Jaja od zielononóżki wolnobiegającej 10 szt.

15,40 

Jajka od kury zielononóżki charakteryzują się lepszymi parametrami cholesterolu oraz lepszym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3, w porównaniu ze zwykłymi jajami. Kury, rzecz jasna, biegają sobie wolno na wygrodzonym, zabezpieczonym obszarze na terenie gospodarstwa „Trzy Brzozy”.

Jaja wiejskie 10 szt.

12,71 

Jajka od kur z wolnego wybiegu z Hacjendy „Trzy Brzozy”. Kury karmione wyłącznie ziarnem, czasami też robaczkami ;).

Jogurt krowi 200 ml (dostarczamy w czwartki i soboty)

4,26 

Pora na śniadanie – jogurt z mleka prosto od kurpiowskiej krowy i dodatki – takie jak lubisz :). Skład: mleko krowie pasteryzowane, kultury bakterii.

 

Skład: mleko krowie pasteryzowane, kultury bakterii.

Kryształek sałatkowy 300 ml

13,61 

Pokrojony w kostkę ser podpuszczkowy dojrzewający, utopiony w oliwie z dodatkiem ziół, oliwek i papryczki chili. Szczególnie dobrze odnajduje się w sałatkach.

Skład: ser dojrzewający podpuszczkowy, oliwa, oliwki, papryczka chili, zioła.

Mleko kozie 1 l (dostarczamy w czwartki i soboty)

14,55 

Mleko od kóz z własnego gospodarstwa Państwa Michalak. Kozy mają się tam bardzo dobrze, więc i mleko jest fantastycznej jakości. Niepasteryzowane i pełnotłuste.

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane.

Ser kozi typu Paneer 300 g (dostarczamy w czwartki i soboty)

28,35 

Ser z mleka koziego typu Paneer to bardzo atrakcyjny i niespotykany wyrób. Paneer to ser szczególnie znany w kuchni indyjskiej, a do jego produkcji używa się tylko pełnotłustego mleka i soku z cytryny. Ser Paneer nie rozpływa się pod wpływem temperatury, więc można go smażyć, grillować, piec, panierować i podawać na gorąco.

Skład: mleko kozie pasteryzowane, sok z cytryny.

Ser podpuszczkowy kozi 300 g (dostarczamy w czwartki i soboty)

23,63 

Ser zagrodowy robiony ręcznie przez Panią Beatę na Kurpiach. Ser podpuszczkowy, dojrzewający. Można degustować na samo, z konfiturą, z winem, dodać do sałatki lub zjeść z kanapką. Chyba, że masz lepszy pomysł ;). 

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka, sól.

Ser z mleka krowiego z czarnuszką 300 g

14,57 

Ser dojrzewający podpuszczkowy z niepasteryzowanego mleka zrobiony ręcznie przez Panią Grażynę. Czarnuszka jest super zdrowa i powoduje charakterystyczny posmak, który nie każdemu pasuje, ale według mnie jest świetny.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, czarnuszka, sól, podpuszczka.

Ser z mleka krowiego z czosnkiem niedźwiedzim 300 g

14,25 

Jeśli lubisz czosnkowy smak – jest to ser dla siebie. Oprócz czosnku niedźwiedziego Pani Grażyna dorzuca też uprawiany przez siebie tradycyjny czosnek. Smażony jeszcze bardziej uwalnia swój smak.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane, czosnek niedźwiedzi, czosnek, sól, podpuszczka.

Ser zwarowy typu Ricotta 300 g

16,54 

Ser zwarowy Pani Grażyny jest najbardziej podobny do włoskiej Ricotty – odrobinę kruchy, o konsystencji delikatnego twarożku, delikatny i słodki w smaku. Oczywiście w porównaniu do Ricotty ze sklepu jest znacznie lepszy. Polecam go szczególnie na słodko –ja dodaję kakao, miód, cynamon i owoce. Może być podstawą do zrobienia sernika z prawdziwego zdarzenia lub nadzieniem do naleśników.

 

Skład: serwatka mleka krowiego.

Serwatka kozia 1 l (dostarczamy w czwartki i soboty)

7,85 

Niepasteryzowana serwatka kozia w dużej butelce. Najpyszniejsza w koktajlach. Serwatka zdobyła uznanie sportowców, jest także stosowana w medycynie naturalnej.

 

Skład: serwatka kozia 100%.

Śmietana prosto od krowy 200 ml (dostarczamy w czwartki i soboty)

6,58 

Śmietana jest niepasteryzowana, pełnotłusta (ok. 40% zawartości tłuszczu) i pochodząca z prawdziwego mleka od krów wypasanych naturalnie. Śmietana jest gęsta i obłędnie dobra w smaku.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane.

Twaróg wiejski półtłusty 300 g

10,88 

Mała porcja sera twarogowego wyrabianego naturalnie na wsi. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania.

 

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.

Twaróg wiejski półtłusty 500 g

17,50 

Porcja sera twarogowego uzyskiwanego poprzez podgrzanie mleka, a następnie dokładne oddzielenie serwatki dzięki przecedzeniu przez chusty serowarskie. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania. W smaku przepyszny, wiejski. Idealny do naleśników i pierogów.

 

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.