Kawa świeżo palona Brasilia Santos, ziarnista
34,10 zł250 gLekki aromat czekolady, delikatna w smaku i oczywiście świeżo palona.
Aromatyczna, pobudzająca kawa to najlepszy wybór na rozpoczęcie dnia. Klasyczna, czarna kawa z lekką goryczką jest świetnym sposobem na regeneracyjną przerwę w pracy, a smakowa (a jednocześnie ekologiczna!) znakomitą okazją do przyjacielskich spotkań i relaksu.
Wyświetlanie 1–44 z 59 wyników
Lekki aromat czekolady, delikatna w smaku i oczywiście świeżo palona.
Kawa drobno mielona z wyraźną nutą karmelu.
Kawa niskodrażniąca jest polecana osobom, które muszą unikać lub mocno ograniczać kawę, ponieważ borykają się z nadwrażliwością i dolegliwościami przewodu pokarmowego. Z ziaren Kawy przed paleniem usuwane są substancje potencjalnie drażniące, co obniża kwaskowość Kawy, nadając jej gładszy smak. Proces ten jest realizowany poprzez wystawienie ziaren Kawy na działanie strumienia pary wodnej. Kawa jest bardziej delikatna przy zachowaniu pełnego, kwiatowo-słodkiego aromatu.
Do parzenia w filiżance – z wyczuwalnym aromatem i posmakiem czekoladowym – chyba nie muszę dodawać, że świetnie smakuje z kostką gorzkiej czekolady ;). Palona w piecu bębnowym renomowanej firmy Toper , podobnie jak inne Kawy od Kaffa ETC.
Idealna do parzenia w filiżance – z wyczuwalnym aromatem i posmakiem orzecha. Palona na sposób mistrzowski, podobnie jak inne Kawy od Kaffa ETC.
O San Escobar ostatnio jest znacznie ciszej, ale to wcale nie oznacza, że zaprzestano uprawiać tam dobre ziarna. 100% arabica, świeżo palona, odpowiednia do wszystkich typów parzenia.
W tej mieszance robusta odpowiada za moc i orzeźwienie, a arabica nadaje wrażeń smakowych, równoważąc moc robusty. W efekcie otrzymujemy kawę z wysoką intensywnością i wyraźnie zaznaczoną goryczką. Idealna do ekspresu ciśnieniowego, ale odpowiednia do wszystkich typów parzenia. Aromat kakao z nutą karmelu.
Zmielona drobno mieszanka arabiki i robusty z delikatną, ale wyczuwalną nutą wanilii. Idealna się komponuje z sernikiem :).
Najwyższą jakość kenijskich ziaren potwierdza Kenijska Komisja ds. Kawy nadając im oznaczenie AA. Aromat owoców i wina, lekka kwaskowość przełamana delikatną goryczką, a w efekcie odczucie mocnego naparu.
100% arabica, naturalny aromat karmelowy.
Mieszanka arabiki i robusty, drobno zmielona i wzbogacona aromatem kremu alkoholowego Irish Cream.
Kawy z prowincji Sidamo w Etiopii to Kawy z plantacji wyżynnych (wysokość 1200 m n.p.m.). Charakteryzują się aromatem kwiatowym, wyczuć można również orzech i gorzką czekoladę. Łagodna, o stonowanej kwasowości. Idealna do orzeźwiających kaw z dodatkami, mrożonych czy typu Mokka. Świeżo palona.
Mieszanka arabiki i robusty, drobno zmielona i wzbogacona aromatem wiśni.
Ziarno pochodzi z Nowej Gwinei, z małej plantacji w dolinie Lamari na wysokości ok. 2300 m n.p.m. Intensywność smaku jest oceniana jako średnia, kwaskowość lekko zaznaczona, a najpierw czuć bardzo mocny aromat owocowy.
100% arabica, naturalny aromat karmelowy.
Zaskakująca kompozycja smaków pochodzących od kaw arabica z Brazylii, Etiopii oraz Kolumbii. Dzięki temu połączeniu uzyskaliśmy niesamowity balans smaków; orzechowo-czekoladowa goryczka przeplatana jest nutami cytrusowymi i kwiatowo-owocowymi.
100% arabica, naturalny aromat kokosowy.
100% arabica, naturalny aromat orzechów laskowych.
Kawa dla smakoszy ze względu na wysoką intensywność z wyraźnie zaznaczoną kwasowością. Aromat czekolady, kakao i karmelu. Świeżo palona.
100% arabica, naturalny aromat orzechów laskowych.
100% arabica, naturalny aromat orzechów włoskich.
100% arabica, naturalny aromat pistacji.
Kawa trudno dostępna w Polsce, pochodząca z plantacji wysokogórskiej w prowincji Kamonyi. Charakteryzuje się wysoką, jasną kwaskowością, aromatem owoców cytrusowych, cynamonu, orzechów, czekolady – w posmaku nuty karmelu. Daje napar mocny, wyrazisty i niepowtarzalny. Czysta i zdecydowana konsystencja. Ze względu na ograniczone zbiory – edycja limitowana. Posiada tytuły Cup of Excellence (kawowy Oscar), uzyskała ponad 87 punktów. Ziarna zielone zbierane ręcznie, myte w wodzie źródlanej (washed coffee) i suszone na słońcu. Kawa palona na sposób mistrzowski, nieprzemysłowo, w piecu bębnowym firmy Toper.
100% arabica, naturalny aromat migdałowy.
Delikatna kostarykańska 100% arabica z wyczuwalnymi nutami korzennymi i orzechowo-migdałowymi.
Intensywna ciemno palona mieszanka przyjemnej kawy arabica z Hondurasu i wyrazistej robusty z Wietnamu pretenduje u nas do miana hitu.
Ethiopia Yirgacheffe – klasyka dla smakoszy. Plantacje wyżynne (powyżej 1200 m) znajdują się w prowincjach Harrar, Yirachette, Gjimmah i Sidamo. Są częściowo zacienione, zbiór i selekcja ziarna odbywa się ręcznie a obróbka na mokro (washed coffee). Ziarno jest suszone na słońcu. Kawy z prowincji Sidamo charakteryzuje aromat kwiatowy i korzenny oraz czysty smak o nutach kwiatowych. W aromacie znajdujemy także orzech i gorzką czekoladę. Posmak orzeźwiający, doskonały również do kaw mrożonych lub typu Mokka. Idealna równowaga kwaskowości i goryczki, długie body. Kawa palona na sposób mistrzowski, nieprzemysłowo, w piecu bębnowym firmy Toper.
Espresso Gold Blend no.2 to doskonała mieszanka kawy do espresso w proporcjach 30% – Robusta India Cherry AA i 70% – Arabica Brasilia Santos. Mieszanka daje mocny napar kawowy z duża ilością cremy. Świetna na dobry początek dnia.
Szlachetna i aromatyczna propozycja z Brazylii – 100% arabica – ta kawa Cię uzależni. Wyraźnie wyczuwalne klasyczne goryczkowe nuty smakowe kaw Ameryki Południowej w połączeniu z przyjemną, delikatną słodyczą nut miodowych i karmelowych w tle.
Klasyczna aromatyczna 100% arabica Santos z Brazylii to nasz pewniak o wyraźnej kawowej gorczyczce w połączeniu z dość nutami orzecha i czekolady.
100% arabica, naturalny aromat kokosowy.
80% arabica z Afryki i Ameryki Południowej, 20% azjatyckiej robusta.
Tanzania Kilimangaro – Afryka Wschodnia, Tanzania, małe plantacje na zboczach gór Kilimangaro i Meru oraz w okolicach jeziora Tanganika, o powierzchni od 0,5 do 2 ha, położone na wysokości 1400 – 1800 m n.p.m. Dojrzewaniu kawowców sprzyja łagodny klimat okołorównikowy o średnich temperaturach 23 – 27 stopni C oraz bogata w minerały gleba powulkaniczna. Kawa palona na sposób mistrzowski, nieprzemysłowo, w piecu bębnowym firmy Toper.
Cuba Sierra Maestra – kawa pochodzi z wschodnich rejonów Kuby, regionu Sierra Maestra. Małe rodzinne plantacje są położone na wysokości od 600 do 1800 m n.p.m., zbiór ręczny, gleba bogata w próchnicę, unikalny mikroklimat sprzyjający wzrostowi kawowców; brak stosowania nawozów sztucznych, ok. 4000 ha upraw posiada certyfikat kaw organicznych.
Espresso Platinum Blend no.2 to wyborna mieszanka świeżo palonych kaw z 3 kontynentów: mocna Kenya AA z Afryki, wytrawna Guatemala SHB z Ameryki i aromatyczna Papua Lamari z Azji. Wyjątkowa mieszanka selekcjonowanych arabic. Kawa dla wymagających, świetne proporcje, gęsta crema, czysta przyjemność.
Brasilia Yellow Bourbon – dla smakoszy (gourmet).
Guatemala SHB Huahuatenango – dla smakoszy. Kawa z plantacji położonych na wysokości około 2000 m n.p.m. Zbierana ręcznie, myta (washed coffee) w krystalicznie czystej wodzie i suszona na słońcu. Aromat kakao, nuty karmelu, wina, czekolady, orzechów, korzenny i kwiatowy. Konsystencja gęsta, pełna, wyrazista. Intensywna kwaskowość. Kawa palona na sposób mistrzowski, nieprzemysłowo, w piecu bębnowym firmy Toper.
100% arabica, naturalny aromat orzechów włoskich.
100% arabica, naturalny aromat pistacji.
100% arabica, naturalny aromat migdałowy.
80% arabica z Afryki i Ameryki Południowej, 20% azjatyckiej robusta.
…ale kawa!
Delikatna 100% arabica z Gwatemali to nasz „przyjemniaczek”. Kombinacja smaków goryczkowych przełamanych świeżymi nutami kwiatowo – owocowymi.
Rodzaj: ziarnista, wysokogórska (ok. 1400 m n.p.m.); metoda obróbki: mokra. Pochodzenie: Azja. Profil smakowy:- aromat: owoce suszone, głównie śliwka- kwaskowość/goryczka: niska/średnia- konsystencja: wyrazista i długotrwała- posmak: słodki, łagodny, bogaty, wyrazisty, niepowtarzalny- wyważenie: dobra równowaga wszystkich elementów smakowych (kwaskowość, goryczka, aromat). Odcień palenia: średni (brown).
Kawa – jeden napój, miliony sposobów na jego przygotowanie. Od klasycznej, mocnej kawy ziarnistej, po relaksujące słodkie kawy czekoladowe, orzechowe i karmelowe – wszystkie mają swoich zwolenników i wszystkie sprawiają ogromną przyjemność. Kultura picia kawy ma się świetnie na całym świecie, lecz walory smakowe to nie jedyne zalety (szczególnie ekologicznej) kawy! Ten czarny napój, stosowany w odpowiednich dawkach, pozytywnie wpływa również na nasze ciała.
Chociaż kawie zarzuca się wiele w kontekście zdrowia, pita regularnie w niewielkich ilościach działa wręcz korzystnie na organizm. Przede wszystkim przyspiesza przemianę materii (jest źródłem błonnika!) oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Pomaga również odbudować zapasy glikogenu po wysiłku fizycznym. Kawa świeżo palona zawiera spore ilości przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspomaga regenerację tkanek. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób Alzheimera i Parkinsona, udaru oraz oczyszcza umysł (po kawie „lepiej nam się myśli”). Ten czarny napój pomaga też zapobiegać rozwojowy cukrzycy typu 2.
Kofeina, która odpowiada za najbardziej znane i pożądane właściwości kawy, poprawia funkcje poznawcze umysłu. Pijąc kawę, łatwiej się uczymy, jesteśmy bardziej czujni i skoncentrowani, mamy więcej energii i szybciej reagujemy na różne sytuacje, np. podczas prowadzenia samochodu.
Na rynku dostępna jest również kawa bezkofeinowa, dzięki której możemy uniknąć przedawkowania tego silnie działającego na układ nerwowy składnika. Kawa bezkofeinowa przeznaczona jest dla osób odczuwających po spożyciu kofeiny przyspieszone bicie serca, zawroty i bóle głowy, a nawet zaburzenia snu. To również rozwiązanie dla kobiet w ciąży.
Kawa może także źle wpływać na błony śluzowe układu pokarmowego ze względu na swoją znaczną kwaskowatość. Osoby nadwrażliwe na tradycyjną kawę nie muszą jednak rezygnować z picia tego napoju. Specjalnie dla nich powstaje kawa niskodrażniąca, pozbawiona kwasów mogących wywołać niestrawność czy zgagę. Poza łagodniejszym smakiem kawa niskodrażniąca nie różni się niczym od wersji klasycznej.
Nawet jeśli wszystkie zalety zdrowotne ekologicznej kawy są nam znane, kawy smakowe najczęściej kojarzą się z mieszankami zawierającymi syntetyczne aromaty. Prawdziwi pasjonaci tworzą jednak mielone kawy smakowe wyłącznie z naturalnych produktów. Do wytworzenia kawy czekoladowej lub na przykład karmelowej używają oni najwyższej jakości aromatów, które wyprodukowane są ze sprawdzonych składników – prawdziwych ziaren kakao, owoców czy lasek wanilii.
Twórcy ekologicznej kawy dbają o każdy najmniejszy szczegół procesu produkcji, który wpływa na jakość końcowego produktu, dlatego ich kawa jest zawsze świeżo palona. Z tego samego powodu dają nam możliwość wyboru, w jakiej postaci otrzymamy swoją kawę – ziarnistą czy mieloną. Tak jest również w Pora na Pola. Kawa jest napojem, w którym bardzo duże znaczenie ma aromat, a ten z czasem zaczyna wietrzeć (w kawie mielonej następuje to znacznie szybciej niż w ziarnistej), nawet pomimo starannego przechowywania.
Kawy ziarniste czy kawy mielone – wybór zależy od tego, jak często ją pijemy oraz jakim sprzętem do jej przygotowywania dysponujemy. Jeśli posiadamy automatyczny ekspres z funkcją mielenia, najlepszym wyborem będzie kawa ziarnista. Dłużej utrzyma ona swój aromat, jeśli będzie przechowywana w ziarnach i mielona według bieżących potrzeb. Dobrym rozwiązaniem, jeżeli nie mamy ekspresu lub preferujemy alternatywne metody parzenia, będzie też posiadanie młynka – jednak jego rodzaj również ma znaczenie. W młynku ręcznym lub ostrzowym kawa podczas mielenia rozgrzewa się, tracąc tym samym część swojego aromatu, czasami może nawet zmienić się również jej smak. Dlatego warto zapatrzyć się w młynek żarnowy lub (jeśli pijemy dużo kawy i szybko zużywamy swój zapas) zostawić sprawę mielenia profesjonalistom, który wykorzystują do tego sprzęt nienagrzewający surowca. Za zakupem takiej wersji, zamiast kawy ziarnistej, przemawia też fakt, że specjaliści zmielą naszą kawę, idealnie dopasowując stopień jej rozdrobnienia do wybranego przez nas sposobu parzenia.
Kawa ziarnista zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem będzie mieć silniejsze właściwości pobudzające. Dlatego, dokonując wyboru, warto zastanowić się, czego oczekujemy od tego czarnego napoju. Czy chcemy łagodniejszego działania (ale nie chcemy też kawy bezkofeinowej) – wtedy decydujmy się na zakup kawy mielonej, czy też mocniejszego pobudzenia – wówczas idealna będzie kawa ziarnista.
W Pora na Pola zawsze znajdziecie produkty najwyższej jakości. Do wyboru macie kawy mielone oraz ziarniste (które na życzenie zmieli dla Was Kaffa ETC), a także wyjątkowe ekologiczne kawy smakowe, niskodrażniące oraz bezkofeinowe. Nasi dostawcy to absolutni mistrzowie w swoim fachu i prawdziwi pasjonaci. Kawa spod ich skrzydeł jest świeża i aromatyczna, oczywiście w pełni naturalna, a dzięki temu przepyszna i zdrowa.
Jeśli lubicie rozpocząć dzień świeżo paloną kawą, sięgnijcie po tę od Kaffa ETC. Ta warszawska palarnia kawy oferuje zarówno kawę ziarnistą, jak i mieloną – wystarczy, że zaznaczycie w zamówieniu, jaką wersję dla Was przygotować. Możecie też określić preferowany stopień zmielenia – jeśli go nie określicie, kawa zostanie zmielona drobno. Specjaliści z Kaffa ETC zajmują się także produkcją kaw smakowych, między innymi kawy czekoladowej i karmelowej, które sprzedawane są wyłącznie w formie mielonej. Kawa świeżo palona w specjalistycznym piecu Toper powstaje maksymalnie 2 tygodnie przed dotarciem do klienta. Dzięki znacznemu ograniczeniu czasu, jaki upływa od momentu wypalania, do chwili spożycia, kawa zachowuje swój oryginalny aromat. Jest całkowicie ekologiczna, ponieważ nie potrzebuje żadnych syntetycznych dodatków, które miałyby przedłużyć jej trwałość.
Kaffa ETC przygotowuje również kawy niskodrażniące, przeznaczone dla osób zmuszonych do unikania tego napoju ze względu na dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub nadwrażliwość. Kawa niskodrażniąca powstaje naturalnie, pod wpływem pary wodnej, z ziaren Columbia Excelso. Jest o wiele łagodniejsza w smaku i zdecydowanie mniej kwaśna, zachowuje natomiast wyjątkowy, kwiatowo-słodki aromat.
W ofercie Kaffa ETC znajdziemy świeżo palone kawy tradycyjne – ziarniste i mielone – takich odmian jak Brasilia Santos o delikatnym aromacie czekolady; Ethiopia Sidamo, w której możemy wyczuć bukiet orzechów, gorzkiej czekolady i kwiatów; San Escobar – 100% arabiki oraz Espresso Silver Blend no.2– mieszankę robusty i arabiki o intensywnym aromacie kakaowo-karmelowym. Podobne nuty czekolady i karmelu znajdziemy w kawie Costa Rica SHB. Miłośnikom owocowych aromatów polecamy natomiast świeżo paloną kawę Kenya AA o wyjątkowym smaku z nutą wina i lekką goryczką oraz delikatnie kwaskową Papua New Guinea Lamari.
Wśród kaw smakowych dostępnych w Pora na Pola znajdziecie: kawę karmelową, orzechową, waniliową, czekoladową, wiśniową oraz kawę o smaku Irish Cream. Wzbogacone naturalnymi aromatami stanowią świetne urozmaicenie codziennego rytuału picia tego znakomitego napoju. Kawa czekoladowa, karmelowa i inne przepyszne wariacje przyjadą do Was świeżo zmielone.
Zlokalizowana w Czerwińsku nad Wisłą manufaktura Topinamburowe smaki to miejsce, w którym Pani Katarzyna zajmuje się uprawą polskiej odmiany topinamburu. Z tego fenomenalnego warzywa, które zdobywa coraz większą popularność w naszym kraju, można stworzyć między innymi świetne alternatywy dla kawy. Ekologiczne metody pozyskiwania topinamburu są czasochłonne, jednak jego właściwości prozdrowotne sprawiają, że warto to robić.
Napój z topinamburu z powodzeniem zastąpi tradycyjną kawę bezkofeinową i niskodrażniącą. Jedzenie bulw i ich przetworów korzystnie wpływa na układ krwionośny i poziom cholesterolu, wspomaga naturalną florę bakteryjną jelit oraz oczyszcza organizm. Kawa przygotowana z topinamburu pobudza, nie podnosi natomiast ciśnienia krwi. Ze względu na obecność inuliny może być pita przez diabetyków oraz przy insulinooporności. Taka bezkofeinowa kawa jest doskonałym elementem zdrowej diety – bogata w witaminy C i z grupy B oraz minerały, jednocześnie zapobiega wypłukiwaniu ich z organizmu.
Z produktów dostępnych w Pora na Pola przygotujecie dwa rodzaje kawy z topinamburu. Bardziej klasyczny, przypominający świeżo paloną, mieloną kawę, to napój z pieczonego topinamburu. Jego słodkawy smak jest podobny do kakao. Znacznie bardziej uniwersalnym zamiennikiem kawy jest Topikolada – z niej możecie przygotować czekoladowo-kawowy napój w sposób klasyczny, czyli zalewając ją wrzątkiem. Jednak Topikolada to coś więcej, ponieważ ta bomba witaminowa będzie również świetnym dodatkiem do smoothie, koktajli, deserów, a nawet sałatek i kanapek.
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu.
Zadbamy o jakość - produkty wymagające utrzymania niskiej temperatury zostaną zabezpieczone termicznie. Paczkę nadamy w środę, najczęściej dotrze w czwartek w godzinach pracy kuriera DPD lub InPost. Zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu. Nie martw się o jakość - paczka powinna dotrzeć do Ciebie zabezpieczona termicznie w tym samym dniu, w którym została przez nas skompletowana :).
Dostawy do Twojej miejscowości są planowane na czwartki w godzinach 18 - 22, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Dziękujemy. Wszystkie wyroby są dostępne do zamawiania w Twojej okolicy. Nie martw się o świeżość - kontrolujemy temperaturę w transporcie, a paczka dotrze do Ciebie maksymalnie w kilka godzin od jej skompletowania.
Dostawy realizujemy w środy i czwartki w godzinach 18 - 22, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Podaj swój kod pocztowy, abyśmy mogli pokazać Ci wyroby dostępne w Twoim regionie :)
Wprowadzono niepoprawny kod pocztowy. Wprowadź kod pocztowy w formacie XX-XXX.
Zapisz
Dostawa pod Twój adres realizowana jest za pośrednictwem firmy kurierskiej. Opłata dodatkowa wynika z konieczności dodatkowego zabezpieczenia przesyłki (zarówno termiczne jak i mechaniczne).
Zamknij
Niektóre produkty na targu należy zamawiać wcześniej ze względu na dłuższy proces przygotowania lub na rytm pracy naszych dostawców. Produkty na targu są przygotowywane pod zamówienie według tradycyjnych (i bardziej czasochłonnych) metod.
Zamknij