Pora na ekologiczną wieprzowinę! Specjaliści z Masarni Kuznocin spod Sochaczewa oferują mięso wieprzowe pochodzące ze sprawdzonych, zrównoważonych gospodarstw, dbających o dobrostan zwierząt. Surowa wieprzowina spod ich noży to gwarancja najwyższej jakości, świeżości oraz wyśmienitego smaku.

W Pora na Pola wspieramy ich rodzinną działalność, dostarczając tę zdrową, polską wieprzowinę wprost pod Wasze drzwi!

Wyświetlanie wszystkich 21 wyników

Pieczony schab środkowy nadziewany suszoną śliwką 400g

30,91 
Pieczony schab środkowy nadziewany suszoną śliwką 400g.

 
Skład: schab środkowy, śliwki suszone, majeranek, sól, pieprz, czosnek, liść laurowy
 
Termin przydatności: 14 dni

Schab pieczony 400g

29,23 
Schab pieczony 400 g
 
Skład: schab środkowy, majeranek, musztarda, czosnek, sól, pieprz, liść laurowy
 
Termin przydatności: 14 dni

Pulled pork 300g

35,81 

Pulled pork – to szarpana łopatka wieprzowa. Marynowana w suchych przyprawach przez dobę, a następnie okadzana dymem z drzew liściastych low and slow przez kolejne 8-10 godzin. Po upieczeniu łopatka jest ręcznie dzielona na włókna i podlewana domowym jabłkowo-miodowym winegretem. Polecam serwować ją z dodatkiem mojego kimchi sław w kanapce lub saute.

Skład: łopatka wieprzowa, papryka, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona cebula, winegret (ocet jabłkowy, cukier brązowy, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, czosnek) (pakowane vacum)

Przydatność do spożycia: 2 tygodnie od wyprodukowania w lodówce.

Mięso mielone z szynki ok. 500 g

16,04 

Gotowe mięso mielone – na kotlety, pulpety lub do makaronu. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem. Mięso z tłustszych elementów szynki.

Skład: wieprzowina 100%.

Termin przydatności do spożycia: 2-3 dni Wyrób pakowany próżniowo przed transportem.  

Polędwiczka wieprzowa 1 szt. ok. 400 g

18,01 

Najbardziej cenna część tuszy wieprzowej – polędwiczka. Świetnie smakuje podsmażona, a następnie duszona na patelni w sosie grzybowym. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Żeberka wieprzowe paski ok. 500 g

18,90 

Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Karkówka wieprzowa plastry ok. 600 g

23,18 

Karkówka pokrojona w plastry, na grilla lub na patelnię. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Schab bez kości w kawałku ok. 1 kg

38,64 

Kawałek schabu wieprzowego na pieczeń lub na kotlety. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Łopatka wieprzowa bez kości ok. 700 g

22,93 

Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Szynka ok. 1 kg

38,64 

Szynka kulka – idealna do upieczenia w domu. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Schab bez kości w plastrach ok. 500 g

19,32 

Gotowe plastry schabu wieprzowego na kotlety. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Boczek surowy wieprzowy (bez żeber i skóry) ok. 700 g

27,05 

Kawałek boczku bez żeber i skóry, do pieczenia czy smażenia. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Karkówka marynowana grillowa ok. 600 g

32,10 

Płaty świeżej karkówki (6 porcji) w domowej marynacie prosto na grilla, zapakowane próżniowo.

Skład: Surowa karkówka, mieszanka przypraw, olej roślinny.

Termin przydatności do spożycia: 7 dni

Boczek marynowany grillowy ok. 600 g

30,14 

Płaty świeżego boczku (6 porcji) w domowej marynacie prosto na grilla, zapakowane próżniowo.

Skład: Surowy boczek, mieszanka przypraw, olej roślinny.

Termin przydatności do spożycia: 7 dni

Kiełbasa z majerankiem i czosnkiem 4 szt.

34,44 

Klasyczna odsłona wędzonej kiełbasy wieprzowej z majerankiem, czosnkiem i nutą boczku – nadającą soczystość.

Skład: Mięso i tłuszcz wieprzowy, sól peklująca, przyprawy naturalne, woda.

Termin przydatności: 7 dni w temperaturze 1-5°C. Pakowane próżniowo.

Kiełbasa z czarnym czosnkiem 4 szt.

47,88 

Wyjątkowego smaku tej wieprzowej kiełbasie nadaje czarny czosnek – fermentowany przez 6 tygodni w temperaturze 60°C. Dzięki temu procesowi czosnek traci swoją intensywność i ostrość, a staje się słodki i aromatyczny.

Skład: Mięso i tłuszcz wieprzowy, czarny czosnek, woda, przyprawy naturalne, sól peklującą.

Termin przydatności: 7 dni w temperaturze 1-5°C. Pakowane próżniowo.

Kiełbasy 6pack degustacyjny 800g

70,56 

Zestaw sześciu różnych kiełbas idealny do znalezienia swojego ulubionego smaku. W zestawie: Kiełbasa Curry, Kiełbasa Piernikowa, Kiełbasa Biała, Kiełbasa z czarnym czosnkiem, Kiełbasa z Majerankiem, Kiełbasa Choripan

Termin przydatności: 7 dni w temperaturze 1-5°C. Pakowane próżniowo.

Składy:
Kiełbasa Biała: Mięso i tłuszcz wieprzowy, sól, woda, rozmaryn, przyprawy naturalne.

Kiełbasa Curry: Mięso i tłuszcz wieprzowy, woda, przyprawy naturalne, sól peklującą.

Kiełbasa Piernikowa: Mięso i tłuszcz wieprzowy, sól peklująca, woda, przyprawy naturalne.

Kiełbasa z czarnym czosnkiem: Mięso i tłuszcz wieprzowy, czarny czosnek, woda, przyprawy naturalne, sól peklującą.

Kiełbasa z Majerankiem: Mięso i tłuszcz wieprzowy, sól peklująca, przyprawy naturalne, woda.

Kiełbasa Choripan: Mięso i tłuszcz wieprzowy, cebulę duszoną w białym winie (biała cebula, wytrawne białe wino, słodka wędzona papryka, smalec wieprzowy złotnicki), świeży czosnek, sól peklującą, woda, przyprawy naturalne.

Kiełbasa Piernikowa 4 szt.

35,28 

Parzona, lekko podwędzana kiełbasa wieprzowa z aromatycznymi przyprawami piernikowymi. Doskonała do gotowania i dań z kapusty.

Skład: Mięso i tłuszcz wieprzowy, sól peklująca, woda, przyprawy naturalne, sól peklującą.

Termin przydatności: 7 dni w temperaturze 1-5°C. Pakowane próżniowo.

Kiełbasa curry 4 szt.

39,12 

Kiełbasa wieprzowa z dodatkiem aromatycznego curry. Doskonała do pieczenia i grillowania.

Skład: mięso i tłuszcz wieprzowy, woda, przyprawy naturalne, sól peklującą.

Termin przydatności: 7 dni w temperaturze 1-5°C. Pakowane próżniowo.

Kiełbasa biała 4 szt.

32,76 

Biała kiełbasa wieprzowa z rozmarynem, delikatna w smaku. Doskonała do gotowania, pieczenia, smażenia i grillowania.

Skład: Mięso i tłuszcz wieprzowy, sól, woda, rozmaryn, przyprawy naturalne. 

Termin przydatności: 7 dni w temperaturze 1-5°C. Pakowane próżniowo.

Kiełbasa Polski Choripán 4 szt.

46,20 

Kiełbasa wieprzowa z wędzoną papryką, pikantna w smaku, lekko słodkawa, podwędzana olchą. Idealna do smażenia bądź grillowania.

Skład: Mięso i tłuszcz wieprzowy, cebulę duszoną w białym winie (biała cebula, wytrawne białe wino, słodka wędzona papryka, smalec wieprzowy złotnicki), świeży czosnek, sól peklującą, woda, przyprawy naturalne.

Termin przydatności: 7 dni w temperaturze 1-5°C. Pakowane próżniowo.

