10 jaj wiejskich od Państwa Michalak

11,77 

Jaja z Farmy Mlecznej to jajka prawdziwie wiejskie, świeże, od szczęśliwych kur mających dużą przestrzeń do życia (zarówno w kurniku jak i na zewnątrz). Aktualnie Państwo Michalak mają dużo młodych kurek, które znoszą małe jajka.

Burrata 1 szt. ok. 150 g

14,70 

Burrata jest to elastyczny woreczek z mozarelli w środku wypełniony półpłynną mieszanką drobniutkich strzępków (także mozarelli) i śmietany. Po przekrojeniu woreczka jego aksamitna, kremowa, słodkawa zawartość powolutku, jakby leniwie, wypływa na zewnątrz kusząc nieskazitelnym białym kolorem i gęstą konsystencją i pysznym smakiem.

Skład: mleko krowie, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna, śmietanka pasteryzowana.

Termin przydatności do spożycia: 5 – 6 dni 

Jaja od zielononóżki wolnobiegającej 10 szt. (zamów do wtorku do 15:00)

14,78 

Jajka od kury zielononóżki charakteryzują się lepszymi parametrami cholesterolu oraz lepszym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3, w porównaniu ze zwykłymi jajami. Kury, rzecz jasna, biegają sobie wolno na wygrodzonym, zabezpieczonym obszarze na terenie gospodarstwa „Trzy Brzozy”.

Jaja wiejskie 10 szt.

12,71 

Jajka od kur z wolnego wybiegu z Hacjendy „Trzy Brzozy”. Kury karmione wyłącznie ziarnem, czasami też robaczkami ;).

Jogurt kozi 200 ml (zamów do wtorku do 15:00)

6,38 

Jogurt z mleka koziego jest bardzo aksamitny i delikatny w smaku. Polecam z granolą i borówkami :).

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane, kultury bakterii

Jogurt krowi 200 ml (zamów do wtorku do 15:00)

4,70 

Pora na śniadanie – jogurt z mleka prosto od kurpiowskiej krowy i dodatki – takie jak lubisz :). Skład: mleko krowie pasteryzowane, kultury bakterii.

 

Skład: mleko krowie pasteryzowane, kultury bakterii.

Promocja!

Kryształek sałatkowy 300 ml

14,10  12,00 

Pokrojony w kostkę ser podpuszczkowy dojrzewający, utopiony w oliwie z dodatkiem ziół, oliwek i papryczki chili. Szczególnie dobrze odnajduje się w sałatkach.

Skład: ser dojrzewający podpuszczkowy, oliwa, oliwki, papryczka chili, zioła.

Masło kozie 100 g (zamów do wtorku do 15:00)

10,08 

Masło wiejskie wyrabiane ze śmietany koziej, która nie była pasteryzowana i jest bardzo delikatna w smaku. Polecam koneserom wyrobów kozich oraz oczywiście osobom, które nie mogą jeść masła krowiego.

 

Skład: śmietana kozia niepasteryzowana.

Masło wiejskie 200 g (zamów do wtorku do 15:00)

10,96 

Pora na prawdziwe masło. Uzyskane ze śmietany z własnego gospodarstwa. Smak jest o niebo lepszy niż smak znany ze sklepu.

 

Skład: śmietana krowia pasteryzowana.

Mleko kozie 1 l (zamów do wtorku do 15:00)

12,50 

Mleko od kóz z własnego gospodarstwa Państwa Michalak. Kozy mają się tam bardzo dobrze, więc i mleko jest fantastycznej jakości. Niepasteryzowane i pełnotłuste.

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane.

Mleko prosto od krowy 1 l (zamów do wtorku do 15:00)

5,36 

Prawdziwe, wiejskie mleko od krowy wypasanej i karmionej w zgodzie z naturą rasy Montbeliard. Niepasteryzowane, o zawartości tłuszczu min. 4%.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane.

Mozzarella Extra 4 szt. ok. 600 g

31,60 

Niezwykle soczysta, miękka i delikatna wzbogaci każdy posiłek amatora zdrowej i smacznej kuchni, zachwyci lekką konsystencją i niepowtarzalnym smakiem świeżego mleka.

Skład:mleko krowie, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna.

Termin przydatności do spożycia: 5 – 6 dni

Mozzarella Ovoletti ok. 500 g

26,23 

Maleńkie kuleczki Mozzarelli Ovoletti to prawdziwe wyzwanie do stworzenia indywidualnych kompozycji smakowych. Idealnie wzbogaca tradycyjne sałatki.

Skład:mleko krowie, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna.

