Czekolady ekologiczne od naszych dostawców łączą w sobie słodkie, kakaowe nuty i wyjątkowe smaki naturalnych przypraw i suszonych owoców. Tabliczki w sam raz do łamania z przyjaciółmi oraz czekolady pitne smakują rewelacyjnie i poprawiają nastój. Aromatyczne czekolady o aksamitnej konsystencji wprost rozpływają się w ustach.

Wyświetlanie wszystkich 40 wyników

Czekolada EKO łamana z truskawką suszoną

13,02 50 g

Aromatyczna, ciemna czekolada z dodatkiem słodkiej, suszonej truskawki. Ręcznie robiona, wyłącznie ze składników ekologicznych, bez jakichkolwiek udziwnień w składzie.

Czekolada EKO do picia

20,46 100 g

Wiórki ekoczekolady – do zalania gorącym mlekiem (również roślinnym), wymieszania i wypicia :).

Czekolada EKO – tabliczka bez dodatków

13,33 50 g

Tylko wyraziste ekologiczne kakao z Republiki Dominikany i ekologiczny cukier trzcinowy zamknięte w pięknej tabliczce z pracowni CZECO – dla osób, które najbardziej cenią sobie czysty smak czekolady.

Czekolada EKO do picia

38,64 200 g

Czekolada do picia i do deserów – w składzie tylko ekologiczna masa kakaowa i ekologiczny cukier trzcinowy.

Czekolada do picia nierafinowana – mleczna

10,95 60 g

Mleczna czekolada do picia, nierafinowana, wyrabiana ręcznie w Manufakturze Czekolady w Łomiankach. Niezwykła pitna czekolada w formie tabliczki, z dodatkiem naturalnego klarowanego masła. Wystarczy rozpuścić ją w gorącym mleku, by delektować się delikatnym, słodkim smakiem i subtelnym aromatem.

Czekolada do picia nierafinowana – ciemna

10,95 60 g

Nierafinowana, ciemna czekolada do picia, od podwarszawskiej Manufaktury Czekolady. Kakaowa słodkość, w formie tabliczki do rozpuszczenia w gorącym mleku, dzięki zawartości masła klarowanego tworzy aksamitny, gęsty napój. Zachwycająca smakiem czekolada do picia to najprostszy sposób na słodki deser.

Czekolada Grand Cru 70% kakao z ziarna z Dominikany

19,63 50 g

Ziarno z Dominikany jest wyjątkowo intensywne – dlatego poleciłbym tę czekoladę miłośnikom mocnego smaku gorzkiej czekolady, chociaż nutę owocowo-cytrusową też można odnaleźć. Czekolady z serii Grand Cru nie mają żadnych dodatków smakowych – tylko ziarno i cukier.

Czekolada EKO łamana z płatkami chili

13,02 50 g

Aromatyczna, ciemna czekolada z dodatkiem płatków chili. Ręcznie robiona, wyłącznie ze składników ekologicznych, bez jakichkolwiek udziwnień w składzie.

Czekolada 70% EKO łamana

20,64 100 g

Naturalna, wyrabiana metodami rzemieślniczymi 70% czekolada ekologiczna z pracowni CZECO. Tabliczka gorzkiej czekolady o wyjątkowym smaku i tradycyjnie prostym składzie, idealna do łamania. Wdzięczne zdobienie sprawia, że będzie słodkim, drobnym upominkiem dla bliskiej osoby lub… samego siebie.

Czekolada słodzona ksylitolem do picia

46,49 200 g

Aromatyczna i pyszna czekolada do picia – w składzie tylko kakao i ksylitol z Finlandii. Zalej jeszcze gorącym mlekiem, wymieszaj i gotowe :).

Czekolada Grand Cru 70% kakao z ziarna z Ghany

19,63 50 g

W ziarnie z Ghany jest coś, co przyciąga – teoretycznie jest klasyczna, ale nuta orzechów i karmelu nadaje jej jedwabisty smak. Z resztą ta czekolada zdobyła srebrny medal na Academy Chocolate w Wielkiej Brytanii – takie osiągnięcie mówi samo za siebie. Czekolady z serii Grand Cru nie mają żadnych dodatków smakowych – tylko ziarno i cukier.

Czekolada 100% kakao z ziarna z Wenezueli (bez cukru)

21,59 50 g

Kolejna 100% czekolada dołączyła do naszych produktów. Tabliczka zaskakuje swoimi orzechowymi nutami smakowymi. Możemy tutaj również wyczuć smak owoców, takich jak wiśnie, aronia i czerwona porzeczka.Czekolada wyrabiana ręcznie bezpośrednio z wyselekcjonowanych ziaren kakao. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów.Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Może zawierać mleko, orzechy.

Czekolada 46% kakao z ziarna z Madagaskaru (z mlekiem)

19,63 50 g

Z ziaren z Madagaskaru postanowiliśmy stworzyć mleczną kreację naszej czekolady. Nie jest to typowa, komercyjna, przesłodzona mleczna czekolada. Zdecydowaliśmy postawić na wyższą zawartość kakao, która wynosi tu aż 46%, co jest niespotykane w zdecydowanej większości mlecznych czekolad. Mleko złagodziło nieco smak samego ziarna, ale nadal bez problemu wyczuwalne są nuty karmelu, drewna i wanilii.Polecamy nie tylko amatorom bardzo słodkich smaków!

Czekolada 85% kakao z ziarna z Kolumbii

21,59 50 g

Niestety Kolumbia okryła się na Świecie złą sławą… Ale my postanowiliśmy ją trochę odczarować, biorąc z niej najlepsze ziarna i tworząc wyjątkową czekoladę. Nie jest to łagodna propozycja, tak samo jak łagodny nie jest sam kraj. Czekolada z kolumbijskich ziaren doszczętnie przesiąkła tytoniowym aromatem, przez który dyskretnie przebija się posmak zielonej herbaty Matcha. Smakując tej tabliczki można na chwilę przenieść się do małego, zadymionego baru w samym środku tego tajemniczego kraju.

Listki czekoladowe z migdałami

20,33 80 g

Komu nie przypadło do gustu połączenie czekolady i orzechów? My proponujemy intensywną mleczną czekoladę hojnie obsypaną prażonym migdałem – brzmi banalnie, ale smakuje bosko.

Czekolada świąteczna EKO

14,46 50 g

Tylko wyraziste ekologiczne kakao z Republiki Dominikany i ekologiczny cukier trzcinowy, zamknięte w pięknej tabliczce z pracowni CZECO. Dla osób, które najbardziej cenią sobie czysty smak czekolady.

Czekolada EKO łamana sól himalajska

20,64 100 g

Rzemieślnicza, ekologiczna czekolada z solą himalajską, stworzona w warszawskiej manufakturze CZECO. Łamana kakaowa słodycz, dzięki towarzystwu różowej himalajskiej soli, wyróżnia się wyrazistszym, głębokim smakiem. Prawdziwa czekolada stanowi cenne źródło niezbędnych dla zdrowia minerałów.

Czekolada EKO łamana z dodatkiem rozmarynu i różowej soli himalajskiej

11,11 50 g

Ekologiczna czekolada, wytwarzana ręcznie w pracowni CZECO z naturalnych składników. Aksamitna gorzka czekolada, której głęboki smak został wzbogacony suszonym rozmarynem i różową solą himalajską. Niecodzienny smak zaskoczy nawet najbardziej doświadczonych amatorów kakaowych słodkości.

Czekolada EKO tabliczka sól himalajska

11,38 50 g

Tabliczka prawdziwej, gorzkiej czekolady, wyprodukowana ręcznie w pracowni prowadzonej przez pasjonatów kakaowych pyszności. Dodatek różowej soli himalajskiej udoskonala jej smak – podbija głębokie czekoladowe nuty. Bogata w składniki odżywcze – bezcenne minerały (m.in. magnez), flawonoidy i związki z grupy endorfin.

Niedostępny
Zobacz więcej

Czekolada EKO łamana sól himalajska

11,11 50 g

Eko czekolada z różową solą himalajską, wytwarzana rzemieślniczo w warszawskiej pracowni CZECO. Źródło doskonałego smaku, prozdrowotnych składników (w tym magnezu i antyoksydantów) oraz autentycznej przyjemności – prawdziwa czekolada zawiera związki, które skutecznie poprawiają nastrój.

Topikolada

23,06 120 g

Topikolada spożywana przed lub w trakcie jedzenia zwiększa przyswajalność substancji odżywczych z innych spożywanych produktów. Jest bazą to stworzenia przepysznych topinamburowych napojów.

Czekolady ekologiczne – dietetyczne i klasyczne – do picia i chrupania

Prawdopodobnie nie istnieje ani jeden produkt spożywczy bardziej fascynujący niż czekolada. Ekologiczna masa kakaowa do picia lub w tabliczce, mleczna lub gorzka, z ciekawymi dodatkami, np. z solą lub dietetyczna z ksylitolem… Czekolada eko, dzięki swojej uniwersalności, doczekała się niezliczonych wersji i zastosowań. Kojarzy się z romantycznymi chwilami i zakochaniem, ze świętowaniem wyjątkowych okazji. Poprawia nastój i cieszy podniebienia dzieci. Naturalne słodkości, tworzone według tradycyjnych receptur, to gwarancja najwyższej jakości i doskonałego smaku. Nasi dostawcy produkują swoje wyroby od podstaw, z surowych ziaren kakao. Aby jeszcze lepiej trafić w różnorodne gusta klientów, cały czas szukają też rozmaitych, pysznych połączeń, z często niecodziennymi dodatkami. Na targu naturalnego jedzenia Pora na Pola znaleźć można klasyczne tabliczki w kolorze kakao i ich białą wersję, a także bardziej nietypowe, jak różowe czy żółte, wytwarzane z użyciem prawdziwych owoców i naturalnych składników. Nawet ekologiczne czekolady, czyli wyroby tworzone z najwyższej jakości produktów zrównoważonego rolnictwa, jedzone w nadmiarze, dostarczają duże dawki węglowodanów. Przez to nie są wskazane w jadłospisie diabetyków, a osoby dbające o linię powinny znacznie ograniczyć ich spożycie. Na szczęście specjalnie dla nich powstają eko czekolady dietetyczne, słodzone ksylitolem. Tabliczki z ksylitolem i pitne odmiany tych kakaowych pyszności nie tylko mają o wiele mniej kalorii, ale też nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Dodatkowo zawarty w nich „cukier” brzozowy wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, takich jak działanie bakteriobójcze i fungistatyczne, obniżanie stężenia cholesterolu i ochrona zdrowej mikroflory jelitowej.

Wartości odżywcze w mlecznych i gorzkich czekoladach ekologicznych

Łapiąc za świeżo ułamany kawałek kakaowej tabliczki lub szykując eko czekoladę do picia, najczęściej zastanawiamy się, czy jest ona dietetyczna. Znacznie rzadziej myślimy o innych wartościach odżywczych, jakie dostarczają wyroby z ziaren kakaowca. Warto jednak zainteresować się tym tematem, ponieważ ich działanie prozdrowotne jest niezaprzeczalne. Eko czekolada jest doskonałym źródłem energii. Cecha, którą na co dzień traktujemy raczej jako wadę, okazuje się ogromną zaletą w sytuacjach wyjątkowych. Brązową tabliczkę możemy np. wrzucić do plecaka, gdy wybieramy się w długą wędrówkę po górach. Przegryzienie kilku kostek pozwoli w szybki sposób uzupełnić zapasy energii. Kakaowa słodycz to też skarbnica substancji, które podwyższają poziom serotoniny we krwi. To właśnie dzięki nim ekologiczna czekolada realnie poprawia nastrój. Na samopoczucie pozytywnie wpływa nie tylko przyjemność z jej jedzenia, ale też procesy chemiczne zachodzące w organizmie po spożyciu (z tego samego powodu potrafi też uzależnić). Masa kakaowa stanowi również magazyn składników mineralnych i związków korzystnie wpływających na organizm. Najpopularniejszy z nich, magnez, usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, wspiera pracę serca i przeciwdziała skurczom mięśni oraz osteoporozie. Bierze także udział w metabolizmie innych substancji odżywczych. W eko czekoladzie znaleźć można żelazo, które zapobiega anemii, biorącą udział w syntezie hormonów i odpowiedzialną za właściwą pracę mózgu niacynę oraz flawonoidy – związki działające antyoksydacyjnie, przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie.

Klasyczne gorzkie czekolady ekologiczne (twarde i pitne) mają w 100 gramach średnio 560-570 kcal, około 10 gramów białka, 40 g tłuszczu i mniej więcej 35 g węglowodanów. Ich mleczne odpowiedniki około 530 kcal, zaledwie 6% białka i 30% tłuszczu, natomiast węglowodany stanowią nawet do 60% ich masy. Praktycznie nie zawierają soli, dlatego jej dodawanie (w małe ilości, dla smaku) do niektórych tabliczek jest obojętne dla zdrowia.

Tabliczki i pitne czekolady eko dostępne w Pora na Pola

Na naszym internetowym targu naturalnej żywności znaleźć można ekologiczne czekolady od dwóch rewelacyjnych dostawców, dla których produkcja kakaowej słodyczy jest sposobem na życie. CZECO to pracownia stworzona z pasji. Może pochwalić się certyfikatem ekologicznym i czystym smakiem swoich wyrobów – nie zawierają one żadnych zbędnych ulepszaczy. Działająca w Warszawie Manufaktura Czekolady produkuje słodkości premium z najlepszych ziaren z Ghany, Ekwadoru i Dominikany. Tworzy między innymi łakocie dedykowane do konkretnych zastosowań i kompozycji smakowych, a nawet organizuje własne warsztaty.

W Pora na Pola dostępne są eko czekolady klasyczne, gorzkie i mleczne. Idealne do łamania kakaowe tabliczki występują w naszej ofercie w rozmaitych wersjach. Bez domieszek – to źródło prawdziwego, głębokiego smaku tej najpopularniejszej na świecie słodkości. Z aromatycznymi dodatkami – rozmaitymi przyprawami (cynamonem, gałką muszkatołową czy płatkami chilli), z owocami (truskawkami, jagodami goi lub ananasem), a nawet suszonymi kwiatami lawendy – to zupełnie nowe doznania smakowe. Na szczególną uwagę zasługują oczywiście dietetyczne eko czekolady z ksylitolem, w sam raz dla cukrzyków i osób ograniczających spożywane kalorie, oraz wyjątkowe tabliczki z solą morską lub himalajską. Ten ostatni składnik zaskakująco dobrze komponuje się ze słodkimi nutami. W wysublimowany sposób uwydatnia je, czyniąc przekąskę z solą prawdziwym rarytasem. Wygodne formy mlecznej i gorzkiej, ekologicznej czekolady do picia oferują obie współpracujące z nami marki. Odmianę w delikatnych wiórkach, klasyczną i z ksylitolem, dla naszych klientów dostarcza pracownia CZECO. Manufaktura Czekolady wytwarza natomiast wyjątkowe tabliczki, które dzięki zawartości naturalnego masła klarowanego, łatwo rozpuszczają się w wodzie lub mleku, tworząc aksamitny, przepyszny napój.

Nietypowe zastosowania ekologicznej czekolady pitnej i klasycznej

Eko czekolada to przede wszystkim smakowita przekąska, znakomita słodycz do picia i popularny składnik deserów. Jak na tak znany i uwielbiany produkt przystało, znaleźć też można wiele innych jej zastosowań, nie tylko kulinarnych. Pozostańmy jednak jeszcze przez chwilę w temacie jedzenia. Tradycyjną kakaową tabliczkę wykorzystać można z powodzeniem do przyrządzania potraw mięsnych. Jej smak pasuje do praktycznie każdego rodzaju mięsa, a najczęściej stosowana jest do przygotowywania esencjonalnych sosów do wieprzowiny i wołowiny oraz dziczyzny, z kaczką i jeleniem na czele. Najlepiej komponuje się z wiśniami, pomarańczami, winem i papryczkami chilli. Biała może natomiast wzbogacić sosy serowe i zupy krem. Jest to jedna z najsłodszych odmian, dlatego jej zastosowanie w daniach wytrawnych jest nieintuicyjne, jednak taka kompozycja pozwala odkryć zupełnie nowe kompozycje smaków.

Cenne składniki zawarte w ziarnach kakaowca, takie jak kofeina oraz przeciwutleniacze, korzystnie wpływają na wygląd skóry. Dlatego eko czekoladę, szczególnie tę pitną (przygotowana specjalnie do rozpuszczania będzie do tego celu zdecydowanie wygodniejsza), można wykorzystać do tworzenia domowych kosmetyków lub użyć do masażu całego ciała. Taki masaż odżywi, ujędrni i doskonale nawilży skórę – ze względu na właściwości tłuszczu kakaowego, zapobiegające utracie wody z naskórka. Przy okazji zrelaksuje, ukoi nerwy i zadziała jak afrodyzjak. Najprostszym sposobem na stosowanie wyrobów kakaowych w pielęgnacji są maseczki – z dodatkiem miodu, jogurtu lub śmietany czy naturalnego oleju. Podczas stosowania zabiegów czekoladowych na twarz należy pamiętać, aby płyn nie był zbyt ciepły, ponieważ może to rozszerzyć delikatne naczynka krwionośne w skórze, powodując zaczerwienienia i powstawanie pajączków.