Najlepsze ryby dostępne są w sieci! Z sieci naszych sprawdzonych dostawców na nasz inter(net)owy targ trafiają pyszne, zawsze świeże ryby w sam raz do piekarnika oraz aromatyczne wędzone okazy idealne do przyrządzenia smakowitej pasty do pieczywa. Morze możliwości i nieoceniony wpływ ryb na zdrowie to ich największe zalety.

Wyświetlanie wszystkich 30 wyników

Pstrąg w kwasie mlekowym i winie

23,39 290 g

Pstrąg marynowany w kwasie mlekowym dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, którego skład dorównuje białku w mięsie. Kwas mlekowy, który jest naturalnym środkiem zakwaszającym w odróżnieniu od octu spirytusowego – kwas mlekowy jest całkowicie przyswajany przez organizm. Polecamy doskonałej jakości i o wyśmienitym smaku wyroby tradycyjne.

Śledzik w śmietanie

25,58 300 g

Swojskie filety śledziowe w śmietanie, z dodatkiem jabłek i ogórków konserwowych, przygotowywane przez Michała Szczęsnego. Dobrze znana przekąska, skomponowana z ekologicznych składników, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas okolicznościowych przyjęć.

Śledzie z czerwoną cebulą, żurawiną i kolorowym pieprzem

25,18 250 g

Feeria wigilijnych smaków w jednym daniu, stworzona w rodzinnym bistro Migdałowy Zakątek. Kompozycja wyśmienitych śledzi a’la matijas, żurawiny, miodu i rodzynek, ma złożony, wyjątkowy charakter. Słodycz dodatków przełamana kolorowym pieprzem zaskoczy niejednego smakosza tradycyjnych świątecznych śledzi.

Karp filet

57,51 1 kg

Filet karpia królewskiego wyhodowanego w sposób tradycyjny.

Miętus tuszka

30,23 360 g

Miętus jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych o wybitnych walorach smakowych. Delikatne mięso rozpływa się w ustach. Miętus ma bardzo specyficzną budowę ciała, praktycznie pozbawioną ości bocznych, dzięki czemu delikatne mięso łatwo oddziela się od kręgosłupa.

Karp filet

30,36 500 g

Filet karpia królewskiego wyhodowanego w sposób tradycyjny.

Karp tuszka

40,84 1,1 kg

Tusza karpia królewskiego wyhodowanego w sposób tradycyjny.

Łosoś alaskański wędzony na zimno płat

69,17 250 g

Całkowicie dzikie łososie pochodzące z krystalicznie czystych i zimnych wód Alaski. Mięso tych ryb ma przepiękną czerwoną barwę oraz bardzo miękką, maślaną strukturę. Filety ważą od 1 kg do 1,3 kg i są docinane – jest usuwana część ogonowa (do pierwszej płetwy) oraz brzuszki. Ze względu na kruchość łososia alaskańskiego, w plastry jest krojony pionowo. Łososie na 24 godziny, przed wędzeniem zasypuje się mieszanką soli, cukru białego oraz trzcinowego. Łososie przez 48 godzin wędzi się w temperaturze do 25°C, zrębkami drewna olchowego z domieszką wiśniowego, do którego na ostatnie 3-4 godziny jest dokładany torf.

Karp wędzony

43,46 650 g

Karp z tradycyjnej, własnej hodowli wędzony według starej, rodzinnej receptury dymem olchowo-bukowym.

Salmon Jerky

29,41 100 g

Paski mięsa łososia szkockiego i alaskańskiego. Najpierw mocno zasolone, a potem moczone przez dobę w specjalnej autorskiej, słodkiej zalewie. Na końcu suszone 18 godzin gorącym powietrzem o temperaturze 60 °C. Z tego procesu powstają łososiowe “cukierki”, a każdy, kto ich spróbuje, nie zapomni tego wspaniałego smaku przez długi czas.

