O kurczę, to jest naprawdę dobre! Ekologiczne mięso drobiowe to doskonały sposób na pożywny posiłek. Ze świeżego kurczaka powstanie esencjonalny rosół, a z lekkostrawnego indyka delikatne pulpety w aromatycznym sosie. Wykwintna ekologiczna kaczka nadziewana jabłkami zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Wyświetlanie wszystkich 19 wyników

Kurczak EKO – połówka

45,74 ok. 1,1 kg

Pół tuszki certyfikowanego kurczaka ekologicznego z gospodarstwa Krok. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli, zamawiać należy z wyprzedzeniem, przygotowywana jest dokładnie taka liczba kurczaków, jaka zostanie zamówiona. Jeżeli chcesz otrzymać kurczaka w czwartek, poinformuj nas do niedzieli do godziny 12. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Porcja rosołowa z kurczaka EKO

7,56 ok. 600 g

Porcja rosołowa z kurczaka od Polskie Eko Zagrody. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli zamówienia należy składać z wyprzedzeniem, najpóźniej do poniedziałku do godziny 9 rano.

Kurczak EKO – tuszka

88,70 ok. 2,2 kg

Tuszka certyfikowanego kurczaka ekologicznego z gospodarstwa Krok. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli, zamawiać należy z wyprzedzeniem, przygotowywana jest dokładnie taka liczba kurczaków, jaka zostanie zamówiona.Jeżeli chcesz otrzymać kurczaka w czwartek, poinformuj nas do niedzieli do godziny 12. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Ekologiczne mięso drobiowe – świeży drób online

Drób ekologiczny jest surowcem szczególnie polecanym przez dietetyków. Trudno też wyobrazić sobie tradycyjną polską kuchnię bez mięsa drobiowego, z którego przygotowywane są między innymi delikatne i pyszne buliony. Rosół z ekologicznego kurczaka jest w naszym kraju standardowym daniem niedzielnym i doskonałą bazą do przyrządzania rozmaitych zup. To również staropolski sposób na pierwsze objawy przeziębienia – lekkostrawny rosół z ekologicznego drobiu świetnie rozgrzewa, a trawienie zawartych w nim składników odżywczych nie obciąża organizmu podczas rekonwalescencji. Nie mniej znana jest odświętna i szlachetna potrawa, czyli ekologiczna kaczka faszerowana wątróbką lub pieczona z jabłkami. Jest to jeden z symboli tradycyjnej staropolskiej kuchni. W ujęciu dietetycznym, pod względem jakości surowca, który jest wolny od takich zbędnych składników jak np. antybiotyki, bardzo cenne jest również ekologiczne mięso drobiowe z indyka. Ten gatunek drobiu, z uwagi na delikatność, pielęgnowany jest ze szczególną uwagą, dlatego jest bardzo zdrowy i nie zawiera żadnych składników mogących mieć niekorzystny wpływ na ludzki organizm.

Oczywiście nasi dostawcy dbają o wszystkie hodowane przez siebie zwierzęta. Dzięki temu mięso w Pora na Pola, wśród którego znajdziemy między innymi świeży drób ekologiczny, jest wyjątkowo zdrowe i smakuje jak za dawnych czasów. Zlokalizowane na Mazowszu Polskie Eko Zagrody to przetwórnia, która swoją działalność opiera na potwierdzonej certyfikatem produkcji wyłącznie ekologicznych wyrobów – drobiu oraz warzyw. Na naszym targu naturalnego jedzenia online zamówić można też mięso drobiowe pochodzące z czystych terenów Beskidu Sądeckiego. Dla klientów poranapola.pl dostarcza je rodzinne gospodarstwo ekologiczne Krok. Zwierzęta hodowane przez współpracujące z nami firmy żyją na wolnym wybiegu i są karmione naturalnymi paszami na bazie zbóż, w sezonie podskubując również świeżą trawę.

Świeży ekologiczny drób: kurczaki, indyki i kaczki – sklep online Pora na Pola

Oferujemy szeroki wybór eko drobiu. Każda porcja mięsa drobiowego przygotowywana jest dopiero na specjalne zamówienie i nie jest magazynowana wcześniej. Daje to gwarancję, że do naszych klientów trafiają wyłącznie świeże produkty, w formie idealnie dostosowanej do bieżących potrzeb. Najszlachetniejszym gatunkiem oferowanego przez nas online drobiu są kaczki ekologiczne. W asortymencie Pora na Pola znajdują się zarówno tuszki, jak i połówki najwyższej jakości, smakowitej ekologicznej kaczki od Polskich Eko Zagród, która sprawdzi się jako znakomita pieczeń, pasująca zarówno na wykwintną kolację, jak i codzienną wyjątkową kanapkę.

Wśród świeżego mięsa drobiowego dostępnego w naszej ofercie nie mogło zabraknąć oczywiście  takich specjałów jak ekologiczne indyki. Kompletując zamówienie, możemy wybierać spośród praktycznie wszystkich możliwych elementów i oczywiście całych tuszek oraz ich połówek. Gospodarstwo Polskie Eko Zagrody oprócz całych tuszek certyfikowanego indyka ekologicznego, o imponującej wadze aż 8 kg, dostarcza również skrzydła, nogi i udźce bez kości, filety z piersi indyka i oczywiście mięso mielone. Dwie ostatnie pozycje idealnie nadają się do przyrządzania różnego rodzaju kotletów, czy to à la schabowych w zdrowej, niskokalorycznej wersji pełnej białka, czy pulpetów smażonych lub gotowanych. Miłośnicy bulionu z indyka znajdą w Pora na Pola również porcję rosołową z tego rodzaju eko drobiu.

Jeszcze większy wybór drobiu online proponujemy w przypadku oferty na ekologiczne kurczaki. Tuszki i połówki kurczaka eko pochodzą z beskidzkiego gospodarstwa założonego przez Panią Jadwigę Krok, które specjalizuje się wyłącznie w produkcji drobiu. Z kolei rozmaite kawałki kurczaka, które można zamówić za pośrednictwem sklepu Pora na Pola pochodzą od Polskich Eko Zagród. Są to udka, pałki i skrzydełka oraz ćwiartki, a także mielone mięso, filety drobiowe ekologiczne i porcje rosołowe z ekologicznych kurczaków. Hodowany w optymalnych warunkach drób to znakomity sposób na zdrowy posiłek, a bogaty repertuar zapewnia satysfakcjonujący wybór ulubionego rodzaju mięsa.

Drób ekologiczny w kuchni – smakowite sposoby na mięso drobiowe

Drób bez wątpienia jest bardzo uniwersalnym produktem. Można wykorzystać go na setki, jeśli nie tysiące sposobów – przepisy na dania z mięsa drobiowego znajdziemy w kuchniach całego świata. Również polska tradycja kulinarna pełna jest sposobów na jego przygotowanie. Jednym z flagowych drobiowych dań naszego kraju jest oczywiście rosół. Pyszna, aromatyczna zupa gości na naszych stołach na co dzień i od święta. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne są także pulpety z mięsa mielonego, które możemy smażyć, gotować lub dusić w ulubionym sosie – ze względu na łagodny smak drobiu będą pasowały do większości składników. Warte uwagi są kotlety z filetów, będące zdrowszą alternatywą cenionych kotletów schabowych. Lżejsze, mniej kaloryczne mięso możemy dodatkowo panierować np. w płatkach owsianych czy mące z ciecierzycy lub smażyć na patelni grillowej sauté. Na klasycznym grillu przygotujemy natomiast szaszłyki z filetów pokrojonych w kostkę i sezonowych warzyw. Wszystkie te potrawy możemy przygotować zarówno z kurczaka, jak i indyka ekologicznego.

Najbardziej znana w polskiej tradycji kulinarnej pieczona tuszka drobiowa to oczywiście kaczka. Niegdyś podawana przede wszystkim po polowaniach, z czasem zaczęła być hodowana na mięso. Ekologiczną kaczkę możemy upiec nafaszerowaną wątróbką lub jabłkami. Warto również spróbować indyka pieczonego na modłę amerykańską – nadziewanego jabłkami, orzechami i żurawiną. W naszym kraju znane i lubiane są również dania kuchni azjatyckiej z drobiem. Wśród nich zdecydowania królują ekologiczne kurczaki na wiele sposobów, np. w sosie słodko-kwaśnym czy teriyaki, oraz oczywiście kaczki, na czele z klasyczną już pieczoną kaczką po pekińsku.

Prozdrowotne właściwości ekologicznego mięsa drobiowego

Drób ekologiczny ogólnie jest najchudszym rodzajem mięsa, choć zawartość tłuszczu dla poszczególnych gatunków i kawałków mięsa może znacznie się różnić. Jak duże są to rozbieżności, bardzo dobrze ilustruje następujące porównanie: 100 gramów surowego filetu z indyka zawiera jedynie 0,7 grama tłuszczu, natomiast ta sama ilość uda (ze skórą) ekologicznej kaczki dostarcza ponad 11 gramów tego składnika. Jednak nawet wysoka podaż tłuszczu pochodzącego z drobiowego mięsa nie wpływa niekorzystnie na zdrowie, ponieważ w znacznej części jest to tzw. dobry tłuszcz, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za regulację wielu funkcji życiowych. Spożywanie odpowiedniej ilości tłuszczu jest też potrzebne, ponieważ to właśnie w nim rozpuszczają się niektóre witaminy. Świeży drób to także doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Biorąc pod uwagę stosunek zawartości tłuszczu do białka, mięso drobiowe wypada najkorzystniej – znakomicie uzupełnia w diecie nasz najważniejszy budulec, nie podnosząc jednocześnie ponad normę poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi.

Mała, nieprzemysłowa hodowla ekologicznego drobiu gwarantuje, że jest on wolny od tzw. chemii, czyli wszystkich tych składników, których spożywać nie powinniśmy. Takie mięso nie ma w swoim składzie antybiotyków, które podawane są zwierzętom przez wielkie koncerny w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorób w ciasnych klatkach, ani hormonów przyspieszających rozwój.