Wyświetlanie 1–50 z 52 wyników

Ogórki kiszone

12,02 

Pyszne i kruche, tradycyjnie kiszone ogórki, pochodzące z upraw gospodarstwa rolnego w Dolinie Baryczy. Przygotowywane według receptur opracowanych przez dziadka Pana Sznajdera. Powstają powoli, w pełni naturalnie, bez dodatku octu, cukru i konserwantów.

Skład: ogórki, woda, sól kamienna, czosnek, koper.

Kapusta kiszona

10,43 

Specjalność Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Kapusta zebrana z własnych upraw jesienią, kiszona powoli i naturalnie, zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Bez konserwantów, cukru czy octu.

Skład: kapusta, sól kamienna, marchew.

Sok z kiszonego buraka

6,06 

Sok z kiszonych buraków jest szczególnie wskazany w celu wzmocnienia organizmu.

Skład: buraki, woda, sól kamienna, czosnek.

Sok z kapusty kiszonej

6,06 

Picie soku z kapusty kiszonej ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Zawarte w soku bakterie probiotyczne regulują pracę jelit i przemianę materii.

Skład: sok z kapusty kiszonej 100% (kapusta, sól kamienna).

Przecier pomidorowy – Pomidorowa Uczta

14,00 

Przecier pomidorowy, w którym są tylko przetarte pomidory! Niby oczywiste, ale niespotykane. Nie ma soli, nie ma soku z cytryny – wreszcie to Ty możesz zdecydować, jak zbalansować swój przecier :). Doskonały jako podstawa zupy lub sosu do makaronu, gołąbków czy leczo.

 

Skład: pomidory 100%.

Koncentrat pomidorowy

4,20 

Częściowo odparowany przecier pomidorowy z Ogródka Dziadunia – odpowiedni jako baza do zup czy sosów.

 

Skład: koncentrat pomidorowy 30%.

Zakwas z buraków ekologicznych EKO 0.7 l

23,64 

Skład: buraki EKO, czosnek EKO, liść laurowy EKO, ziele angielskie EKO, sól.

Buraczki kiszone tarte

8,91 

Buraczki kiszone jesienią, zaraz po zebraniu, w gospodarstwie rolnym Michała Sznajdera. Receptura ich przygotowania jest prosta, tradycyjna, nie stosuje się dodatków: cukru, octu, ani konserwantów, a jedynie podkreślający smak czosnek.

Skład: buraczki, woda, sól kamienna, czosnek.

Sok z kiszonego ogórka

6,06 

Niepasteryzowany sok z kiszonych ogorków z gospodarstwa rolnego M. Sznajder z Doliny Baryczy.

Skład: sok z kiszonego ogórka 100%.

Rzodkiewka kiszona

12,13 

Rzodkiewka kiszona w rodzinnym gospodarstwie na Dolnym Śląsku, naturalnie, bez sztucznych dodatków, cukru i octu. Dzięki powolnemu procesowi fermentacji jest wyjątkowo krucha, a smak podkreślony czosnkiem i koprem bardziej wyrazisty.

Skład: rzodkiewka, woda, sól kamienna, czosnek, koper.

Czosnek kiszony

15,32 

Czosnek kiszony z Doliny Baryczy to wyrób z gospodarstwa rolnego M. Sznajder.

Zakwas z kiszonego buraka 750 ml

16,20 

Zakwas z kiszonych buraków od Państwa Sznajder.

Jest szczególnie wskazany w celu wzmocnienia organizmu.

Skład: buraki, woda, sól kamienna, czosnek.

Kapusta kiszona czerwona

10,43 

Kapusta od Państwa Sznajder jest kiszona wyłącznie z kapusty z własnych upraw, z użyciem soli kamiennej z kopalni w Kłodawie. W efekcie jest to pyszna kiszonka o wyjątkowym smaku i kruchości, w dodatku niepasteryzowana, dzięki czemu zachowuje najwięcej bakterii probiotycznych.

Skład: kapusta, sól kamienna.

Buraczki tarte

5,25 

Ugotowane, obrane i przetarte buraki w słodko-słono-kwaśnej zalewie.

 

Skład: burak ćwikłowy, woda, ocet spirytusowy 10%, cukier, sól.

Sok z kapusty kiszonej czerwonej

6,06 

Picie soku z kapusty kiszonej ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Zawarte w soku bakterie probiotyczne regulują pracę jelit i przemianę materii.

Skład: sok z kapusty kiszonej czerwonej 100% (kapusta, sól kamienna).

