Burrata 1 szt. ok. 150 g

14,70 

Burrata jest to elastyczny woreczek z mozarelli w środku wypełniony półpłynną mieszanką drobniutkich strzępków (także mozarelli) i śmietany. Po przekrojeniu woreczka jego aksamitna, kremowa, słodkawa zawartość powolutku, jakby leniwie, wypływa na zewnątrz kusząc nieskazitelnym białym kolorem i gęstą konsystencją i pysznym smakiem.

Skład: mleko krowie, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna, śmietanka pasteryzowana.

Termin przydatności do spożycia: 5 – 6 dni 

Niedostępny
Zobacz więcej

Długodojrzewający ser krowi typu parmezan 200 g

22,20 

Ser zrobiony z krowiego mleka w gospodarstwie Państwa Sokołowskich. Dojrzewał aż 2 lata, dzięki czemu jest twardy, ma słodkawy smak, ziarnistą konsystencją i można go stosować do potraw jak znany parmezan. Lub degustować z lampką winą.

Skład: mleko krowie surowe, podpuszczka, sól

Mozzarella Extra 4 szt. ok. 600 g

31,60 

Niezwykle soczysta, miękka i delikatna wzbogaci każdy posiłek amatora zdrowej i smacznej kuchni, zachwyci lekką konsystencją i niepowtarzalnym smakiem świeżego mleka.

Skład:mleko krowie, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna.

Termin przydatności do spożycia: 5 – 6 dni

Mozzarella Ovoletti ok. 500 g

26,23 

Maleńkie kuleczki Mozzarelli Ovoletti to prawdziwe wyzwanie do stworzenia indywidualnych kompozycji smakowych. Idealnie wzbogaca tradycyjne sałatki.

Skład:mleko krowie, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna.

Termin przydatności do spożycia: 5 – 6 dni 

Scamorza naturalna 2 szt. ok. 700 g

36,17 

Ser dojrzewający min. 3 dni. Produkowany według tradycyjnej włoskiej receptury. Należy on do grupy serów „pasta filata” (z masy parzonej), produkowany jest z tych samych składników co mozzarella, a następnie poddany krótkiemu okresowi sezonowania. Jest idealny do spożywania na zimno lub do serwowania z grilla. Doskonały również jako dodatek do gorących kanapek, tostów i pieczonych lub smażonych warzyw.

Skład: mleko krowie, sól, podpuszczka.

Data przydatności: miesiąc od daty produkcji.

Scamorza z peperoncino 2 szt. ok. 800 g

43,37 

Ser dojrzewający min. 3 dni. Produkowany według tradycyjnej włoskiej receptury. Należy on do grupy serów „pasta filata” (z masy parzonej), produkowany jest z tych samych składników co mozzarella, a następnie poddany krótkiemu okresowi sezonowania. Jest idealny do spożywania na zimno lub do serwowania z grilla. Doskonały również jako dodatek do gorących kanapek, tostów i pieczonych lub smażonych warzyw.

Skład: mleko krowie, sól, podpuszczka, peperoncino.

Data przydatności: miesiąc od daty produkcji.

Scamorza z zielonym pieprzem 2 szt. ok.800 g

43,37 

Ser dojrzewający min. 3 dni. Produkowany według tradycyjnej włoskiej receptury. Należy on do grupy serów „pasta filata” (z masy parzonej), produkowany jest z tych samych składników co mozzarella, a następnie poddany krótkiemu okresowi sezonowania. Jest idealny do spożywania na zimno lub do serwowania z grilla. Doskonały również jako dodatek do gorących kanapek, tostów i pieczonych lub smażonych warzyw.

Skład: mleko krowie, sól, podpuszczka, pieprz zielony.

Data przydatności: miesiąc od daty produkcji.

Ser kozi dojrzewający “Śmielec” 200 g

24,16 

Długodojrzewający Łomnicki ser kozi, tym odróżniający się od innych, że dojrzewa nie w naturalnej skórce, lecz w czarnej parafinie. To dodaje mu śmiałości i delikatnej pikantności, choć nie ma on żadnych dodatków ziołowych czy przyprawowych.

Ser kozi typu Paneer 300 g

29,30 

Ser z mleka koziego typu Paneer to bardzo atrakcyjny i niespotykany wyrób. Paneer to ser szczególnie znany w kuchni indyjskiej, a do jego produkcji używa się tylko pełnotłustego mleka i soku z cytryny. Ser Paneer nie rozpływa się pod wpływem temperatury, więc można go smażyć, grillować, piec, panierować i podawać na gorąco.

Skład: mleko kozie pasteryzowane, sok z cytryny.

Ser krowi dojrzewający “Czarny bez” 200 g

14,65 

Ser długodojrzewajacy, wytwarzany z mleka krowiego niepasteryzowanego. W swoim wnętrzu kryje owoce czarnego bzu a skórka pokryta jest pulpą wytworzoną z tych owoców. W smaku lekko słodki. Idealny do wina czy na deskę serów.

Skład: mleko krowie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, owoce czarnego bzu, podpuszczka, sól, kultury bakterii

Ser krowi dojrzewający “Krowa w popiele” 250 g

18,18 

Ser długodojrzewający, wytwarzany z niepasteryzowanego krowiego mleka. W jego wnętrzu znajduje się warstwa popiołu drzewnego – zresztą pochodzącego z wędzenia innych serów. W smaku złożony, koneserski, ale bardzo przyjemny. Świetny do czerwonych win, szczególnie tych nieco starszych, z wyczuwalną beczką i delikatną taniną. 

Skład: mleko krowie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, węgiel drzewny owocowy, podpuszczka, sól, kultury bakterii

Niedostępny
Zobacz więcej

Ser krowi dojrzewający “Krówka pigwówka” 150 g

14,41 

Ser długodojrzewający, wytwarzany z niepasteryzowanego krowiego mleka. Jego skórka obmywana jest (podczas procesu dojrzewania) winem pigwowym, co sprawia, że aromat i smak sera wzbogacony jest o delikatne, lekko kwaskowo-owocowe nuty. Pigwa również z sadu Państwa Sokołowskich :).

Skład: mleko krowie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, wino pigwowe, podpuszczka, sól, kultury bakterii

Ser krowi młody z czosnkiem, pomidorem i bazylią 250 g

14,97 

Młoda, zaledwie kilkudniowa wersja sera dojrzewającego, wytwarzana z niepasteryzowanego krowiego mleka. Bardzo delikatny, rozpływający się praktycznie w ustach. Nadaje się świetnie zarówno na kanapki, jak i jako dodatek do sałatek. Bardzo dobrze się rozpuszcza na tostach lub w potrawach.

Skład: mleko krowie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, czosnek, pomidor, bazylia, podpuszczka, sól, kultury bakterii

Ser podpuszczkowy kozi 300 g

24,41 

Ser zagrodowy robiony ręcznie przez Panią Beatę na Kurpiach. Ser podpuszczkowy, dojrzewający. Można degustować na samo, z konfiturą, z winem, dodać do sałatki lub zjeść z kanapką. Chyba, że masz lepszy pomysł ;). 

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka, sól.

Twaróg wiejski półtłusty 300 g

11,25 

Mała porcja sera twarogowego wyrabianego naturalnie na wsi. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania.

 

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.

Twaróg wiejski półtłusty 500 g

18,13 

Porcja sera twarogowego uzyskiwanego poprzez podgrzanie mleka, a następnie dokładne oddzielenie serwatki dzięki przecedzeniu przez chusty serowarskie. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania. W smaku przepyszny, wiejski. Idealny do naleśników i pierogów.

 

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.