Kryształek sałatkowy 300 ml

14,10 

Pokrojony w kostkę ser podpuszczkowy dojrzewający, utopiony w oliwie z dodatkiem ziół, oliwek i papryczki chili. Szczególnie dobrze odnajduje się w sałatkach.

Skład: ser dojrzewający podpuszczkowy, oliwa, oliwki, papryczka chili, zioła.

Ser kozi typu Paneer 300 g (zamów do wtorku do 15:00)

29,30 

Ser z mleka koziego typu Paneer to bardzo atrakcyjny i niespotykany wyrób. Paneer to ser szczególnie znany w kuchni indyjskiej, a do jego produkcji używa się tylko pełnotłustego mleka i soku z cytryny. Ser Paneer nie rozpływa się pod wpływem temperatury, więc można go smażyć, grillować, piec, panierować i podawać na gorąco.

Skład: mleko kozie pasteryzowane, sok z cytryny.

Ser podpuszczkowy kozi 300 g (zamów do wtorku do 15:00)

24,41 

Ser zagrodowy robiony ręcznie przez Panią Beatę na Kurpiach. Ser podpuszczkowy, dojrzewający. Można degustować na samo, z konfiturą, z winem, dodać do sałatki lub zjeść z kanapką. Chyba, że masz lepszy pomysł ;). 

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka, sól.

Ser z mleka krowiego typu Paneer 300 g (zamów do poniedziałku do 18:00)

15,59 

Ser typu paneer, szczególnie popularny w kuchni indyjskiej, robiony przez Panią Grażynę z pełnotłustego mleka z własnego gospodarstwa. Ser ma delikatnie słodkawy posmak, świetnie nadaje się do obróbki termicznej – można go smażyć w panierce, piec, grillować. Dobry również w wersji na zimno, np. w połączeniu z miodem.

Skład: mleko pasteryzowane, ocet jabłkowy.

Ser z mleka krowiego z czarnuszką 300 g (zamów do poniedziałku do 18:00)

14,57 

Ser dojrzewający podpuszczkowy z niepasteryzowanego mleka zrobiony ręcznie przez Panią Grażynę. Czarnuszka jest super zdrowa i powoduje charakterystyczny posmak, który nie każdemu pasuje, ale według mnie jest świetny.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, czarnuszka, sól, podpuszczka.

Ser z mleka krowiego z orzechami laskowymi 300 g

14,73 

Orzechowy ser dojrzewający podpuszczkowy z niepasteryzowanego mleka zrobiony ręcznie przez Panią Grażynę/

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, orzechy laskowe, sól, podpuszczka.

Ser z mleka krowiego z orzechami włoskimi 300 g (zamów do poniedziałku do 18:00)

14,88 

Ser dojrzewający podpuszczkowy Salwaser z niepasteryzowanego mleka z własnego gospodarstwa z orzechami włoskimi ma niepowtarzalny smak. Osobiście zjadam go bez żadnych dodatków :). Otrzymasz świeży ser, z którego być może będzie jeszcze odciekała serwatka – jest to proces naturalny.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, orzechy włoskie, sól, podpuszczka.

Ser z mleka krowiego z papryczką chili 300 g (zamów do poniedziałku do 18:00)

15,20 

Ser dla miłośników ostrzejszych smaków – wszystko dzięki dodatkowi papryczki chili. Prawdopodobnie otrzymasz bardzo świeży ser, z którego będzie jeszcze odciekała serwatka – jest to proces naturalny.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, papryczka chili, sól, podpuszczka.

Ser zwarowy typu Ricotta 300 g (zamów do poniedziałku do 18:00)

16,54 

Ser zwarowy Pani Grażyny jest najbardziej podobny do włoskiej Ricotty – odrobinę kruchy, o konsystencji delikatnego twarożku, delikatny i słodki w smaku. Oczywiście w porównaniu do Ricotty ze sklepu jest znacznie lepszy. Polecam go szczególnie na słodko –ja dodaję kakao, miód, cynamon i owoce. Może być podstawą do zrobienia sernika z prawdziwego zdarzenia lub nadzieniem do naleśników.

 

Skład: serwatka mleka krowiego.

Twaróg wiejski półtłusty 500 g (zamów do wtorku do 15:00)

18,13 

Porcja sera twarogowego uzyskiwanego poprzez podgrzanie mleka, a następnie dokładne oddzielenie serwatki dzięki przecedzeniu przez chusty serowarskie. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania. W smaku przepyszny, wiejski. Idealny do naleśników i pierogów.

 

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.