Najlepsze ryby dostępne są w sieci! Z sieci naszych sprawdzonych dostawców na nasz internetowy targ trafiają pyszne, zawsze świeże ryby w sam raz do piekarnika oraz aromatyczne wędzone okazy idealne do przyrządzenia smakowitej pasty do pieczywa. Morze możliwości i nieoceniony wpływ ryb na zdrowie to ich największe zalety.

Wyświetlanie 1–44 z 49 wyników

White Lite – zupa rybna

30,25 500 ml

Słoiczek pysznej zupy rybnej z manufaktury Leniwa Rodzina.
Produkt bezglutenowy, bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku.

Makrela wędzona

17,64 350 g

Wędzona w całości makrela, przygotowana tradycyjną metodą w małej mazowieckiej wsi, ręcznie patroszona przez Pana Suma.

Łosoś jurajski świeży filet

79,38 750 g

Łosoś jurajski to łosoś hodowlany w Polsce, w krystalicznie czystej wodzie, wyróżniający się jakością i smakiem.

Pstrąg świeży patroszony

28,22 500 g

Świeży pstrąg patroszony od Pana Suma, specjalizującego się w dostarczaniu najwyższej jakości ryb od lokalnych hodowców.

Sandacz filet

29,41 250 g

Powszechnie wykorzystywany w kuchni staropolskiej sandacz ma delikatne, a jednocześnie tłuste, białe mięso o maślanym smaku. Ta szlachetna ryba, hodowana w krystalicznie czystej wodzie na Mazowszu, wybornie smakuje z kwaskowatymi owocami, takimi jak agrest, wiśnie czy pomarańcze.

Pstrąg w kwasie mlekowym i winie

23,39 290 g

Pstrąg marynowany w kwasie mlekowym dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, którego skład dorównuje białku w mięsie. Kwas mlekowy, który jest naturalnym środkiem zakwaszającym w odróżnieniu od octu spirytusowego – kwas mlekowy jest całkowicie przyswajany przez organizm. Polecamy doskonałej jakości i o wyśmienitym smaku wyroby tradycyjne.

Jesiotr wędzony filet

61,74 350 g

Filet z jesiotra – naturalnie wędzony na drewnie, bez żadnych konserwantów ani dodatków.

Karp świeży dzwonko

15,88 350 g

Dzwonko karpia od Pana Suma. Ryba świeża, pochodząca z lokalnej hodowli, pełna dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Smażone dzwonko z chrupiącą skórką to klasyczne danie świąteczne, proste w przygotowaniu, które sprawdzi się również na co dzień.

Śledzik w śmietanie

25,58 300 g

Swojskie filety śledziowe w śmietanie, z dodatkiem jabłek i ogórków konserwowych, przygotowywane przez Michała Szczęsnego. Dobrze znana przekąska, skomponowana z ekologicznych składników, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas okolicznościowych przyjęć.

Salmon Jerky

27,94 100 g

Salmon Jerky to wywodzące się z kuchni amerykańskiej suszone paski łososia. Czasem nazywane wręcz łososiowymi cukierkami, charakteryzują się jedynym w swoim rodzaju smakiem – są słodko-słone! Marynowane w sosie sojowym i posypane sezamem stanowią świetną przekąskę na imprezy i do wieczornego filmu.

Płat łososia alaskańskiego wędzony na zimno

69,17 250 g

Wędzony płat łososia od Łukasza Tuszko łączy w sobie kulinarne dobrodziejstwa półkuli północnej. Filet z dzikiego łososia, żyjącego u wybrzeży Alaski, wędzony według tradycyjnej szkockiej receptury dymem drzewno-torfowym, doskonale współgra ze smakiem koziego sera i orzechów pini.

Krewetki wędzone na gorąco

49,37 200 g

Pokaźne krewetki tygrysie przyrządzone przez Łukasza Tuszko. Z autorskiej, słodko-korzennej marynaty wędrują do wędzarni, gdzie dojrzewają w gorącym dymie z drewna olchowo-wiśniowego. Smakują słodko, a tym, co je wyróżnia, jest głęboki dymny aromat, który mistrzowsko współgra z pikantnymi sosami.

