Pora na ekologiczną wieprzowinę! Specjaliści z Masarni Kuznocin spod Sochaczewa oferują mięso wieprzowe pochodzące ze sprawdzonych, zrównoważonych gospodarstw, dbających o dobrostan zwierząt. Surowa wieprzowina spod ich noży to gwarancja najwyższej jakości, świeżości oraz wyśmienitego smaku.

W Pora na Pola wspieramy ich rodzinną działalność, dostarczając tę zdrową, polską wieprzowinę wprost pod Wasze drzwi!

Wyświetlanie wszystkich 44 wyników

Pulled pork

38,81 200 g

Pulled pork – to szarpana łopatka wieprzowa. Marynowana w suchych przyprawach przez dobę, a następnie okadzana dymem z drzew liściastych low and slow przez kolejne 8-10 godzin. Po upieczeniu łopatka jest ręcznie dzielona na włókna i podlewana domowym jabłkowo-miodowym winegretem. Polecam serwować ją z dodatkiem mojego kimchi sław w kanapce lub saute.

Mięso mielone z szynki

14,99 500 g

Gotowe mięso mielone – na kotlety, pulpety lub do makaronu. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem. Mięso z tłustszych elementów szynki.

Polędwica wieprzowa

17,57 400 g

Najbardziej cenna część tuszy wieprzowej – polędwiczka. Świetnie smakuje podsmażona, a następnie duszona na patelni w sosie grzybowym. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Żeberka wieprzowe paski

17,64 500 g

Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Schab bez kości w kawałku

33,52 1 kg

Kawałek schabu wieprzowego na pieczeń lub na kotlety. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Karkówka wieprzowa plastry

21,17 600 g

Karkówka pokrojona w plastry, na grilla lub na patelnię. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Łopatka wieprzowa bez kości

20,99 700 g

Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Wolno pieczona szynka

28,93 400 g

Każdy z nas ma ochotę na kanapki z szynką z prawdziwego zdarzenia. Genialnym pomysłem będzie właśnie wolno pieczona szynka.

Wolno pieczona karkówka

26,69 400 g

Nie ma co się oszukiwać, ale taka pieczeń to coś wybitnego! Coś co sprawdza się na każdą okazję. Urodziny, imieniny lub po prostu kolacja. W każdym przypadku doskonała na kanapkę lub jako plasterek pysznej przystawki. Miękka, soczysta i aromatyczna. Polecamy!

Szynka

33,52 1 kg

Szynka kulka – idealna do upieczenia w domu. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Schab bez kości w plastrach

16,76 500 g

Gotowe plastry schabu wieprzowego na kotlety. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Boczek surowy wieprzowy (bez żeber i skóry)

23,46 700 g

Kawałek boczku bez żeber i skóry, do pieczenia czy smażenia. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Wolno pieczona rolada z boczku

27,69 400 g

Pieczona rolada z boczku to doskonały zamiennik zwyczajnej wędliny, który warto wprowadzić do swojego codziennego menu. Aromatyczna i soczysta. Można pokroić w cienkie plastry i położyć na świeży chlebek lub w grubsze plastry, polać sosem i podać do obiadu. Pyszności!

Schab pieczony

31,58 400 g

Soczysty schab pieczony w aromatycznych przyprawach. Majeranek i musztarda tworzą na jego powierzchni apetyczną skórkę, która sprawia, że schab jest wyrazisty i niepowtarzalny w smaku. Tradycyjny wyrób dobrze znany w polskiej kuchni. W sam raz na kanapkę, odpowiedni na śniadanie i kolację, na co dzień i na wyjątkowe okazje.

Schab wieprzowy bez kości EKO

30,16 500 g

Ekologiczny roztoczański schab z przetwórni z Księżpola, korzystającej wyłącznie z surowców rolnictwa ekologicznego. Z wieprzowego schabu powstaną pożywne kotlety, pieczenie, zrazy, a także własnej roboty wędliny, np. o intensywnym zapachu czosnku i majeranku lub z pikantnymi przyprawami.

