Wyświetlanie wszystkich 41 wyników

Masło wiejskie 200 g

10,96 

Pora na prawdziwe masło. Uzyskane ze śmietany z własnego gospodarstwa. Smak jest o niebo lepszy niż smak znany ze sklepu.

 

Skład: śmietana krowia pasteryzowana.

Mleko prosto od krowy 1 l

5,36 

Prawdziwe, wiejskie mleko od krowy wypasanej i karmionej w zgodzie z naturą rasy Montbeliard. Niepasteryzowane, o zawartości tłuszczu min. 4%.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane.

10 jaj wiejskich od Państwa Michalak

12,27 

Jaja z Farmy Mlecznej to jajka prawdziwie wiejskie, świeże, od szczęśliwych kur mających dużą przestrzeń do życia (zarówno w kurniku jak i na zewnątrz). Aktualnie Państwo Michalak mają dużo młodych kurek, które znoszą małe jajka.

Jogurt krowi 200 ml

4,70 

Pora na śniadanie – jogurt z mleka prosto od kurpiowskiej krowy i dodatki – takie jak lubisz :). Skład: mleko krowie pasteryzowane, kultury bakterii.

 

Skład: mleko krowie pasteryzowane, kultury bakterii.

Śmietana prosto od krowy 200 ml

6,58 

Śmietana jest niepasteryzowana i pochodząca z prawdziwego mleka od krów wypasanych naturalnie. Śmietana jest obłędnie dobra w smaku. Pełnotłusta (ok. 40% zawartości tłuszczu), gęsta – chociaż ze względu na bardzo tradycyjny charakter produkcji i brak ciągłości, nie możemy tego obiecać i czasem będzie rzadsza.

 

Skład: mleko krowie niepasteryzowane.

Jaja wiejskie 10 szt.

13,51 

Jajka od kur z wolnego wybiegu z Hacjendy „Trzy Brzozy”. Kury karmione wyłącznie ziarnem, czasami też robaczkami ;).

Jaja od zielononóżki wolnobiegającej 10 szt.

14,78 

Jajka od kury zielononóżki charakteryzują się lepszymi parametrami cholesterolu oraz lepszym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3, w porównaniu ze zwykłymi jajami. Kury, rzecz jasna, biegają sobie wolno na wygrodzonym, zabezpieczonym obszarze na terenie gospodarstwa „Trzy Brzozy”.

Twaróg wiejski półtłusty 300 g

11,25 

Mała porcja sera twarogowego wyrabianego naturalnie na wsi. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania.

 

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.

Masło wiejskie klarowane 200 ml

13,10 

Masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia.

 

Skład: masło pasteryzowane.

Twaróg wiejski półtłusty 500 g

18,13 

Porcja sera twarogowego uzyskiwanego poprzez podgrzanie mleka, a następnie dokładne oddzielenie serwatki dzięki przecedzeniu przez chusty serowarskie. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania. W smaku przepyszny, wiejski. Idealny do naleśników i pierogów.

 

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.

Jogurt kozi 200 ml

6,38 

Jogurt z mleka koziego jest bardzo aksamitny i delikatny w smaku. Polecam z granolą i borówkami :).

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane, kultury bakterii

Burrata 1 szt. ok. 150 g

14,70 

Burrata jest to elastyczny woreczek z mozarelli w środku wypełniony półpłynną mieszanką drobniutkich strzępków (także mozarelli) i śmietany. Po przekrojeniu woreczka jego aksamitna, kremowa, słodkawa zawartość powolutku, jakby leniwie, wypływa na zewnątrz kusząc nieskazitelnym białym kolorem i gęstą konsystencją i pysznym smakiem.

Skład: mleko krowie, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna, śmietanka pasteryzowana.

Termin przydatności do spożycia: 5 – 6 dni 

Twarożek czosnkowo – cebulowy 200 g

12,60 

Zwycięzca w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz w wielu innych. Nic dziwnego, aksamitna konsystencja i oryginalny smak robią swoje. Twarożek ma bardzo mocny i charakterystyczny smak – polecam do pieczywa osobom, które lubią ostrość czosnku i cebuli.  

Skład: mleko krowie, śmietana, czosnek, cebula, sól.

Ser podpuszczkowy kozi 300 g

24,41 

Ser zagrodowy robiony ręcznie przez Panią Beatę na Kurpiach. Ser podpuszczkowy, dojrzewający. Można degustować na samo, z konfiturą, z winem, dodać do sałatki lub zjeść z kanapką. Chyba, że masz lepszy pomysł ;). 

