów) przeszedł proces fermentacji mlekowej. W efekcie białka znajdujące się w pyłku uległy przemianom, wzbogacił się jego skład, a prozdrowotne składniki stały się bardziej przyswajalne. Pierzga zawiera wiele aminokwasów, witamin oraz mikro i makroelementów. W smaku jest słodko-kwaśna i lekko ostra (słodka od miodu, kwaśna od kwasu mlekowego, ostra od pyłku).

Miód z truskawkami z pasieki wędrownej

44,10 400 g

Miód wielokwiatowy kremowany z truskawkami (owoce liofilizowane) to doskonały dodatek do jogurtu, deserów, lodów, naleśników czy owsianki. Miód z owocami jest idealnym składnikiem orzeźwiających i odżywczych napojów.

Miód rzepakowy z pasieki wędrownej

12,35 100 g

Miód rzepakowy ma najwyższą spośród miodów zawartość glukozy i aminokwasów, ma też sporo magnezu, stąd zalecany jako środek wzmacniający przy przemęczeniu i stresie, w rekonwalescencji po przebytych chorobach.

Ziołomiód pokrzywowy z pasieki wędrownej

25,23 250 g

Ziołomiód pokrzywowy powstaje na bazie naparu z liści pokrzywy. Dzięki temu zachowuje właściwości typowe dla tej rośliny zielarskiej. Pokrzywa jest bogata w witaminy (A, K, B2, C) i minerały (magnez, fosfor, wapń, żelazo, siarka, krzem, jod).

Ziołomiód pokrzywowy z pasieki wędrownej

47,63 400 g

Ziołomiód pokrzywowy powstaje na bazie naparu z liści pokrzywy. Dzięki temu zachowuje właściwości typowe dla tej rośliny zielarskiej. Pokrzywa jest bogata w witaminy (A, K, B2, C) i minerały (magnez, fosfor, wapń, żelazo, siarka, krzem, jod).

Naturalne miody z pasieki i świece z wosku pszczelego

Prawdziwy, naturalny miód i inne wytwory pracy pszczół, takie jak na przykład wosk, z którego obecnie wykonuje się między innymi świece czy kosmetyki, są znane ludzkości od przynajmniej 9 tysięcy lat. Być może ich właściwości lecznicze i pielęgnacyjne były wykorzystywane już wcześniej. Jednak to właśnie z VII wieku p.n.e. pochodzą najstarsze znaleziska świadczące o stosowaniu pszczelich produktów przez ówczesne kultury. Wiemy więc, że miód naturalny ma bardzo długą historię. Co nie dziwi, jeśli weźmiemy pod uwagę, jak wiele dobrego może przynieść dla zdrowia, urody, czy naszych kubków smakowych. Poza stosowaniem go w celach leczniczych i wyrabianiem tradycyjnych preparatów do pielęgnacji, jednym z najcenniejszych jego zalet jest wyjątkowy, delikatnie słodki smak.

Miód z pasieki, dzięki swoim właściwościom, sprawdza się jako składnik domowych kosmetyków. Jego używanie na skórę sprawia, że staje się ona nawilżona i odżywiona. Antybakteryjne działanie pomaga w leczeniu stanów zapalnych i krostek. Wykorzystamy go do pozbywania się pojedynczych wyprysków – wystarczy, że nałożymy jego porcję, punktowo, na kilkanaście minut (zmywając później ciepłą wodą), a zmiana stanie się jaśniejsza i szybciej będzie się goić. Możemy dodawać go do własnoręcznie przygotowywanych maseczek i peelingów lub stosować do mycia twarzy (pamiętając, że nie rozpuści dokładnie makijażu). Naturalny miód od pszczelarza, nałożony na włosy, je również nawilży i wzmocni, zapobiegając ich łamaniu się na długości. Dodatkowo, stosowany regularnie w formie maski, dzięki zawartości nadtlenku wodoru, rozjaśni włosy o kilka tonów, może też podbić ich skręt.

Rodzaje naturalnych miodów od pszczelarza dostępnych w Pora na Pola

W asortymencie naszego targu znaleźć można miody naturalne (lipowe, gryczane, wielokwiatowe i inne) z wędrownej pasieki Pszczoły i My oraz z mazurskiego gospodarstwa Gaudynki, które specjalizuje się właśnie w wyrobie produktów pszczelich. Artykuły pozyskiwane z pracy tych pożytecznych zwierząt nie są jednak dostępne przez cały rok. Ich specyfika sprawia, że najlepiej dostępne są w okresie późnego lata. Choć prawdziwe miody od pszczelarza nie psują się, ich drogocenne właściwości powodują, że wyprzedają się w błyskawicznym tempie.

W Pora na Pola zamówić można rozmaite płynne miody naturalne z pasieki, które różnią się między sobą barwą, smakiem i aromatem oraz właściwościami. Wielokwiatowe, o słodkich, kwiatowych nutach, to jedne z najbardziej uniwersalnych. Wzmacniają serce i wspomagają leczenie chorób układu oddechowego, przede wszystkim przeziębień. Podobnie działają odmiany lipowe, które charakteryzują się jasną barwą, ostrzejszym smakiem i oczywiście aromatem kwiatów lipy. Naturalne, gryczane miody prosto z pasieki mają z kolei delikatny, ziołowy zapach, są jednak najbardziej wyraziste w smaku – odmianę gryczaną można uwielbiać, albo wręcz jej nie znosić. Warto się jednak do niej przekonać, ponieważ jej właściwości są unikatowe. Korzystnie wpływa na pracę wątroby, a tym samym pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, oraz zapobiega anemii. Podobnie działa wariant otrzymywany z rzepaku i mniszka lekarskiego. Na naszym targu dostępne są również akacjowe, nawłociowe, wrzosowe i spadziowe miody od pszczelarza, polecane szczególnie przy problemach z układem moczowym.