Żeberka wieprzowe paski EKO

29,90 500 g

Ekologiczne żeberka z wolnych, roztoczańskich wybiegów. Pieczone lub grillowane w glazurze z jabłek i miodu warto podać z kluskami śląskimi albo własnej roboty pieczywem czosnkowym. Wędzone zajmują zaszczytne miejsce w góralskiej recepturze na kwaśnicę i są fenomenalne z sosem z rumu i coli.

Karkówka marynowana grillowa

35,83 600 g

Plastry karkówki zamarynowanej w soli i mieszance przypraw. Sposób doprawienia przywodzi na myśl smaki śródziemnomorskie, mięso po ugrillowaniu wychodzi łagodne, ma ziołowy aromat.
„To jest takie mięsko po domowemu ”. – Krzysiek

Boczek marynowany grillowy

34,40 600 g

Plastry boczku zamarynowanego w soli i mieszance przypraw. Sposób doprawienia przywodzi na myśl smaki śródziemnomorskie, mięso po ugrillowaniu wychodzi łagodne, ma ziołowy aromat, nie jest zbyt słone.

„Moje dzieci nie lubią ostrych przypraw w mięsie z grilla, ten boczek bardzo im smakował, choć jest suto doprawiony, marynata jest łagodna”. – Artur

Golonka wieprzowa EKO

19,85 500 g

Przepisów na wyśmienitą golonkę najlepiej szukać w kuchni śląskiej. To nie tylko pełna smaku pieczeń, podawana z kapustą i ziemniakami (lub tradycyjną ciapkapustą!) czy karmelizowaną cebulą i pieczywem… Golonkę wieprzową znaleźć można też w zupach – kwaśnicy i kapuśniaku.

Karczek wieprzowy bez kości EKO

29,90 500 g

Wieprzowa karkówka z roztoczańskiej wsi to niezaprzeczalny grillowy klasyk. Smak ekologicznego karczku, marynowanego w aromatycznych przyprawach, a następnie grillowanego w plastrach lub w formie szaszłyka z warzywami, podanego z domowym sosem, przypadnie do gustu każdemu zjadaczowi mięsa.

Schab środkowy pieczony w soli

33,58 400 g

Smaczny schab pieczony w soli i naturalnych przyprawach, z warszawskiego bistro Migdałowy Zakątek. Soczysta i miękka pieczeń to świetna alternatywa dla wędlin. Dobrze komponuje się z wieloma dodatkami – konfiturami z żurawiny, śliwek lub moreli, musztardą, pieczarkami i warzywami, serem feta, a nawet z boczkiem!

Słodka polędwiczka wieprzowa EKO

32,99 500 g

Słodkie polędwiczki wieprzowe od Farm Roztocza, pochodzące od lokalnych dostawców prowadzących gospodarstwa ekologiczne. Szlachetne mięso jest wyjątkowo soczyste, kruche i delikatne, dlatego najlepiej smakuje z lekkimi dodatkami – grillowanymi warzywami lub duszonymi pieczarkami.

Karczek wieprzowy bez kości EKO

59,80 1 kg

Karkówka wieprzowa od lokalnych rolników z czystego Roztocza. Mięso, które smakuje wyśmienicie w wielu smakach – w grzybowo-paprykowym sosie cygańskim, w glazurze z czerwonej cebuli i żurawiny, a także… po prostu w pięciu smakach, czyli w wydaniu wprost z kuchni chińskiej.

Żeberka wieprzowe paski EKO

59,80 1 kg

Wieprzowe żeberka to bardzo wszechstronne mięso. Praktycznie we wszystkich kuchniach świata używa się składników, które idealnie korespondują właśnie z żeberkami. Grillowane są świetne w sosie BBQ lub meksykańskiej salsie, pieczone – po koreańsku, a duszone – po portugalsku, czyli w pomarańczach.

Boczek wieprzowy bez kości EKO

28,52 500 g

Pora na boczek z Książpola! Z pokrojonego w plastry boczku można przygotować ekologiczny bekon lub wykorzystać go do owijania rozmaitych smakołyków, warzyw, serów, a nawet owoców. Pieczony w całości jest zacnym sposobem na danie obiadowe, które po ostygnięciu zmienia się w domową wędlinę.

Golonka wieprzowa EKO

39,69 1 kg

Golonka z roztoczańskiej wsi, czyli absolutna klasyka kuchni polskiej, w szczególności śląskiej. Tradycyjnie podawana pieczona, na kapuście z grzybami, z dodatkiem ziemniaków. Mistrzowsko smakuje przyrządzana po bawarsku – w sam raz do piwa i… meczu. Wieprzową golonkę można również grillować.

Łopatka wieprzowa bez kości EKO

25,14 500 g

Łopatka wieprzowa nadaje się, mówiąc łopatologicznie – do wszystkiego! Można piec ją, wędzić, peklować i dusić, mielić na kotlety lub mięso do sosu, przyrządzić z niej gulasze i zrazy, a nawet własne, domowe kiełbasy. Smakowita z grzybami, suszonymi pomidorami, duszoną cebulą oraz feerią rozmaitych warzyw.

Schab wieprzowy bez kości EKO

60,33 1 kg

Znany i uwielbiany przez kultywujących polską tradycję kulinarną mięsożerców – schab wieprzowy, najlepszy na domowe kotlety, serwowane z młodymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Równie pyszny jako pieczeń ze śliwką lub w miodowej glazurze z wędzoną papryką.

Szynka wieprzowa bez kości EKO

27,52 500 g

Naturalna szynka wieprzowa od Farm Roztocza. Tradycyjnie wykorzystywana do smażenia sznycli i zdecydowanie warta większej uwagi (i odwagi!) w kuchni – genialnie smakuje pieczona w cytrusach lub marynacie miodowo-śliwkowej, a także duszona w sosie czekoladowym z gorgonzolą.

Słodka polędwiczka wieprzowa EKO

65,97 1 kg

Roztoczańskie słodkie polędwiczki wieprzowe z ekologicznych farm dbających o dobrostan zwierząt. Kruche, soczyste mięso można zapiekać, smażyć i dusić. Polędwiczki podane z łagodnym sosem kurkowym, koperkowym lub miodowo-musztardowym będą wprost rozpływać się w ustach.

Boczek wieprzowy bez kości EKO

57,05 1 kg

Boczek wieprzowy to marka sama w sobie – pokrojony w cienkie plastry i usmażony na suchej patelni staje się fantastycznym, chrupiącym bekonem. Bardzo dobry jest grillowany lub pieczony, uprzednio natarty chili i majerankiem, a z miodem lub curry smakuje nietypowo, ale równie pysznie.

Łopatka wieprzowa bez kości EKO

50,27 1 kg

Łopatka, która sama wędruje na widelec! Odpowiednio przyrządzona, pieczona w majeranku, kminku i cząbrze, jest tak smaczna, że momentalnie znika z talerza. Ekologiczna łopatka wieprzowa jest znakomita także do peklowania, wędzenia oraz na kotlety – uzyskamy z niej wyjątkowo soczyste mielone mięso.

Biodrówka wieprzowa EKO

30,57 1 kg

Biodrówka, czyli przednia część odcinka krzyżowego tuszy wieprzowej, może oznaczać tylko jedno – delikatne, soczyste mięso o przyjemnym smaku, bardzo uniwersalne. Z ekologicznej biodrówki powstaną pachnące ziołami pieczenie, pożywne gulasze, duszone zrazy myśliwskie oraz sznycle.

Biodrówka wieprzowa EKO

15,29 500 g

Biodrówka wieprzowa z Księżpola na Roztoczu, certyfikowana ekologicznie. Delikatne mięso z tej części tuszy ma wiele kulinarnych zastosowań. Pyszne jako pieczeń – w towarzystwie cebuli i papryki, jako sznycel w chrupiącej panierce, podany tradycyjnie z ziemniakami i surówką, lub w formie zrazów.

Szynka wieprzowa bez kości EKO

55,04 1 kg

Szynka wieprzowa jakości… roztoczańskiej farmy – z mięsa zwierząt żyjących na czystych terenach, na wolnym wybiegu, karmionych naturalnie. Pieczona z ekologicznymi przyprawami stworzy aromatyczny dodatek do kanapek. Dobra do przyrządzania bitek i nadziewanych warzywami roladek.

