Kryształek sałatkowy 300 ml

13,61 

Pokrojony w kostkę ser podpuszczkowy dojrzewający, utopiony w oliwie z dodatkiem ziół, oliwek i papryczki chili. Szczególnie dobrze odnajduje się w sałatkach.

Skład: ser dojrzewający podpuszczkowy, oliwa, oliwki, papryczka chili, zioła.

Ser kozi typu Paneer 300 g (dostarczamy w czwartki i soboty)

28,35 

Ser z mleka koziego typu Paneer to bardzo atrakcyjny i niespotykany wyrób. Paneer to ser szczególnie znany w kuchni indyjskiej, a do jego produkcji używa się tylko pełnotłustego mleka i soku z cytryny. Ser Paneer nie rozpływa się pod wpływem temperatury, więc można go smażyć, grillować, piec, panierować i podawać na gorąco.

Skład: mleko kozie pasteryzowane, sok z cytryny.

Ser podpuszczkowy kozi 300 g (dostarczamy w czwartki i soboty)

23,63 

Ser zagrodowy robiony ręcznie przez Panią Beatę na Kurpiach. Ser podpuszczkowy, dojrzewający. Można degustować na samo, z konfiturą, z winem, dodać do sałatki lub zjeść z kanapką. Chyba, że masz lepszy pomysł ;). 

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka, sól.

Ser z mleka krowiego z czarnuszką 300 g

14,57 

Ser dojrzewający podpuszczkowy z niepasteryzowanego mleka zrobiony ręcznie przez Panią Grażynę. Czarnuszka jest super zdrowa i powoduje charakterystyczny posmak, który nie każdemu pasuje, ale według mnie jest świetny.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, czarnuszka, sól, podpuszczka.

Ser z mleka krowiego z czosnkiem niedźwiedzim 300 g

14,25 

Jeśli lubisz czosnkowy smak – jest to ser dla siebie. Oprócz czosnku niedźwiedziego Pani Grażyna dorzuca też uprawiany przez siebie tradycyjny czosnek. Smażony jeszcze bardziej uwalnia swój smak.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, czosnek niedźwiedzi, czosnek, sól, podpuszczka.

Ser zwarowy typu Ricotta 300 g

16,54 

Ser zwarowy Pani Grażyny jest najbardziej podobny do włoskiej Ricotty – odrobinę kruchy, o konsystencji delikatnego twarożku, delikatny i słodki w smaku. Oczywiście w porównaniu do Ricotty ze sklepu jest znacznie lepszy. Polecam go szczególnie na słodko –ja dodaję kakao, miód, cynamon i owoce. Może być podstawą do zrobienia sernika z prawdziwego zdarzenia lub nadzieniem do naleśników.

 

Skład: serwatka mleka krowiego.

Twaróg wiejski półtłusty 300 g

10,88 

Mała porcja sera twarogowego wyrabianego naturalnie na wsi. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania.

 

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.

Twaróg wiejski półtłusty 500 g

17,50 

Porcja sera twarogowego uzyskiwanego poprzez podgrzanie mleka, a następnie dokładne oddzielenie serwatki dzięki przecedzeniu przez chusty serowarskie. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania. W smaku przepyszny, wiejski. Idealny do naleśników i pierogów.

 

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.