Interesującym, rzadko spotykanym produktem są naturalne miody wielokwiatowe z wędrownej pasieki Pszczoły i My, które wzbogacone są przepysznymi dodatkami, wśród których znaleźć można czekoladę, cynamon, leśne owoce (osobno lub w smakowitej mieszance), a nawet kiwi.

Naturalne świece z wosku pszczelego – zdrowie i nastrój w jednym

Prawdziwe miody z pasieki to nie jedyne produkty, które specjalnie dla naszych klientów dostarczają współpracujący z Pora na Pola pszczelarze. Wartościowym wyrobem są bez wątpienia naturalne świece z wosku pszczelego. Blask ognia działa na nas relaksująco, tworzy w domu wyjątkowy, często romantyczny nastrój. Przywodzi przyjemne wspomnienia ze wspólnych zabaw z przyjaciółmi przy ognisku. Podobno zostało udowodnione naukowo, że właśnie taki sposób spędzania wolnego czasu uspokaja nas, wręcz fizycznie, ponieważ obniża ciśnienie krwi. Nie dziwne więc, że uwielbiamy ciepły, kojący blask żywego ognia. Należy pamiętać, by starannie wybierać świece, które palić będziemy w zamkniętych pomieszczeniach. Te naturalne, wykonane z wosku pszczelego lub sojowego, nie wydzielają podczas spalania szkodliwych substancji. W przeciwieństwie do nich, popularne świece z parafiny, czyli pochodnej ropy naftowej, podczas palenia uwalniają do atmosfery między innymi benzen i toluen. Związki te mają działanie toksyczne, zarówno dla środowiska, jak i dla organizmów żywych. Zaletami naturalnych świec jest dłuższy czas palenia (co sprawia, że pomimo wyższej ceny jednostkowej nie koniecznie muszą być droższe w użytkowaniu), przyjemny zapach, jaki roznosi się w pomieszczeniu oraz całkowity brak kopcenia. Dzięki temu paląc je, nie wdychamy rakotwórczych aromatów, a dodatkowo cząsteczki dymu nie osadzają się na meblach czy ścianach. Świece z wosku pszczelego są w pełni biodegradowalne. Wykonane z organicznych składników, podlegają naturalnym procesom rozkładu, przez co nie zanieczyszczają środowiska. Jeśli bliskie są nam idee ruchu zero waste, ich resztki możemy też bezpiecznie przetopić, tworząc nową woskową świecę. Jako knotu wystarczy użyć kawałka sznurka jutowego.

Właściwości miodów naturalnych z pasieki i ich zastosowanie w kuchni

Poszczególne gatunki naturalnego miodu polecane są na różne dolegliwości. Na przykład wspomniany wcześniej gryczany – na wątrobę, a lipowy – na przeziębienia. Jest to związane z właściwościami, jakie odmiany tego płynnego złota zawdzięczają roślinom, z pyłków których pszczoły produkują miód. Jednakże spożywanie każdego jego rodzaju będzie przynosiło korzyści dla zdrowia. Ponieważ nie da się opowiedzieć o pozytywnym działaniu tego surowca jednocześnie krótko i szczegółowo, wybraliśmy jego najważniejsze prozdrowotne właściwości:

  • jest źródłem witamin (A, C i z grupy B) oraz minerałów (zawiera potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, molibden, mangan i kobalt),
  • działa jak naturalny antybiotyk o szerokim spektrum,
  • przyspiesza gojenie ran, nawilża, odżywia i rozjaśnia skórę,
  • łagodzi objawy choroby wrzodowej oraz biegunki,
  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych,
  • podnosi odporność organizmu, przyspiesza rekonwalescencję w przeziębieniach i chorobach układu oddechowego,
  • dzięki obecności acetylocholiny jego regularne spożywanie wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi,
  • acetylocholina, magnez i potas sprawiają też, że spowalnia rozwój miażdżycy,
    ułatwia zasypianie, uspokaja, a jednocześnie dodaje energii i pobudza mózg do działania,
    może być stosowany wspomagająco w leczeniu nerwic.

W 100 gramach miodu z pasieki dostarczamy do organizmu aż 300 kcal i 82 gramy węglowodanów, nie jest to jednak produkt, który zjadamy w tak dużych ilościach. Wielokwiatowy, czyli jeden z najbardziej popularnych, jest również najbardziej uniwersalny: posłodzimy nim herbaciane napary i lemoniady, użyjemy podczas pieczenia ciast, doprawimy desery i sałatki, zastąpimy cukier w daniach wytrawnych. Aby w pełni wykorzystać właściwości prozdrowotne, najlepiej jeść go na zimno lub pić rozpuszczony w letniej wodzie.