Wyświetlanie wszystkich 45 wyników

Rzodkiewka

5,15 pęczek

Rzodkiewka z Warzywniczka pochodzi z uprawy tunelowej, to delikatna, wrażliwa roślina, w tunelu łatwiej kontrolować szkodniki, warzywo urasta większe i bardziej jędrne. Metody zwalczania intruzów, jak również odchwaszczanie przebiega w sposób naturalny. W Warzywniczku szanuje się naturalny cykl wegetacyjny roślin, w żaden sposób się go nie przyśpiesza. Ostrawa rzodkiewka jest pyszna w pojedynkę, doskonała do twarożków, na kanapki i do sałatek, można ją także marynować.

Szczypiorek

5,51 pęczek
Pierwsze, wiosenne pęczki szczypiorku z Gospodarstwa Warzywniczek pochodzą z uprawy tunelowej. Od połowy maja dostępny jest szczypiorek z pola. Warzywa nie są chemicznie stymulowane, uprawa odbywa się w sposób naturalny, z poszanowaniem cyklu wegetacyjnego roślin. Szczypiorek to klasyczny dodatek do potraw z jaj – past, jajecznicy, jajek sadzonych, jajek w majonezie, doskonale wzbogaca smak sałatek i twarożków. Najprostszą opcją jest jedzenie drobniutko skrojonego szczypiorku na pajdzie świeżego chleba z masłem, oprószonego solą.

Flaczki staropolskie

19,40 500 ml

Pikantna zupa o ładnej przełamanej czerwienią papryki barwie, flaczki z chrupiącą bułeczką posmarowaną masłem to bardzo dobra rzecz.

„Przeniosłem się w czasie do wczesnego dzieciństwa, Babcia robiła flaki co piątek, zagryzało się do nich chleb prosto z pieca”. ~ Adam

Żurek tradycyjny na domowym zakwasie

15,88 500 ml

Żurek z Grzegorzewic jest tradycyjny, bogaty i zawiesisty, przygotowany na domowym zakwasie, doprawiony konkretnie pieprzem i majerankiem. Znaczny jest w nim udział białej kiełbasy i boczku wędzonego. Nie jest to bardzo kwaśny żurek, choć charakteru mu nie brakuje, wszak dużo w nim przypraw i dodatków.

„Zupa pyszna, bardzo majerankowa”. ~ Krzysiek

Barszcz czerwony

15,88 900 ml

Barszcz czerwony z Wodnej Osady jest słodkawy, kwasowość – typowa dla barszczu nie wybija się tu na pierwszy plan. Ma wspaniały, intensywnie czerwony kolor. Najlepiej serwować go z uszkami, albo pić z filiżanki zamiast herbaty – barszcz czerwony to zupa mocy.

„Wierzę, że barszcz czerwony to oręż. Piję na co dzień dla zdrowotności, ten jest przyjemnie słodkawy, ma intensywny kolor”. ~ Agata

Koperek EKO

5,51 pęczek

Koperek, Anethum graveolens L. – ziele nieodzownie związane z tradycyjną kuchnią polską. Dość wspomnieć o młodych ziemniaczkach z koperkiem, młodą, duszoną kapustą, twarożku z koperkiem, chłodniku. Wiosna i polskie lato mają zapach koperku, ten pierwszy, nim trafi na otwarte pola, pochodzi z upraw tunelowych.

Cebulka ze szczypiorkiem EKO

5,88 pęczek

Szczypiorek wyhodowany z cebuli odmiany Supra, Allium cepa L. należącej do rodziny amarylkowatych. Doskonały na pajdzie chleba z masłem, do wszelkich dań jajecznych i do twarożków. Wspaniale wieńczy dania w stylu tajskim. Przecięta wzdłuż cebula ze szczypiorem jest znakomita z grilla.

Zupa grochowa

30,87 900 ml
Grochówka najlepsza jest na chłodne dni. Wspaniale syci i rozgrzewa. Wersja Michała Szczęsnego jest delikatna, niezbyt pikantna, niezbyt zawiesista, konkretna poprzez udział boczku i kiełbasy – to taka dobra, domowa zupa. „Jadłabym, to taka domowa zupka” ~ Róża

Natka pietruszki EKO

4,59 pęczek

Liście pietruszki, Petroselinum crispum to świetne zwieńczenie niedzielnego rosołu, drobno posiekane nadają ciekawy smak marynatom do mięs, ryb i warzyw. Natka pietruszki zawiera bardzo dużo witaminy C, warto jeść ją na co dzień.

Zupa fasolowa

30,87 900 ml
Sycąca zupa ze znacznym udziałem białej, okazałej fasoli Jaś, wzmocniona smakiem wędzonki i z wyraźnym aromatem majeranku. Fasolowa od Michała Szczęsnego jest delikatna, niezbyt pikantna. „Przypomniały mi się kolonie, to takie proste, polskie smaki”. ~ Krzysiek

Chleb pszenny śródziemnomorski

19,40 580 g

Przepiękny aromatyczny bochen pszenny powstały na żytnim zakwasie. W przekroju rysują się w nim cudowne, duże dziury. Klasyczna wersja wzbogacona tu została o oliwki, suszone pomidory i całą masę ziół. Istna śródziemnomorska uczta na polskim stole, idealna na wytrawne śniadanie.

Ser krowi podpuszczkowy kurpiowski z czosnkiem niedźwiedzim

21,17 300 g

Ser półtwardy z mleka krowiego z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, uformowany w zgrabny krążek, idealny do kanapek z rana i wieczora. Ser ładnie się kroi. Czosnek niedźwiedzi jest tu nienachalny, w smaku delikatnie pobrzmiewa, całość dobrze słona. Wszystkie sery od Pana Michalaka są przyjemnie soczyste.

 

„Lubię czosnek niedźwiedzi, bardzo przyjemny ser. Przepyszne to było”. ~ Łucja

Ser krowi podpuszczkowy kurpiowski z czarnuszką

21,17 300 g

Ser półtwardy z mleka krowiego z dodatkiem czarnuszki, uformowany w zgrabny krążek, idealny jest do kanapek z rana i wieczora. Ser ładnie się kroi. Wszystkie sery od Pana Michalaka są przyjemnie soczyste.

„Tym, co mnie zdziwiło, była struktura tego sera, niby typowy, a jednak inny, bardzo wilgotny, świetnie się kroił”. ~ Agata

Chleb żytni z pokrzywą

15,88 750 g

Mąka żytnia, woda, zakwas żytni oraz czas – tyle trzeba by powstał przepyszny chleb żytni, ten z Pajdy taki właśnie jest – najlepszy! Znana i lubiana klasyczna wersja urozmaicona tu została o suszoną pokrzywę. Ziele wzbogaca pieczywo o przyjemny akcent smakowy, poza tym, nie od dziś wiadomo, że zioła należy przemycać w jedzeniu, gdzie tylko się da, ponieważ mają właściwości prozdrowotne. W okresie przedwiośnia ta praktyka szczególnie jest cenna, polecamy ją ze wszech miar.

Łosoś wędzony bałtycki

33,60 200 g

Salmo salar, Łosoś bałtycki to ryba dziko żyjąca w wodach Bałtyku, ma charakterystyczną, żółtawą barwę mięsa i słodkawy smak. Gatunek ten w przedbiegach deklasuje łososie hodowlane, ponieważ nie jest stymulowany do szybkiego wzrostu, żyje w naturze, żywi się naturalnie. Takie ryby warto jadać! Filet z łososia bałtyckiego od Leniwej Rodziny nie był uprzednio mrożony, uwędzony został na drewnie wiśniowym, stąd wyczuwalny, piękny aromat. Łosoś to ryba niezwykle smaczna i dekoracyjna, wyśmienita jest jako składowa past do chleba, albo komponent dań makaronowych, świetnie wypada też w duecie z awokado m.in. w sałatkach.

Jajo strusie

74,19 1,5 kg

Jajo strusie waży ok. 1,5 kg – to odpowiednik 25 jaj kurzych. Zawartość cholesterolu jest w nim znacznie niższa niż w tym od kury, poza tym bogate jest w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Struś znosi jedno jajo co dwa dni. Warto zaznaczyć, że ptak ten jest niezwykle wrażliwy na wszelką chemię, nie trawi antybiotyków, pasze muszą więc być naturalne. Stado Pana Leszka spaceruje sobie po czystej, nadnarwiańskiej ziemi. Skorupka jaja strusiego jest twarda, zatem by je otworzyć, należy posłużyć się ostrym narzędziem – dłutkiem, młotkiem lub wiertarką. Strusie jajko na miękko gotować się musi 45 minut, na twardo około dwóch godzin, jajecznica przygotowana z tego olbrzyma starczy dla ośmiu osób.