Mięso wieprzowe

Wieprzowina jest najczęściej jedzonym w Polsce czerwonym mięsem. Choć ze względów zdrowotnych i ekologicznych jego spożycie spada, mięso wieprzowe nadal utrzymuje się w absolutnej czołówce w naszym kraju. Na zmiany upodobań konsumentów reagują hodowcy i dystrybutorzy wieprzowiny. Sklepy typowo mięsne znów stają się coraz bardziej popularne – ich zaletą jest oferowanie mięsa chudszego, dobrej jakości, produkowanego w sposób humanitarny i co za tym idzie, zdrowego i smakowitego.
Jakie jest idealne mięso wieprzowe? Na pewno delikatne w smaku (oraz zapachu) i soczyste. Najlepsza wieprzowina ma ciemnoróżowy kolor. Im ciemniejsze mięso, tym bardziej szlachetne – jasnoróżowa barwa świadczy o niskiej jakości mięsa. Dobra wieprzowina charakteryzuje się wyłącznie białym tłuszczem i znaczną marmurkowatością – zawiera dużą ilość tłuszczu śródmięśniowego. Mięso wieprzowe jest proste w przygotowaniu i może być składnikiem wielu różnorakich potraw.

Wieprzowina ekologiczna

Jedzenie ekologicznej wieprzowiny to świetne urozmaicenie zrównoważonej diety, choć nie powinno być ono spożywane codziennie. Ekologiczna hodowla zwierząt, prowadzona w lokalnie działających gospodarstwach, pozwala wyprodukować wysokiej jakości mięso wieprzowe o znacznej wartości odżywczej. Warunkiem jest dobre traktowanie zwierząt oraz stosowanie zdrowego i naturalnego dla nich pokarmu.

Masarnia Kuznocin

Mięso wieprzowe dostępne w Pora na Pola jest produkowane w Masarni Kuznocin. To mała, rodzinna firma spod Sochaczewa, która działa na rynku od ponad 20 lat. Mają ogromne doświadczenie w produkcji 100% naturalnych wędlin, wędzonych dymem dębowym i bukowo-olchowym. Dostarczają również surową wieprzowinę, pochodzącą od małych, okolicznych gospodarstw, w których zwierzęta są karmione wyłącznie naturalnym zbożem i mają wybieg na zewnątrz.

Wieprzowina – rodzaje

W naszej ofercie znajdziecie większość typów mięsa wieprzowego. Wszystkie pochodzą z Masarni Kuznocin i charakteryzują się najwyższą jakością. Stworzone z nich dania będą soczyste, aromatyczne i smaczne.

Szynka wieprzowa, jeden z najbardziej uniwersalnych typów wieprzowiny, pozyskiwana jest z tylnej części tuszki, czyli udźca. Kawałek takiego mięsa możemy upiec, tworząc tym samym swoją własną, domową szynkę idealną na kanapkę lub jako składnik sałatki. Pieczeń z szynki wieprzowej świetnie sprawdzi się również jako danie obiadowe.
Z szynki wieprzowej produkuje się również pyszne, chude mięso mielone. Ulepimy z niego kotlety lub stworzymy treściwy sos do spaghetti. Upieczemy rewelacyjną pieczeń rzymską lub dowolną wariację na temat klopsa, na przykład z warzywami. Mielone mięso możemy wykorzystać jako farsz do pierogów, tradycyjnych kartaczy lub pyz.

Najszlachetniejszą częścią wieprzowiny bez wątpienia jest polędwica. Przepisy na jej przyrządzenie znajdziemy w kuchniach wielu regionów. Delikatne mięso nadaje się do duszenia lub szybkiego smażenia, pasuje zarówno do wytrawnych sosów grzybowych i pieczeniowych, jak i słodkich, pochodzących z kuchni azjatyckiej. Z tej ostatniej wywodzą się dania typu stir-frie, w których polędwica wieprzowa sprawdzi się świetnie właśnie z powodu szybkiej obróbki, pozwalającej zachować wyjątkowe walory tego mięsa.

Polędwica pochodzi ze środkowej części tuszy i jest najchudszym kawałkiem mięsa wieprzowego. Jej właściwości sprawiają, że będzie idealnym przysmakiem dla dbających o linię mięsożerców.

Schab wieprzowy otacza polędwicę i jest dość chudym mięsem, posiadającym jednak tłuszczową otoczkę. Ze schabu przyrządzimy oczywiście tradycyjne polskie kotlety schabowe (choć kwestia ich tradycyjności jest przez niektórych podważana, ponieważ zainteresowanie wieprzowina na polskich dworach pojawiło się dopiero w XIX wieku). Z całego kawałka tego mięsa, razem z dodającą aromatu kością, możemy zrobić pieczeń.

