Kawa – dla wielu prawdziwy nektar życia. Jesteśmy pewni, że to właśnie kawą, gdyby tylko ją znali, popijaliby ambrozję greccy bogowie. Dziś zwyczaj picia tego napoju podbił cały świat, a sama kawa stała się wręcz kultowa!

Aromatyczna, pobudzająca kawa to najlepszy wybór na rozpoczęcie dnia. Klasyczna, czarna kawa z lekką goryczką jest świetnym sposobem na regeneracyjną przerwę w pracy, a smakowa (a jednocześnie ekologiczna!) znakomitą okazją do przyjacielskich spotkań i relaksu.

Wyświetlanie wszystkich 28 wyników

Kawa świeżo palona Brasilia Santos (mielona na życzenie)

30,44 

Lekki aromat czekolady, delikatna w smaku i oczywiście świeżo palona.

Kawa z pieczonego topinamburu 120 g

25,01 

Kawa z pieczonych topinamburów działa pobudzająco i odtruwająco oraz reguluje trawienie; działa osłonowo na serce, wątrobę, naczynia krwionośne i nerki.  Działa podobnie do kawy naturalnej, lecz nie podnosi ciśnienia – przyspiesza krążenie krwi, dotlenia i oczyszcza umysł. Nie obciąża i nie podrażnia żadnych organów.  Inulina w trakcie pieczenia częściowo karmelizuje, częściowo rozpada się na cząstki fruktozy. Napój jest zatem lekko słodki, z wyczuwalnym aromatem przypominającym  kakao i gorzką czekoladę. Doskonała do picia w trakcie diet oczyszczający organizm – zapobiega wypłukiwaniu witamin i mikroelementów.

Jest źródłem witaminy C i witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6);  krzemu organicznego, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i miedzi.

Kawa z topinamburów jest higroskopijna, należy ją przechowywać w szczelnym opakowaniu.

Kawa świeżo palona niskodrażniąca Columbia Excelso (mielona na życzenie)

33,21 

Kawa niskodrażniąca jest polecana osobom, które muszą unikać lub mocno ograniczać kawę, ponieważ borykają się z nadwrażliwością i dolegliwościami przewodu pokarmowego. Z ziaren Kawy przed paleniem usuwane są substancje potencjalnie drażniące, co obniża kwaskowość Kawy, nadając jej gładszy smak. Proces ten jest realizowany poprzez wystawienie ziaren Kawy na działanie strumienia pary wodnej. Kawa jest bardziej delikatna przy zachowaniu pełnego, kwiatowo-słodkiego aromatu.

Kawa mielona karmelowa

17,61 

Kawa drobno mielona z wyraźną nutą karmelu.

Kawa mielona o smaku czekoladowym

17,61 

Do parzenia w filiżance – z wyczuwalnym aromatem i posmakiem czekoladowym – chyba nie muszę dodawać, że świetnie smakuje z kostką gorzkiej czekolady ;). Palona w piecu bębnowym renomowanej firmy Toper , podobnie jak inne Kawy od Kaffa ETC.

Kawa mielona o smaku orzechowym

17,61 

Idealna do parzenia w filiżance – z wyczuwalnym aromatem i posmakiem orzecha. Palona na sposób mistrzowski, podobnie jak inne Kawy od Kaffa ETC.

Kawa świeżo palona San Escobar (mielona na życzenie)

36,72 

O San Escobar ostatnio jest znacznie ciszej, ale to wcale nie oznacza, że zaprzestano uprawiać tam dobre ziarna. 100% arabica, świeżo palona, odpowiednia do wszystkich typów parzenia.
Jeśli chcesz, aby zmielić Ci kawę – napisz o tym w oknie poniżej przed dodaniem wyrobu do koszyka (możesz podać stopień zmielenia – domyślnie Kaffa ETC zmieli drobno, ale możesz sprecyzować swoje oczekiwania i wybrać inaczej: bardzo drobno, średnio lub grubo).