Golonka długo gotowana

24,70 400 g

Długo pieczona w niskiej temperaturze, pozbawiona skóry golonka wieprzowa. Mięso z golonki samo w sobie jest chude i bardzo zdrowe, dlatego przygotowaną w ten sposób jeść można bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Po wyjęciu z opakowania najlepiej ogrzać ją do temperatury pokojowej, po czym wrzucić na grill. Jest to świetna, wykwintna alternatywa dla majówkowych klasyków, jak wszystkie wyroby z Pieczone i Wędzone nie zawiera azotynu sodu.

“Ciekawa alternatywa dla grillowych klasyków, spora porcja mięsa, można się dzielić”.~ Róża

Boczek suvi

18,86 270 g

Długo gotowany w niskiej temperaturze boczek z dodatkiem sosu kokosowego i przypraw. Po wyjęciu z opakowania najlepiej ogrzać go do temperatury pokojowej, po czym wrzucić na grill na niedługą chwilę. Można z powodzeniem przygotować go także na patelni grillowej. Wcześniejszy proces obróbki powoduje, że mięso staje się miękkie, ruszt dodaje jedynie ostatecznego sznytu – dymnego posmaku i ślicznej tekstury. Jak wszystkie wyroby z Pieczone i Wędzone boczek nie zawiera azotynu sodu.

“Tłuściutki, treściwy, łagodnie doprawiony. Dwa szerokie plastry – po chwili na grillu są gotowe”.~ Róża

Karkówka suvi

21,36 290 g

Długo gotowana w niskiej temperaturze karkówka z dodatkiem miodu, sosu i cukru kokosowego – ładnie się dzięki nim karmelizuje. Po wyjęciu z opakowania najlepiej ogrzać ją do temperatury pokojowej, po czym wrzucić na grill na niedługą chwilę. Wcześniejszy proces obróbki powoduje, że mięso staje się miękkie, ruszt dodaje jedynie ostatecznego sznytu – dymnego posmaku i ślicznej, karmelizowanej tekstury. Jak wszystkie wyroby z Pieczone i Wędzone karkówka nie zawiera azotynu sodu.

“To dla mnie nowość, wstępna obróbka znacznie skraca czas grillowania, ciekawy pomysł”. ~ Agata

Grillowy boczek EKO

19,05 300 g

Plastry ekologicznego boczku w intensywnie czerwonej, ziołowej marynacie, dodatek cukru eko powoduje, że mięso ładnie karmelizuje się podczas pieczenia na ruszcie.

„Tłuściutki, dobrze doprawiony, nie wyobrażam sobie grilla bez boczku. Tutaj zero roboty. Gotowiec z dobrego eko mięsa” ~Róża

Grillowe paluchy farmerskie EKO

15,88 300 g

Mini paluchy z ekologicznego, mielonego mięsa wieprzowego, produkt zawiera cukier bio, dzięki czemu pięknie się karmelizuje podczas grillowania. Wyborne u boku grillowanych warzyw i zielonej sałaty.

„Przed obróbką wyglądały niepozornie, po ugrillowaniu okazały się być gwiazdą wieczoru, doskonałe są, gdy się je macza w sosie jogurtowym”. ~ Agata

Grillowa karkówka EKO

20,11 300 g

Karkówka ekologiczna w plastrach, w czerwonej marynacie, dzięki dodatkowi cukru mięso ładnie się karmelizuje podczas grillowania, bardzo dobrze doprawiona, mimo to łagodna w smaku.

„To super, że mogłem zjeść klasyczne grillowe mięso w wersji eko” ~ Agata

Mięso wieprzowe

Wieprzowina jest najczęściej jedzonym w Polsce czerwonym mięsem. Choć ze względów zdrowotnych i ekologicznych jego spożycie spada, mięso wieprzowe nadal utrzymuje się w absolutnej czołówce w naszym kraju. Na zmiany upodobań konsumentów reagują hodowcy i dystrybutorzy wieprzowiny. Sklepy typowo mięsne znów stają się coraz bardziej popularne – ich zaletą jest oferowanie mięsa chudszego, dobrej jakości, produkowanego w sposób humanitarny i co za tym idzie, zdrowego i smakowitego.
Jakie jest idealne mięso wieprzowe? Na pewno delikatne w smaku (oraz zapachu) i soczyste. Najlepsza wieprzowina ma ciemnoróżowy kolor. Im ciemniejsze mięso, tym bardziej szlachetne – jasnoróżowa barwa świadczy o niskiej jakości mięsa. Dobra wieprzowina charakteryzuje się wyłącznie białym tłuszczem i znaczną marmurkowatością – zawiera dużą ilość tłuszczu śródmięśniowego. Mięso wieprzowe jest proste w przygotowaniu i może być składnikiem wielu różnorakich potraw.

Wieprzowina ekologiczna

Jedzenie ekologicznej wieprzowiny to świetne urozmaicenie zrównoważonej diety, choć nie powinno być ono spożywane codziennie. Ekologiczna hodowla zwierząt, prowadzona w lokalnie działających gospodarstwach, pozwala wyprodukować wysokiej jakości mięso wieprzowe o znacznej wartości odżywczej. Warunkiem jest dobre traktowanie zwierząt oraz stosowanie zdrowego i naturalnego dla nich pokarmu.

Masarnia Kuznocin

Mięso wieprzowe dostępne w Pora na Pola jest produkowane w Masarni Kuznocin. To mała, rodzinna firma spod Sochaczewa, która działa na rynku od ponad 20 lat. Mają ogromne doświadczenie w produkcji 100% naturalnych wędlin, wędzonych dymem dębowym i bukowo-olchowym. Dostarczają również surową wieprzowinę, pochodzącą od małych, okolicznych gospodarstw, w których zwierzęta są karmione wyłącznie naturalnym zbożem i mają wybieg na zewnątrz.

Wieprzowina – rodzaje

W naszej ofercie znajdziecie większość typów mięsa wieprzowego. Wszystkie pochodzą z Masarni Kuznocin i charakteryzują się najwyższą jakością. Stworzone z nich dania będą soczyste, aromatyczne i smaczne.

Szynka wieprzowa, jeden z najbardziej uniwersalnych typów wieprzowiny, pozyskiwana jest z tylnej części tuszki, czyli udźca. Kawałek takiego mięsa możemy upiec, tworząc tym samym swoją własną, domową szynkę idealną na kanapkę lub jako składnik sałatki. Pieczeń z szynki wieprzowej świetnie sprawdzi się również jako danie obiadowe.
Z szynki wieprzowej produkuje się również pyszne, chude mięso mielone. Ulepimy z niego kotlety lub stworzymy treściwy sos do spaghetti. Upieczemy rewelacyjną pieczeń rzymską lub dowolną wariację na temat klopsa, na przykład z warzywami. Mielone mięso możemy wykorzystać jako farsz do pierogów, tradycyjnych kartaczy lub pyz.

Najszlachetniejszą częścią wieprzowiny bez wątpienia jest polędwica. Przepisy na jej przyrządzenie znajdziemy w kuchniach wielu regionów. Delikatne mięso nadaje się do duszenia lub szybkiego smażenia, pasuje zarówno do wytrawnych sosów grzybowych i pieczeniowych, jak i słodkich, pochodzących z kuchni azjatyckiej. Z tej ostatniej wywodzą się dania typu stir-frie, w których polędwica wieprzowa sprawdzi się świetnie właśnie z powodu szybkiej obróbki, pozwalającej zachować wyjątkowe walory tego mięsa.

Polędwica pochodzi ze środkowej części tuszy i jest najchudszym kawałkiem mięsa wieprzowego. Jej właściwości sprawiają, że będzie idealnym przysmakiem dla dbających o linię mięsożerców.

Schab wieprzowy otacza polędwicę i jest dość chudym mięsem, posiadającym jednak tłuszczową otoczkę. Ze schabu przyrządzimy oczywiście tradycyjne polskie kotlety schabowe (choć kwestia ich tradycyjności jest przez niektórych podważana, ponieważ zainteresowanie wieprzowina na polskich dworach pojawiło się dopiero w XIX wieku). Z całego kawałka tego mięsa, razem z dodającą aromatu kością, możemy zrobić pieczeń.

Dolną częścią tuszy wieprzowej jest najbardziej kaloryczny jej element, czyli boczek. To intensywny w smaku, specyficzny typ mięsa, który w postaci surowej zawiera nawet 53% tłuszczu. Z tego powodu idealnie sprawdzi się na grillu, możemy zrobić z niego również skwarki, które są świetnym dodatkiem do tradycyjnych polskich dań. Plastry grillowanego lub smażonego boczku to nieodzowny składnik klasycznego angielskiego śniadania.

Czym są żeberka wieprzowe, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie stają się twarde i suche podczas grillowania, jednak pod jednym warunkiem – musimy pamiętać o powolnym ich przyrządzaniu i unikaniu buchającego ognia. Przepyszną metodą na ich przygotowanie, choć nie do końca zdrową, są przywodzące na myśl kuchnię amerykańską, pieczone żeberka w coli. Żeberka wieprzowe świetnie smakują również duszone w piwie.

Łopatka wieprzowa pochodzi z przedniej części tuszy i stanowi bardzo uniwersalne mięso. Nadaje się do mielenia i w tej formie może służyć tak samo, jak szynka wieprzowa – trzeba jednak pamiętać, że mięso to jest tłustsze. Z łopatki wieprzowej możemy zrobić między innymi bitki (czyli niewielkie kawałki mięsa rozbite tłuczkiem, smażone z cebulką i duszone w sosie pieczeniowym), rozmaite gulasze lub pieczenie.

Łopatka jest idealnym składnikiem tradycyjnego staropolskiego bigosu, który powinien być przygotowywany z kilku rodzajów mięsa. Do takiego bigosu, poza mięsem z łopatki wieprzowej i karkówką dobrze jest dodać kości, które podbiją i pogłębią jego aromat.

Karkówkę wieprzową, której nazwa idealnie wskazuje na pochodzenie, z powodzeniem możemy przyrządzać na grillu. Karkówka to zresztą jedno najczęściej grillowanych mięs w naszym kraju. Ten rodzaj mięsa wieprzowego należy do tych tłustszych, dlatego podczas obróbki cieplnej (na grillu lub w trakcie długotrwałego duszenia) nie stanie się zbyt twarda ani sucha. Z powodzeniem możemy ją mielić – uzyskamy w ten sposób wyjątkowo soczyste mielone mięso wieprzowe.

Z kartkówki wieprzowej przygotujemy również steki. Nie dorównają może oryginalnym stekom wołowym, są jednak świetnym ekonomicznym rozwiązaniem dla każdego mięsożercy. Stek z karkówki wieprzowej smażymy na patelni (zwykłej lub grillowej), uprzednio mocno schłodzony, rozbity i natarty przyprawami, przez około 3 minuty. Dzięki takiemu procesowi przygotowania będzie kruchy i soczysty w środku.

Wieprzowina – właściwości odżywcze

Wieprzowina – kalorie

Każdy element mięsa wieprzowego będzie charakteryzował się inną kalorycznością. Różne źródła danych podają nieco odmienne informacje na ten temat, ponieważ średnia kaloryczność wieprzowiny zmienia się na przestrzeni czasu. Wynika to z działań hodowców trzody chlewnej, stale szukających ras produkujących coraz bardziej chude mięso. Najmniejszą ilość kalorii znajdziemy w polędwicy wieprzowej (109 kcal na 100 g surowego mięsa) oraz szynce (120 kcal). Średnią kaloryczność ma schab – jest to około 150 kcal, jednak po usunięciu omięsnej (czyli zewnętrznej warstewki tłuszczu) jego wartość energetyczna jest porównywalna z szynką wieprzową. W 100 g łopatki jest 145 kcal, w karkówce około 215, a w żeberkach nawet 309 kcal. Najbardziej kaloryczną częścią wieprzowiny jest oczywiście boczek. W zależności od procentowej zawartości tłuszczu może mieć od 300 do nawet 500 kcal.

Wieprzowina – białko

Wieprzowina jest bogatym źródłem białka i tym samym wszystkich potrzebnych człowiekowi aminokwasów. Polędwica wieprzowa, szynka i schab mają koło 21 gramów białka w 100 g surowego mięsa, łopatka zawiera go 19 g, a karkówka około 16. Najmniej, bo jedynie 14 g białka znajdziemy w żeberkach oraz boczku.

Wieprzowina – tłuszcze

Bardzo często rezygnujemy z jedzenia mięsa wieprzowego, myśląc o podwyższaniu przez nie cholesterolu. Jednak ekologiczna wieprzowina zawiera aż do 50% zdrowych tłuszczów nienasyconych. Jeżeli będziemy spożywać ją bez tłuszczu podskórnego, wybierając w zamian mięso o wysokiej marmurkowatości (czyli zawartości tłuszczu międzymięśniowego), nie musimy obawiać się negatywnego wpływu na zdrowie. Najchudszym mięsem jest polędwica wieprzowa (ok. 2,2 tłuszczu w 100 g) oraz szynka (3,5 g). Łopatka wieprzowa i schab mają mniej więcej 8 g tłuszczu na 100 g surowego mięsa, karkówka 16,5, a żeberka 28 gramów. Boczek może zawierać nawet 53% tłuszczu, choć jego ilość waha się i przyjmuje wartości od 30 do właśnie 53 gramów na 100 g.
Witaminy i minerały
Wieprzowina wysokiej jakości dostarcza dużej ilości składników mineralnych, takich jak bardzo dobrze przyswajalne żelazo oraz cynk i potas. Ma za to stosunkowo mało sodu w porównaniu z innymi rodzajami mięsa. Jest również źródłem witamin A, D, E, PP i z grupy B.

Wieprzowina – przepisy

Przygotowując dania z mięsa wieprzowego pamiętajmy, że dobrze by odpoczęło ono zarówno przed obróbką (po wyjęciu z lodówki od 20 min do 2 godzin, aby cały kawałek miał temperaturę pokojową), jak i po przyrządzeniu (od 5 do 30 minut, podczas których soki wchłoną się do mięsa – nada mu to o wiele intensywniejszego smaku).

Jednym z klasyków kuchni amerykańskiej jest szarpana wieprzowina (pulled pork). Przyrządzimy ją z karkówki lub łopatki wieprzowej. Surowy kawałek mięsa nacieramy przyprawami i musztardą lub sosem barbecue, możemy też użyć wina. Opiekamy go przez godzinę w 150 stopniach, a następnie pieczemy przez około 5-6 godzin w niższej temperaturze (mniej więcej 100ºC). Gotową wieprzowinę rozdzieramy widelcem na pojedyncze włókna. Uzyskujemy w ten sposób soczyste, a zarazem kruche mięso, idealne na przykład do kanapek lub dań obiadowych.

W kuchni chińskiej wieprzowina wykorzystywana jest w daniach przyrządzanych w woku (wspomniane przez nas wcześniej stir-frie). Przepis na polędwicę wieprzową po chińsku jest bardzo prosty. Kroimy ją w bardzo cienkie plasterki, aby usmażyć je bardzo szybko, a następnie dodajemy do woka warzywa i makaron (które również podsmażamy). Taka wieprzowina idealnie pasuje do słodkich sosów z mango, ananasa lub słodko-kwaśnych.

Tradycyjną polską potrawą jest gulasz, który wykonamy na przykład z szynki lub łopatki. Mięso kroimy na średniej wielkości kostkę, obsmażamy, aby zamknąć jego pory i przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę z przyprawami. Wrzucamy do garnka z wieprzowiną, uzupełniamy wodą i dusimy przez minimum godzinę. Na tym etapie możemy dodać również wybrane grzyby (na przykład uprzednio podsmażone pieczarki) lub warzywa.

Wieprzowinę możemy z powodzeniem piec. Aby uzyskać aromatyczne i soczyste mięso (choć niestety będzie ono ciężkostrawne), powinniśmy wybierać kawałki z zewnętrzną warstwą tłuszczu, a przed umieszczeniem w piekarniku obsmażyć – ten zabieg pozwoli zapobiec jego wysuszeniu podczas pieczenia. Kilogram mięsa powinniśmy piec w temperaturze 180ºC przez około godzinę.