Zamów do poniedziałku do 19:00

Sielawa wędzona

44,10 300 g

Wędzona sielawa, Coregonus albula – ryba z rodziny łososiowatych, bardzo podobna do swej kuzynki siei, podobnie jak ona preferuje wody głębokie, zimne i czyste. Dobrze funkcjonuje także w stawach hodowlanych. Sielawa jest mniejsza od siei, tak jak wszystkie ryby uwędzone w Wodnej Osadzie charakteryzuje się intensywnym, przyjemnym aromatem dymu z olchy i buczyny. Olszyna odpowiada za piękny, złotawy kolor wędzonych na niej ryb.

„Lubię mocny aromat wędzenia, czuć prawdziwe drewno”! ~ Artur

Kaszanka farmerska EKO

10,48 300 g

Parzona kaszanka przygotowana z ekologicznego mięsa wieprzowego, ta z Farm Roztocza zawiera kaszę gryczaną. Na grillu najlepiej przygotować ją zawiniętą w folię aluminiową, po upieczeniu bardzo smaczna jest z karmelizowaną cebulką, chutneyem lub konfiturą paprykową.

„Lubię kaszankę, szczególnie zestawioną ze słodko-ostrymi konfiturami, ta będzie gwiazdą na kolejnym majówkowym grillu” ~ Agata

Kalarepa EKO

7,35 1 szt.

Kalarepa, Brassica oleracea var. gongylodes L.  to botaniczna odmiana kapusty. W odróżnieniu od innych warzyw kapustnych, w przypadku kalarepy jadalna jest bulwa. Smak ma słodkawy, powszechnie jadana jest na surowo, nie każdy jednak wie, że fantastyczna jest także po uduszeniu. Na Śląsku popularne jest danie pod nazwą oberiba na gęsto – jest to kalarepa duszona na maśle, lub boczku, z dużą ilością koperku, delikatnie zaciągnięta zasmażką. Bardzo dobre danie przywodzące na myśl młodą, duszoną kapustę.

Sieja wędzona

90,85 950 g

Wędzona sieja, Coregonus lavaretus to ryba zimnolubna, lubi głębokie, dobrze napowietrzone wody.  Należy do rodziny łososiowatych. Charakteryzuje się tłustym, delikatnym w smaku mięsem i stosunkowo niewielką liczbą ości. Przez tę tłustość szczególnie dobrze wypada po uwędzeniu, mięso ładnie odchodzi od szkieletu. Sieja uwędzona w Wodnej Osadzie to duża ryba licząca ok. kilograma, ma mocny aromat dymny pochodzący od stosowanych przy wędzeniu olszyny i buczyny.

„Mięso świetnie oddziela się od ości – to duży plus”. ~ Justyna

Ziemniaki Lord EKO

5,51 1 kg

Ziemniak, Solanum tuberosum L. to gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych. Lordy są duże, okrągło-owalne, ich miąższ jest żółty i dość zwarty. Są to ziemniaki kleiste, nadają się na sałatki, ale także jako dodatek do zup czy drugiego dania – dla tych, którzy lubią zwartą strukturę ziemniaka.

Sałata masłowa EKO

6,43 główka

Ekologiczna sałata masłowa, Lactuca sativa L. var. capitata należy do rodziny astrowatych. Stanowi świetną bazę pod świeże sałatki. By uniknąć negatywnego wpływu możliwych przymrozków, pierwsze wiosenne sałaty z Tradycji Natury pochodzą z uprawy tunelowej.

Rzodkiewka EKO

6,25 pęczek

Pierwsze ekologiczne rzodkiewki, Raphanus sativus L. var. sativus pochodzą z uprawy tunelowej, pełną wiosną uprawiane są już na otwartym terenie. Rzodkiewka smaczna jest jedzona w pojedynkę, ale też jako dodatek do twarożków, znakomita wychodzi również marynowana w occie. Z bujnych liści rzodkiewki przygotować można aromatyczne pesto do pieczywa – wystarczy zestawić listki z pestkami lub orzechami, sokiem z cytryny, czosnkiem, olejem i ewentualnie twardym serem.

Przysmak Cystersów

35,28 500 ml

Przysmak Cystersów to ciekawa przystawka z wędzonego karpia i suszonych pomidorów podana w zalewie z oleju.

„Pożywne, fajna konsystencja ryby, dobra rzecz na piknik gdzieś w przyrodzie”. ~ Róża

Marchew EKO

8,27 1 kg

Marchew zwyczajna, Daucus carota – roślina z rodziny selerowatych, poza tym, że na szeroką skalę uprawiana, występuje też w stanie dzikim. Zawiera przeciwutleniacze, w tym beta-karoten, cenne witaminy i minerały. Jest wyśmienita na surowo – nawet w najprostszej postaci albo utarta z jabłkiem na surówkę, ugotowana do obiadu, nadaje się też do zapiekania, karmelizowania i na zupy krem. Bardzo uniwersalne warzywo.

Botwinka EKO

8,27 pęczek

Botwinka, Beta vulgaris L. subsp. vulgaris L. to młody burak z liśćmi doskonały na chłodnik, zupę, świetnie wychodzi blanszowany z czosnkiem na maśle i jako jarzynka do obiadu. W certyfikowanych gospodarstwach Biovege warzywa wzrastają w sposób naturalny, z poszanowaniem ich cyklu wegetacyjnego.

Grillowe kiełbaski EKO

15,88 300 g

Białe, parzone mini-kiełbaski, nadadzą się do przygotowania hot-dogów z grilla, tak jak wszystkie produkty z Farm Roztocza, ten również jest bardzo dobrze doprawiony.

„Dzieciaki były zachwycone, idealna kiełbaska dla malucha, dorośli jedli po 2- 3 na głowę, bo też im smakowały”. ~ Róża

Ziemniaki Bellarosa EKO

5,51 1 kg

Ziemniaki Bellarosa, Solanum tuberosum L. Bellarosa – ziemniak to gatunek z rodziny roślin psiankowatych, odmiana Bellarossa charakteryzuje się wydłużonym kształtem, czerwonawą skórką i żółtym miąższem. Nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Ma zwięzłą konsystencję, nie rozpada się więc podczas gotowania.

Kiełbasa z włoskimi suszonymi pomidorami

51,40 1 kg

Kiełbasa z dodatkiem suszonych pomidorów polnych z włoskiego regionu Trapani, dodatek ten wyraźnie jest wyczuwalny. Kiełbasa ma też ładny, nasycony kolor. Idealna jest z rusztu lub pieczona na patyku. Co istotne, w Pieczone i Wędzone nie dodaje się do wędlin azotynu sodu. Opakowanie zawiera cztery sztuki kiełbasy.

„Składy kiełbas sklepowych pozostawiają wiele do życzenia, tu nie ma się do czego przyczepić, najczystszy skład, wyborny smak”.~ Róża

Kiełbasa biała z czosnkiem niedźwiedzim

55,92 1 kg

Biała kiełbasa parzona z dodatkiem czosnku niedźwiedziego niezawierająca azotynu sodu. Ziele subtelnie wyczuwalne jest w ustach, wyraźnie natomiast rysuje się w przekroju. Kiełbasa jest delikatniejsza niż klasyczna, żurkowa wersja, nie zawiera bowiem czosnku zwyczajnego. Bardzo ładnie wychodzi z rusztu. Opakowanie zawiera cztery sztuki kiełbasy.

“Duży plus za sezonowy dodatek czosnku niedźwiedziego i super, że bez azotynu sodu! Coś innego”.~ Agata

Golonka długo gotowana

24,70 400 g

Długo pieczona w niskiej temperaturze, pozbawiona skóry golonka wieprzowa. Mięso z golonki samo w sobie jest chude i bardzo zdrowe, dlatego przygotowaną w ten sposób jeść można bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Po wyjęciu z opakowania najlepiej ogrzać ją do temperatury pokojowej, po czym wrzucić na grill. Jest to świetna, wykwintna alternatywa dla majówkowych klasyków, jak wszystkie wyroby z Pieczone i Wędzone nie zawiera azotynu sodu.