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka, sól.

Mleko kozie 1 l

12,50 

Mleko od kóz z własnego gospodarstwa Państwa Michalak. Kozy mają się tam bardzo dobrze, więc i mleko jest fantastycznej jakości. Niepasteryzowane i pełnotłuste.

 

Skład: mleko kozie niepasteryzowane.

Kryształek sałatkowy 300 ml

14,10 

Pokrojony w kostkę ser podpuszczkowy dojrzewający, utopiony w oliwie z dodatkiem ziół, oliwek i papryczki chili. Szczególnie dobrze odnajduje się w sałatkach.

Skład: ser dojrzewający podpuszczkowy, oliwa, oliwki, papryczka chili, zioła.

Ser kozi typu Paneer 300 g

29,30 

Ser z mleka koziego typu Paneer to bardzo atrakcyjny i niespotykany wyrób. Paneer to ser szczególnie znany w kuchni indyjskiej, a do jego produkcji używa się tylko pełnotłustego mleka i soku z cytryny. Ser Paneer nie rozpływa się pod wpływem temperatury, więc można go smażyć, grillować, piec, panierować i podawać na gorąco.

Skład: mleko kozie pasteryzowane, sok z cytryny.

Serwatka kozia 1 l

7,57 

Niepasteryzowana serwatka kozia w dużej butelce. Najpyszniejsza w koktajlach. Serwatka zdobyła uznanie sportowców, jest także stosowana w medycynie naturalnej.

 

Skład: serwatka kozia 100%.

Mozzarella Ovoletti ok. 500 g

26,23 

Maleńkie kuleczki Mozzarelli Ovoletti to prawdziwe wyzwanie do stworzenia indywidualnych kompozycji smakowych. Idealnie wzbogaca tradycyjne sałatki.

Skład:mleko krowie, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna.

Termin przydatności do spożycia: 5 – 6 dni 

Długodojrzewający ser krowi typu parmezan 250 g

28,20 

Ser zrobiony z krowiego mleka w gospodarstwie Państwa Sokołowskich. Dojrzewał aż 2 lata, dzięki czemu jest twardy, ma słodkawy smak, ziarnistą konsystencją i można go stosować do potraw jak znany parmezan. Lub degustować z lampką winą.

Skład: mleko krowie surowe, podpuszczka, sól

Ser kozi dojrzewający “Śmielec” 200 g

22,16 

Długodojrzewający Łomnicki ser kozi, tym odróżniający się od innych, że dojrzewa nie w naturalnej skórce, lecz w czarnej parafinie. To dodaje mu śmiałości i delikatnej pikantności, choć nie ma on żadnych dodatków ziołowych czy przyprawowych.

Ser krowi młody z czosnkiem, pomidorem i bazylią 250 g

14,97 

Młoda, zaledwie kilkudniowa wersja sera dojrzewającego, wytwarzana z niepasteryzowanego krowiego mleka. Bardzo delikatny, rozpływający się praktycznie w ustach. Nadaje się świetnie zarówno na kanapki, jak i jako dodatek do sałatek. Bardzo dobrze się rozpuszcza na tostach lub w potrawach.

Skład: mleko krowie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, czosnek, pomidor, bazylia, podpuszczka, sól, kultury bakterii

Ser krowi dojrzewający “Krówka pigwówka” 150 g

14,41 

Ser długodojrzewający, wytwarzany z niepasteryzowanego krowiego mleka. Jego skórka obmywana jest (podczas procesu dojrzewania) winem pigwowym, co sprawia, że aromat i smak sera wzbogacony jest o delikatne, lekko kwaskowo-owocowe nuty. Pigwa również z sadu Państwa Sokołowskich :).

Skład: mleko krowie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, wino pigwowe, podpuszczka, sól, kultury bakterii

Mozzarella Extra 4 szt. ok. 600 g

31,60 

Niezwykle soczysta, miękka i delikatna wzbogaci każdy posiłek amatora zdrowej i smacznej kuchni, zachwyci lekką konsystencją i niepowtarzalnym smakiem świeżego mleka.

Skład:mleko krowie, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna.

Termin przydatności do spożycia: 5 – 6 dni

Ser krowi dojrzewający “Krowa w popiele” 200 g

15,18 

Ser długodojrzewający, wytwarzany z niepasteryzowanego krowiego mleka. W jego wnętrzu znajduje się warstwa popiołu drzewnego – zresztą pochodzącego z wędzenia innych serów. W smaku złożony, koneserski, ale bardzo przyjemny. Świetny do czerwonych win, szczególnie tych nieco starszych, z wyczuwalną beczką i delikatną taniną.

Skład: mleko krowie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, węgiel drzewny owocowy, podpuszczka, sól, kultury bakterii

Ser krowi dojrzewający “Czarny bez” 200 g

14,65 

Ser długodojrzewajacy, wytwarzany z mleka krowiego niepasteryzowanego. W swoim wnętrzu kryje owoce czarnego bzu a skórka pokryta jest pulpą wytworzoną z tych owoców. W smaku lekko słodki. Idealny do wina czy na deskę serów.

Skład: mleko krowie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, owoce czarnego bzu, podpuszczka, sól, kultury bakterii

Ser Łomnicki kozi dojrzewający z czarnuszką 200 g

23,63 

Ser Łomnicki produkowany w certyfikowanym ekologicznie gospodarstwie Kozia Łąką zawsze z surowego mleka koziego od kóz z własnego gospodarstwa.

Sery Łomnickie są dość delikatne w smaku (choć mogą się między sobą znacząco różnić, w zależności od dodatków). Wraz z wiekiem stają się coraz bardziej wyraziste, tracąc początkową (charakterystyczną dla swych młodszych, kilkutygodniowych wcieleń) kwaskowatość i słoność.

Skład: mleko kozie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, mięta, podpuszczka, sól, kultury bakterii

Scamorza naturalna 2 szt. ok. 700 g

36,17 

Ser dojrzewający min. 3 dni. Produkowany według tradycyjnej włoskiej receptury. Należy on do grupy serów „pasta filata” (z masy parzonej), produkowany jest z tych samych składników co mozzarella, a następnie poddany krótkiemu okresowi sezonowania. Jest idealny do spożywania na zimno lub do serwowania z grilla. Doskonały również jako dodatek do gorących kanapek, tostów i pieczonych lub smażonych warzyw.

Skład: mleko krowie, sól, podpuszczka.

Data przydatności: miesiąc od daty produkcji.

Scamorza z peperoncino 2 szt. ok. 800 g

43,37 

Ser dojrzewający min. 3 dni. Produkowany według tradycyjnej włoskiej receptury. Należy on do grupy serów „pasta filata” (z masy parzonej), produkowany jest z tych samych składników co mozzarella, a następnie poddany krótkiemu okresowi sezonowania. Jest idealny do spożywania na zimno lub do serwowania z grilla. Doskonały również jako dodatek do gorących kanapek, tostów i pieczonych lub smażonych warzyw.

Skład: mleko krowie, sól, podpuszczka, peperoncino.

Data przydatności: miesiąc od daty produkcji.

Twaróg wiejski półtłusty 1 kg

35,25 

Duża porcja twarogu uzyskiwanego według tradycyjnej receptury z mleka krowiego. Twaróg jest bardzo dobrze odsączony z serwatki, dzięki czemu ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania. Jest wyjątkowy w smaku, o niebo lepszy niż twaróg ze sklepu. Idealny na sernik.

 

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.

Scamorza z zielonym pieprzem 2 szt. ok.800 g

43,37 

Ser dojrzewający min. 3 dni. Produkowany według tradycyjnej włoskiej receptury. Należy on do grupy serów „pasta filata” (z masy parzonej), produkowany jest z tych samych składników co mozzarella, a następnie poddany krótkiemu okresowi sezonowania. Jest idealny do spożywania na zimno lub do serwowania z grilla. Doskonały również jako dodatek do gorących kanapek, tostów i pieczonych lub smażonych warzyw.

Skład: mleko krowie, sól, podpuszczka, pieprz zielony.

Data przydatności: miesiąc od daty produkcji.

Owca kanapkowa w przyprawach 180 g – twarożek owczy z pomidorem, czosnkiem i bazylią (dostarczamy w czwartki, zamów do niedzieli do 12:00)

24,10 

100% owczy delikatnie solony twarożek podpuszczkowy . Doskonały na kanapki, gładko się rozsmarowuje. Serek otoczony jest mieszanką przypraw.

