O kurczę, to jest naprawdę dobre! Ekologiczne mięso drobiowe to doskonały sposób na pożywny posiłek. Ze świeżego kurczaka powstanie esencjonalny rosół, a z lekkostrawnego indyka delikatne pulpety w aromatycznym sosie. Wykwintna ekologiczna kaczka nadziewana jabłkami zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Wyświetlanie 1–44 z 56 wyników

Udziec z kurczaka EKO

31,75 450 g

Zagroda Łącka to rodzinne gospodarstwo z tradycjami, hodujące pierwszorzędne kurczaki, które przygotujesz na setki sposobów. Polski kurczak po amerykańsku? Proszę bardzo! Wystarczy zamarynować udziec z kurczaka w sosie sojowym z miodem, ketchupem i imbirem, a upieczony podać z pieczonymi ziemniakami.

Polędwica z indyka EKO

43,22 350 g

Polędwica to najszlachetniejsza część tuszki drobiowej – jej mięso jest delikatniejsze nawet od filetu. Aby w pełni wykorzystać jej walory, najlepiej poddać ją łagodnej obróbce, np. dusząc w owocach lub warzywach. Rewelacyjnie smakuje z domowym sosem słodko-kwaśnym i ryżem jaśminowym.

Filet z kaczki EKO

49,39 400 g

Filet z kaczki pochodzącej z rodzinnego gospodarstwa. Filet z kaczki będzie soczysty i kruchy, jeśli przyrządzimy go jak… wołowy stek. Mięso lądujące na patelni powinno mieć temperaturę pokojową i być oprószone jedynie solą i pieprzem. Smażymy je po 7-8 minut z każdej strony, podajemy z pieczonymi warzywami.

Ćwiartka z kaczki EKO

32,18 380 g

Eko kaczka z certyfikowanego gospodarstwa – na mały głód. Ćwiartkę można przygotować podobnie, jak całą tuszkę. Szczególnie warta polecenia jest kaczka po pekińsku. Przyrządzona według tradycyjnego, chińskiego przepisu zachwyca smakiem znakomitych przypraw – miodu, imbiru i sosu ostrygowego.

Niedostępny
Zobacz więcej

Filet z kurczaka EKO

39,69 450 g

O kurczę! To dopiero drób! Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje – filet z ekologicznego kurczaka hodowanego w Zagrodzie Łąckiej można by jeść codziennie, za każdym razem przyrządzony inaczej. To produkt iście światowy – kuchnie wszystkich kontynentów stoją przed nim otworem.

Porcja rosołowa z kurczaka EKO

7,94 450 g

Porcja ekologicznego kurczaka w sam raz na tradycyjny, niedzielny rosół. I na poniedziałkową pomidorową! Rosół z kurczaka jest delikatny w smaku i uniwersalny – stanowi bazę rozmaitych zup, sosów i gulaszy. Mocno zredukowany, mrożony w foremkach do lodu, stanie się zdrową, domową wersją kostki rosołowej.

Noga z kaczki EKO

21,79 190 g

Zagroda Łącka dostarcza naszym klientom doskonały, ekologiczny drób. Ich nogi z kaczki są znakomite do konfitowania, czyli powolnego gotowania w tłuszczu. Mięso przygotowane według tej francuskiej metody jest miękkie i rozpływa się w ustach. Pasuje do zasmażanej czerwonej kapusty ze śliwkami.

Podudzie z kurczaka EKO

31,75 450 g

Podudzia z kurczaka, czyli popularne pałki. Sposobów na ich przygotowanie jest przynajmniej tyle, ile kurczaków w Zagrodzie Łąckiej, a pewnie jeszcze więcej. Można je smażyć albo piec, podawać na gorąco w eleganckim winegretem cytrynowym lub wręcz przeciwnie – serwować na zimno z pikantnym dipem.

Porcja rosołowa z kaczki EKO

11,91 450 g

Kacza porcja rosołowa, niezbędna do przygotowania, jak sama nazwa wskazuje, domowego rosołu z kaczki i baza do tradycyjnej czerniny. Wyrazisty, treściwy rosół może być jeszcze bardziej aromatyczny, jeśli przed jego ugotowaniem mięso natrzemy oliwą z tymiankiem i lubczykiem, a następnie podpieczemy.

Porcja rosołowa z indyka EKO

11,91 450 g

Myślał indyk o niedzieli… a to idealna pora na rosół z indyka! Wyjątkowo delikatny i lekkostrawny, będzie najlepszy dla dzieci i osób na określonych dietach. Porcja rosołowa z ekologicznego indyka pochodzi z rodzinnego gospodarstwa w miejscowości Władysławów, które działa i jest doceniane już od 2000 roku.

Pieczony udziec z indyka

28,05 300 g

Udziec z indyka pieczony przez Michała Szczęsnego. Natarty naturalnymi przyprawami, majerankiem i czosnkiem, pieczony udziec to prosty sposób na obiad i najlepsza metoda na zdrową kanapkę. Bogate w witaminy i minerały, ekologiczne mięso z indyka jest polecane przez dietetyków ze względu na niską zawartość tłuszczu.

Skrzydło z indyka EKO

19,76 400 g

Indyk po indyjsku? To da się zrobić. Skrzydełka z eko indyka wystarczy zamarynować w sosie sojowym, miodzie, imbirze i papryczce chili, a upieczone zaserwować z sezamem i świeżym szczypiorem. Doskonale komponują się z brązowym ryżem i fasolą szparagową smażoną w woku z pomidorami i przyprawami.

Kurczak – tuszka EKO

66,15 1.5 kg

Tuszka kurczaka pochodząca z ekologicznego gospodarstwa z tradycjami, zlokalizowanego w miejscowości Władysławów nieopodal Gostynina. Upieczona w całości, faszerowana aromatycznym czosnkiem i cebulą, z chrupiącą, rumianą skórką, jeszcze gorąca będzie smakować tak, że… o kurczę pieczone!

Skrzydło z kurczaka EKO

21,34 550 g

Skrzydła kurczaka z Zagrody Łąckiej polecają się na grilla! I to przez cały rok. Wystarczy dobrać marynatę odpowiednią do… pogody. Latem orzeźwiającą miętowo-grejpfrutową, zimą rozgrzewającą – pikantną barbecue, a zawsze – miodowo-musztardową z nutą słodyczy. Palce lizać!

Serca z kurczaka EKO

11,64 300 g

Pora na coś od serca, czyli… kurze serca od rodziny z sercem do drobiu. Dobre na prosty, klasyczny gulasz, podawany z paloną kaszą gryczaną. Duszone w winie, miękkie i pachnące, z powodzeniem można zaserwować w sałatce z popularnych warzyw, a niewinne dodać do orientalnego curry z papryką i mlekiem kokosowym.

Wątroba z kaczki EKO

18,52 350 g

Najpyszniejsza wątroba z eko kaczki? Tylko z Zagrody Łąckiej! Podsmażona na kaczym smalcu wątroba, z piórkami cebuli i borówkami, tworzy fantastyczną potrawkę z delikatnie słodką nutą. Kacza wątroba jest też świetnym nadzieniem do pieczonej kaczki – to przepis w sam raz na popisowe, odświętne danie.

Kurczak – pół tuszki EKO

32,10 700 g

Eko kurczak z certyfikowanego gospodarstwa w otulinie parku krajobrazowego. Mięso bardzo uniwersalne w kuchni – można upiec go klasycznie, w cebuli i przyprawach, lub poeksperymentować z dodatkami. Ciekawie smakuje pieczony w glazurze z syropu klonowego, z cytryną i pomarańczami.

Żołądek z kurczaka EKO

13,58 350 g

Jeśli jeszcze nie próbowaliście żołądków z kurczaka, koniecznie to zmieńcie! Mają dużo białka, a mało kalorii, a te z Zagrody Łąckiej są na dodatek w pełni ekologiczne i zdrowe. Niegdyś jedzone były często z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym – mamy nadzieję, że niedługo wrócą do łask konsumentów.

Wątroba z indyka EKO

21,61 350 g

Wątroba z indyka pochodzącego z gospodarstwa leżącego w otulinie parku krajobrazowego. Tradycyjnie przygotowana może być krucha i soczysta lub – przed smażeniem obtoczona w mące – bardziej chrupiąca. Najczęściej przyrządzana z piórkami cebuli, świetnie komponuje się też z duszonymi gruszkami.

Żołądek z indyka EKO

13,58 350 g

Pożywny gulasz, który nie będzie leżał na żołądku przyrządzimy… z indyczych żołądków. Lekki (i pełen witamin z grupy B!), z dużą ilością marchewki, pomidorów i pieczarek, powoli duszony, serwowany z kaszą lub ziemniakami, przypadnie do gustu zwolennikom prostej w przygotowaniu polskiej kuchni.