Łosoś szkocki wędzony na zimno płat

53,71 250 g

Pochodzi z hodowli z certyfikatem Label Rouge. Charakteryzuje się wspaniałym, głębokim pomarańczowym kolorem, bardzo dobrą sprężystością mięsa oraz niepowtarzalnym smakiem. Całe filety ważą od 1,1 kg do 1,5 kg i są docinane – jest usuwana część ogonowa (do pierwszej płetwy) oraz brzuszki. Łososie na 24 godziny przed wędzeniem zasypuje się mieszanką soli, cukru białego oraz trzcinowego. Następnie przez 48 godzin wędzi się w temperaturze do 25°C zrębkami neutralnego drewna olchowego z domieszką wiśniowego, do którego na ostatnie 3-4 godziny jest dokładany torf.

Ośmiornica wędzona na gorąco macki

60,49 100 g

Idealnie zamarynowane, potem ugotowane do miękkości tak, że można kroić je łyżką. Po takiej obróbce wędrują do wędzarni, gdzie przez 8 godzin gorący dym olchowy wyciąga z nich przepiękny kolor i dodaje sprężystości. Można je serwować na zimno w formie carpaccio, sałatki lub na ciepło obsmażone na oliwie albo jako dodatek do, np. do makaronu.

Małże nowozelandzkie wędzone na gorąco

36,96 100 g

Duże, mięsiste i mocno uwędzone. Coś dla prawdziwych koneserów owoców morza. W smaku absolutnie niepowtarzalne, lekko słodkie. Najlepiej jeść z kropelką sosu tabasco.

Krewetki wędzone na gorąco

48,68 200 g

Krewetki Black Tiger marynowane przez dobę w specjalnej korzennej, słodkiej marynacie, a następnie wędzone wiele godzin gorącym dymem olchowo-wiśniowym. Smak lekko słodki o wyraźnym dymnym aromacie. idealnie pasują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szczególnie polecane z sosem chilli lub pikantnym majonezem.

Łosoś szkocki wędzony na zimno w plastrach

59,08 250 g

Pochodzi z hodowli z certyfikatem Label Rouge. Charakteryzuje się wspaniałym, głębokim pomarańczowym kolorem, bardzo dobrą sprężystością mięsa oraz niepowtarzalnym smakiem. Całe filety ważą od 1,1 kg do 1,5 kg i są docinane – jest usuwana część ogonowa (do pierwszej płetwy) oraz brzuszki. Łososie na 24 godziny przed wędzeniem zasypuje się mieszanką soli, cukru białego trzcinowego. Następnie przez 48 godzin są wędzone w temperaturze do 25°C zrębkami neutralnego drewna olchowego z domieszką wiśniowego, do którego na ostatnie 3-4 godziny jest dokładany torf.

Ośmiornica wędzona na gorąco cała

369,59 min. 600 g

Idealnie zamarynowana, następnie ugotowana do miękkości tak, że można kroić ją łyżką. Po takiej obróbce wędruje do wędzarni, gdzie przez 8 godzin gorący dym olchowy wyciąga z niej przepiękny kolor i dodaje sprężystości. Można ją serwować na zimno w formie carpaccio, sałatki lub na ciepło obsmażoną na oliwie albo jako dodatek do np. do makaronu. Rozpiętość wagowa jest podyktowana nieujednoliconą wagą ośmiornic.

Łosoś alaskański wędzony na zimno w plastrach

76,08 250 g

Całkowicie dzikie łososie pochodzące z krystalicznie czystych i zimnych wód Alaski. Mięso tych ryb ma przepiękną czerwoną barwę oraz bardzo miękką, maślaną strukturę. Filety ważą od 1 kg do 1,3 kg i są docinane – jest usuwana część ogonowa (do pierwszej płetwy) oraz brzuszki. Ze względu na kruchość łososia alaskańskiego, w plastry jest krojony pionowo. Na 24 godziny, przed wędzeniem zasypuje się je mieszanką soli, cukru białego oraz trzcinowego. Następnie przez 48 godzin wędzi się je w temperaturze do 25°C zrębkami drewna olchowego z domieszką wiśniowego, do którego na ostatnie 3-4 godziny jest dokładany torf.

Świeże i wędzone ryby hodowlane na obiad lub do sushi

Dietetycy określają, że powinnyśmy jeść co najmniej dwie-trzy 100 gramowe porcje świeżych ryb tygodniowo. Większość z nas spożywa ich jednak mniej. Najczęściej jadamy je na urlopie – nad morzem lub jeziorem, oraz w czasie świąt (przede wszystkim w wigilię). Są również popularnym daniem postnym w tradycji chrześcijańskiej. Ze względu na niesamowicie korzystne, a wręcz niezbędne działanie składników, które znajdziemy w tym rodzaju mięsa, wprowadzenie go do codziennej diety (oczywiście pod warunkiem, że jadamy produkty odzwierzęce) jest najlepszą z możliwych decyzji. Aby zapewnić sobie różnorodność, możemy zdecydować się na ryby wędzone. Ważne jest jednak, aby wybierać takie, do których przyrządzenia wykorzystuje się tradycyjne metody i naturalny dym drzewny – wędzone w ten sposób są zdrowsze od produkowanych przemysłowo. Zarówno świeże, jak i wędzone ryby, które kupimy w sklepach online, z powodzeniem możemy podawać na obiad lub kolację i wykorzystywać je do przygotowania sushi czy rozmaitych past kanapkowych, a nawet sałatek.

Sklep rybny online – dlaczego warto kupować “w sieci”?

W dobie wielkich sieci handlowych i supermarketów, opierających swoją działalność na umożliwianiu szybkich zakupów dowolnych towarów w jednym miejscu, coraz rzadziej możemy spotkać na mieście typowe sklepy rybne. Zaopatrzone w ryby świeże i wędzone sposobami naturalnymi, wyspecjalizowane sklepy przenoszą się do internetu, gdzie umożliwiają zakup produktów z własnych połowów i hodowli. To dobry kierunek, ponieważ taka droga zaopatrzenia skraca łańcuch dostaw – kupowane przez nas ryby hodowlane nie są mrożone (szczególnie w tzw. glazurze, znacząco wpływającej na wagę produktu), a dzięki temu o wiele pyszniejsze i bardziej pożywne. Chcąc ułatwić naszym klientom codzienne zakupy, również do oferty naszego sklepu wprowadziliśmy ryby. Świeże karpie, łososie czy pstrągi, wędzone makrele oraz rybne przetwory dostępne w sklepie Pora na Pola pochodzą bezpośrednio od absolutnego mistrza w dziedzinie hodowli – Pana Suma, oraz przetwórców starannie dobierających najwyższej jakości, zdrowe i naturalne surowce do produkcji swoich wyrobów, czyli Pana Michała Szczęsnego i marki Zen – Jedz zdrowo.

Właściwości prozdrowotne świeżych ryb

Każda odmiana charakteryzuje się innymi wartościami odżywczymi. Na zawartość głównych składników wpływ ma gatunek, warunki życiowe, wiek i jakość surowca. Istnieją jednak pewne zalety jedzenia ryb hodowlanych, które są wspólne dla wszystkich ich rodzajów. Przede wszystkim znajdziemy w nich pełnowartościowe białko, które jest wyjątkowo dobrze przyswajalne – strawne w 90%, a na dodatek ma bardzo korzystny profil aminokwasowy. Białko tych zwierząt zawiera między innymi lizynę i cysteinę, biorące udział w budowie mięśni, syntezie kolagenu czy regulacji pracy hormonów i białek odpornościowych oraz metioninę – odtruwającą i regenerującą organizm człowieka. Świeże i wędzone ryby są również doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomagają pracę całego układu nerwowego na wielu płaszczyznach, a także zmniejszają poziom trójglicerydów we krwi. W tłuszczu rozpuszczone są również witaminy, szczególnie niezwykle ważna dla człowieka witamina D3, odpowiedzialna za właściwy rozwój kości i działanie mięśni, regulująca poziom insuliny, usprawniająca działanie układu odpornościowego i nerwowego. Zdrowe produkty ze sklepów rybnych to także skarbnica substancji mineralnych z jodem na czele. Ten pierwiastek w głównej mierze wpływa na funkcjonowanie tarczycy, ma też związek z działaniem innych hormonów, płodnością i menopauzą. W mięsie obok jodu znajdziemy chroniące zęby i kości fluor, zapewniający homeostazę wapń, jak również selen, który jest silnym antyoksydantem.

Sklep rybny online – świeże i wędzone ryby hodowlane w Pora na Pola

Dział rybny w sklepie Pora na Pola wypełniony jest smakowitymi rybami świeżymi, wśród których znaleźć można takie pyszności, jak łosoś jurajski hodowany w krystalicznie czystej wodzie – w formie filetu i dzwonka czy patroszony pstrąg o najwyższej jakości wolnym od zanieczyszczeń mięsie. Dostępny jest również świeży karp (podobnie jak w przypadku łososia, do wyboru mamy filet i dzwonko) oraz absolutnie wyjątkowy sum afrykański – od którego zaczęła się historia Pana Suma – idealny do marynowania i pieczenia w aromatycznych przyprawach. W kategorii ryb wędzonych asortyment naszego internetowego targu naturalnego jedzenia jest jeszcze lepszy. Oferujemy makrele i pstrągi wędzone w całości – w sam raz do przygotowania pasty kanapkowej, aromatyczne dzwonka z halibuta, smakowite filety z jesiotra oraz przepysznego łososia wędzonego na dwa sposoby – na zimno i na ciepło. Wszystkie wędzonki od Pana Suma przygotowywane są według tradycyjnych receptur i wędzone naturalnym dymem w małej mazowieckiej wsi. Od początku naszej działalności poszukujemy najlepszych wyrobów zgodnych z naszą misją – naturalnych, produkowanych lokalnie przez prawdziwych pasjonatów, nie inaczej jest w przypadku ryb. Pora na Pola nie jest więc zwykłym sklepem rybnym – w naszej ofercie oprócz świeżych i wędzonych ryb hodowlanych znajdują się też przetwory, takie jak klasyczny śledzik w oleju od Pana Michała Szczęsnego, oryginalny i zdrowy pstrąg w kwasie mlekowym i winie czy paprykarz z fasoli od marki Zen – Jedz zdrowo.

Najlepsze świeże ryby na obiad, pyszne wędzone do sushi i sałatek

Świeże ryby najlepiej nadają się na obiad. Możemy przyrządzić je w piekarniku lub na patelni grillowej i podać z naturalnym masłem albo oliwą, solą morską i sokiem z cytryny. Świetnymi dodatkami do tak przygotowanego mięsa będą grillowane lub pieczone warzywa. Pasować do tego dania będą między innymi przyprawy takie jak tymianek, oregano i czosnek (oraz wiele innych ziół), a także pomidor, marchewka (rewelacyjnie smakuje grillowana z oliwą i czarnuszką), cukinia i bakłażan, czerwona cebula oraz papryka. Częste spożywanie ryby na obiad to jedna z podstawowych zasad diety śródziemnomorskiej, która jest niezwykle zdrowa i chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.

W kuchni ryby wykorzystamy również do zrobienia własnego sushi. Najchętniej wybierany do przyrządzenia tej potrawy jest łosoś. Tutaj mamy pewną dowolność – ryby do sushi mogą być zarówno wędzone, jak i świeże. W przypadku tych ostatnich warto zwrócić szczególną uwagę na jakość surowca, ponieważ mięso w japońskich rolkach spożywamy na surowo. Ważne jest, aby wybierać produkty od sprawdzonych dostawców, jak na przykład nasz Pan Sum. Do przyrządzenia sushi możemy z powodzeniem użyć również ryb wędzonych – to dobre rozwiązanie dla osób, które nie lubią smaku surowego mięsa oraz metoda na stworzenie nowych kompozycji smakowych.

Wędzonki to smakowity składnik past kanapkowych, np. z dodatkiem jajka, cebuli i kiszonych ogórków, a dla miłośników łagodniejszych smaków z twarogiem i odrobiną szczypiorku. Łosoś wędzony dobrze smakuje w sałatce z ziemniakami, jajkiem na twardo i warzywami lub z awokado i oliwkami. Makrela idealnie komponuje się na przykład z ogórkami kiszonymi i kukurydzą, a pstrąg z grejpfrutem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi.