Najlepsze ryby dostępne są w sieci! Z sieci naszych sprawdzonych dostawców na nasz inter(net)owy targ trafiają pyszne, zawsze świeże ryby w sam raz do piekarnika oraz aromatyczne wędzone okazy idealne do przyrządzenia smakowitej pasty do pieczywa. Morze możliwości i nieoceniony wpływ ryb na zdrowie to ich największe zalety.

Wyświetlanie wszystkich 15 wyników

Śledzik w oleju z cebulą

24,26 300 g

Tradycyjny śledzik z cebulką w oleju rzepakowym z pierwszego tłoczenia.

Skład: filety śledziowe, olej rzepakowy pierwszego tłoczenia, cebula, pieprz.

Pstrąg w kwasie mlekowym i winie

22,28 290 g

Pstrąg marynowany w kwasie mlekowym dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, którego skład dorównuje białku w mięsie. Kwas mlekowy, który jest naturalnym środkiem zakwaszającym w odróżnieniu od octu spirytusowego – kwas mlekowy jest całkowicie przyswajany przez organizm. Polecamy doskonałej jakości i o wyśmienitym smaku wyroby tradycyjne.

Skład: dzwonki z pstrąga tęczowego (Oncorhynchusmykiss), marchew, cebula świeża, sól, przyprawy; zalewa(woda, cukier, wino, kwas mlekowy).

Paprykarz z fasoli

9,24 240 g

Paprykarz z fasoli. Pasta kanapkowa, której głównym składnikiem jest fasola, marchew i cebula.

Skład: cebula 32%, marchew 29%, fasola 22%, pstrąg tęczowy 9%, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, papryka wędzona, papryka słodka, sos sojowy, płaty nori, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Świeże i wędzone ryby hodowlane na obiad lub do sushi

Dietetycy określają, że powinnyśmy jeść co najmniej dwie-trzy 100 gramowe porcje świeżych ryb tygodniowo. Większość z nas spożywa ich jednak mniej. Najczęściej jadamy je na urlopie – nad morzem lub jeziorem, oraz w czasie świąt (przede wszystkim w wigilię). Są również popularnym daniem postnym w tradycji chrześcijańskiej. Ze względu na niesamowicie korzystne, a wręcz niezbędne działanie składników, które znajdziemy w tym rodzaju mięsa, wprowadzenie go do codziennej diety (oczywiście pod warunkiem, że jadamy produkty odzwierzęce) jest najlepszą z możliwych decyzji. Aby zapewnić sobie różnorodność, możemy zdecydować się na ryby wędzone. Ważne jest jednak, aby wybierać takie, do których przyrządzenia wykorzystuje się tradycyjne metody i naturalny dym drzewny – wędzone w ten sposób są zdrowsze od produkowanych przemysłowo. Zarówno świeże, jak i wędzone ryby, które kupimy w sklepach online, z powodzeniem możemy podawać na obiad lub kolację i wykorzystywać je do przygotowania sushi czy rozmaitych past kanapkowych, a nawet sałatek.

Sklep rybny online – dlaczego warto kupować “w sieci”?

W dobie wielkich sieci handlowych i supermarketów, opierających swoją działalność na umożliwianiu szybkich zakupów dowolnych towarów w jednym miejscu, coraz rzadziej możemy spotkać na mieście typowe sklepy rybne. Zaopatrzone w ryby świeże i wędzone sposobami naturalnymi, wyspecjalizowane sklepy przenoszą się do internetu, gdzie umożliwiają zakup produktów z własnych połowów i hodowli. To dobry kierunek, ponieważ taka droga zaopatrzenia skraca łańcuch dostaw – kupowane przez nas ryby hodowlane nie są mrożone (szczególnie w tzw. glazurze, znacząco wpływającej na wagę produktu), a dzięki temu o wiele pyszniejsze i bardziej pożywne. Chcąc ułatwić naszym klientom codzienne zakupy, również do oferty naszego sklepu wprowadziliśmy ryby. Świeże karpie, łososie czy pstrągi, wędzone makrele oraz rybne przetwory dostępne w sklepie Pora na Pola pochodzą bezpośrednio od absolutnego mistrza w dziedzinie hodowli – Pana Suma, oraz przetwórców starannie dobierających najwyższej jakości, zdrowe i naturalne surowce do produkcji swoich wyrobów, czyli Pana Michała Szczęsnego i marki Zen – Jedz zdrowo.

Właściwości prozdrowotne świeżych ryb

Każda odmiana charakteryzuje się innymi wartościami odżywczymi. Na zawartość głównych składników wpływ ma gatunek, warunki życiowe, wiek i jakość surowca. Istnieją jednak pewne zalety jedzenia ryb hodowlanych, które są wspólne dla wszystkich ich rodzajów. Przede wszystkim znajdziemy w nich pełnowartościowe białko, które jest wyjątkowo dobrze przyswajalne – strawne w 90%, a na dodatek ma bardzo korzystny profil aminokwasowy. Białko tych zwierząt zawiera między innymi lizynę i cysteinę, biorące udział w budowie mięśni, syntezie kolagenu czy regulacji pracy hormonów i białek odpornościowych oraz metioninę – odtruwającą i regenerującą organizm człowieka. Świeże i wędzone ryby są również doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomagają pracę całego układu nerwowego na wielu płaszczyznach, a także zmniejszają poziom trójglicerydów we krwi. W tłuszczu rozpuszczone są również witaminy, szczególnie niezwykle ważna dla człowieka witamina D3, odpowiedzialna za właściwy rozwój kości i działanie mięśni, regulująca poziom insuliny, usprawniająca działanie układu odpornościowego i nerwowego. Zdrowe produkty ze sklepów rybnych to także skarbnica substancji mineralnych z jodem na czele. Ten pierwiastek w głównej mierze wpływa na funkcjonowanie tarczycy, ma też związek z działaniem innych hormonów, płodnością i menopauzą. W mięsie obok jodu znajdziemy chroniące zęby i kości fluor, zapewniający homeostazę wapń, jak również selen, który jest silnym antyoksydantem.

Sklep rybny online – świeże i wędzone ryby hodowlane w Pora na Pola

Dział rybny w sklepie Pora na Pola wypełniony jest smakowitymi rybami świeżymi, wśród których znaleźć można takie pyszności, jak łosoś jurajski hodowany w krystalicznie czystej wodzie – w formie filetu i dzwonka czy patroszony pstrąg o najwyższej jakości wolnym od zanieczyszczeń mięsie. Dostępny jest również świeży karp (podobnie jak w przypadku łososia, do wyboru mamy filet i dzwonko) oraz absolutnie wyjątkowy sum afrykański – od którego zaczęła się historia Pana Suma – idealny do marynowania i pieczenia w aromatycznych przyprawach. W kategorii ryb wędzonych asortyment naszego internetowego targu naturalnego jedzenia jest jeszcze lepszy. Oferujemy makrele i pstrągi wędzone w całości – w sam raz do przygotowania pasty kanapkowej, aromatyczne dzwonka z halibuta, smakowite filety z jesiotra oraz przepysznego łososia wędzonego na dwa sposoby – na zimno i na ciepło. Wszystkie wędzonki od Pana Suma przygotowywane są według tradycyjnych receptur i wędzone naturalnym dymem w małej mazowieckiej wsi. Od początku naszej działalności poszukujemy najlepszych wyrobów zgodnych z naszą misją – naturalnych, produkowanych lokalnie przez prawdziwych pasjonatów, nie inaczej jest w przypadku ryb. Pora na Pola nie jest więc zwykłym sklepem rybnym – w naszej ofercie oprócz świeżych i wędzonych ryb hodowlanych znajdują się też przetwory, takie jak klasyczny śledzik w oleju od Pana Michała Szczęsnego, oryginalny i zdrowy pstrąg w kwasie mlekowym i winie czy paprykarz z fasoli od marki Zen – Jedz zdrowo.

Najlepsze świeże ryby na obiad, pyszne wędzone do sushi i sałatek

Świeże ryby najlepiej nadają się na obiad. Możemy przyrządzić je w piekarniku lub na patelni grillowej i podać z naturalnym masłem albo oliwą, solą morską i sokiem z cytryny. Świetnymi dodatkami do tak przygotowanego mięsa będą grillowane lub pieczone warzywa. Pasować do tego dania będą między innymi przyprawy takie jak tymianek, oregano i czosnek (oraz wiele innych ziół), a także pomidor, marchewka (rewelacyjnie smakuje grillowana z oliwą i czarnuszką), cukinia i bakłażan, czerwona cebula oraz papryka. Częste spożywanie ryby na obiad to jedna z podstawowych zasad diety śródziemnomorskiej, która jest niezwykle zdrowa i chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.

W kuchni ryby wykorzystamy również do zrobienia własnego sushi. Najchętniej wybierany do przyrządzenia tej potrawy jest łosoś. Tutaj mamy pewną dowolność – ryby do sushi mogą być zarówno wędzone, jak i świeże. W przypadku tych ostatnich warto zwrócić szczególną uwagę na jakość surowca, ponieważ mięso w japońskich rolkach spożywamy na surowo. Ważne jest, aby wybierać produkty od sprawdzonych dostawców, jak na przykład nasz Pan Sum. Do przyrządzenia sushi możemy z powodzeniem użyć również ryb wędzonych – to dobre rozwiązanie dla osób, które nie lubią smaku surowego mięsa oraz metoda na stworzenie nowych kompozycji smakowych.

Wędzonki to smakowity składnik past kanapkowych, np. z dodatkiem jajka, cebuli i kiszonych ogórków, a dla miłośników łagodniejszych smaków z twarogiem i odrobiną szczypiorku. Łosoś wędzony dobrze smakuje w sałatce z ziemniakami, jajkiem na twardo i warzywami lub z awokado i oliwkami. Makrela idealnie komponuje się na przykład z ogórkami kiszonymi i kukurydzą, a pstrąg z grejpfrutem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi.