Oleje tłoczone na zimno, czyli płynne złoto polskich pól i łąk. Jako doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych odżywiają i wspomagają organizm z każdej strony. Jako składnik sałatek i surówek obniżają cholesterol i ciśnienie oraz wzmacniają odporność, a wmasowane w skórę odbudowują nasz ochronny płaszcz lipidowy.

Oleje zimnotłoczone to zdrowie od środka i od zewnątrz oraz rewelacyjny smak – całkiem przyjemny duet, prawda?

Wyświetlanie wszystkich 24 wyników

Olej lniany zimnotłoczony

18,24 250 ml

Olej lniany nierafinowany powinien być stosowany wyłącznie na zimno – jako dodatek do sałatek, surówek, past, sosów, dipów czy dressingów. Na bazie oleju możesz zrobić swój domowy majonez :).

Skład: olej lniany tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

21,89 500 ml

W zasadzie każdy wysokiej jakości olej roślinny tłoczony na zimno jest pożądanym składnikiem naszej diety – ale olej rzepakowy wydaje się być szczególnie wskazany – głównie ze względu na bardzo dobre proporcje kwasów omega 3 do omega 6. Wyciśnięty olej z nasion rzepaku w szczególności przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca, zmniejsza stany zapalne oraz sprzyja w przypadku, gdy ktoś już boryka się z tymi problemami. Odpowiedni również do stosowania zewnętrznego dla osób, których skóra ma tendencję do przesuszania.

Skład: olej rzepakowy tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej kokosowy tłoczony na zimno

24,32 300 ml

Olej kokosowy nierafinowany o naturalnym zapachu kokosa z tłoczni na Podlasiu. Nadaje się do obróbki termicznej – duszenia, pieczenia oraz krótkotrwałego smażenia.

Skład: olej kokosowy tłoczony na zimno, nierafinowany

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

36,48 1 l

W procesie wyciskania oleju z ziaren powstaje olej rzepakowy – nierafinowany, tłoczony na zimno, bogaty w witaminy A, D2, E, K. Nazywany jest „oliwą północy” – jako najbardziej odpowiedni olej dla mieszkańców tej części Europy (jest do niej podobny w składzie, ale lepszy – bo nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych).

Skład: olej rzepakowy tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej lniany zimnotłoczony

27,97 500 ml

Olej otrzymywany jest z nasion lnu – tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany. Ma charakterystyczny zapach, żółtą barwę i posmak z nutą orzecha.

Skład: olej lniany tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

37,12 100 ml

Olej z czarnuszki od Olejowe Smaki wydaje się być najbardziej wszechstronnym Olejem – warto stosować go profilaktycznie, pijąc na samo lub dodając do potraw jedną łyżeczkę dziennie, bo jest naturalnym i bardzo wartościowym elementem diety.

Skład: olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

26,88 500 ml

Olej z nasion słonecznika, nierafinowany, niefiltrowany, w większej butelce – bo szybko schodzi 😉 Smak pestek słonecznika powoduje, że idealnie współgra z sałatkami – ja osobiście jeszcze dorzucam prażone pestki słonecznika do takiego dania. Inne kulinarne zastosowania to dodatek do kasz, makaronów, past, sosów, dressingów, twarogów czy kasz. Pamiętaj, aby nie używać go do obróbki cieplnej potraw.

Skład: olej z nasion słonecznika tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej konopny tłoczony na zimno

20,48 100 ml

Bardzo smaczny olej o charakterystycznej, zielonej barwie od Olejowe Smaki. Przy spożywaniu ma dobroczynny wpływ na zdrowie: poprawia metabolizm, reguluje gospodarkę hormonalną, wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz łagodzi stany zapalne organizmu i sprzyja eliminacji toksyn. Można go również stosować zewnętrznie na skórę – wchłania się najlepiej ze wszystkich olei, świetnie nawilżając, niwelując przebarwienia skóry, poprawiając funkcję ochronne naskórka i zmniejszając utratę wody przez skórę.

Skład: olej z nasion konopi tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej z wiesiołka zimnotłoczony

33,28 100 ml

Tłoczony na zimno olej z wiesiołka od Olejowe Smaki jest zalecany do spożycia szczególnie jako naturalne lekarstwo. Poprawia równowagę hormonalną, pomaga w chorobach reumatycznych, usprawnia pracę mózgu, a także wspiera terapie nowotworowe.

Skład: olej z wiesiołka tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej konopny tłoczony na zimno

37,12 250 ml

Ma bardzo charakterystyczny, zielony kolor i świetnie smakuje – dzięki temu jest świetnym dodatkiem wzbogacającym zarówno smak jak i estetykę przygotowywanych sałatek, past, sosów, dressingów itp.

Skład: olej z nasion konopi tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

25,60 100 ml

Pyszny olej w małej butelce pochodzący z tłoczni na Podlasiu – wykazuje działanie prozdrowotne i ze względu na swoje walory smakowe oraz estetyczne doskonale nadaje się jako dodatek zarówno do potraw jak i do deserów. Dobry także dla dzieci – pomaga z zaburzeniami trawiennymi, reguluje apetyt.

Skład: olej z pestek dyni tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

51,20 250 ml

Pora na najsmaczniejszy olej – przynajmniej moim zdaniem. Jest pyszny, o ile lubisz pestki dyni, bo oczywiście jest bardzo podobny w smaku, z dodatkiem lekko orzechowej nuty :). Wspaniały dodatek podawany na zimno, wzbogacający smak zarówno sałatek, sosów, serów jak i ciast (sernik!) oraz lodów. Olej wskazany jest przy zaburzeniach snu, przy problemach ze stawami, dla osób z zespołem jelita drażliwego oraz pomoże Ci ustabilizować poziom cholesterolu. Wmasowany w skórę nawilża ją, natłuszcza, wygładza – poprawia jej napięcie oraz spłyca zmarszczki.

Skład: olej z pestek dyni tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej sezamowy zimnotłoczony

44,80 250 ml

Swoje największe zastosowanie ma w kuchni orientalnej – nadając daniom słodki aromat i naturalny smak sezamu. Poza tym świetnie odnajduje się w sałatkach i jako dodatek do słodyczy własnej roboty. Zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe pokrywa spożycie dwóch łyżeczek dziennie.

Skład: olej z sezamu tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej z ostropestu zimnotłoczony

38,40 250 ml

Olej z ostropestu od Olejowe Smaki to wyrób typowo leczniczy o działaniu prozdrowotnym. W nasionach ostropestu znajduje się sylimaryna – silny antyoksydant, chroniący przede wszystkim wątrobę, mający działanie przeciwzapalne, oczyszczające, żółciotwórcze. Jednak lista wskazań do stosowania jest znacznie dłuższa i oprócz problemów z wątrobą obejmuje problemy z dziąsłami, jamą ustną, układem trawiennym czy wzrokiem. Jest dobrym elementem regeneracji po ciężkostrawnym posiłku lub spożyciu dużej ilości alkoholu. Co do jego smaku to cóż.. może nie jest najsmaczniejszy, ale traktujmy to jako lekarstwo.

Skład: olej z ostropestu tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

14,59 250 ml

Olej rzepakowy od Olejowe Smaki w małej butelce. Odpowiedni do krótkotrwałego smażenia, duszenia oraz pieczenia w niewysokich temperaturach, a najlepszy w zastosowaniu na zimno jako dodatek do sałatek, surówek i innych. Zachęcam do odkrycia własnego zastosowania kulinarnego.

Skład: olej rzepakowy tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej z ostropestu zimnotłoczony

21,76 100 ml

Fenomen natury – lekarstwo na wątrobę w małej butelce. Ma również zastosowanie w kosmetologii w preparatach przeciwzmarszczkowych – ma działanie utleniające, więc zapobiega skutkom działania wolnych rodników. Codziennie rano wmasuj kilka kropli w lekko wilgotną skórę twarzy lub wymieszaj ze swoim ulubionym kremem.

Skład: olej z ostropestu tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

17,92 250 ml

Olej wytłoczony na zimno z pestek słonecznika na Podlasiu. Bogaty w naturalne przeciwutleniacze, wspiera ochronę przeciwnowotworową. Dba o zdrowe serce, działa przeciwzapalnie i podnosi odporność. Stosowany zewnętrznie zmiękcza naskórek, poprawia elastyczność skóry i ją wygładza oraz rozjaśnia. Polecany osobom z tłustą skórą, ponieważ stabilizuje wydzielanie serum.

Skład: olej z nasion słonecznika tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej sezamowy zimnotłoczony

23,04 100 ml

OLEJ SEZAMOWY tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia niefiltrowany 100% naturalny bez konserwantów Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia na zimno jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, kasz, makaronów, past, dressingów i deserów. Idealnie komponuje się z pieczonymi jabłkami i domowymi powidłami. Nie stosować do smażenia i pieczenia.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

9,73 100 ml

OLEJ RZEPAKOWY tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia niefiltrowany 100% naturalny bez konserwantów Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia na zimno jako dodatek do sałatek, surówek np.z kapusty kiszonej, sosów, domowych majonezów, dipów, dressingów, past, kasz, ziemniaków. Odpowiedni do smażenia i duszenia.

Olej lniany zimnotłoczony

12,16 100 ml

OLEJ LNIANY tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia niefiltrowany 100% naturalny bez konserwantów Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia na zimno jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, dipów, past, domowych majonezów. Nie stosować do smażenia i pieczenia. Idealny do diety budwigowej. Tłoczony ze szlachetnej, złotej odmiany lnu.

Olej lniany

49,86 1 l

Olej lniany: tłoczony na zimno, z pierwszego tłoczenia, niefiltrowany, 100% naturalny, bez konserwantów.

Olej z wiesiołka zimnotłoczony

75,52 250 ml

OLEJ Z WIESIOŁKA tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia niefiltrowany 100% naturalny bez konserwantów Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia na zimno jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, dipów, zupy krem, past. Nie stosować do smażenia i pieczenia.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

79,36 250 ml

Olej z czarnuszki od Olejowe Smaki wydaje się być najbardziej wszechstronnym Olejem – warto stosować go profilaktycznie, pijąc na samo lub dodając do potraw jedną łyżeczkę dziennie, bo jest naturalnym i bardzo wartościowym elementem diety.

Skład: olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nierafinowany.

Oleje zimnotłoczone – czym się wyróżniają?

Aromatyczny olej tłoczony na zimno z czarnuszki i konopny, a może bardziej wszechstronny olej rzepakowy, lniany i olej z wiesiołka? Czy wiesz, co łączy je wszystkie?

Podstawowym warunkiem, jaki musi być przestrzegany przy produkcji oleju zimnotłoczonego, jest ograniczenie temperatury, w jakiej przeprowadzany jest ten proces, do maksymalnie 40°C. Gotowe produkty schładza się dodatkowo do ok. 4-10°C, aby również podczas przechowywania zapewnić im odpowiednie warunki i tym samym przedłużyć trwałość. Działania te są potrzebne do zachowania w olejach większości wartości odżywczych, jakimi charakteryzuje się surowiec wykorzystywany do ich wytworzenia.

Oleje tłoczone na zimno możemy podzielić na te o stosunkowo uniwersalnym smaku, jak olej lniany, rzepakowy i olej z wiesiołka, jak i bardziej charakterystyczne, których aromat będzie pasował do określonych składników – na przykład olej z czarnuszki oraz konopny. Warto pamiętać o tym, że oleje zimnotłoczone powinny być zawsze spożywane bez podgrzewania!

Rodzaje dostępnych w Pora na Pola olejów tłoczonych na zimno

Na naszym internetowym targu naturalnego jedzenia znajdziecie szeroki wybór olejów tłoczonych na zimno, między innymi: olej lniany zimnotłoczony, olej konopny, rzepakowy, olej tłoczony na zimno z czarnuszki, z wiesiołka, z ostropestu czy olej z pestek dyni i olej z rokitnika.

Olej lniany zimnotłoczony

Olej lniany zyskuje coraz większą popularność i jest to podejście słuszne – zawiera on bardzo duże ilości cennego omega-3, a także pozostałych nienasyconych kwasów tłuszczowych w dobrych dla organizmu człowieka proporcjach. Dzięki temu spożywanie oleju lnianego obniża poziom cholesterolu, zapobiegając rozwojowi chorób serca oraz miażdżycy. Olej lniany działa też pozytywnie na układ pokarmowy i immunologiczny. Siemię lniane, a więc również otrzymywany z niego olej, zawiera duże ilości witaminy E, zwanej witaminą młodości, która ma znaczenie zarówno dla zdrowia organizmu, jak i wyglądu skóry i włosów. Z tego ostatniego powodu olej lniany może być świetnym naturalnym kosmetykiem.

Olej z ostropestu tłoczony na zimno

Wykazujący działanie lecznicze olej z ostropestu polecany jest osobom, które potrzebują regeneracji wątroby, wsparcia pracy nerek, obniżenia cholesterolu oraz poziomu cukru we krwi. Olej z ostropestu ma w sobie sylimarynę, a także przeciwutleniacze (np. witaminy) i substancje przeciwzapalne. Ze względu na delikatny smak, który, podobnie jak w przypadku oleju lnianego, nie zdominuje potrawy, oleju z ostropestu możemy używać do właściwie każdego dania.

Olej z czarnuszki zimnotłoczony

Olej z czarnuszki ma unikalny, korzenno-gorzki smak. Aby włączyć go do codziennej diety, zdecydowanie trzeba się z nim polubić. Świetnie będzie komponował się z sałatkami oraz deskami serów, szczególnie białych. Olej z czarnuszki ma ciekawe właściwości prozdrowotne – zapobiega alergii, łagodzi zgagę, wspiera regenerację trzustki oraz wątroby, doskonale odżywia skórę i zmniejsza odczuwanie stresu oraz objawów astmy. Pożyteczne działanie oleju z czarnuszki sprawia, że można go stosować również jako suplement diety. W takim przypadku warto spożywać co rano łyżeczkę oleju z czarnuszki, można dodać ją do śniadania, zjeść z miodem lub popić szklanka przegotowanej wody. Olej z czarnuszki powinien być jedzony wyłącznie na zimno.

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

Nietypowym w tej rodzinie działaniem charakteryzuje się olej z pestek dyni. Ma on właściwości przeciwpasożytnicze. Olej z pestek dyni pozytywnie wpływa na stan włosów, zapobiegając ich wypadaniu, także na tle hormonalnym. Przyspiesza ich wzrost, wzmacnia i przeciwdziała rozdwajaniu się końcówek. Równie korzystnie oddziałuje na skórę, rozjaśniając ją, zmniejszając widoczność zmarszczek i rozstępów. Oprócz niezwykłych cech prozdrowotnych, olej z pestek dyni ma też wyjątkowy wygląd i smak – jest ciemniejszy i ma orzechową nutę. Będzie pasował do tych samych potraw, co olej z czarnuszki. Olej z pestek dyni możemy też stosować zewnętrznie, jako dodatek do własnoręcznie robionych kosmetyków.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Zdecydowanie najpopularniejszy w tej kategorii jest olej rzepakowy. Musimy jednak pamiętać, że olej rzepakowy zimnotłoczony jest z zasady nieoczyszczony, dlatego nie nadaje się do smażenia. Ma za to wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Olej rzepakowy zawiera oczywiście kwasy tłuszczowe i witaminę E, ale także odpowiedzialną za krzepnięcie krwi witaminę K oraz A, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Znajdziemy w nim również sterole, wspierające NNKT w obniżaniu cholesterolu, a także polifenole odpowiedzialne za antynowotworowe działanie oleju rzepakowego. Z powodzeniem może być także wykorzystywany np. do olejowania włosów – olej rzepakowy zapobiega ich wypadaniu.

Olej z wiesiołka zimnotłoczony

O oleju z wiesiołka mówi się, że jest remedium na dolegliwości typowo kobiecie, a więc bóle miesiączkowe, trudności z zajściem w ciążę, trądzik hormonalny itp. Oczywiście olej z wiesiołka nie wyleczy – może być jedynie elementem diety wspomagającym organizm, jednak warto go wpleść do codziennego jadłospisu. Olej z wiesiołka, podobnie jak rzepakowy, ma bardzo łagodny smak, więc jest uniwersalny i znajdzie w kuchni wiele zastosowań. Jak wszystkie oleje tłoczone na zimno, olej z wiesiołka możemy jeść tylko na surowo.

Olej konopny tłoczony na zimno

Jeden z mniej popularnych w kuchni, olej konopny, kojarzy się wielu z nas z olejkiem o niezwykłych właściwościach leczniczych. Co prawda olej z konopi do zastosowań kulinarnych produkowany jest z innego gatunku rośliny, jednak jego używanie również jest korzystne dla zdrowia. Olej konopny dostarcza organizmowi kwasów tłuszczowych oraz mnóstwa witamin i minerałów, dzięki którym działa jak przeciwutleniacz, ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi stres i dolegliwości hormonalne. Niezastąpiony jest również w kosmetyce. Produkty pielęgnacyjne z olejem konopnym regenerują i nawilżają skórę, włosy i paznokcie, a nawet wspomagają leczenie niektórych chorób skóry. Olej konopny, ze względu na swój orzechowo-korzenny smak, świetnie komponuje się z sałatkami i nabiałem.

Olej z rokitnika zimnotłoczony

Mało znany olej z rokitnika powoli wraca na kuchenne stoły. Świetnie nawilża skórę i przyspiesza jej gojenie, obniża cholesterol i wspiera układ krwionośny i pokarmowy. Olej z rokitnika jest doskonałym przeciwutleniaczem. Kulinarnych zastosowań oleju z rokitnika nie znajdziemy wiele, ponieważ ma charakterystyczny, cierpki smak – możemy go jednak spożywać w formie suplementu diety, łącząc na przykład z miodem. Ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne, olej z rokitnika sprawdzi się również jako dodatek do domowych kosmetyków.

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Oleje tłoczone na zimno wykazują właściwości odżywcze i pielęgnacyjne, część z nich ma też działanie profilaktyczne i prozdrowotne. W ich skład wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ ochraniają organy i układy ciała. NNKT obniżają ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu i trójglicerydów. Jedzenie pokarmów bogatych w te kwasy zmniejsza ryzyko występowania zawałów i udarów, osteoporozy, a nawet nowotworów, podnosi odporność i zapobiega infekcjom. Oleje zimnotłoczone są też źródłem witamin, steroli i minerałów. Na wyróżnienie, ze względu na wysoką zawartość w olejach tłoczonych na zimno, zasługuje przede wszystkim witamina E – antyoksydant, który działa antynowotworowo oraz spowalnia procesy starzenia.

Roślinne oleje tłoczone na zimno stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych we wszystkich typach diet, w szczególności w wegetariańskiej i wegańskiej. Olej z wiesiołka, z ostropestu oraz oleje rzepakowy i lniany pasują praktycznie do każdego rodzaju sałatek, natomiast olej z czarnuszki oraz olej konopny przez swój charakterystyczny smak będą świetnym urozmaiceniem surówek z warzyw zielonych (olej konopny) oraz sałatek z jogurtem czy białym serem (olej z czarnuszki). Olej rzepakowy z tłoczony na zimno, a także olej lniany i z wiesiołka, nie są tak aromatyczne, jak oleje konopny i z czarnuszki, należy jednak pamiętać, że także one nie nadają się do smażenia, ponieważ zawierają składniki, które podczas tego procesu mogą się palić.