Shot probiotyczny z kimchi EKO 500 ml

31,11 

Skład: ekstrakt z ekologicznego kimchi.

Posiada bardzo silne działanie probiotyczne oraz ma zdolność przywracania prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego.

Jak dawkować?
Stosować jako naturalny suplement diety.
Dawka – 100 ml dorosły.
Shot to naturalna kiszonka, produkt żywy,
niepasteryzowany – może gazować!
Przetrzymywać w chłodnym miejscu.
Data ważności: patrz etykieta (6 msc. od daty produkcji)
Przed użyciem wstrząsnąć.

Przecier ogórkowy

6,97 

Baza do zup i sosów.

Skład: tarte ogórki kwaszone 100%.

Kimchi tradycyjne EKO wegańskie

19,91 

Skład: kapusta pekińska EKO, czosnek EKO, cebula EKO, imbir EKO, marchew EKO, rzodkiew EKO, chili EKO, miso EKO, sos sojowy EKO, sól.

Dla Wszystkich tych, którzy uwielbiają kiszonki, wyraziste potrawy i nie lubią nudy w kuchni! Wysoce rekomendowane osobom świadomie korzystającym z dobroczynnych właściwości żywych, naturalnych probiotyków. Kimchi Zakwasowni dedykowane jest także dla wegan, ponieważ nie zawiera sosu rybnego.

Zakwas z buraków z selerem, imbirem i cytryną EKO 0.7 l

32,36 

Skład: buraki EKO, seler EKO, czosnek EKO, liść laurowy EKO, ziele angielskie EKO, imbir EKO, cytryny EKO, sól.

Ogórki kiszone tarte

8,91 

Ogórki uprawiane w Dolinie Baryczy na Dolnym Śląsku, kiszone latem, zaraz po zbiorach. Prosty proces fermentacji, opierający się jedynie na naturalnych składnikach, pozwala otrzymać kruche kiszone ogórki o wyrazistym smaku.

Skład: ogórki, woda, sól kamienna, czosnek, koper.

Kimchi ostre EKO wegańskie

19,91 

Skład: kapusta pekińska EKO, czosnek EKO, cebula EKO, imbir EKO, marchew EKO, rzodkiew EKO, chili EKO, miso EKO, sos sojowy EKO, sól.

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Element tamtejszej tradycji i kultury. Dzięki naturalnym składnikom i jedynemu w swoim rodzaju procesowi kiszenia kapusty pekińskiej oraz starannie dobranym recepturom uchodzi za jedną z najzdrowszych potraw świata. Zawiera witaminy A, B1, B2, C, wapń, żelazo, bakterie kwasu mlekowego typu lactobacillus regulujące trawienie oraz imbir, czosnek i chilli, które wzmacniają odporność organizmu. Badania wskazują także na antynowotworowe właściwości tej potrawy.

Kimchi delikatne EKO wegańskie

19,91 

Skład: kapusta pekińska EKO, czosnek EKO, cebula EKO, imbir EKO, marchew EKO, rzodkiew EKO, papryka EKO, miso EKO, sos sojowy EKO, wakame EKO, sól.

Wyłącznie niepasteryzowane i bez chili, dzięki czemu jest delikatne w smaku i odpowiednie również dla osób, które nie lubią pikantnych smaków.

OldFriends KimChi Classic SPICY

16,46 

Klasyczne kimchi na sosie rybnym w ostrzejszej wersji od Old Friends Kimchi.

Skład: kapusta pekińska, biała rzepa, marchew, czosnek, imbir, papryka słodka, papryka gochugaru 1%, sos rybny, cukier, sól.
Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Zakwas z kapusty białej EKO z kurkumą, imbirem i cytryną 0.7 l

32,36 

Skład: kapusta EKO, jabłka EKO, liść laurowy EKO, ziele angielskie EKO, kurkuma EKO, imbir EKO, cytryna EKO, sól.

Ocet jabłkowy EKO 500 ml

33,28 

Skład: ocet z jabłek ekologicznych.

OldFriends KimChi Vegan SPICY

16,46 

Ostra, wegańska wersja kimchi od Old Friends Kimchi.

Skład: kapusta pekińska, biała rzepa, marchew, czosnek, imbir, papryka słodka, papryka gochugaru 1%, sos sojowy, cukier, sól.

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Zakwas z kapusty białej EKO 0.7 l

23,64 

Skład: kapusta EKO, czosnek EKO, jabłka EKO, liść laurowy EKO, czosnek EKO, sól.

OldFriends KimChi Vegan MILD

16,46 

W wegańskiej wersji kimchi od Old Friends Kimchi zastosowano sos sojowy. Przed rebrandingiem producent (Fabryka111) został laureatem konkursu “Kukbuk Poleca” za kimchi, które smakuje jak w Korei Południowej.

Skład: kapusta pekińska, biała rzepa, marchew, czosnek, imbir, papryka słodka, papryka gochugaru 0,5%, sos sojowy, cukier, sól.

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Koncentrat barszczu czerwonego 300 ml

10,51 

Świeży, skoncentrowany sok z buraków ćwikłowych, nieco tylko doprawiony do smaku.
Baza do domowego, prawdziwego czerwonego barszczu.

Składniki: zagęszczony sok z buraka ćwikłowego (75%), woda, sól, przyprawy.

Zakwas z buraka EKO korzenny 0.7 l

32,36 

Skład: buraki EKO, goździki EKO, cynamon EKO, anyż EKO, liść laurowy EKO, ziele angielskie EKO, woda, sól.

Zakwas z buraka EKO z chilli 0.7 l

32,36 

Skład: buraki EKO, chilli EKO, czosnek EKO, liść laurowy EKO, ziele angielskie EKO, woda, sól.

Kapusta kiszona EKO z olejem rydzowym

13,82 

To wariacja na temat klasycznej kiszonej kapusty, a także nasz najłagodniejszy słoik. Są w nim tylko trzy składniki — biała kapusta Sokrates, olej rydzowy tłoczony na zimno oraz sól kłodawska. Kapusta jest grubo krojona, dzięki temu ciągle chrupiąca. Oprócz probiotyków powstających podczas fermentacji posiada też wszystkie dobre substancje pochodzące z lnianki, z której tłoczony jest olej rydzowy, w dodatku dzięki jego obecności smak naszej kapusty ma lekko gorczycowy i maślany posmak

Skład: kapusta biała EKO, olej rydzowy EKO, sól kłodawska. Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem. Produkt posiada certyfikat ekologiczny.  

Buraki kiszone w zakwasie EKO

12,10 

Skład: buraki EKO, czosnek EKO, woda, sól kłodawska.

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Produkt posiada certyfikat ekologiczny.

 

Zakwas z buraka EKO chrzanowy 0.7 l

32,36 

Skład: buraki EKO, chrzan EKO, liść laurowy EKO, ziele angielskie EKO, woda, sól.

OldFriends KimChi Classic MILD

16,46 

Łagodniejsza wersja klasycznego kimchi na sosie rybnym od Old Friends Kimchi.

Skład: kapusta pekińska, biała rzepa, marchew, czosnek, imbir, papryka słodka, papryka gochugaru 0,5%, sos rybny, cukier, sól.

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Topinambur kiszony 500ml

14,21 

Kiszony topinambur  wpływa na dobrą kondycję mikroflory przewodu pokarmowego;  ma właściwości przeciwnowotworowe; działa przeciwzapalne, obniża ciśnienia krwi, pomaga w przetwarzaniu tłuszczów, węglowodanów i białek; łagodzi bóle stawowe. Zawiera witaminy z grupy B, w tym witaminę B12 (mające wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów) ponadto Wit. C, A, E, K. Zawiera też min: żelazo, fosfor, cynk, magnez, potas, wapń, sód, fosfor, krzem, miedź. W trakcie procesu kiszenia powstaje kwas mlekowy, dzięki temu kiszony topinambur działa wzmacniająco, podnosi odporność organizmu i poprawia gospodarkę kwasowo-zasadową. Spożywanie kiszonych topinamburów uszczelnia jelita, dostarcza witaminę B12 do jelita cienkiego. Bakterie probiotyczne znajdujące się w kwasie doskonale poprawiają gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Dodatki i przyprawy użyte do kiszenia topinamburów hamują rozwój bakterii gnilnych, zawierają garbniki, olejki eteryczne wzbogacające smak i aromat.

Skład: topinambur, woda,sól, kolendra, gorczyca, czosnek, ziele kopru, korzeń chrzanu, liść wiśni, liść czarnej porzeczki, liść dębu.

OldFriends KimChi Burak SPICY

13,44 

Koreańska sałatka z kiszonych warzyw Spicy Burak – słodkawo-ostra i chrupiąca w orzeźwiającym zakwasie. Niepasteryzowana. Wyjątkowo zdrowa – jest naturalnym probiotykiem. Produkt wegański.

Skład: burak, czosnek, imbir, ostra papryka gochugaru, sos sojowy, cukier, sól.
Masa netto 300 g

Zakwas z kapusty czerwonej EKO 0.7 l

23,64 

Skład: kapusta EKO, czosnek EKO, jabłka EKO, liść laurowy EKO, czosnek EKO, sól.

Sos kaszubski 265 g

15,44 

Sos kaszubski jest przetworem łączącym dynię i gruszkę z dodatkiem ostrej papryczki peprone. Owoce i warzywa te są bardzo bogate w witaminy i minerały. Połączenie tych dwóch składników daje nam wspaniały, pełnowartościowy a zarazem smaczny przysmak. Jest znakomity jako dodatek do mięsa oraz wędlin. Polecamy doskonałej jakości i o wyśmienitym smaku wyroby tradycyjne.

Termin przydatności: minimum miesiąc. 
 
Składniki: gruszka, dynia, ocet, cukier, woda, papryka peperoni, rodzynki, czosnek świeży, imbir mielony, gorczyca

 

Polskie kimchi z papryką wędzoną EKO

17,28 

Skład: kapusta biała EKO, cebula dymka EKO, czosnek EKO, cebula EKO, papryka wędzona EKO, chili EKO, sól kłodawska.

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Produkt posiada certyfikat ekologiczny.

 

Polskie kimchi z borowikami EKO

17,28 

Polskie Kimchi z borowikami jest łagodne, ale bardzo wyraziste – to dzięki obecności grzybów, które nadają kimchi pełnego, wytrawnego smaku. Umamiczność przełamaliśmy świeżo mielonym czarnym pieprzem i czosnkiem, dodaliśmy też nuty korzenne i kwiatowe w postaci gałki muszkatołowej, oleju rydzowego tłoczonego na zimno oraz miodu. Całość składa się na słoik pełen wielowymiarowego smaku, idealnego na jesienno-zimowe miesiące.

Skład: kapusta biała EKO, miód EKO, czosnek EKO, pieprz czarny EKO, borowiki EKO, olej rydzowy EKO, gałka muszkatołowa EKO, sól kłodawska.

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Produkt posiada certyfikat ekologiczny.

 

Probiotyczny proszek z topinamburu 200g

42,96 

Wzmacnia system odpornościowy, produkty z inuliną polecane są szczególnie przy wyjałowieniu przewodu pokarmowego, np. po lub w trakcie antybiotykoterapii i chemioterapii. Z badań naukowych wynika, że około 40% masy spożytej inuliny przekształca się w jelicie grubym w biomasę bakterii.

Prebiotyki to substancje, które odżywiają bakterie probiotyczne w jelicie grubym. Spożywane z pokarmami bakterie probiotyczne giną w soku żołądkowym i potem w sokach trawiennych. Zamiast podawać duże ilości produktów probiotycznych, efektywniejsza jest stymulacja rozwoju bifidobakterii i lactobakterii bytujących w organizmie, przez aplikację prebiotyków. W topinamburze prebiotykiem jest inulina. Poza odżywianiem bakterii w jelicie grubym, inulina wpływa na utrzymanie odpowiedniej kwasowości jelita; poprawia perystaltykę jelit, normalizuje poziom cukru we krwi, stymuluje trzustkę, łagodzi objawy nietolerancji laktozy i glutenu, eliminuje bakterie gnilne i fekalne. Uszczelnia jelita, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, zwiększa wchłanianie wapnia z pokarmów dzięki czemu przeciwdziała osteoporozie, obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy przez eliminację trójglicerydów i kwasów tłuszczowych w wątrobie i obniża ich stężenia w surowicy krwi.

Poza właściwościami prebiotycznymi, bulwa topinamburu zawiera bardzo dobrze przyswajalne żelazo, potas i witaminę C. Ponadto zawiera: tiaminę (B1) i kwas pantotenowy (B5),  niacynę (B3)  pirydoksynę (B6) ryboflawinę (B2).

skład: 95% topinambur suszony, 5% topinambur pieczony

Suszony Topinambur 90 g

18,09 

Suszony topinambur

Skład: 100% topinambur

Produkt wegański, wegetariański, dla dzieci, bez glutenu, bez cukru.

Wartość odżywcza w 100g: tłuszcz 0,3g, węglowodany 67,5g, w tym cukry 63,8g; błonnik 11,7g białko 6,7g sól 0,0g. K 2210mg, Fe 2,79mg, B1o,2mg

Wartość energetyczna 1368 kJ/323kcal. indeks glikemiczny 14.

waga netto 90g.

Sposób użycia: Można podawać i spożywać od 8 miesiąca życia. 1 łyżeczkę suszonej bulwy zalać około szklanką wrzątku, zaparzać od przykryciem ok. 15 minut, po odcedzeniu wypić, można zaparzyć drugi raz. Można stosować naturalne dodatki jak miód, cytrynę, imbir, kardamon, pieprz itp. po więcej inspiracji zapraszam na www.facebook.com/topinamburowesmaki

Tak sporządzony napój, pity 3 razy w tygodniu, leczy przeziębienia, bóle stawów, stany zapalne, redukuje liczebność patogenów ogólnoustrojowych, uelastycznia erytrocyty zwiększając transport tlenu, eliminuje złogi i zapobiega ich powstawaniu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów, eliminuje stany zapalne, osłania i wzmacnia trzustkę, wątrobę, oczyszcza nerki. Wysoka zawartość krzemu stymuluje wytwarzanie kolagenów. Wysoka przyswajalność wapnia wspomaga stałą mineralizację kości i zębów.

Pikle z ogórków i wędzonego habanero 330 ml

25,95 

Pikle z ogórków i wędzonego habanero – klasyka amerykańskich przekąsek do grilla w piekielnie ostrym wydaniu. Świetnie sprawdzą się do potraw z grilla zwłaszcza jako dodatek do burgerów.

Skład: ogórki, czosnek, ocet, sól, cukier, wędzone habanero.

Przydatność do spożycia: 8 tygodni od wyprodukowania w lodówce.

Polskie kimchi z przyprawami piernikowymi EKO

17,28 

To kapusta kiszona z masą przypraw, wyrazista i orzeźwiająca w smaku. Dominuje w niej imbir, który występuje w akompaniamencie cynamonu, goździków, kminku, gałki muszkatołowej oraz czosnku. Delikatną pikantność i efekt orzeźwienia uzyskaliśmy dzięki dodaniu chrzanu. Do kimchi wlaliśmy olej rzepakowy tłoczony na zimno, który dopełnił smak nutami orzechowymi, ale też pomógł wymieszać się aromatom przypraw.

Skład: kapusta biała EKO, cebula dymka EKO, czosnek EKO, cebula EKO, papryka wędzona EKO, chili EKO, sól kłodawska.

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Produkt posiada certyfikat ekologiczny.

 

Zakwas buraczany EKO 475 ml

17,28 

Składniki:
buraki*, czosnek*, woda, sól kłodawska(* certyfikowany składnik ekologiczny)

Produkt niepasteryzowany.

Wartość odżywcza W 100 g
Wartość energetyczna:  52 kJ/ 12 kcal
Tłuszcz: <0,1 g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g
Węglowodany: 1,9 g
– w tym cukry:  <0,5  g
Błonnik: 1,49 g
Białko: 0,47 g
Sól: 0,25 g

Kimchi-sław 330 ml

25,11 

Kimchi-sław – fuzja dwóch kulinarnych kultur. Sałatka z lekko kiszonej kapusty czerwonej z wędzonym majonezem i przyprawami piernikowymi. Doskonały dodatek do pulled porka.

Skład: podkiszana kapusta czerwona, majonez wędzony (ocet, sól, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, wędzony olej, jajka), przyprawa piernikowa (cynamon, goździk, imbir, gałka muszkatołowa)

Przydatność do spożycia: 4 tygodnie od wyprodukowania w lodówce.

Kimchi delikatne EKO dla dzieci

19,91 

Skład: kapusta pekińska EKO, czosnek EKO, cebula EKO, imbir EKO, marchew EKO, rzodkiew EKO, papryka EKO, miso EKO, sos sojowy EKO, wakame EKO, sól.

Wyłącznie niepasteryzowane i bez chili, dzięki czemu jest delikatne w smaku i odpowiednie również dla osób, które nie lubią pikantnych smaków.

Wypełniacz

Kimchi koreańskie EKO

17,28 

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Produkt posiada certyfikat ekologiczny.

 

OldFriends KimChi MILD BIO VEGAN

20,14 

W wegańskiej wersji kimchi od Old Friends Kimchi zastosowano sos sojowy. Przed rebrandingiem producent (Fabryka111) został laureatem konkursu “Kukbuk Poleca” za kimchi, które smakuje jak w Korei Południowej.

Skład: kapusta pekińska*, biała rzodkiew*, marchew*, czosnek*, imbir*, papryka mielona ostra (0,5%), sos sojowy* (woda, soja*, sól), cukier trzcinowy*, sól (* certyfikowany składnik ekologiczny)
Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.