Dolną częścią tuszy wieprzowej jest najbardziej kaloryczny jej element, czyli boczek. To intensywny w smaku, specyficzny typ mięsa, który w postaci surowej zawiera nawet 53% tłuszczu. Z tego powodu idealnie sprawdzi się na grillu, możemy zrobić z niego również skwarki, które są świetnym dodatkiem do tradycyjnych polskich dań. Plastry grillowanego lub smażonego boczku to nieodzowny składnik klasycznego angielskiego śniadania.

Czym są żeberka wieprzowe, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie stają się twarde i suche podczas grillowania, jednak pod jednym warunkiem – musimy pamiętać o powolnym ich przyrządzaniu i unikaniu buchającego ognia. Przepyszną metodą na ich przygotowanie, choć nie do końca zdrową, są przywodzące na myśl kuchnię amerykańską, pieczone żeberka w coli. Żeberka wieprzowe świetnie smakują również duszone w piwie.

Łopatka wieprzowa pochodzi z przedniej części tuszy i stanowi bardzo uniwersalne mięso. Nadaje się do mielenia i w tej formie może służyć tak samo, jak szynka wieprzowa – trzeba jednak pamiętać, że mięso to jest tłustsze. Z łopatki wieprzowej możemy zrobić między innymi bitki (czyli niewielkie kawałki mięsa rozbite tłuczkiem, smażone z cebulką i duszone w sosie pieczeniowym), rozmaite gulasze lub pieczenie.

Łopatka jest idealnym składnikiem tradycyjnego staropolskiego bigosu, który powinien być przygotowywany z kilku rodzajów mięsa. Do takiego bigosu, poza mięsem z łopatki wieprzowej i karkówką dobrze jest dodać kości, które podbiją i pogłębią jego aromat.

Karkówkę wieprzową, której nazwa idealnie wskazuje na pochodzenie, z powodzeniem możemy przyrządzać na grillu. Karkówka to zresztą jedno najczęściej grillowanych mięs w naszym kraju. Ten rodzaj mięsa wieprzowego należy do tych tłustszych, dlatego podczas obróbki cieplnej (na grillu lub w trakcie długotrwałego duszenia) nie stanie się zbyt twarda ani sucha. Z powodzeniem możemy ją mielić – uzyskamy w ten sposób wyjątkowo soczyste mielone mięso wieprzowe.

Z kartkówki wieprzowej przygotujemy również steki. Nie dorównają może oryginalnym stekom wołowym, są jednak świetnym ekonomicznym rozwiązaniem dla każdego mięsożercy. Stek z karkówki wieprzowej smażymy na patelni (zwykłej lub grillowej), uprzednio mocno schłodzony, rozbity i natarty przyprawami, przez około 3 minuty. Dzięki takiemu procesowi przygotowania będzie kruchy i soczysty w środku.

Wieprzowina – właściwości odżywcze

Wieprzowina – kalorie

Każdy element mięsa wieprzowego będzie charakteryzował się inną kalorycznością. Różne źródła danych podają nieco odmienne informacje na ten temat, ponieważ średnia kaloryczność wieprzowiny zmienia się na przestrzeni czasu. Wynika to z działań hodowców trzody chlewnej, stale szukających ras produkujących coraz bardziej chude mięso. Najmniejszą ilość kalorii znajdziemy w polędwicy wieprzowej (109 kcal na 100 g surowego mięsa) oraz szynce (120 kcal). Średnią kaloryczność ma schab – jest to około 150 kcal, jednak po usunięciu omięsnej (czyli zewnętrznej warstewki tłuszczu) jego wartość energetyczna jest porównywalna z szynką wieprzową. W 100 g łopatki jest 145 kcal, w karkówce około 215, a w żeberkach nawet 309 kcal. Najbardziej kaloryczną częścią wieprzowiny jest oczywiście boczek. W zależności od procentowej zawartości tłuszczu może mieć od 300 do nawet 500 kcal.

Wieprzowina – białko

Wieprzowina jest bogatym źródłem białka i tym samym wszystkich potrzebnych człowiekowi aminokwasów. Polędwica wieprzowa, szynka i schab mają koło 21 gramów białka w 100 g surowego mięsa, łopatka zawiera go 19 g, a karkówka około 16. Najmniej, bo jedynie 14 g białka znajdziemy w żeberkach oraz boczku.

Wieprzowina – tłuszcze

Bardzo często rezygnujemy z jedzenia mięsa wieprzowego, myśląc o podwyższaniu przez nie cholesterolu. Jednak ekologiczna wieprzowina zawiera aż do 50% zdrowych tłuszczów nienasyconych. Jeżeli będziemy spożywać ją bez tłuszczu podskórnego, wybierając w zamian mięso o wysokiej marmurkowatości (czyli zawartości tłuszczu międzymięśniowego), nie musimy obawiać się negatywnego wpływu na zdrowie. Najchudszym mięsem jest polędwica wieprzowa (ok. 2,2 tłuszczu w 100 g) oraz szynka (3,5 g). Łopatka wieprzowa i schab mają mniej więcej 8 g tłuszczu na 100 g surowego mięsa, karkówka 16,5, a żeberka 28 gramów. Boczek może zawierać nawet 53% tłuszczu, choć jego ilość waha się i przyjmuje wartości od 30 do właśnie 53 gramów na 100 g.
Witaminy i minerały
Wieprzowina wysokiej jakości dostarcza dużej ilości składników mineralnych, takich jak bardzo dobrze przyswajalne żelazo oraz cynk i potas. Ma za to stosunkowo mało sodu w porównaniu z innymi rodzajami mięsa. Jest również źródłem witamin A, D, E, PP i z grupy B.

Wieprzowina – przepisy

Przygotowując dania z mięsa wieprzowego pamiętajmy, że dobrze by odpoczęło ono zarówno przed obróbką (po wyjęciu z lodówki od 20 min do 2 godzin, aby cały kawałek miał temperaturę pokojową), jak i po przyrządzeniu (od 5 do 30 minut, podczas których soki wchłoną się do mięsa – nada mu to o wiele intensywniejszego smaku).

Jednym z klasyków kuchni amerykańskiej jest szarpana wieprzowina (pulled pork). Przyrządzimy ją z karkówki lub łopatki wieprzowej. Surowy kawałek mięsa nacieramy przyprawami i musztardą lub sosem barbecue, możemy też użyć wina. Opiekamy go przez godzinę w 150 stopniach, a następnie pieczemy przez około 5-6 godzin w niższej temperaturze (mniej więcej 100ºC). Gotową wieprzowinę rozdzieramy widelcem na pojedyncze włókna. Uzyskujemy w ten sposób soczyste, a zarazem kruche mięso, idealne na przykład do kanapek lub dań obiadowych.

W kuchni chińskiej wieprzowina wykorzystywana jest w daniach przyrządzanych w woku (wspomniane przez nas wcześniej stir-frie). Przepis na polędwicę wieprzową po chińsku jest bardzo prosty. Kroimy ją w bardzo cienkie plasterki, aby usmażyć je bardzo szybko, a następnie dodajemy do woka warzywa i makaron (które również podsmażamy). Taka wieprzowina idealnie pasuje do słodkich sosów z mango, ananasa lub słodko-kwaśnych.

Tradycyjną polską potrawą jest gulasz, który wykonamy na przykład z szynki lub łopatki. Mięso kroimy na średniej wielkości kostkę, obsmażamy, aby zamknąć jego pory i przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę z przyprawami. Wrzucamy do garnka z wieprzowiną, uzupełniamy wodą i dusimy przez minimum godzinę. Na tym etapie możemy dodać również wybrane grzyby (na przykład uprzednio podsmażone pieczarki) lub warzywa.

Wieprzowinę możemy z powodzeniem piec. Aby uzyskać aromatyczne i soczyste mięso (choć niestety będzie ono ciężkostrawne), powinniśmy wybierać kawałki z zewnętrzną warstwą tłuszczu, a przed umieszczeniem w piekarniku obsmażyć – ten zabieg pozwoli zapobiec jego wysuszeniu podczas pieczenia. Kilogram mięsa powinniśmy piec w temperaturze 180ºC przez około godzinę.