Oliwa extra virgin prosto ze słonecznych wzgórz greckiego Peloponez. Prawdziwa oliwa z oliwek, z regionu słynącego z najlepszych gajów oliwnych, przeniesie Was w klimat śródziemnomorskiej kuchni i letnich podróży.
Nierafinowana oliwa dostarczy niezbędnych składników odżywczych, a dzięki niezwykłym olejowym esencjom, dostępnym w Pora na Pola, smakowite sałatki i Wasze ulubione pieczywo zyskają zupełnie nowy wymiar smaku.

Wyświetlanie wszystkich 13 wyników

Oliwa Extra Virgin EKO 250 ml

54,25 

Oliwa Extra virgin niefiltrowana, tłoczona 6 h po zborze oliwek.
Gaj oliwny z EKO cerytyikatem (A-421390/E7), niepryskane podczas wegetacji ani zbiorów.

Oliwa Extra Virgin EKO 1 litr

108,50 

Oliwa Extra virgin niefiltrowana, tłoczona 6 h po zborze oliwek.
Gaj oliwny z EKO cerytyikatem (A-421390/E7), niepryskane podczas wegetacji ani zbiorów.

Oliwa Extra Virgin EKO 500 ml

69,75 

Oliwa Extra virgin niefiltrowana, tłoczona 6 h po zborze oliwek.
Gaj oliwny z EKO cerytyikatem (A-421390/E7), niepryskane podczas wegetacji ani zbiorów.

Oliwa Extra Virgin EKO 700 ml

85,25 

Oliwa Extra virgin niefiltrowana, tłoczona 6 h po zborze oliwek.
Gaj oliwny z EKO cerytyikatem (A-421390/E7), niepryskane podczas wegetacji ani zbiorów.

Oliwa EKO Esencja Ostra 100 ml

38,75 

Esencja powstaje na bazie najlepszej oliwy extra virgin niefiltrowanej i tłoczonej 6 h po zbiorze oliwek z gaju oliwnego z EKO certyfikatem.

W tej odmianie Tymek zalewa oliwą bardzo ostre papryczki Carolina Reaper i odstawia do dojrzewania, aby mieszanka nabrała pełni smaku. 

Gaj oliwny z EKO cerytyikatem (A-421390/E7), niepryskane podczas wegetacji ani zbiorów.

Oliwa EKO Esencja Czosnkowa 100 ml

38,75 

Esencja powstaje na bazie najlepszej oliwy extra virgin niefiltrowanej i tłoczonej 6 h po zbiorze oliwek z gaju oliwnego z EKO certyfikatem.

W tej odmianie Tymek zalewa oliwą czosnek od zaprzyjaźnionego rolnika i odstawia do dojrzewania, aby mieszanka nabrała pełni smaku. 

Gaj oliwny z EKO cerytyikatem (A-421390/E7), niepryskane podczas wegetacji ani zbiorów.

Oliwa EKO Esencja Pomidorowa 100 ml

38,75 

Esencja powstaje na bazie najlepszej oliwy extra virgin niefiltrowanej i tłoczonej 6 h po zbiorze oliwek z gaju oliwnego z EKO certyfikatem.

W tej odmianie Tymek zalewa oliwą greckie pomidory od zaufanego rolnika suszone na słońcu i odstawia do dojrzewania, aby mieszanka nabrała pełni smaku. 

Gaj oliwny z EKO cerytyikatem (A-421390/E7), niepryskane podczas wegetacji ani zbiorów.

Oliwa EKO Esencja Śródziemnomorska 100 ml

38,75 

Esencja powstaje na bazie najlepszej oliwy extra virgin niefiltrowanej i tłoczonej 6 h po zbiorze oliwek z gaju oliwnego z EKO certyfikatem.

W tej odmianie Tymek zalewa oliwą najlepszą bazylię, suszone pomidory i czosnek i odstawia do dojrzewania, aby mieszanka nabrała pełni smaku. 

Gaj oliwny z EKO cerytyikatem (A-421390/E7), niepryskane podczas wegetacji ani zbiorów.

Oliwa EKO Esencja Bazyliowa 100 ml

38,75 

Esencja powstaje na bazie najlepszej oliwy extra virgin niefiltrowanej i tłoczonej 6 h po zbiorze oliwek z gaju oliwnego z EKO certyfikatem.

W tej odmianie Tymek zalewa oliwą bazylię od zaprzyjaźnionego rolnika i odstawia do dojrzewania, aby mieszanka nabrała pełni smaku. 

Gaj oliwny z EKO cerytyikatem (A-421390/E7), niepryskane podczas wegetacji ani zbiorów.

Oliwa EKO Esencja Prawdziwkowa 100 ml

43,40 

Esencja powstaje na bazie najlepszej oliwy extra virgin niefiltrowanej i tłoczonej 6 h po zbiorze oliwek z gaju oliwnego z EKO certyfikatem.

W tej odmianie Tymek zalewa oliwą prawdziwki i odstawia do dojrzewania, aby mieszanka nabrała pełni smaku. 

Gaj oliwny z EKO cerytyikatem (A-421390/E7), niepryskane podczas wegetacji ani zbiorów.

Oliwa EKO Esencja Cynamonowa 100 ml

43,40 

Esencja powstaje na bazie najlepszej oliwy extra virgin niefiltrowanej i tłoczonej 6 h po zbiorze oliwek z gaju oliwnego z EKO certyfikatem. W tej odmianie Tymek zalewa oliwą cynamon i odstawia do dojrzewania, aby mieszanka nabrała pełni smaku. Gaj oliwny z EKO cerytyikatem (A-421390/E7), niepryskane podczas wegetacji ani zbiorów.

Oliwa EKO Esencja Rozmarynowa 100 ml

38,75 

Esencja powstaje na bazie najlepszej oliwy extra virgin niefiltrowanej i tłoczonej 6 h po zbiorze oliwek z gaju oliwnego z EKO certyfikatem.

W tej odmianie Tymek zalewa oliwą rozmaryn od zaprzyjaźnionego greckiego rolnika i odstawia do dojrzewania, aby mieszanka nabrała pełni smaku. 

Gaj oliwny z EKO cerytyikatem (A-421390/E7), niepryskane podczas wegetacji ani zbiorów.

Oliwa EKO Esencja Figowa 100 ml

43,40 

Esencja powstaje na bazie najlepszej oliwy extra virgin niefiltrowanej i tłoczonej 6 h po zbiorze oliwek z gaju oliwnego z EKO certyfikatem.

W tej odmianie Tymek zalewa oliwą figi od zaprzyjaźnionego greckiego rolnika i odstawia do dojrzewania, aby mieszanka nabrała pełni smaku. 

Gaj oliwny z EKO cerytyikatem (A-421390/E7), niepryskane podczas wegetacji ani zbiorów.

Oliwa extra virgin – co należy wiedzieć

Wyjątkowa, a jednocześnie najbardziej rozpowszechniona oliwa extra virgin tłoczona na zimno, ze względu na swoje właściwości bezsprzecznie króluje w kuchni. Oliwa najczęściej stosowana jest do sałatek i potraw na zimno. Może być również wykorzystywana w domowej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Co powinniśmy wiedzieć o oliwie z oliwek i czym oliwa extra virgin różni się od innych typów?

Korzenie stosowania oliwy extra virgin sięgają początków znanych nam cywilizacji, a wiarygodne źródła potwierdzają jej używanie już 5 tys. lat temu. Oczywiście w zamierzchłych czasach nie znano podziału na oliwę nierafinowaną i rafinowaną, ponieważ takie zabiegi w ogóle nie były przeprowadzane, co oznacza, że używana wówczas oliwa z oliwek była w pełni eko. Dziś jednak na rynku dostępnych jest tak wiele rodzajów oliwy extra virgin oraz tej wysoko oczyszczonej, że podczas podejmowania decyzji zakupowych warto znać występujące między nimi różnice.

Olej rafinowany na skutek procesu oczyszczania zostaje pozbawiony składników, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą się palić, wytwarzając niebezpieczne dla zdrowia związki. Rafinacja pozbawia też olej szkodliwych dla nas substancji. Z tego powodu niezmiernie ważne jest, aby oliwa nierafinowana była w pełni ekologiczna, a więc pochodziła ze sprawdzonych upraw, których właściciele dbają o brak zanieczyszczeń w produkowanym surowcu.

Oliwy extra virgin, jako nieoczyszczonej, nie powinniśmy wykorzystywać do smażenia w głębokim tłuszczu, w temperaturze powyżej 160°C. Najlepiej sprawdzi się natomiast jako eko oliwa do sałatek. Oliwa extra virgin tłoczona jest w temperaturze otoczenia, jednokrotnie, w specjalnie do tego celu przeznaczonych prasach lub ręcznie. Proces jej pozyskiwania polega jedynie na wyciśnięciu oliwy z oliwek – nie poddaje się jej żadnym innym zabiegom mechanicznym ani chemicznym. Oliwy extra virgin z manufaktury Oliwa wypływa tłoczone są do 6 godzin po zbiorze, który przeprowadza się bez użycia maszyn, na górskich stokach greckiego Peloponezu – znanego z produkcji najlepszej na świecie, rokrocznie nagradzanej oliwy. Eko oliwa z oliwek z tych rejonów zachowuje wszystkie swoje właściwości i jest najzdrowszym, cenionym produktem kulinarnym (i nie tylko – o innych zastosowaniach przeczytacie w ostatniej części).

Oliwy nierafinowane, tłoczone, ekologiczne – najlepsze z najlepszych

Najlepsze na świecie oliwy extra virgin pochodzą oczywiście z Grecji. W Pora na Pola znajdziecie
absolutne crème de la crème oliwy z oliwek. Produkowane przez Pana Tymoteusza pod marką Oliwa Wypływa ekologiczne oliwy przybywają do Polski ze słonecznych stoków Kalamaty na półwyspie Peloponez. To wyjątkowy region, który może poszczycić się świetnymi warunkami dla wzrostu gajów oliwnych – idealna odległość od morza, krystalicznie czyste powietrze, optymalna wilgotność powietrza i otoczenie przez śródziemnomorskie lasy to wprost wymarzone warunki, które mają bezpośredni wpływ na jakość otrzymywanych owoców. Co więcej, właściciel Oliwa Wypływa osobiście bierze udział w procesie zbioru oliwek i nadzoruje wytłaczanie najlepszej oliwy extra virgin, którą następnie przywozi nad Wisłę. Już w Polsce, na bazie zielonej i mętnej, ekologicznej oliwy, Pan Tymek tworzy przepyszne esencje smakowe.

Na naszym internetowym targu znajdziecie prawdziwą oliwę extra virgin w formie czystej (czyli bez dodatków). Dzięki manufakturze Oliwa Wypływa możemy zaoferować Wam najlepszej jakości, nierafinowaną oliwę tłoczoną w słonecznej Grecji, krótko po zbiorach owoców, w aż 4 pojemnościach do wyboru. Oliwa extra virgin od Pana Tymoteusza swój niezwykły smak zawdzięcza wyjątkowemu klimatowi, w jakim rosną oliwki, oraz niebywałej dbałości o każdy szczegół uprawy – w certyfikowanym gaju oliwnym, z którego pochodzi, na żadnym etapie nie stosuje się chemii. Naturalne oliwy extra virgin najlepiej pasują do sałatek, pieczywa oraz dań na zimno.

Oliwa Wypływa to nie tylko surowa, świeżo tłoczona oliwa. Z pasji do greckiej oliwy extra virgin powstały również esencje, których smak wzbogacają przepyszne dodatki. Esencje powstają przez macerowanie w nierafinowanej oliwie różnego rodzaju składników, pochodzących z najlepszych upraw, przede wszystkim z Grecji i Polski, ale również z innych, słynących z aromatycznych przypraw, miejsc na świecie. Wybrany składnik Pan Tymek zalewa eko oliwą i pozostawia na 3 miesiące. W czasie sezonowania smak przypraw, warzyw, a nawet grzybów łączy się z oliwą. Dzięki temu staje się ona idealnym dodatkiem do sałatek i innych potraw, który jeszcze bardziej wzbogaca ich smak.

Na bazie ekologicznej oliwy do sałatek extra virgin powstają esencje z ziół, takich jak rozmaryn i bazylia. Ta ostatnia jest też składnikiem esencji śródziemnomorskiej (z bazylii, suszonych pomidorów i czosnku) – smakowitej oliwy przenoszącej nas w klimat basenu tego ciepłego morza. W Pora na Pola znajdziecie również esencje stworzone z samych tych składników – esencję pomidorową z suszonych pomidorów pochodzących prosto z Grecji oraz czosnkową dla miłośników mocniejszych smaków – im polecamy również ostrą esencję, która powstaje dzięki zastosowaniu jednych z najpikantniejszych na świecie papryczek Carolina Reaper. Oliwa extra virgin jest też podstawą niezwykłych esencji dla prawdziwych koneserów – prawdziwkowej z naszych rodzimych grzybów, figowej, do której wykonania owoce przywozi z Grecji Pan Tymek oraz najbardziej niespotykanej, esencji cynamonowej o wyjątkowym smaku rodem z Indii.

Oliwa extra virgin – właściwości i zastosowanie

Najwyższej jakości oliwa extra virgin (czyli niepozbawiona żadnych substancji mających korzystne działanie dla ludzkiego organizmu) zawiera znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dobrym źródłem energii, a jednocześnie zapobiegają rozwojowi schorzeń układu krążenia, takich jak miażdżyca i choroba wieńcowa oraz obniżają zły cholesterol, jednocześnie podwyższając jego dobrą frakcję. Jednym z dowodów potwierdzających ten fakt jest stosunkowo niska zachorowalność na choroby układu krwionośnego wśród osób stosujących dietę śródziemnomorską. W oliwie extra virgin znajdziemy też polifenole i tokoferol (witaminę E), czyli przeciwutleniacze, a także skwalan, który wykazuje właściwości wspomagające niszczenie komórek nowotworowych. Spożywanie oliwy extra virgin wspomaga profilaktykę otyłości i cukrzycy. Udowodniono, że u osób stosujących ją w codziennej diecie zmniejsza się ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

Eko oliwa sprawdzi się przede wszystkim w kuchni. Aby zachować jej właściwości prozdrowotne, najlepiej stosować ją wyłącznie na zimno. Z tego powodu będzie idealną oliwą do sałatek, dodatkiem do świeżego, domowego pieczywa oraz zwieńczeniem różnego rodzaju przystawek. Bez wątpienia świetnym urozmaiceniem będą, stworzone na bazie nierafinowanej oliwy ekologicznej, smakowe esencje. Potrawy w ich towarzystwie zyskają nowy, niespotykany smak i aromat.

Pyszne, choć jednak oczywiste, kulinarne zastosowanie oliwy z oliwek to nie jedyna jej mocna strona. Oliwa extra virgin będzie też rewelacyjnym domowym kosmetykiem. Dobroczynne działanie oliwy nie omija również skóry, włosów i paznokci. Eko oliwa może pomóc w codziennym, naturalnym zmywaniu makijażu, być dodatkiem do kremów, który zintensyfikuje ich działanie, zastąpić nawilżająco-regenerujące serum do twarzy oraz poprawić nawilżenie włosów w zabiegu olejowania.