  1. Skład: mleko owcze termizowane, sól, podpuszczka, kultury bakterii
  2. Waga 180g (+/-20g)
  3. Termin przydatności min. 5 – 6 dni

Owca sałatkowa 150 g – ser owczy typu feta (dostarczamy w czwartki, zamów do niedzieli do 12:00)

20,08 

100% owczy ser podpuszczkowy, idealny do sałatki, szakszuki, jako farsz do mięsa, łososia albo pokrojony w kostki na desce serów.

  1. Skład: mleko owcze termizowane, sól, podpuszczka, kultury bakterii
  2. Waga 150g (+/-20g)
  3. Termin przydatności min. 5 – 6 dni.

Jogurt owczy bardzo naturalny 220 ml (dostarczamy w czwartki, zamów do niedzieli do 12:00)

11,03 

100% owczy jogurt, do mleka dodajemy jedynie probiotyczne bakterie jogurtowe. Pyszny jeśli wyjadasz go łyżeczką prosto ze słoiczka, świetnie będzie pasował również do porannego musli, jako baza sosu czy dodatek do zupy.

  1. Skład: mleko owcze pasteryzowane, kultury bakterii

Ser owczy Antek z mieszanką zielenin 200 g (dostarczamy w czwartki, zamów do niedzieli do 12:00)

24,10 

100% owczy świeży serek podpuszczkowy z dodatkiem sezonowych ziół i jadalnych chwastów. Najczęściej do serka trafia szczypiorek, pokrzywa, listki krwawnika, podagrycznik, w miarę dostępności również czosnek niedźwiedzi.

  1. Skład: mleko owcze termizowane, zioła, sól, podpuszczka, kultury bakterii
  2. Waga 200g (+/-20g)
  3. Termin przydatności min. 5 – 6 dni

Jogurt krowi bardzo naturalny 220 ml (dostarczamy w czwartki, zamów do niedzieli do 12:00)

7,88 

100% owczy jogurt, do mleka dodajemy jedynie probiotyczne bakterie jogurtowe. Pyszny jeśli wyjadasz go łyżeczką prosto ze słoiczka, świetnie będzie pasował również do porannego musli, jako baza sosu czy dodatek do zupy.

  1. Skład: mleko owcze pasteryzowane, kultury bakterii

Owca kanapkowa 180 g – twarożek owczy naturalny (dostarczamy w czwartki, zamów do niedzieli do 12:00)

24,10 

100% owczy delikatnie solony twarożek podpuszczkowy . Doskonały na kanapki, gładko się rozsmarowuje.

  1. Skład: mleko owcze termizowane, sól, podpuszczka, kultury bakterii
  2. Waga 180g (+/-20g)
  3. Termin przydatności min. 5 – 6 dni

Ser owczy Antek z czarnuszką 200 g (dostarczamy w czwartki, zamów do niedzieli do 12:00)

24,10 

100% owczy świeży serek podpuszczkowy z dodatkiem czarnuszki

  1. Skład: mleko owcze termizowane, czarnuszka, sól, podpuszczka, kultury bakterii
  2. Waga 200g (+/-20g)
  3. Termin przydatności min. 5 – 6 dni

Owca kanapkowa w przyprawach 180 g – twarożek owczy pomidorowo-ziołowy (dostarczamy w czwartki, zamów do niedzieli do 12:00)

24,10 

100% owczy delikatnie solony twarożek podpuszczkowy . Doskonały na kanapki, gładko się rozsmarowuje. Serek otoczony jest mieszanką przypraw.

  1. Skład: mleko owcze termizowane, sól, podpuszczka, kultury bakterii
  2. Waga 180g (+/-20g)
  3. Termin przydatności min. 5 – 6 dni

Owca kanapkowa w przyprawach 180 g – twarożek owczy z pomidorem, chili i oregano (dostarczamy w czwartki, zamów do niedzieli do 12:00)

24,10 

100% owczy delikatnie solony twarożek podpuszczkowy . Doskonały na kanapki, gładko się rozsmarowuje. Serek otoczony jest mieszanką przypraw.

  1. Skład: mleko owcze termizowane, sól, podpuszczka, kultury bakterii
  2. Waga 180g (+/-20g)
  3. Termin przydatności min. 5 – 6 dni

Ser owczy Antek z kozieradką 200 g (dostarczamy w czwartki, zamów do niedzieli do 12:00)

24,10 

100% owczy świeży serek podpuszczkowy z dodatkiem kozieradki

  1. Skład: mleko owcze termizowane, kozieradka, sól, podpuszczka, kultury bakterii
  2. Waga 200g (+/-20g)
  3. Termin przydatności min. 5 – 6 dni