10 małych jaj wiejskich od Państwa Michalak

11,77 

Jaja z Farmy Mlecznej to jajka prawdziwie wiejskie, świeże, od szczęśliwych kur mających dużą przestrzeń do życia (zarówno w kurniku jak i na zewnątrz). Aktualnie Państwo Michalak mają dużo młodych kurek, które znoszą małe jajka.

Jaja od zielononóżki wolnobiegającej 10 szt.

15,40 

Jajka od kury zielononóżki charakteryzują się lepszymi parametrami cholesterolu oraz lepszym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3, w porównaniu ze zwykłymi jajami. Kury, rzecz jasna, biegają sobie wolno na wygrodzonym, zabezpieczonym obszarze na terenie gospodarstwa „Trzy Brzozy”.

Jaja wiejskie 10 szt.

12,71 

Jajka od kur z wolnego wybiegu z Hacjendy „Trzy Brzozy”. Kury karmione wyłącznie ziarnem, czasami też robaczkami ;).

Jogurt kozi 200 ml

6,38 

Jogurt z mleka koziego jest bardzo aksamitny i delikatny w smaku. Polecam z granolą i borówkami :).

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane, kultury bakterii

Jogurt krowi 200 ml

4,26 

Pora na śniadanie – jogurt z mleka prosto od kurpiowskiej krowy i dodatki – takie jak lubisz :). Skład: mleko krowie pasteryzowane, kultury bakterii.

 

Skład: mleko krowie pasteryzowane, kultury bakterii.

Kryształek sałatkowy 300 ml

13,61 

Pokrojony w kostkę ser podpuszczkowy dojrzewający, utopiony w oliwie z dodatkiem ziół, oliwek i papryczki chili. Szczególnie dobrze odnajduje się w sałatkach.

Skład: ser dojrzewający podpuszczkowy, oliwa, oliwki, papryczka chili, zioła.

Masło kozie 100 g

8,93 

Masło wiejskie wyrabiane ze śmietany koziej, która nie była pasteryzowana i jest bardzo delikatna w smaku. Polecam koneserom wyrobów kozich oraz oczywiście osobom, które nie mogą jeść masła krowiego.

 

Skład: śmietana kozia niepasteryzowana.

Masło wiejskie 200 g

10,96 

Pora na prawdziwe masło. Uzyskane ze śmietany z własnego gospodarstwa. Smak jest o niebo lepszy niż smak znany ze sklepu.

 

Skład: śmietana krowia pasteryzowana.

Mleko kozie 1 l

14,55 

Mleko od kóz z własnego gospodarstwa Państwa Michalak. Kozy mają się tam bardzo dobrze, więc i mleko jest fantastycznej jakości. Niepasteryzowane i pełnotłuste.

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane.

Mleko prosto od krowy 1 l

5,38 

Prawdziwe, wiejskie mleko od krowy wypasanej i karmionej w zgodzie z naturą rasy Montbeliard. Niepasteryzowane, o zawartości tłuszczu min. 4%.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane.

Ser kozi typu Paneer 300 g

28,35 

Ser z mleka koziego typu Paneer to bardzo atrakcyjny i niespotykany wyrób. Paneer to ser szczególnie znany w kuchni indyjskiej, a do jego produkcji używa się tylko pełnotłustego mleka i soku z cytryny. Ser Paneer nie rozpływa się pod wpływem temperatury, więc można go smażyć, grillować, piec, panierować i podawać na gorąco.

Skład: mleko kozie pasteryzowane, sok z cytryny.

Ser podpuszczkowy kozi 300 g

23,63 

Ser zagrodowy robiony ręcznie przez Panią Beatę na Kurpiach. Ser podpuszczkowy, dojrzewający. Można degustować na samo, z konfiturą, z winem, dodać do sałatki lub zjeść z kanapką. Chyba, że masz lepszy pomysł ;). 

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka, sól.

Ser z mleka krowiego naturalny 300 g

14,57 

Propozycja dla osób, które chcą poczuć czysty smak sera zagrodowego lub po prostu zjeść go z własnymi dodatkami. Od siebie mogę polecić cytrynową konfiturę.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, sól, podpuszczka.

Ser z mleka krowiego naturalny wędzony 300 g

16,54 

Ser podpuszczkowy dojrzewający delikatnie wędzony drewnem olchowym, czasem również dębowym i owocowym. Jeśli chciałbyś zamówić taki ser z jakimś dodatkiem – nic nie stoi na przeszkodzie, wystarczy, że podasz nazwę dodatku w komentarzu przed dodaniem go do koszyka.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, sól, podpuszczka.

Ser z mleka krowiego typu Paneer 300 g

15,59 

Ser typu paneer, szczególnie popularny w kuchni indyjskiej, robiony przez Panią Grażynę z pełnotłustego mleka z własnego gospodarstwa. Ser ma delikatnie słodkawy posmak, świetnie nadaje się do obróbki termicznej – można go smażyć w panierce, piec, grillować. Dobry również w wersji na zimno, np. w połączeniu z miodem.

Skład: mleko pasteryzowane, ocet jabłkowy.

Ser z mleka krowiego z czarnuszką 300 g

14,57 

Ser dojrzewający podpuszczkowy z niepasteryzowanego mleka zrobiony ręcznie przez Panią Grażynę. Czarnuszka jest super zdrowa i powoduje charakterystyczny posmak, który nie każdemu pasuje, ale według mnie jest świetny.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, czarnuszka, sól, podpuszczka.

Ser z mleka krowiego z czosnkiem niedźwiedzim 300 g

14,25 

Jeśli lubisz czosnkowy smak – jest to ser dla siebie. Oprócz czosnku niedźwiedziego Pani Grażyna dorzuca też uprawiany przez siebie tradycyjny czosnek. Smażony jeszcze bardziej uwalnia swój smak.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, czosnek niedźwiedzi, czosnek, sól, podpuszczka.

Ser z mleka krowiego z dodatkiem kozieradki i orzechów włoskich 300 g

15,04 

Ser zagrodowy od Pani Grażyny. Kozieradka ma posmak zbliżony do orzechów, więc mamy tutaj wyraźnie orzechowe smaki. Świetnie współgra z sałatkami, ale oczywiście można go stosować w dowolny sposób.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, orzechy włoskie, kozieradka, sól, podpuszczka.

Ser z mleka krowiego z orzechami laskowymi 300 g

14,73 

Orzechowy ser dojrzewający podpuszczkowy z niepasteryzowanego mleka zrobiony ręcznie przez Panią Grażynę/

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, orzechy laskowe, sól, podpuszczka.

Ser z mleka krowiego z orzechami włoskimi 300 g

14,88 

Ser dojrzewający podpuszczkowy Salwaser z niepasteryzowanego mleka z własnego gospodarstwa z orzechami włoskimi ma niepowtarzalny smak. Osobiście zjadam go bez żadnych dodatków :). Otrzymasz świeży ser, z którego być może będzie jeszcze odciekała serwatka – jest to proces naturalny.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, orzechy włoskie, sól, podpuszczka.

Ser z mleka krowiego z papryczką chili 300 g

15,20 

Ser dla miłośników ostrzejszych smaków – wszystko dzięki dodatkowi papryczki chili. Prawdopodobnie otrzymasz bardzo świeży ser, z którego będzie jeszcze odciekała serwatka – jest to proces naturalny.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, papryczka chili, sól, podpuszczka.

Ser zwarowy typu Ricotta 300 g

16,54 

Ser zwarowy Pani Grażyny jest najbardziej podobny do włoskiej Ricotty – odrobinę kruchy, o konsystencji delikatnego twarożku, delikatny i słodki w smaku. Oczywiście w porównaniu do Ricotty ze sklepu jest znacznie lepszy. Polecam go szczególnie na słodko –ja dodaję kakao, miód, cynamon i owoce. Może być podstawą do zrobienia sernika z prawdziwego zdarzenia lub nadzieniem do naleśników.

 

Skład: serwatka mleka krowiego.

Serwatka kozia 1 l

7,85 

Niepasteryzowana serwatka kozia w dużej butelce. Najpyszniejsza w koktajlach. Serwatka zdobyła uznanie sportowców, jest także stosowana w medycynie naturalnej.

 

Skład: serwatka kozia 100%.

Śmietana prosto od krowy 200 ml

6,58 

Śmietana jest niepasteryzowana, pełnotłusta (ok. 40% zawartości tłuszczu) i pochodząca z prawdziwego mleka od krów wypasanych naturalnie. Śmietana jest gęsta i obłędnie dobra w smaku.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane.

Twaróg wiejski półtłusty 300 g

10,88 

Mała porcja sera twarogowego wyrabianego naturalnie na wsi. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania.

 

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.

Twaróg wiejski półtłusty 500 g

17,50 

Porcja sera twarogowego uzyskiwanego poprzez podgrzanie mleka, a następnie dokładne oddzielenie serwatki dzięki przecedzeniu przez chusty serowarskie. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania. W smaku przepyszny, wiejski. Idealny do naleśników i pierogów.

 

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.