“Ciekawa alternatywa dla grillowych klasyków, spora porcja mięsa, można się dzielić”.~ Róża

Boczek suvi

18,86 270 g

Długo gotowany w niskiej temperaturze boczek z dodatkiem sosu kokosowego i przypraw. Po wyjęciu z opakowania najlepiej ogrzać go do temperatury pokojowej, po czym wrzucić na grill na niedługą chwilę. Można z powodzeniem przygotować go także na patelni grillowej. Wcześniejszy proces obróbki powoduje, że mięso staje się miękkie, ruszt dodaje jedynie ostatecznego sznytu – dymnego posmaku i ślicznej tekstury. Jak wszystkie wyroby z Pieczone i Wędzone boczek nie zawiera azotynu sodu.

“Tłuściutki, treściwy, łagodnie doprawiony. Dwa szerokie plastry – po chwili na grillu są gotowe”.~ Róża

Karkówka suvi

21,36 290 g

Długo gotowana w niskiej temperaturze karkówka z dodatkiem miodu, sosu i cukru kokosowego – ładnie się dzięki nim karmelizuje. Po wyjęciu z opakowania najlepiej ogrzać ją do temperatury pokojowej, po czym wrzucić na grill na niedługą chwilę. Wcześniejszy proces obróbki powoduje, że mięso staje się miękkie, ruszt dodaje jedynie ostatecznego sznytu – dymnego posmaku i ślicznej, karmelizowanej tekstury. Jak wszystkie wyroby z Pieczone i Wędzone karkówka nie zawiera azotynu sodu.

“To dla mnie nowość, wstępna obróbka znacznie skraca czas grillowania, ciekawy pomysł”. ~ Agata

Grillowy boczek EKO

19,05 300 g

Plastry ekologicznego boczku w intensywnie czerwonej, ziołowej marynacie, dodatek cukru eko powoduje, że mięso ładnie karmelizuje się podczas pieczenia na ruszcie.

„Tłuściutki, dobrze doprawiony, nie wyobrażam sobie grilla bez boczku. Tutaj zero roboty. Gotowiec z dobrego eko mięsa” ~Róża

Grillowe paluchy farmerskie EKO

15,88 300 g

Mini paluchy z ekologicznego, mielonego mięsa wieprzowego, produkt zawiera cukier bio, dzięki czemu pięknie się karmelizuje podczas grillowania. Wyborne u boku grillowanych warzyw i zielonej sałaty.

„Przed obróbką wyglądały niepozornie, po ugrillowaniu okazały się być gwiazdą wieczoru, doskonałe są, gdy się je macza w sosie jogurtowym”. ~ Agata

Grillowa karkówka EKO

20,11 300 g

Karkówka ekologiczna w plastrach, w czerwonej marynacie, dzięki dodatkowi cukru mięso ładnie się karmelizuje podczas grillowania, bardzo dobrze doprawiona, mimo to łagodna w smaku.

„To super, że mogłem zjeść klasyczne grillowe mięso w wersji eko” ~ Agata

Pietruszka EKO

9,19 1 kg

Pietruszka korzeniowa, Radix Petroselini to warzywo należące do rodziny selerowatych. Lenka to odmiana późna, dobrze znosi długie przechowywanie. Nadaje się nie tylko na wywar, można ją też z powodzeniem zapiekać lub karmelizować na maśle. Podczas tych procesów wydobywa się ukryta w niej słodycz, warzywo staje się wytwornym i przepysznym dodatkiem do obiadu.

Buraki długie EKO

8,27 1 kg

Burak podłużny, Beta vulgaris – w zależności od systemu kwalifikacyjnego burak zaliczany jest do roślin z rodziny szarłatowatych lub komosowatych. Wspaniały na sałatki, szczególnie po upieczeniu. Warzywo to doskonałe jest do kiszenia. Zakwas z buraków to baza dla tradycyjnego barszczu czerwonego. Burak uwielbia towarzystwo serów – w typie feta, pleśniowych, świeżych owczych i kozich, a także wszelkich nasion i orzechów. Z chrzanem tworzy klasyczne połączenie. Warto buraki upiec w folii lub gotować na parze, zachowują wówczas w sobie całą moc odżywczych składników: minerałów, witamin i przeciwutleniaczy.

Niedostępny
Zobacz więcej

Pesto z czosnku niedźwiedziego z prażonym słonecznikiem

29,56 250 ml

Mocno słone, intensywne w smaku pesto. Produkt nie jest pasteryzowany. Czosnek niedźwiedzi zbierany w lesie jest znacznie bardziej aromatyczny niż jego hodowlany odpowiednik. Ten zrywany był w czystych, bieszczadzkich lasach, w tej wersji został wzbogacony o pestki słonecznika, jest bardziej sycący i kremowy niż klasyczny. Jako dodatek do chleba wystarczy odrobinka, sól jest tu jedynym konserwantem, trzeba zatem traktować pesto bardziej jako przyprawę niżeli dip.

“Czuję las, bardzo słony las, ale tak przepyszny, że nie chcę oderwać się od słoika.” ~ Agata

Niedostępny
Zobacz więcej

Pesto z czosnku niedźwiedziego

29,56 250 ml

Najintensywniejsze zielone pesto na świecie, niepasteryzowane. Czosnek niedźwiedzi zbierany w lesie jest znacznie bardziej aromatyczny niż jego hodowlany odpowiednik. Ten zrywany był w czystych, bieszczadzkich lasach. Zamknięta w słoiczku zieleń jest bardzo intensywna i aromatyczna, w roli konserwantu występuje tu sól, produkt jest mocno słony. Jest przez to bardzo wydajny, na kromkę chleba wystarczy dosłownie odrobinka. Pesto z Bieszczadzkich Smaków wspaniale się sprawdza w makaronie, risotto, a także jako dodatek do ziemniaków pieczonych czy ciasta chlebowego.

“Ale mega!” ~ Michał

Niedostępny
Zobacz więcej

Syrop z pokrzywy

47,03 300 ml

Syrop z pokrzywy, Urtica dioica L. z Bieszczadzkich Smaków powstaje ze zbieranej na czystych, bieszczadzkich terenach młodej pokrzywy majowej. Ma intensywnie pomarańczowy kolor, jest pasteryzowany.  Ziele pokrzywy wzmacnia i wspiera odporność. Syrop należy rozcieńczyć z wodą. Trzeba pamiętać, że przyjmowanie preparatów ziołowych najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ dobór odpowiedniego preparatu roślinnego wymaga równie dużej wiedzy, co w przypadku preparatu chemicznego. Tego typu preparaty mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia. Szczególną ostrożność przy ich stosowaniu muszą zachować kobiety w ciąży i matki karmiące.

Niedostępny
Zobacz więcej

Syrop z dziewanny

47,03 300 ml

Syrop z dziewanny, Verbascum z Bieszczadzkich Smaków ma przepiękny intensywnie bursztynowy kolor. Dawniej roślina ta uznawana była za magiczną, wierzono między innymi, że jej obecność w domu chroni np. przed uderzeniem pioruna. Potem zauważono, że dziewanna ma także szereg zastosowań leczniczych – przeciwzapalne czy wykrztuśne. Syrop należy rozcieńczyć z wodą. Trzeba pamiętać, że przyjmowanie preparatów ziołowych najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ dobór odpowiedniego preparatu roślinnego wymaga równie dużej wiedzy, co w przypadku preparatu chemicznego. Tego typu preparaty mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia. Szczególną ostrożność przy ich stosowaniu muszą zachować kobiety w ciąży i matki karmiące.

Niedostępny
Zobacz więcej

Syrop z nostrzyka żółtego

47,03 300 ml

Nostrzyk żółty, Melilotus officinalis należy do rodziny roślin motylkowatych, od wieków był w medycynie ludowej stosowany na wiele dolegliwości, głównie tych związanych z układem krwionośnym. Ma także właściwości uspokajające. Syrop należy rozcieńczyć z wodą. Zapach syropu przywodzi na myśl marcepan, amaretto, słodkie migdały. Trzeba pamiętać, że przyjmowanie preparatów ziołowych najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ dobór odpowiedniego preparatu roślinnego wymaga równie dużej wiedzy, co w przypadku preparatu chemicznego. Tego typu preparaty mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia. Szczególną ostrożność przy ich stosowaniu muszą zachować kobiety w ciąży i matki karmiące.