Kawa świeżo palona Espresso Silver Blend no. 2 (mielona na życzenie)

32,29 

W tej mieszance robusta odpowiada za moc i orzeźwienie, a arabica nadaje wrażeń smakowych, równoważąc moc robusty. W efekcie otrzymujemy kawę z wysoką intensywnością i wyraźnie zaznaczoną goryczką. Idealna do ekspresu ciśnieniowego, ale odpowiednia do wszystkich typów parzenia. Aromat kakao z nutą karmelu.

Kawa świeżo palona Kenya AA (mielona na życzenie)

42,44 

Najwyższą jakość kenijskich ziaren potwierdza Kenijska Komisja ds. Kawy nadając im oznaczenie AA. Aromat owoców i wina, lekka kwaskowość przełamana delikatną goryczką, a w efekcie odczucie mocnego naparu. Na Twoje życzenie kawa zostanie zmielona drobno (odpowiednio do zaparzenia w filiżance lub z ekspresu ciśnieniowego). Wystarczy, że napiszesz nam o tym w oknie poniżej przed dodaniem wyrobu do koszyka. Jeśli chcesz ją zaparzyć po persku lub arabsku (w tygielku) – napisz, że chcesz zmieloną bardzo drobno, jeśli korzystasz z ekspresu przelewowego, aeropressu lub kawiarki włoskiej – wybierz mielenie średnio, a grubo będzie odpowiednie do chemexu, francuskiej praski lub do dripa.

Kawa smakowa mielona waniliowa

17,61 

Zmielona drobno mieszanka arabiki i robusty z delikatną, ale wyczuwalną nutą wanilii. Idealna się komponuje z sernikiem :).

Kawa mielona smakowa Irish Cream

17,61 

Mieszanka arabiki i robusty, drobno zmielona i wzbogacona aromatem kremu alkoholowego Irish Cream.

Kawa mielona smakowa Wiśnia

17,61 

Mieszanka arabiki i robusty, drobno zmielona i wzbogacona aromatem wiśni.

Kawa świeżo palona Costa Rica SHB (mielona na życzenie)

33,21 

Kawa dla smakoszy ze względu na wysoką intensywność z wyraźnie zaznaczoną kwasowością. Aromat czekolady, kakao i karmelu. Świeżo palona.

Kawa świeżo palona Papua New Guinea Lamari (mielona na życzenie)

33,21 

Ziarno pochodzi z Nowej Gwinei, z małej plantacji w dolinie Lamari na wysokości ok. 2300 m n.p.m. Intensywność smaku jest oceniana jako średnia, kwaskowość lekko zaznaczona, a najpierw czuć bardzo mocny aromat owocowy.

Topikolada 120 g

21,96 

Topikolada spożywana przed lub w trakcie jedzenia zwiększa przyswajalność substancji odżywczych z innych spożywanych produktów. Jest bazą to stworzenia przepysznych topinamburowych napojów.

 

Kawa świeżo palona Ethiopia Sidamo (mielona na życzenie)

33,21 

Kawy z prowincji Sidamo w Etiopii to Kawy z plantacji wyżynnych (wysokość 1200 m n.p.m.). Charakteryzują się aromatem kwiatowym, wyczuć można również orzech i gorzką czekoladę. Łagodna, o stonowanej kwasowości. Idealna do orzeźwiających kaw z dodatkami, mrożonych czy typu Mokka. Świeżo palona.

Kawa świeżo palona Ethiopia Yirgacheffe 250 g (mielona na życzenie)

36,72 

Ethiopia Yirgacheffe – klasyka dla smakoszy

Plantacje wyżynne (powyżej 1200 m) znajdują się w prowincjach Harrar, Yirachette, Gjimmah i Sidamo. Są częściowo zacienione, zbiór i selekcja ziarna odbywa się ręcznie a obróbka na mokro (washed coffee). Ziarno jest suszone na słońcu. Kawy z prowincji Sidamo charakteryzuje aromat kwiatowy i korzenny oraz czysty smak o nutach kwiatowych. W aromacie znajdujemy także orzech i gorzką czekoladę. Posmak orzeźwiający, doskonały również do kaw mrożonych lub typu Mokka. Idealna równowaga kwaskowości i goryczki, długie body.

Kawa palona na sposób mistrzowski, nieprzemysłowo, w piecu bębnowym firmy Toper.

Odcień palenia: średnio ciemny (włoski lub espresso).

Data palenia: bieżąca.

Zalecane typy parzenia: tradycyjne – tygielek, po polsku, dripp, chemeks itd., ciekawa również z ekspresu ciśnieniowego; wszystkie typy parzenia.

Profil smakowy

aromat – kwiatowy, orzech i gorzka czekolada

kwasowość, goryczka, wyważenie – średnia intensywność z lekko zaznaczoną kwaskowością

konsystencja – wyrazista i długotrwala, klasyczna

posmak – orzeźwiający, bogaty, wyrazisty

wyważenie – dobra równowaga wszystkich elementów smakowych (kwaskowość, goryczka, aromat)

Kawa świeżo palona Espresso Gold blend 250 g (mielona na życzenie)

31,37 

Gatunek: mieszanka 70% arabica, 30% robusta, świeżo palona.

Rodzaj: arabica Brasilia Santos 70%, robusta India Cherry AA 30%.

Pochodzenie: Ameryka Południowa, Azja.   

Espresso Gold Blend no.2 to doskonała mieszanka kawy do espresso w proporcjach 30% – Robusta India Cherry AA i 70% – Arabica Brasilia Santos. Mieszanka daje mocny napar kawowy z duża ilością cremy. Świetna na dobry początek dnia…

Profil smakowy:

– aromat: czekolada, orzechy

– kwaskowość/goryczka/wyważenie: przewaga lekkiej goryczki

– konsystencja: gęsta z wyraźnie zaznaczoną crema

– posmak: zdecydowany, mocny

– wyważenie: dobra równowaga wszystkich elementów smakowych

Odcień palenia: średnio ciemny (włoski lub espresso)

Kawa świeżo palona Indonezja Java Blavan 250 g (mielona na życzenie)

42,44 

Gatunek 100% arabica, świeżo palona.

Rodzaj: ziarnista, wysokogórska (ok. 1400 m n.p.m.); metoda obróbki: mokra.

Pochodzenie: Azja.

Profil smakowy:

– aromat: owoce suszone, głównie śliwka

– kwaskowość/goryczka: niska/średnia

– konsystencja: wyrazista i długotrwała

– posmak: słodki, łagodny, bogaty, wyrazisty, niepowtarzalny

– wyważenie: dobra równowaga wszystkich elementów smakowych (kwaskowość, goryczka, aromat)

Odcień palenia: średni (brown)

Kawa świeżo palona Brazylia Yellow Bourbon 250 g (mielona na życzenie)

33,21 

Gatunek: 100% arabica.

Rodzaj: ziarnista, wyżynna, metoda obróbki: mokra.

Pochodzenie: Ameryka Południowa

Brasilia Yellow Bourbon – dla smakoszy (gourmet)

Profil smakowy:

– aromat: czekolada, orzechy, nuty miodowe

– kwaskowość/goryczka/wyważenie: idealne proporcje, równowaga

– konsystencja: głęboka, wyrazista i długotrwala

– posmak: czysty, aksamitny, harmonijnie oscyluje między kwaskowością, goryczką i aromatem

Odcień palenia: średnio ciemny (włoski lub espresso)

Kawa świeżo palona Tanzania Kilimangaro 250 g (mielona na życzenie)

42,44 

Tanzania Kilimangaro – Afryka Wschodnia, Tanzania, małe plantacje na zboczach gór Kilimangaro i Meru oraz w okolicach jeziora Tanganika, o powierzchni od 0,5 do 2 ha, położone na wysokości 1400 – 1800 m n.p.m. Dojrzewaniu kawowców sprzyja łagodny klimat okołorównikowy o średnich temperaturach 23 – 27 stopni C oraz bogata w minerały gleba powulkaniczna.

Kawa palona na sposób mistrzowski, nieprzemysłowo, w piecu bębnowym firmy Toper.

Odcień palenia: średni (brown).

Zalecane typy parzenia: tradycyjne – tygielek, po polsku, dripp, chemeks itd., ciekawa również z ekspresu ciśnieniowego, różne typy parzenia.

Profil smakowy

aromat – słodki, z nutami ziół i owoców, intensywny: wyczuwalne nuty jagód, cytrusów, jeżyn na lekko zaznaczonej czekoladowej bazie.

kwaskowość/goryczka – przewaga szlachetnej, delikatnej kwasowości.

konsystencja – głęboka i gęsta.

Kawa świeżo palona Cuba Sierra Maestra 250 g (mielona na życzenie)

42,44 

Cuba Sierra Maestra – kawa pochodzi z wschodnich rejonów Kuby, regionu Sierra Maestra. Małe rodzinne plantacje są położone na wysokości od 600 do 1800 m n.p.m., zbiór ręczny, gleba bogata w próchnicę, unikalny mikroklimat sprzyjający wzrostowi kawowców; brak stosowania nawozów sztucznych, ok. 4000 ha upraw posiada certyfikat kaw organicznych.

Kawa palona na sposób mistrzowski, nieprzemysłowo, w piecu bębnowym firmy Toper.

Odcień palenia: średni (brown).

Data palenia: bieżąca.

Zalecane typy parzenia: tradycyjne – tygielek, po polsku, mokka, różne typy parzenia.

Profil smakowy

aromat – przyprawy korzenne, karmel, orzechy

kwaskowość niska/średnia – idealne wyważenie z lekką goryczką

konsystencja – gęsta

posmak – czysty, harmonijnie oscyluje między kwaskowością, goryczką i aromatem.

Kawa świeżo palona Meksyk Maragogype 250 g (mielona na życzenie)

42,44 

Gatunek: 100% arabica, świeżo palona.

Rodzaj: ziarnista, wysokogórska (ok. 2300 m n.p.m.); metoda obróbki: mokra.

Pochodzenie: Meksyk. 

Kawa świeżo palona Espresso Platinum blend 250 g (mielona na życzenie)

36,72 

Gatunek: mieszanka swieżo palonych i zmielonych arabik.

Rodzaj: 100% arabica, ziarnista, świeżo palona.

Pochodzenie: Ameryka Południowa – Guatemala SHB, Azja – Papua New Guinea Lamari, Afryka – Kenia AA.

Espresso Platinum Blend no.2 to wyborna mieszanka  świeżo palonych kaw z 3 kontynentów: mocna Kenya AA z Afryki, wytrawna Guatemala SHB z Ameryki i aromatyczna Papua Lamari z Azji. Wyjątkowa mieszanka selekcjonowanych arabic. Kawa dla wymagających, świetne proporcje, gęsta crema, czysta przyjemność…

Odcień palenia: średnio ciemny (włoski lub espresso)

Kawa świeżo palona Rwanda 250 g (mielona na życzenie)

36,72 

Gatunek: 100% arabica, swieżo palona.

Rodzaj: ziarnista, wysokogórska, metoda obróbki: mokra.

Pochodzenie: Afryka. 

Kawa trudno dostępna w Polsce, pochodząca z plantacji wysokogórskiej w prowincji Kamonyi. Charakteryzuje się wysoką, jasną kwaskowością, aromatem owoców cytrusowych, cynamonu, orzechów, czekolady – w posmaku nuty karmelu. Daje napar mocny, wyrazisty i niepowtarzalny. Czysta i zdecydowana konsystencja. Ze względu na ograniczone zbiory – edycja limitowana. Posiada tytuły Cup of Excellence (kawowy Oscar), uzyskała ponad 87 punktów. Ziarna zielone zbierane ręcznie, myte w wodzie źródlanej (washed coffee) i suszone na słońcu. Kawa palona na sposób mistrzowski, nieprzemysłowo, w piecu bębnowym firmy Toper.

Profil smakowy:

– aromat: owoce cytrusowe, czekolada, nuty karmelu

– kwaskowość/goryczka: przewaga jasnej, czystej kwaskowości

– konsystencja: wyrazista i długotrwala – posmak: bogaty, różnorodny

– wyważenie: z lekką przewagą kwaskowości, napar intensywny, mocny, pobudzający 

Odcień palenia: średnio ciemny (włoski lub espresso)

Kawa świeżo palona Colombia Excelso Bezkofeinowa 250 g (mielona na życzenie)

33,21 

Gatunek: 100% arabica świeżo palona.

Rodzaj: ziarnista, wysokogórska, metoda obróbki: mokra.

Pochodzenie: Ameryka Południowa.

Columbia Excelso Bezkofeinowa – kawa poddawana procesowi dekofeinizacji przed paleniem.

Profil smakowy:

Aromat – pełny, czysty, mocny, charakterystyczny, nuty kwiatowe, słodkie

Smak – miękki, pełny, czysty, bogaty z lekko dominującą kwaskowością

Kawy bezkofeinowe smakują dokładnie tak samo jak ich odpowiedniki zawierające kofeinę.

Kawę bezkofeinową przygotowuje się dokładnie w ten sam sposób, jak zwykłą kawę. Szczególnie zalecana jest dla osób z nadciśnieniem lub innymi problemami układu krążenia. Została stworzona dla ludzi, którzy pragną cieszyć się smakiem i aromatem kawy, przy jednoczesnym ograniczeniu jej działań stymulujących.

Odcień palenia: średnio ciemny (włoski lub espresso)

Kawa świeżo palona Guatemala SHB 250 g (mielona na życzenie)

33,21 

Gatunek: 100% arabica, swieżo palona.

Rodzaj: ziarnista, SHG (Strictly High Grown) – kawa z wysokich plantacji położonych na wysokości 1500-2000 m n.p.m.; metoda obróbki: mokra.

Pochodzenie: Ameryka Środkowa.

Guatemala SHB Huahuatenango – dla smakoszy

Kawa z plantacji położonych na wysokości około 2000 m n.p.m. Zbierana ręcznie, myta (washed coffee) w krystalicznie czystej wodzie i suszona na słońcu. Aromat kakao, nuty karmelu, wina, czekolady, orzechów, korzenny i kwiatowy. Konsystencja gęsta, pełna, wyrazista. Intensywna kwaskowość. Kawa palona na sposób mistrzowski, nieprzemysłowo, w piecu bębnowym firmy Toper.

Profil smakowy:

– aromat: kakao, nuty karmelu, wino, czekolada

– kwaskowość/goryczka: wysoka intensywność z wyraźnie zaznaczoną kwaskowością

– konsystencja: gęsta, pełna – posmak: orzeźwiający, wyrazisty, wytrawny

– wyważenie: przewaga kwaskowości, wyraźnie zaznaczony bogaty aromat 

Odcień palenia: średnio ciemny (włoski lub espresso)

Kawa świeżo palona Colombia Excelso 250 g (mielona na życzenie)

30,44 

Gatunek: 100% arabica.

Rodzaj: wysokogórska, metoda obróbki: mokra.

Pochodzenie: Ameryka Południowa.

Colombia Excelso  – excelso w nazwie tej wysokogatunkowej kawy pochodzi od słowa excelsior – “wspaniały”. Aromat gorzkiej czekolady i orzecha w połączeniu z delikatną kwasowością czarnych porzeczek i słodkich owoców. Zawiera wysoką zawartość kofeiny. Kawa palona na sposób mistrzowski, nieprzemysłowo, w piecu bębnowym firmy Toper.

Profil smakowy:

– aromat: gorzka czekolada, orzech, czarna porzeczka

– kwaskowość/goryczka/wyważenie: przewaga szlachetnej kwasowości

– konsystencja: gęsta

Parzenie: tradycyjne – tygielek, po polsku, dripp, chemeks itd., ciekawa również z ekspresu ciśnieniowego; wszystkie typy parzenia

Odcień palenia: średnio ciemny (włoski lub espresso)

Czas na kawę w Pora na Pola

Kawa – jeden napój, miliony sposobów na jego przygotowanie. Od klasycznej, mocnej kawy ziarnistej, po relaksujące słodkie kawy czekoladowe, orzechowe i karmelowe – wszystkie mają swoich zwolenników i wszystkie sprawiają ogromną przyjemność. Kultura picia kawy ma się świetnie na całym świecie, lecz walory smakowe to nie jedyne zalety (szczególnie ekologicznej) kawy! Ten czarny napój, stosowany w odpowiednich dawkach, pozytywnie wpływa również na nasze ciała.

Chociaż kawie zarzuca się wiele w kontekście zdrowia, pita regularnie w niewielkich ilościach działa wręcz korzystnie na organizm. Przede wszystkim przyspiesza przemianę materii (jest źródłem błonnika!) oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Pomaga również odbudować zapasy glikogenu po wysiłku fizycznym. Kawa świeżo palona zawiera spore ilości przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspomaga regenerację tkanek. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób Alzheimera i Parkinsona, udaru oraz oczyszcza umysł (po kawie „lepiej nam się myśli”). Ten czarny napój pomaga też zapobiegać rozwojowy cukrzycy typu 2.

Kofeina, która odpowiada za najbardziej znane i pożądane właściwości kawy, poprawia funkcje poznawcze umysłu. Pijąc kawę, łatwiej się uczymy, jesteśmy bardziej czujni i skoncentrowani, mamy więcej energii i szybciej reagujemy na różne sytuacje, np. podczas prowadzenia samochodu.

Na rynku dostępna jest również kawa bezkofeinowa, dzięki której możemy uniknąć przedawkowania tego silnie działającego na układ nerwowy składnika. Kawa bezkofeinowa przeznaczona jest dla osób odczuwających po spożyciu kofeiny przyspieszone bicie serca, zawroty i bóle głowy, a nawet zaburzenia snu. To również rozwiązanie dla kobiet w ciąży.

Kawa może także źle wpływać na błony śluzowe układu pokarmowego ze względu na swoją znaczną kwaskowatość. Osoby nadwrażliwe na tradycyjną kawę nie muszą jednak rezygnować z picia tego napoju. Specjalnie dla nich powstaje kawa niskodrażniąca, pozbawiona kwasów mogących wywołać niestrawność czy zgagę. Poza łagodniejszym smakiem kawa niskodrażniąca nie różni się niczym od wersji klasycznej.

Nawet jeśli wszystkie zalety zdrowotne ekologicznej kawy są nam znane, kawy smakowe najczęściej kojarzą się z mieszankami zawierającymi syntetyczne aromaty. Prawdziwi pasjonaci tworzą jednak mielone kawy smakowe wyłącznie z naturalnych produktów. Do wytworzenia kawy czekoladowej lub na przykład karmelowej używają oni najwyższej jakości aromatów, które wyprodukowane są ze sprawdzonych składników – prawdziwych ziaren kakao, owoców czy lasek wanilii.

Kawa ziarnista czy mielona – jaką wybierzecie?

Twórcy ekologicznej kawy dbają o każdy najmniejszy szczegół procesu produkcji, który wpływa na jakość końcowego produktu, dlatego ich kawa jest zawsze świeżo palona. Z tego samego powodu dają nam możliwość wyboru, w jakiej postaci otrzymamy swoją kawę – ziarnistą czy mieloną. Tak jest również w Pora na Pola. Kawa jest napojem, w którym bardzo duże znaczenie ma aromat, a ten z czasem zaczyna wietrzeć (w kawie mielonej następuje to znacznie szybciej niż w ziarnistej), nawet pomimo starannego przechowywania.

Kawy ziarniste czy kawy mielone – wybór zależy od tego, jak często ją pijemy oraz jakim sprzętem do jej przygotowywania dysponujemy. Jeśli posiadamy automatyczny ekspres z funkcją mielenia, najlepszym wyborem będzie kawa ziarnista. Dłużej utrzyma ona swój aromat, jeśli będzie przechowywana w ziarnach i mielona według bieżących potrzeb. Dobrym rozwiązaniem, jeżeli nie mamy ekspresu lub preferujemy alternatywne metody parzenia, będzie też posiadanie młynka – jednak jego rodzaj również ma znaczenie. W młynku ręcznym lub ostrzowym kawa podczas mielenia rozgrzewa się, tracąc tym samym część swojego aromatu, czasami może nawet zmienić się również jej smak. Dlatego warto zapatrzyć się w młynek żarnowy lub (jeśli pijemy dużo kawy i szybko zużywamy swój zapas) zostawić sprawę mielenia profesjonalistom, który wykorzystują do tego sprzęt nienagrzewający surowca. Za zakupem takiej wersji, zamiast kawy ziarnistej, przemawia też fakt, że specjaliści zmielą naszą kawę, idealnie dopasowując stopień jej rozdrobnienia do wybranego przez nas sposobu parzenia.

Kawa ziarnista zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem będzie mieć silniejsze właściwości pobudzające. Dlatego, dokonując wyboru, warto zastanowić się, czego oczekujemy od tego czarnego napoju. Czy chcemy łagodniejszego działania (ale nie chcemy też kawy bezkofeinowej) – wtedy decydujmy się na zakup kawy mielonej, czy też mocniejszego pobudzenia – wówczas idealna będzie kawa ziarnista.

 

Najlepsze ekologiczne kawy od najlepszych dostawców

W Pora na Pola zawsze znajdziecie produkty najwyższej jakości. Do wyboru macie kawy mielone oraz ziarniste (które na życzenie zmieli dla Was Kaffa ETC), a także wyjątkowe ekologiczne kawy smakowe, niskodrażniące oraz bezkofeinowe. Nasi dostawcy to absolutni mistrzowie w swoim fachu i prawdziwi pasjonaci. Kawa spod ich skrzydeł jest świeża i aromatyczna, oczywiście w pełni naturalna, a dzięki temu przepyszna i zdrowa.

Kaffa ETC – bogactwo smaków i aromatów najlepszych kaw

Jeśli lubicie rozpocząć dzień świeżo paloną kawą, sięgnijcie po tę od Kaffa ETC. Ta warszawska palarnia kawy oferuje zarówno kawę ziarnistą, jak i mieloną – wystarczy, że zaznaczycie w zamówieniu, jaką wersję dla Was przygotować. Możecie też określić preferowany stopień zmielenia – jeśli go nie określicie, kawa zostanie zmielona drobno. Specjaliści z Kaffa ETC zajmują się także produkcją kaw smakowych, między innymi kawy czekoladowej i karmelowej, które sprzedawane są wyłącznie w formie mielonej. Kawa świeżo palona w specjalistycznym piecu Toper powstaje maksymalnie 2 tygodnie przed dotarciem do klienta. Dzięki znacznemu ograniczeniu czasu, jaki upływa od momentu wypalania, do chwili spożycia, kawa zachowuje swój oryginalny aromat. Jest całkowicie ekologiczna, ponieważ nie potrzebuje żadnych syntetycznych dodatków, które miałyby przedłużyć jej trwałość.

Kaffa ETC przygotowuje również kawy niskodrażniące, przeznaczone dla osób zmuszonych do unikania tego napoju ze względu na dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub nadwrażliwość. Kawa niskodrażniąca powstaje naturalnie, pod wpływem pary wodnej, z ziaren Columbia Excelso. Jest o wiele łagodniejsza w smaku i zdecydowanie mniej kwaśna, zachowuje natomiast wyjątkowy, kwiatowo-słodki aromat.

W ofercie Kaffa ETC znajdziemy świeżo palone kawy tradycyjneziarniste i mielone – takich odmian jak Brasilia Santos o delikatnym aromacie czekolady; Ethiopia Sidamo, w której możemy wyczuć bukiet orzechów, gorzkiej czekolady i kwiatów; San Escobar – 100% arabiki oraz Espresso Silver Blend no.2– mieszankę robusty i arabiki o intensywnym aromacie kakaowo-karmelowym. Podobne nuty czekolady i karmelu znajdziemy w kawie Costa Rica SHB. Miłośnikom owocowych aromatów polecamy natomiast świeżo paloną kawę Kenya AA o wyjątkowym smaku z nutą wina i lekką goryczką oraz delikatnie kwaskową Papua New Guinea Lamari.

Wśród kaw smakowych dostępnych w Pora na Pola znajdziecie: kawę karmelową, orzechową, waniliową, czekoladową, wiśniową oraz kawę o smaku Irish Cream. Wzbogacone naturalnymi aromatami stanowią świetne urozmaicenie codziennego rytuału picia tego znakomitego napoju. Kawa czekoladowa, karmelowa i inne przepyszne wariacje przyjadą do Was świeżo zmielone.

Topinamburowe smaki – najlepsze kawy bezkofeinowe

Zlokalizowana w Czerwińsku nad Wisłą manufaktura Topinamburowe smaki to miejsce, w którym Pani Katarzyna zajmuje się uprawą polskiej odmiany topinamburu. Z tego fenomenalnego warzywa, które zdobywa coraz większą popularność w naszym kraju, można stworzyć między innymi świetne alternatywy dla kawy. Ekologiczne metody pozyskiwania topinamburu są czasochłonne, jednak jego właściwości prozdrowotne sprawiają, że warto to robić.

Napój z topinamburu z powodzeniem zastąpi tradycyjną kawę bezkofeinową i niskodrażniącą. Jedzenie bulw i ich przetworów korzystnie wpływa na układ krwionośny i poziom cholesterolu, wspomaga naturalną florę bakteryjną jelit oraz oczyszcza organizm. Kawa przygotowana z topinamburu pobudza, nie podnosi natomiast ciśnienia krwi. Ze względu na obecność inuliny może być pita przez diabetyków oraz przy insulinooporności. Taka bezkofeinowa kawa jest doskonałym elementem zdrowej diety – bogata w witaminy C i z grupy B oraz minerały, jednocześnie zapobiega wypłukiwaniu ich z organizmu.

Z produktów dostępnych w Pora na Pola przygotujecie dwa rodzaje kawy z topinamburu. Bardziej klasyczny, przypominający świeżo paloną, mieloną kawę, to napój z pieczonego topinamburu. Jego słodkawy smak jest podobny do kakao. Znacznie bardziej uniwersalnym zamiennikiem kawy jest Topikolada – z niej możecie przygotować czekoladowo-kawowy napój w sposób klasyczny, czyli zalewając ją wrzątkiem. Jednak Topikolada to coś więcej, ponieważ ta bomba witaminowa będzie również świetnym dodatkiem do smoothie, koktajli, deserów, a nawet sałatek i kanapek.