Termin przydatności do spożycia: 5 – 6 dni 

Scamorza naturalna 2 szt. ok. 700 g

36,17 

Ser dojrzewający min. 3 dni. Produkowany według tradycyjnej włoskiej receptury. Należy on do grupy serów „pasta filata” (z masy parzonej), produkowany jest z tych samych składników co mozzarella, a następnie poddany krótkiemu okresowi sezonowania. Jest idealny do spożywania na zimno lub do serwowania z grilla. Doskonały również jako dodatek do gorących kanapek, tostów i pieczonych lub smażonych warzyw.

Skład: mleko krowie, sól, podpuszczka.

Data przydatności: miesiąc od daty produkcji.

Scamorza z peperoncino 2 szt. ok. 800 g

43,37 

Ser dojrzewający min. 3 dni. Produkowany według tradycyjnej włoskiej receptury. Należy on do grupy serów „pasta filata” (z masy parzonej), produkowany jest z tych samych składników co mozzarella, a następnie poddany krótkiemu okresowi sezonowania. Jest idealny do spożywania na zimno lub do serwowania z grilla. Doskonały również jako dodatek do gorących kanapek, tostów i pieczonych lub smażonych warzyw.

Skład: mleko krowie, sól, podpuszczka, peperoncino.

Data przydatności: miesiąc od daty produkcji.

Scamorza z zielonym pieprzem 2 szt. ok.800 g

43,37 

Ser dojrzewający min. 3 dni. Produkowany według tradycyjnej włoskiej receptury. Należy on do grupy serów „pasta filata” (z masy parzonej), produkowany jest z tych samych składników co mozzarella, a następnie poddany krótkiemu okresowi sezonowania. Jest idealny do spożywania na zimno lub do serwowania z grilla. Doskonały również jako dodatek do gorących kanapek, tostów i pieczonych lub smażonych warzyw.

Skład: mleko krowie, sól, podpuszczka, pieprz zielony.

Data przydatności: miesiąc od daty produkcji.

Ser kozi typu Paneer 300 g (zamów do wtorku do 15:00)

29,30 

Ser z mleka koziego typu Paneer to bardzo atrakcyjny i niespotykany wyrób. Paneer to ser szczególnie znany w kuchni indyjskiej, a do jego produkcji używa się tylko pełnotłustego mleka i soku z cytryny. Ser Paneer nie rozpływa się pod wpływem temperatury, więc można go smażyć, grillować, piec, panierować i podawać na gorąco.

Skład: mleko kozie pasteryzowane, sok z cytryny.

Ser podpuszczkowy kozi 300 g (zamów do wtorku do 15:00)

24,41 

Ser zagrodowy robiony ręcznie przez Panią Beatę na Kurpiach. Ser podpuszczkowy, dojrzewający. Można degustować na samo, z konfiturą, z winem, dodać do sałatki lub zjeść z kanapką. Chyba, że masz lepszy pomysł ;). 

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka, sól.

Serwatka kozia 1 l (zamów do wtorku do 15:00)

7,57 

Niepasteryzowana serwatka kozia w dużej butelce. Najpyszniejsza w koktajlach. Serwatka zdobyła uznanie sportowców, jest także stosowana w medycynie naturalnej.

 

Skład: serwatka kozia 100%.

Śmietana kozia 200 ml (zamów do wtorku do 15:00)

10,00 

Śmietana jest z mleka koziego niepasteryzowanego, słodka, pełnotłusta, od kóz z gospodarstwa na etapie konwersji ekologicznej (wolny wybieg, pastwisko, żywienie jak w gospodarstwie certyfikowanym, nieduża hodowla). Najczęściej gęsta, chociaż ze względu na bardzo tradycyjny charakter produkcji i brak ciągłości, nie możemy tego obiecać.

Skład: mleko kozie niepasteryzowane.

Śmietana prosto od krowy 200 ml (zamów do wtorku do 15:00)

6,58 

Śmietana jest niepasteryzowana i pochodząca z prawdziwego mleka od krów wypasanych naturalnie. Śmietana jest obłędnie dobra w smaku. Pełnotłusta (ok. 40% zawartości tłuszczu), gęsta – chociaż ze względu na bardzo tradycyjny charakter produkcji i brak ciągłości, nie możemy tego obiecać i czasem będzie rzadsza.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane.

Promocja!

Twaróg wiejski półtłusty 500 g (zamów do wtorku do 15:00)

18,13  15,00 

Porcja sera twarogowego uzyskiwanego poprzez podgrzanie mleka, a następnie dokładne oddzielenie serwatki dzięki przecedzeniu przez chusty serowarskie. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania. W smaku przepyszny, wiejski. Idealny do naleśników i pierogów.

 

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.

Twarożek czosnkowo – cebulowy 200 g

12,60 

Zwycięzca w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz w wielu innych. Nic dziwnego, aksamitna konsystencja i oryginalny smak robią swoje. Twarożek ma bardzo mocny i charakterystyczny smak – polecam do pieczywa osobom, które lubią ostrość czosnku i cebuli.  

Skład: mleko krowie, śmietana, czosnek, cebula, sól.