Okoń filet

33,60 250 g

Filet z okonia hodowanego w ekologicznym stawie z historią, zlokalizowanym w Grzegorzewicach na Mazowszu. Okoń charakteryzuje się mięsem białym i delikatnym, które jest odrobinę słodkawe w smaku. Znakomicie komponuje się z sosem cytrynowym i grillowaną w rozmarynie cukinią.

Miętus tuszka

30,23 360 g

Ekologiczny miętus z Gospodarstwa Rybackiego Wodna Osada to ryba wyjątkowa – tuszka praktycznie nie posiada ości, dlatego jest rewelacyjnym surowcem do pieczenia lub grillowania w całości. Ma smaczne, delikatne mięso, które dobrze smakuje podane z masłem i sosem pomarańczowym z imbirem.

Płat łososia szkockiego wędzony na zimno

55,46 250 g

Szkocki łosoś wędzony po szkocku, czyli praprzyczyna stworzenia marki Mr. Salmon. Niepowtarzalny smak łososia podkreślony naturalnym, niespotykanym nigdzie w Polsce, dymem olchowo-wiśniowo-torfowym. Genialny w wydaniu klasycznym – z makaronem i zielonymi warzywami.

Plastry łososia szkockiego wędzone na zimno

61,00 250 g

Plastry soczystego łososia szkockiego, wędzone naturalnym dymem z unikalnej mieszanki drewna olchowego, wiśniowego oraz torfu. Szlachetna metoda wędzenia i aksamitne, pomarańczowe mięso, czynią z łososia idealny składnik sałatek i przystawek serwowanych na zimno, np. z awokado i jajkiem w koszulce.

Plastry łososia alaskańskiego wędzone na zimno

78,57 250 g

Absolutnie światowy łosoś! Przypłynął z zimnych wód Alaski, by Łukasz Tuszko uwędził go pod Warszawą na modłę szkocką. Unikalna w Polsce metoda wędzenia dymem z nadmorskiego torfu sprawia, że czerwone, maślane mięso dzikiego łososia smakuje wyjątkowo. Najlepsze z prostymi dodatkami – szpinakiem i twarogiem.

Lin filet

27,31 250 g

Filet z lina z Wodnej Osady, gospodarstwa zajmującego się tradycyjną hodowlą ryb w krystalicznej wodzie z pobliskiego źródła. Słodkawy smak tłustego mięsa sprawia, że lin najlepiej komponuje się z sosem śmietanowym. Smażony lub grillowany filet wystarczy polać sosem, posypać świeżym koperkiem i podać z warzywami.

Karp filet

30,36 500 g

Filet z ekologicznego karpia, hodowanego w warunkach zbliżonych do naturalnych, w czystych stawach należących do rodziny Deców z Grzegorzewic. Najlepszy do smażenia w chrzanowej panierce, na domowym maśle, równie smakowity będzie duszony w jabłkach, porach i białym winie.

Karp wędzony dzwonko

43,46 650 g

Przed Państwem specjalność zakładu! Dzwonko karpia z ekologicznego stawu na Mazowszu, wędzone naturalnym dymem olchowo-bukowym według starej, rodzinnej receptury. Wędzenie w niskich temperaturach sprawia, że karp ma intensywny smak i sprawdza się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do kanapki.

Karp filet

57,51 1 kg

Pora na karpia! Filet z Wodnej Osady na Mazowszu, smażony w panierce i podany z pastą przyrządzoną z warzyw z rosołu – pora, selera i pietruszki, to nieszablonowy sposób na podanie tradycyjnego karpia. Z połączenia lekkich warzyw i jędrnego filetu powstanie delikatne i pożywne danie.

Macki ośmiornicy wędzone na gorąco

56,89 100 g

Macki ośmiornicy od Mr. Salmon oplatają nietuzinkowym smakiem i ujmują aromatem naturalnego dymu olchowego. Smakowicie zamarynowane i przygotowane tak, by były absolutnie miękkie i sprężyste, sprawdzają się jako przystawka na zimno – np. w sałatkach, lub składnik pożywnego dania – smażone na oliwie i podane z makaronem.

Śledź w kawie Bearded Coffee

21,85 235 g

Ten śledź jest niezwykły! Kto by pomyślałby śledzia połączyć z kawą?  Leniwa Rodzina i Bearded Coffee na to wpadli i wcielili w życie, a Pora na Pola cieszy się z tej jakże owocnej inicjatywy swoich dwóch dostawców. Połączenie, choć nieoczywiste, jest wyborne. Śledź bałtycki, musztarda, dużo słodyczy i wspomniana kawa tworzą pyszny zestaw.