Indyk – tuszka EKO

458,64 6.5 kg

Indyk pieczony w całości kojarzy się wielu osobom przede wszystkim z amerykańskim Świętem Dziękczynienia. W Stanach to tradycja, a my możemy podpatrzeć ich klasyczny przepis na indyczą pieczeń, przygotowywaną bez nadzienia, natartą majerankiem, tymiankiem i solą oraz solidną porcją masła.

Kaczka – tuszka EKO

140,77 2.1 kg

Tusza ekologicznej kaczki z Zagrody Łąckiej, idealna do przygotowania pieczeni – to bez wątpienia klasyk nad klasykami. Choć kruche, szlachetne mięso wprost zachęca do eksperymentów, nic nie zastąpi smaku tradycyjnej kaczki nadziewanej jabłkami, podanej z sosem żurawinowym i kładzionymi kluskami.

Kaczka – pół tuszki EKO

68,80 1 kg

Kaczka hodowana wśród lasów i jezior, z rodzinnego gospodarstwa Zagroda Łącka. Tuszka najlepiej smakuje pieczona, na przykład marynowana w tymianku i majeranku, nadziana jabłkiem, polana sosem agrestowym i podana z grillowanymi burakami lub marchewką lub bardziej tradycyjnie – z żurawiną i ziemniakami.

Żołądek z kaczki EKO

13,58 350 g

Kacze żołądki nie wlecą same do gąbki… To było chyba inaczej. Szczególnie że przyrządzony z nich aromatyczny, smakowity gulasz, z papryką chilli i czosnkiem, znika z talerza lotem błyskawicy. Ekologiczne żołądki z kaczki dobrze smakują również w sosie śmietanowym z nutą majeranku.

Indyk – pół tuszki EKO

231,44 3.2 kg

Indyk to bez wątpienia duży ptak, dlatego pieczeń z całej tuszy najczęściej przygotowujemy wtedy, gdy za stołem zasiąść ma większa ilość gości. Dobrym rozwiązaniem na mniejsze przyjęcia jest połówka tuszy indyczej – upieczemy ją w analogiczny sposób, najlepiej z nadzieniem z jabłek i suszonych śliwek.

Niedostępny
Zobacz więcej

Porcja rosołowa z indyka EKO

8,82 500 g

Porcja certyfikowanej ekologicznie porcji rosołowej z indyka od Polskie Eko Zagrody. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli zamówienia należy składać z wyprzedzeniem, najpóźniej do poniedziałku do godziny 9 rano.

Zamów do poniedziałku do 9:00
Niedostępny
Zobacz więcej

Wątroba z kurczaka EKO

17,29 350 g

Wątroba drobiowa, szczególnie ta pochodząca z certyfikowanych, sprawdzonych hodowli, jest polecana przez dietetyków ze względu na wysoką zawartość żelaza i witaminy B12. Taką właśnie ekologiczną wątrobę z kurczaka dostarcza dla Was Zagroda Łącka. Duszona z cebulą to absolutny klasyk!

Niedostępny
Zobacz więcej

Mięso mielone z indyka EKO porcja

52,04 500 g

Porcja certyfikowanego ekologicznie mięsa mielonego z indyka od Polskie Eko Zagrody. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli zamówienia należy składać z wyprzedzeniem, najpóźniej do poniedziałku do godziny 9 rano.

Zamów do poniedziałku do 9:00
Niedostępny
Zobacz więcej

Filet z kurczaka EKO

34,57 400 g

Certyfikowany filet z kurczaka od Polskie Eko Zagrody. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli zamówienia należy składać z wyprzedzeniem, najpóźniej do poniedziałku do godziny 9 rano.

Zamów do poniedziałku do 9:00
Niedostępny
Zobacz więcej

Filet z indyka EKO porcja

65,62 600 g

Porcja certyfikowanego ekologicznie fileta z indyka od Polskie Eko Zagrody. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli zamówienia należy składać z wyprzedzeniem, najpóźniej do poniedziałku do godziny 9 rano.

Zamów do poniedziałku do 9:00
Niedostępny
Zobacz więcej

Udziec z indyka bez kości EKO porcja

51,86 600 g

Porcja certyfikowanego ekologicznie udźca bez kości z indyka od Polskie Eko Zagrody. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli zamówienia należy składać z wyprzedzeniem, najpóźniej do poniedziałku do godziny 9 rano.

Zamów do poniedziałku do 9:00
Niedostępny
Zobacz więcej

Porcja rosołowa z kurczaka EKO

9,00 600 g

Porcja rosołowa z kurczaka od Polskie Eko Zagrody. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli zamówienia należy składać z wyprzedzeniem, najpóźniej do poniedziałku do godziny 9 rano.

Zamów do poniedziałku do 9:00
Niedostępny
Zobacz więcej

Ćwiartka z kurczaka EKO

24,70 400 g

Porcja certyfikowanej ekologicznie ćwiartki z kurczaka od Polskie Eko Zagrody. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli zamówienia należy składać z wyprzedzeniem, najpóźniej do poniedziałku do godziny 9 rano.

Zamów do poniedziałku do 9:00

Ekologiczne mięso drobiowe – świeży drób online

Drób ekologiczny jest surowcem szczególnie polecanym przez dietetyków. Trudno też wyobrazić sobie tradycyjną polską kuchnię bez mięsa drobiowego, z którego przygotowywane są między innymi delikatne i pyszne buliony. Rosół z ekologicznego kurczaka jest w naszym kraju standardowym daniem niedzielnym i doskonałą bazą do przyrządzania rozmaitych zup. To również staropolski sposób na pierwsze objawy przeziębienia – lekkostrawny rosół z ekologicznego drobiu świetnie rozgrzewa, a trawienie zawartych w nim składników odżywczych nie obciąża organizmu podczas rekonwalescencji. Nie mniej znana jest odświętna i szlachetna potrawa, czyli ekologiczna kaczka faszerowana wątróbką lub pieczona z jabłkami. Jest to jeden z symboli tradycyjnej staropolskiej kuchni. W ujęciu dietetycznym, pod względem jakości surowca, który jest wolny od takich zbędnych składników jak np. antybiotyki, bardzo cenne jest również ekologiczne mięso drobiowe z indyka. Ten gatunek drobiu, z uwagi na delikatność, pielęgnowany jest ze szczególną uwagą, dlatego jest bardzo zdrowy i nie zawiera żadnych składników mogących mieć niekorzystny wpływ na ludzki organizm.

Oczywiście nasi dostawcy dbają o wszystkie hodowane przez siebie zwierzęta. Dzięki temu mięso w Pora na Pola, wśród którego znajdziemy między innymi świeży drób ekologiczny, jest wyjątkowo zdrowe i smakuje jak za dawnych czasów. Zlokalizowane na Mazowszu Polskie Eko Zagrody to przetwórnia, która swoją działalność opiera na potwierdzonej certyfikatem produkcji wyłącznie ekologicznych wyrobów – drobiu oraz warzyw. Na naszym targu naturalnego jedzenia online zamówić można też mięso drobiowe pochodzące z czystych terenów Beskidu Sądeckiego. Dla klientów poranapola.pl dostarcza je rodzinne gospodarstwo ekologiczne Krok. Zwierzęta hodowane przez współpracujące z nami firmy żyją na wolnym wybiegu i są karmione naturalnymi paszami na bazie zbóż, w sezonie podskubując również świeżą trawę.

Świeży ekologiczny drób: kurczaki, indyki i kaczki – sklep online Pora na Pola

Oferujemy szeroki wybór eko drobiu. Każda porcja mięsa drobiowego przygotowywana jest dopiero na specjalne zamówienie i nie jest magazynowana wcześniej. Daje to gwarancję, że do naszych klientów trafiają wyłącznie świeże produkty, w formie idealnie dostosowanej do bieżących potrzeb. Najszlachetniejszym gatunkiem oferowanego przez nas online drobiu są kaczki ekologiczne. W asortymencie Pora na Pola znajdują się zarówno tuszki, jak i połówki najwyższej jakości, smakowitej ekologicznej kaczki od Polskich Eko Zagród, która sprawdzi się jako znakomita pieczeń, pasująca zarówno na wykwintną kolację, jak i codzienną wyjątkową kanapkę.

Wśród świeżego mięsa drobiowego dostępnego w naszej ofercie nie mogło zabraknąć oczywiście  takich specjałów jak ekologiczne indyki. Kompletując zamówienie, możemy wybierać spośród praktycznie wszystkich możliwych elementów i oczywiście całych tuszek oraz ich połówek. Gospodarstwo Polskie Eko Zagrody oprócz całych tuszek certyfikowanego indyka ekologicznego, o imponującej wadze aż 8 kg, dostarcza również skrzydła, nogi i udźce bez kości, filety z piersi indyka i oczywiście mięso mielone. Dwie ostatnie pozycje idealnie nadają się do przyrządzania różnego rodzaju kotletów, czy to à la schabowych w zdrowej, niskokalorycznej wersji pełnej białka, czy pulpetów smażonych lub gotowanych. Miłośnicy bulionu z indyka znajdą w Pora na Pola również porcję rosołową z tego rodzaju eko drobiu.

Jeszcze większy wybór drobiu online proponujemy w przypadku oferty na ekologiczne kurczaki. Tuszki i połówki kurczaka eko pochodzą z beskidzkiego gospodarstwa założonego przez Panią Jadwigę Krok, które specjalizuje się wyłącznie w produkcji drobiu. Z kolei rozmaite kawałki kurczaka, które można zamówić za pośrednictwem sklepu Pora na Pola pochodzą od Polskich Eko Zagród. Są to udka, pałki i skrzydełka oraz ćwiartki, a także mielone mięso, filety drobiowe ekologiczne i porcje rosołowe z ekologicznych kurczaków. Hodowany w optymalnych warunkach drób to znakomity sposób na zdrowy posiłek, a bogaty repertuar zapewnia satysfakcjonujący wybór ulubionego rodzaju mięsa.

Drób ekologiczny w kuchni – smakowite sposoby na mięso drobiowe

Drób bez wątpienia jest bardzo uniwersalnym produktem. Można wykorzystać go na setki, jeśli nie tysiące sposobów – przepisy na dania z mięsa drobiowego znajdziemy w kuchniach całego świata. Również polska tradycja kulinarna pełna jest sposobów na jego przygotowanie. Jednym z flagowych drobiowych dań naszego kraju jest oczywiście rosół. Pyszna, aromatyczna zupa gości na naszych stołach na co dzień i od święta. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne są także pulpety z mięsa mielonego, które możemy smażyć, gotować lub dusić w ulubionym sosie – ze względu na łagodny smak drobiu będą pasowały do większości składników. Warte uwagi są kotlety z filetów, będące zdrowszą alternatywą cenionych kotletów schabowych. Lżejsze, mniej kaloryczne mięso możemy dodatkowo panierować np. w płatkach owsianych czy mące z ciecierzycy lub smażyć na patelni grillowej sauté. Na klasycznym grillu przygotujemy natomiast szaszłyki z filetów pokrojonych w kostkę i sezonowych warzyw. Wszystkie te potrawy możemy przygotować zarówno z kurczaka, jak i indyka ekologicznego.

Najbardziej znana w polskiej tradycji kulinarnej pieczona tuszka drobiowa to oczywiście kaczka. Niegdyś podawana przede wszystkim po polowaniach, z czasem zaczęła być hodowana na mięso. Ekologiczną kaczkę możemy upiec nafaszerowaną wątróbką lub jabłkami. Warto również spróbować indyka pieczonego na modłę amerykańską – nadziewanego jabłkami, orzechami i żurawiną. W naszym kraju znane i lubiane są również dania kuchni azjatyckiej z drobiem. Wśród nich zdecydowania królują ekologiczne kurczaki na wiele sposobów, np. w sosie słodko-kwaśnym czy teriyaki, oraz oczywiście kaczki, na czele z klasyczną już pieczoną kaczką po pekińsku.

Prozdrowotne właściwości ekologicznego mięsa drobiowego

Drób ekologiczny ogólnie jest najchudszym rodzajem mięsa, choć zawartość tłuszczu dla poszczególnych gatunków i kawałków mięsa może znacznie się różnić. Jak duże są to rozbieżności, bardzo dobrze ilustruje następujące porównanie: 100 gramów surowego filetu z indyka zawiera jedynie 0,7 grama tłuszczu, natomiast ta sama ilość uda (ze skórą) ekologicznej kaczki dostarcza ponad 11 gramów tego składnika. Jednak nawet wysoka podaż tłuszczu pochodzącego z drobiowego mięsa nie wpływa niekorzystnie na zdrowie, ponieważ w znacznej części jest to tzw. dobry tłuszcz, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za regulację wielu funkcji życiowych. Spożywanie odpowiedniej ilości tłuszczu jest też potrzebne, ponieważ to właśnie w nim rozpuszczają się niektóre witaminy. Świeży drób to także doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Biorąc pod uwagę stosunek zawartości tłuszczu do białka, mięso drobiowe wypada najkorzystniej – znakomicie uzupełnia w diecie nasz najważniejszy budulec, nie podnosząc jednocześnie ponad normę poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi.

Mała, nieprzemysłowa hodowla ekologicznego drobiu gwarantuje, że jest on wolny od tzw. chemii, czyli wszystkich tych składników, których spożywać nie powinniśmy. Takie mięso nie ma w swoim składzie antybiotyków, które podawane są zwierzętom przez wielkie koncerny w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorób w ciasnych klatkach, ani hormonów przyspieszających rozwój.