Śledź smażony na ostro

30,24 345 ml

Śledź bałtycki został usmażony w mące kukurydzianej, a następnie zanurzony w czerwonej zalewie na bazie pomidorów, cebuli i pieprzu cayenne. Ta pikantna przekąska najlepsza jest do chleba, dobra na śniadanie, pozwoli zacząć dzień z przytupem.

Łosoś wędzony bałtycki

33,60 200 g

Salmo salar, Łosoś bałtycki to ryba dziko żyjąca w wodach Bałtyku, ma charakterystyczną, żółtawą barwę mięsa i słodkawy smak. Gatunek ten w przedbiegach deklasuje łososie hodowlane, ponieważ nie jest stymulowany do szybkiego wzrostu, żyje w naturze, żywi się naturalnie. Takie ryby warto jadać! Filet z łososia bałtyckiego od Leniwej Rodziny nie był uprzednio mrożony, uwędzony został na drewnie wiśniowym, stąd wyczuwalny, piękny aromat. Łosoś to ryba niezwykle smaczna i dekoracyjna, wyśmienita jest jako składowa past do chleba, albo komponent dań makaronowych, świetnie wypada też w duecie z awokado m.in. w sałatkach.

Sielawa wędzona

44,10 300 g

Wędzona sielawa, Coregonus albula – ryba z rodziny łososiowatych, bardzo podobna do swej kuzynki siei, podobnie jak ona preferuje wody głębokie, zimne i czyste. Dobrze funkcjonuje także w stawach hodowlanych. Sielawa jest mniejsza od siei, tak jak wszystkie ryby uwędzone w Wodnej Osadzie charakteryzuje się intensywnym, przyjemnym aromatem dymu z olchy i buczyny. Olszyna odpowiada za piękny, złotawy kolor wędzonych na niej ryb.

„Lubię mocny aromat wędzenia, czuć prawdziwe drewno”! ~ Artur

Pstrąg wędzony

40,57 500 g

Wędzony pstrąg tęczowy, Oncorhynchus mykiss – ryba z rodziny łososiowatych, ta z Wodnej Osady jest dobrze słona, aksamitna, rozpływa się na języku. Ryby wędzone w Grzegorzewicach mają intensywny aromat dymu, w nosie i w ustach wyczuwa się wyraźnie stosowane w procesie drewno olchy i buku.

„Z pstrągiem różnie bywa, często zdarzało mi się jeść przesuszonego, ten jest uwędzony w punkcik”! – Róża

Węgorz wędzony

84,67 350 g

Węgorz wędzony, Anguilla anguilla – bardzo tłusta, sycąca ryba, uznawana za rarytas, szczególnie smaczna po uwędzeniu. Praktycznie nie posiada ości, jednak mięso mocno przywiera do kręgosłupa i do skóry. Tak jak każda ryba z Grzegorzewic, uwędzona została na drewnie bukowym i olszynie, aromat wędzenia jest intensywny.

„Uwielbiam! Od dziecka mam słabość do węgorza, pamiętam, jak sprzedawali na plaży w Stegnie, a potem się go wyjadało prosto ze skóry, pod osłoną parawanu. Ryba sentymentalna, jadłabym bez końca”! ~ Agata

Sieja wędzona

90,85 950 g

Wędzona sieja, Coregonus lavaretus to ryba zimnolubna, lubi głębokie, dobrze napowietrzone wody.  Należy do rodziny łososiowatych. Charakteryzuje się tłustym, delikatnym w smaku mięsem i stosunkowo niewielką liczbą ości. Przez tę tłustość szczególnie dobrze wypada po uwędzeniu, mięso ładnie odchodzi od szkieletu. Sieja uwędzona w Wodnej Osadzie to duża ryba licząca ok. kilograma, ma mocny aromat dymny pochodzący od stosowanych przy wędzeniu olszyny i buczyny.

„Mięso świetnie oddziela się od ości – to duży plus”. ~ Justyna

Bigos z wędzonym łososiem

36,96 345 g

Niezwykły mariaż kiszonej kapusty i wędzonego łososia. Połączenie zaskakujące, choć trafione, kwasowość kapusty i rybne akcenty świetnie się ze sobą zgrały, dodatek jabłka i wina dopełnia całości. Najlepiej podgrzać i zajadać z chlebem.

Świeże i wędzone ryby hodowlane na obiad lub do sushi

Dietetycy określają, że powinnyśmy jeść co najmniej dwie-trzy 100 gramowe porcje świeżych ryb tygodniowo. Większość z nas spożywa ich jednak mniej. Najczęściej jadamy je na urlopie – nad morzem lub jeziorem, oraz w czasie świąt (przede wszystkim w wigilię). Są również popularnym daniem postnym w tradycji chrześcijańskiej. Ze względu na niesamowicie korzystne, a wręcz niezbędne działanie składników, które znajdziemy w tym rodzaju mięsa, wprowadzenie go do codziennej diety (oczywiście pod warunkiem, że jadamy produkty odzwierzęce) jest najlepszą z możliwych decyzji. Aby zapewnić sobie różnorodność, możemy zdecydować się na ryby wędzone. Ważne jest jednak, aby wybierać takie, do których przyrządzenia wykorzystuje się tradycyjne metody i naturalny dym drzewny – wędzone w ten sposób są zdrowsze od produkowanych przemysłowo. Zarówno świeże, jak i wędzone ryby, które kupimy w sklepach online, z powodzeniem możemy podawać na obiad lub kolację i wykorzystywać je do przygotowania sushi czy rozmaitych past kanapkowych, a nawet sałatek.

Sklep rybny online – dlaczego warto kupować “w sieci”?

W dobie wielkich sieci handlowych i supermarketów, opierających swoją działalność na umożliwianiu szybkich zakupów dowolnych towarów w jednym miejscu, coraz rzadziej możemy spotkać na mieście typowe sklepy rybne. Zaopatrzone w ryby świeże i wędzone sposobami naturalnymi, wyspecjalizowane sklepy przenoszą się do internetu, gdzie umożliwiają zakup produktów z własnych połowów i hodowli. To dobry kierunek, ponieważ taka droga zaopatrzenia skraca łańcuch dostaw – kupowane przez nas ryby hodowlane nie są mrożone (szczególnie w tzw. glazurze, znacząco wpływającej na wagę produktu), a dzięki temu o wiele pyszniejsze i bardziej pożywne. Chcąc ułatwić naszym klientom codzienne zakupy, również do oferty naszego sklepu wprowadziliśmy ryby. Świeże karpie, łososie czy pstrągi, wędzone makrele oraz rybne przetwory dostępne w sklepie Pora na Pola pochodzą bezpośrednio od absolutnego mistrza w dziedzinie hodowli – Pana Suma, oraz przetwórców starannie dobierających najwyższej jakości, zdrowe i naturalne surowce do produkcji swoich wyrobów, czyli Pana Michała Szczęsnego i marki Zen – Jedz zdrowo.

Właściwości prozdrowotne świeżych ryb

Każda odmiana charakteryzuje się innymi wartościami odżywczymi. Na zawartość głównych składników wpływ ma gatunek, warunki życiowe, wiek i jakość surowca. Istnieją jednak pewne zalety jedzenia ryb hodowlanych, które są wspólne dla wszystkich ich rodzajów. Przede wszystkim znajdziemy w nich pełnowartościowe białko, które jest wyjątkowo dobrze przyswajalne – strawne w 90%, a na dodatek ma bardzo korzystny profil aminokwasowy. Białko tych zwierząt zawiera między innymi lizynę i cysteinę, biorące udział w budowie mięśni, syntezie kolagenu czy regulacji pracy hormonów i białek odpornościowych oraz metioninę – odtruwającą i regenerującą organizm człowieka. Świeże i wędzone ryby są również doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomagają pracę całego układu nerwowego na wielu płaszczyznach, a także zmniejszają poziom trójglicerydów we krwi. W tłuszczu rozpuszczone są również witaminy, szczególnie niezwykle ważna dla człowieka witamina D3, odpowiedzialna za właściwy rozwój kości i działanie mięśni, regulująca poziom insuliny, usprawniająca działanie układu odpornościowego i nerwowego. Zdrowe produkty ze sklepów rybnych to także skarbnica substancji mineralnych z jodem na czele. Ten pierwiastek w głównej mierze wpływa na funkcjonowanie tarczycy, ma też związek z działaniem innych hormonów, płodnością i menopauzą. W mięsie obok jodu znajdziemy chroniące zęby i kości fluor, zapewniający homeostazę wapń, jak również selen, który jest silnym antyoksydantem.

Sklep rybny online – świeże i wędzone ryby hodowlane w Pora na Pola

Dział rybny w sklepie Pora na Pola wypełniony jest smakowitymi rybami świeżymi, wśród których znaleźć można takie pyszności, jak łosoś jurajski hodowany w krystalicznie czystej wodzie – w formie filetu i dzwonka czy patroszony pstrąg o najwyższej jakości wolnym od zanieczyszczeń mięsie. Dostępny jest również świeży karp (podobnie jak w przypadku łososia, do wyboru mamy filet i dzwonko) oraz absolutnie wyjątkowy sum afrykański – od którego zaczęła się historia Pana Suma – idealny do marynowania i pieczenia w aromatycznych przyprawach. W kategorii ryb wędzonych asortyment naszego internetowego targu naturalnego jedzenia jest jeszcze lepszy. Oferujemy makrele i pstrągi wędzone w całości – w sam raz do przygotowania pasty kanapkowej, aromatyczne dzwonka z halibuta, smakowite filety z jesiotra oraz przepysznego łososia wędzonego na dwa sposoby – na zimno i na ciepło. Wszystkie wędzonki od Pana Suma przygotowywane są według tradycyjnych receptur i wędzone naturalnym dymem w małej mazowieckiej wsi. Od początku naszej działalności poszukujemy najlepszych wyrobów zgodnych z naszą misją – naturalnych, produkowanych lokalnie przez prawdziwych pasjonatów, nie inaczej jest w przypadku ryb. Pora na Pola nie jest więc zwykłym sklepem rybnym – w naszej ofercie oprócz świeżych i wędzonych ryb hodowlanych znajdują się też przetwory, takie jak klasyczny śledzik w oleju od Pana Michała Szczęsnego, oryginalny i zdrowy pstrąg w kwasie mlekowym i winie czy paprykarz z fasoli od marki Zen – Jedz zdrowo.

Najlepsze świeże ryby na obiad, pyszne wędzone do sushi i sałatek

Świeże ryby najlepiej nadają się na obiad. Możemy przyrządzić je w piekarniku lub na patelni grillowej i podać z naturalnym masłem albo oliwą, solą morską i sokiem z cytryny. Świetnymi dodatkami do tak przygotowanego mięsa będą grillowane lub pieczone warzywa. Pasować do tego dania będą między innymi przyprawy takie jak tymianek, oregano i czosnek (oraz wiele innych ziół), a także pomidor, marchewka (rewelacyjnie smakuje grillowana z oliwą i czarnuszką), cukinia i bakłażan, czerwona cebula oraz papryka. Częste spożywanie ryby na obiad to jedna z podstawowych zasad diety śródziemnomorskiej, która jest niezwykle zdrowa i chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.

W kuchni ryby wykorzystamy również do zrobienia własnego sushi. Najchętniej wybierany do przyrządzenia tej potrawy jest łosoś. Tutaj mamy pewną dowolność – ryby do sushi mogą być zarówno wędzone, jak i świeże. W przypadku tych ostatnich warto zwrócić szczególną uwagę na jakość surowca, ponieważ mięso w japońskich rolkach spożywamy na surowo. Ważne jest, aby wybierać produkty od sprawdzonych dostawców, jak na przykład nasz Pan Sum. Do przyrządzenia sushi możemy z powodzeniem użyć również ryb wędzonych – to dobre rozwiązanie dla osób, które nie lubią smaku surowego mięsa oraz metoda na stworzenie nowych kompozycji smakowych.

Wędzonki to smakowity składnik past kanapkowych, np. z dodatkiem jajka, cebuli i kiszonych ogórków, a dla miłośników łagodniejszych smaków z twarogiem i odrobiną szczypiorku. Łosoś wędzony dobrze smakuje w sałatce z ziemniakami, jajkiem na twardo i warzywami lub z awokado i oliwkami. Makrela idealnie komponuje się na przykład z ogórkami kiszonymi i kukurydzą, a pstrąg z grejpfrutem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi.