Wyświetlanie 1–50 z 104 wyników

Burger wołowy sezonowany 2 szt.

14,44 

Ok. 360 g mielonego mięsa z przednich części wołowiny od Polskie Steki. Uformowane w dwa burgery – samo mięso, nieprzyprawione.

 

Skład: wołowina 100%.

Parówki wieprzowo-cielęce 300 g

12,02 

Parówki z dwóch rodzajów mięsa. Dodatek cielęciny nadaje im delikatności i jeszcze lepszego smaku. Parówki mają dosyć twardą skórkę.

Skład: mięso wieprzowe 66%, cielęcina 20%, woda, przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól kuchenna ważona, składnik soli peklującej (środek konserwujący): azotyn sodu (0,006%)

Mięso wołowe mielone sezonowane porcja ok. 500 g

18,72 

500 g mięsa mielonego głównie z przednich części wołowiny – odpowiednie do uformowania burgerów lub do sosu pomidorowego z makaronem.

 

Skład: wołowina.

Kabanosy drohickie podsuszane 8 szt.

24,40 

Kabanosy po podsuszeniu charakteryzują się bardzo wyrazistym, świetnym smakiem.

Skład: mięso wieprzowe, kminek, pieprz czarny, papryka, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, sól peklująca, cukier.

Paróweczki drobiowe 300 g

12,02 

Parówki z mięsa z kurczaka, zrobione bez użycia soli peklującej. Wyrób z Masarni Kuznocin.

Skład: mięso z kurczaka, woda, sól, mąka ziemniaczana, przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, papryka słodka, papryka ostra.

Kindziuk Dażynki ok. 400 g

22,86 

Szlachetna wędlina podsuszana i dojrzewająca, z wyselekcjonowanych kawałków szynki, wędzona tradycyjnie zimnym dymem.

Skład: mięso wieprzowe, pieprz czarny, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, sól peklująca, cukier.

Biała kiełbasa surowa ok. 700 g

19,56 

Biała kiełbasa surowa do tradycyjnego żurku. Bez soli peklującej. Skład: mięso wieprzowe, sól, czosnek, majeranek, pieprz.

Kaszanka ok. 350 g

7,33 

Skład: kasza gryczana, podgardle wieprzowe, cebula, krew wieprzowa, majeranek, pieprz, sól.

Kiełbasa podsuszana nadbużańska ok. 300 g

16,93 

Podsuszanie w tradycyjnej wędzarni intensyfikuje smak tej bardzo dobrej, grubo mielonej kiełbasy wieprzowej.

Skład: mięso wieprzowe, gorczyca, pieprz czarny, majeranek, czosnek, sól, sól peklująca, cukier.

Kiełbaski śniadaniowe ok. 300 g

9,66 

Najlepiej smakują smażone lub grillowane, chociaż można je po prostu wrzucić na wrzątek jak parówki. Porcja miękkich kiełbasek w delikatnej, cieniutkiej osłonce z Masarni Kuznocin.

Skład: mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, przyprawy, sól kuchenna ważona, składnik soli peklującej (środek konserwujący): azotyn sodu (0,006%)

Mięso mielone z szynki ok. 500 g

13,83 

Gotowe mięso mielone – na kotlety, pulpety lub do makaronu. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Kabanosy drohickie 8 szt.

26,60 

Kabanosy od Dażynka mogą stanowić świetną przekąskę lub urozmaicenie deski wędlin.

Skład: mięso wieprzowe, kminek, pieprz czarny, papryka, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, sól peklująca, cukier.

Karkówka wieprzowa plastry ok. 600 g

19,66 

Karkówka pokrojona w plastry, na grilla lub na patelnię. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Polędwiczka wieprzowa 1 szt. ok. 400 g

17,98 

Najbardziej cenna część tuszy wieprzowej – polędwiczka. Świetnie smakuje podsmażona, a następnie duszona na patelni w sosie grzybowym. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Kurczak EKO – połówka ok. 1,2 kg (dostarczamy w czwartki, zamów do niedzieli do 19:00)

42,02 

Pół tuszki certyfikowanego kurczaka ekologicznego z gospodarstwa Krok.

Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli, zamawiać należy z wyprzedzeniem, przygotowywana jest dokładnie taka liczba kurczaków, jaka zostanie zamówiona.

Jeżeli chcesz otrzymać kurczaka w czwartek, poinformuj nas do niedzieli do godziny 19.

Produkt rolnictwa ekologicznego.

 

Wypełniacz

Mięso mielone z indyka EKO porcja ok. 500 g (zamów do poniedziałku do 9:00)

38,59 

Porcja certyfikowanego ekologicznie mięsa mielonego z indyka od Polskie Eko Zagrody. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli zamówienia należy składać z wyprzedzeniem, najpóźniej do poniedziałku do godziny 9 rano.

Cena za 1 kg to 77,18 zł.

Kiełbasa carska podsuszona ok. 300 g

16,62 

Kiełbasa wieprzowa o wyraźnie odmiennym smaku i wyglądzie ze względu na dodatek papryki, Poddana procesowi podsuszania w celu intensyfikacji walorów smakowych. Jest odrobinę tłustsza od pozostałych kiełbas :).

Skład: mięso wieprzowe, papryka, pieprz czarny, czosnek, sól, sól peklująca, cukier.

Żeberka wieprzowe paski ok. 500 g

14,40 

Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Schab bez kości w kawałku ok. 1 kg

30,71 

Kawałek schabu wieprzowego na pieczeń lub na kotlety. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Porcja rosołowa z indyka EKO ok. 800 g (zamów do poniedziałku do 9:00)

10,45 

Porcja certyfikowanej ekologicznie porcji rosołowej z indyka od Polskie Eko Zagrody. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli zamówienia należy składać z wyprzedzeniem, najpóźniej do poniedziałku do godziny 9 rano.

W przypadku większej różnicy w wadze porcji niż 10% zaproponujemy dopłatę lub zwrócimy pieniądze.

Cena za 1 kg to ~11,81 zł.

Makrela wędzona ok. 380 g

13,83 

Makrela patroszona wędzona w całości w sposób tradycyjny przez Pana Suma.

Polędwica dojrzewająca Drohicka ok. 400 g

34,49 

Polędwica dojrzewająca w naturalnych przyprawach, poddana bardzo długiemu procesowi suszenia. Niesamowicie intensywny smak – polecam kroić bardzo cienkie, niemal przezroczyste plastry – wtedy smakuje najlepiej. Będzie królować na desce wędlin do degustacji.

Skład: mięso wieprzowe, pieprz czarny/ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie, sól, cukier.

Łopatka wieprzowa bez kości ok. 700 g

18,00 

Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Kiełbasa nadbużańska ok. 450 g

18,81 

Tradycyjna, wędzona kiełbasa o swojskim smaku.

Skład: mięso wieprzowe, gorczyca, pieprz czarny, majeranek, czosnek, sól, sól peklująca, cukier.

Stek Rib-eye premium sezonowany ok. 330 g

45,46 

Król steków od Polskie Steki. Oko antrykotu najpierw dojrzewa 40 dni na sucho w temperaturze 0 – 2°C, a następnie jest sezonowane vacuum (w workach próżniowych) przez 30 dni w temperaturze 0 – 4°C. Mięso na ten rodzaj steku jest selekcjonowane pod względem ilości, jakości oraz rozmieszczenia otłuszczenia (tzw. marmurkowatość) – wybierane są tylko elementy Premium. Podwójne sezonowanie nadaje mięsu niepowtarzalny, orzechowy posmak oraz zmienia strukturę mięsa, co sprawia, że jest jeszcze bardziej kruche.

 

Skład: wołowina.

Ligawa sezonowana ok. 500 g

30,45 

Raczej chude mięso, dobre do duszenia i gotowania, a czasem używane do tatara. Aby otrzymać większy kawałek, po prostu zwiększ liczbę porcji.

 

Skład: wołowina.

Łosoś jurajski filet ok. 750 – 1000 g (zamów do wtorku do 9:00, przeczytaj opis przed zamówieniem)

0,00 

Cena za 1 kg: 97,65 zł

Łosoś z polskiej hodowli, bez styczności z wodami otwartymi. Hodowla w wodzie geotermalnej, bez antybiotyków, bez prewencyjnych szczepień.

Ryba jest produktem zmiennowagowym. W notatce do produktu możesz wpisać wagę, jakiej oczekujesz. Będziemy się starali temu sprostać, jednak składając zamówienie akceptujesz, że ostateczna waga może się znacząco różnic.

Płatności za rybę prosimy dokonać oddzielnie przelewem już po zrealizowaniu zamówienia. Kwotę i dane prześlemy Ci e-mailem i smsem następnego dnia po dostawie. Zamówienia ryb nie podnoszą wartości koszyka, więc nie wpływają na progi kosztów dostawy.

Kiełbasa biała parzona ok. 300 g

9,79 

Biała kiełbasa parzona polecana jest szczególnie do Wielkanocnego żurku, białego barszczu oraz w sezonie grillowym. 

Skład: mięso wieprzowe, seler, czosnek, skrobia ziemniaczana, przyprawy, sól kuchenna ważona, środek konserwujący- azotyn sodu 0,006%.

Filet z indyka EKO porcja ok. 800 g (zamów do poniedziałku do 9:00)

74,34 

Porcja certyfikowanego ekologicznie fileta z indyka od Polskie Eko Zagrody. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli zamówienia należy składać z wyprzedzeniem, najpóźniej do poniedziałku do godziny 9 rano.

W przypadku większej różnicy w wadze porcji niż 10% zaproponujemy dopłatę lub zwrócimy pieniądze.

Cena za 1 kg to ~92,93 zł.

Udziec z indyka bez kości EKO porcja ok. 500 g (zamów do poniedziałku do 9:00)

37,80 

Porcja certyfikowanego ekologicznie udźca bez kości z indyka od Polskie Eko Zagrody. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli zamówienia należy składać z wyprzedzeniem, najpóźniej do poniedziałku do godziny 9 rano.

W przypadku większej różnicy w wadze porcji niż 10% zaproponujemy dopłatę lub zwrócimy pieniądze.

Cena za 1 kg to ~75,60 zł.

Stek Rostbef premium sezonowany – New York Steak ok. 300 g

41,33 

Klasa Premium – rostbef jest sezonowany beztlenowo w temperaturze 0 – 4°C przez co najmniej 40 dni. Charakteryzuje się dużą miękkością oraz głębokim smakiem, który uzyskiwany jest dzięki pozostawieniu przy nim dużej tkanki tłuszczowej na czas dojrzewania (przed porcjowaniem tkanka tłuszczowa jest niwelowana do kilku milimetrów tak, aby smak był jak najlepszy).

 

Skład: wołowina.

Pstrąg wędzony ok. 400 g

27,67 

 

 

Łopatka wołowa sezonowana ok. 1 kg

45,68 

Porcja 500 g łopatki sezonowanej idealnej na gulasz od Polskie Steki. Aby otrzymać większy kawałek mięsa, po prostu zwiększ liczbę porcji.

 

Skład: wołowina.

Parówki drobiowe EKO 300 g (zamów do poniedziałku do 9:00)

25,20 

Parówki drobiowe z ekologicznego drobiu. Wędzone i parzone. Wyrób otrzymany z drobno rozdrobnionego mięsa kurczaka eko z dodatkiem mięsa indyka eko. Farsz napełniony w jelito baranie.

Skład: mięso kurczaka eko 70%, mięso indyka eko 20%, woda, pieprz eko, sól kamienna.

 

Stek Cote de bouef sezonowany ok. 400 g

45,68 

Stek z antrykotu Cote de bouef swój niepowtarzalny smak zawdzięcza obecności kawałka szpondru, marmurkowatej strukturze i odpowiedniej kruchości. Jedna porcja to plaster o grubości 2,5 – 3 cm i wadze ok. 400 g. Sezonowany na sucho przez okres 30 – 40 dni w temperaturze 0 – 2°C, następnie beztlenowo przez kolejne 14 – 30 dni w temperaturze 1 – 4°C.

 

Skład: wołowina.

Kurczak EKO – tuszka ok. 2,2kg (dostarczamy w czwartki, zamów do niedzieli do 19:00)

73,69 

Tuszka certyfikowanego kurczaka ekologicznego z gospodarstwa Krok.

Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli, zamawiać należy z wyprzedzeniem, przygotowywana jest dokładnie taka liczba kurczaków, jaka zostanie zamówiona.

Jeżeli chcesz otrzymać kurczaka w czwartek, poinformuj nas do niedzieli do godziny 19.

Produkt rolnictwa ekologicznego.

Mięso mielone EKO młoda wołowina porcja 500 g (zamów do wtorku do 8:00, dostarczamy w czwartki, przeczytaj opis przed zamówieniem)

18,81 

Certyfikowana ekologiczna młoda wołowina pochodząca od jałówek od 8 do 12 miesiąca z gospodarstwa Pana Marcina z OIKOS. Zwierzęta większą część roku są swobodnie wypasane, a ich karma pochodzi z gospodarstwa.

Cena za porcję 500g: 18,81 zł

Dostawy tego produktu realizujemy wyłącznie w zamówieniach na czwartek.

Termin przydatności do spożycia: następny dzień

 

Stek T-bone sezonowany ok. 470 g

44,30 

Klasyczny stek T-bone – wewnątrz ma kość w kształcie litery T, która oddziela polędwicę od rostbefu. Sezonowany na sucho przez okres 30 – 40 dni w temperaturze 0 – 2°C, następnie beztlenowo przez kolejne 14 – 30 dni w temperaturze 1 – 4°C. Sezonowanie w całości pozwala na osiągnięcie odpowiedniej kruchości i niepowtarzalnego smaku. Elementy są porcjowane dopiero w dniu, w którym trafią do Ciebie.

 

Skład: wołowina.

Słodka polędwiczka ok. 350 g

26,49 

Pięknie wygląda, wykwintnie smakuje – słodka polędwiczka jest uzyskiwana ze starannie wyselekcjonowanej części wieprzowej.

Skład: mięso wieprzowe, sól, sól peklująca, cukier.

Szynka ok. 1 kg

29,77 

Szynka kulka – idealna do upieczenia w domu. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Pasztet z indyka i kurczaka EKO 250 g (zamów do poniedziałku do 9:00)

18,12 

Pasztet z indyka w foremce w całości, zapakowany próżniowo. Pieczony wyrób otrzymany z gotowanego mięsa indyka eko z dodatkiem mięsa kurczaka eko. Mięso pozbawione kości, zmielone, przyprawione, masa napełniona w foremkę aluminiową do żywności, posypana majerankiem.

Skład: mięso indyka eko 55%, mięso kurczaka eko 35%, woda, sól kamienna, pieprz eko, gałka muszkatołowa eko, majeranek eko, imbir eko.

 

Boczek surowy wieprzowy (bez żeber i skóry) ok. 700 g

21,24 

Kawałek boczku bez żeber i skóry, do pieczenia czy smażenia. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Kiełbaski białe cienkie drobiowe EKO 200 g (zamów do poniedziałku do 9:00)

13,44 

Kiełbaski cienkie ekologiczne drobiowe. Wędzone i parzone. Wyrób otrzymany z drobno rozdrobnionego mięsa indyka eko z dodatkiem mięsa kurczaka eko. Farsz napełniony w jelito baranie lub wieprzowe.

Skład: mięso indyka eko 65%, mięso kurczaka eko 25%, woda, pieprz eko, sól kamienna, czosnek eko, majeranek eko.

 

Schab bez kości w plastrach ok. 500 g

16,46 

Gotowe plastry schabu wieprzowego na kotlety. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Skład: wieprzowina 100%.

Skrzydło z indyka EKO porcja ok. 500 g porcja ok. 500 g (zamów do poniedziałku do 9:00)

20,48 

Porcja certyfikowanego ekologicznie skrzydła z indyka od Polskie Eko Zagrody. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli zamówienia należy składać z wyprzedzeniem, najpóźniej do poniedziałku do godziny 9 rano.

W przypadku większej różnicy w wadze porcji niż 10% zaproponujemy dopłatę lub zwrócimy pieniądze.

Cena za 1 kg to ~40,95 zł.

Wołowina sezonowana górna zrazowa na pieczeń lub zrazy – porcja ok. 0,5 kg

30,45 

Górna zrazowa jest przede wszystkim właściwym elementem kulinarnym na pieczeń i do przyrządzenia zrazów. Jeśli chciałbyś dostać porcję mięsa pokrojoną w np. cienkie plastry 0,5 cm – wyjdą pewnie cztery sztuki) – to wpisz to w formularzu dotyczącym produktu przed dodaniem do koszyka.

 

Skład: wołowina.

Pieczeń drobiowa EKO 250 g (zamów do poniedziałku do 9:00)

12,60 

Pieczeń w foremce w całości, zapakowana próżniowo, pieczona. Wyrób otrzymany z drobno rozdrobnionych kawałków mięsa kurczaka eko i mięsa indyka eko.

Skład: mięso kurczaka eko, mięso indyka eko, woda,czosnek eko, bazylia eko, oregano eko, pieprz eko, sól kamienna.

 

Łosoś na ciepło wędzony ok. 350 g

57,86 

Filet z łososia wędzony na ciepło przez Pana Suma.

Jesiotr wędzony filet ok. 350 g

53,29 

Filet z jesiotra – naturalnie wędzony na drewnie, bez żadnych konserwantów ani dodatków.

Rozbratel sezonowany porcja ok. 500 g

30,45 

Rozbratel bez kości, sezonowany – na gulasz lub na steki. Jeśli chciałbyś dostać porcję mięsa pokrojoną w np. one-minute steaki (cienkie plastry 0,5 cm – szybkie do usmażenia – wyjdą pewnie cztery sztuki) – to wpisz to w formularzu dotyczącym produktu przed dodaniem do koszyka. Aby otrzymać większy kawałek, po prostu zwiększ liczbę porcji.

 

Skład: wołowina.

Mięso ekologiczne

Na jakość mięsa, które spożywamy i wszelkich wyrobów wędliniarskich ma niewątpliwie sposób chowu czy hodowli zwierząt. Najlepsze hodowle muszą charakteryzować się nie tylko odpowiednimi warunkami bytowymi czy sanitarnymi ale również zbilansowanym, pełnowartościowym jedzeniem – paszami jakie podawane są zwierzętom. Warunki życia zwierząt w hodowlach ekologicznych korzystnie wpływają na niski poziom stresu zwierząt. Nadmierny poziom stresu występuje w masowych hodowlach np. kurczaków – ma to negatywny wpływ na jakość mięsa i jego smak. Kluczowe czynniki w odniesieniu do warunków w jakim przebywają zwierzęta to oświetlenie, wentylacja, odpowiednia przestrzeń, temperatura, wilgotność, dostępność pastwisk czy wybiegów, z których stale zwierzęta korzystają.

Bardzo duże znaczenie ma oczywiście pokarm jaki jest podawany zwierzętom jak krowy, świnie, kurczaki, indyki, perliczki czy inne. W przypadku chowu ekologicznego muszą być to pasze bardzo wysokiej jakości, bez dodatków zbóż czy substancji genetycznie modyfikowanych, które dodatkowo są odpowiednio zbilansowane pod kątem wartości odżywczych.

Kolejnym ważnym czynnikiem, jaki wpływa na jakość mięsa jest pochodzenie zwierząt, które też nie może być przypadkowe. Powinny być to przede wszystkim zwierzęta ras rodzimych, z natury od lat przystosowywane do panujących warunków klimatycznych, środowiskowych. Takie zwierzęta należycie odżywiane i którym zapewnione są odpowiednie warunki bytowe cechują się lepszym zdrowiem, mają zwiększoną odporność, przez co o wiele rzadziej chorują. Nie są więc stale poddawane działaniom antybiotyków, przez co mamy pewność do jakości samego mięsa i wyrobów. Pamiętajmy jednak, że tylko sprawdzone hodowle to gwarantują, a w Pora na Pola skrupulatnie dobieramy tylko najlepszych dostawców mięsa jak Polskie Steki, Masarnia Kuznocin, Polskie Eko Zagrody, Gospodarstwo Ekologiczne Krok i inne. Wybierając mięsa w sklepie internetowym Poranapola.pl masz gwarancję i pewność wyboru wyłącznie sprawdzonych i najlepszych jakościowo mięs.

Możliwość zamówienia online mięs najlepszej jakości, jest doskonałym rozwiązaniem dla mieszkańców dużych miast jak:

  • Warszawa
  • Kraków
  • Poznań
  • Wrocław
  • Katowice
  • Łódź
    czy innych.

Mięso ekologiczne Warszawa

Kraków, Poznań, Wrocław

Głównym naszym celem jest promocja segmentu zdrowego trybu życia, jakim jest zdrowe, naturalne jedzenie, ekologiczne mięsa i ryby. Osoby mieszkające w dużych miastach jak wyżej wymienione, które są „zasypane” marketami, mają ogromny problem z dostępem do naturalnego jedzenia najwyższej jakości. Celem Pora na Pola jest umożliwić każdemu zakup najlepszego mięsa, ryb czy innych produktów pewnego pochodzenia, o krótkim terminie spożycia, nienafaszerowanych antybiotykami, ulepszaczami czy innymi szkodliwymi substancjami. Pierwszym miastem, dla jakiego oferowaliśmy możliwość dostaw prosto do domu, była właśnie Warszawa, następnie dołączyliśmy takie miasta jak Kraków, Poznań, Wrocław, Katowice, Łódź. Plany rozwojowe naszego projektu zakładają możliwość dostawy mięs i ryb, do każdego zakątka Polski.

Mięso z ekologicznej hodowli

Tak jak wcześniej wspomnieliśmy gwarancją wyboru najlepszej jakości zdrowych mięs, pozbawionych zbędnych składników szkodliwych, antybiotyków jest zakup produktów z pewnego źródła. Takim są niewątpliwie hodowle ekologiczne lub mięsa od rolnika. Wybierając hodowle czy dostawców mięs i ryb kierujemy się bardzo restrykcyjnymi zasadami. Wszystko po to, aby proponować prawdziwe, naturalne, nieoszukane produkty spożywcze.

Mięso – właściwości odżywcze

Różne odmiany mięsa oferują inne właściwości odżywcze, inną porcję białka, tłuszczy, witamin czy innych składników. Wiele odmian mięs spożywa się głównie nie tylko ze względów na różnorodne walory smakowe, ale przede wszystkim ze względu na wysokowartościowe białko. Jest też bardzo cennym źródłem żelaza, cynku, witamin z grupy B jak B1, B2 czy B12. Innym, cennym źródłem białka mogą być też ryby, które wybierane z odpowiednich hodowli czy od sprawdzonych dostawców są źródłem wielu zdrowych tłuszczy.

Mięso wołowe

Jest to jedno z najbardziej wartościowych mięs pod kątem składników odżywczych. Jest bogatym źródłem białka, żelaza, którego jest o wiele więcej niż w przypadku mięsa z kurczaka oraz fosfor. Wołowina jest też doskonałym źródłem witamin B12, B6 i B1. W 100 gramach chudej wołowiny znajduje się aż 20 gramów białka. Mięso tego typu jest też doskonałe przy diecie redukującej tłuszcz z racji na kwas CLA – linolowy, który pomaga efektywnie spalać tłuszcz. Nie trzeba też przypominać o wielu intensywnych, ciekawych walorach smakowych różnego rodzaju wołowiny, która doskonała jest na steki, na grilla, do zupy – rosołu czy bulionu, na rolady, gulasz i wiele innych pyszności. Najistotniejsze jest jednak pochodzenie takiego mięsa, które musi być od sprawdzonej hodowli – a tylko takie dopuszczamy w Pora na Pola. Najlepszą wołowinę w różnych postaciach i odmianach dostarcza nam „Polskie Steki”.

Mięso wieprzowe

Wieprzowina z uwagi na swoją przystępną cenę na stałe zagościła na naszych Polskich stołach. Głównym problemem, w standardowej ofercie sklepów wielkopowierzchniowych, jest oferowanie mięs II kategorii, z Niemiec czy innych krajów lub z Polskich hodowli, które nastawione są wyłącznie na szybki zysk. Tego typu mięsa w porównaniu z mięsem wieprzowym oferowanym na Poranapola przegrywa pod względem walorów smakowych, wartości odżywczych i prozdrowotnch. W hodowlach, które dostarczają nam ten rodzaj mies, stosuje się wysokiej jakości pasze. Z racji na sposób przechowywania i hodowli świnie są bardziej odporne na choroby. Wartości odżywcze wieprzowiny mają doskonałe parametry w przypadku wyboru chudszych części jak schab czy szynka, które w wersji odtłuszczonej na 100 gramów mają odpowiednio 23 i 22 gramów pełnowartościowego białka i tylko niecałe 2% i ok. 3,3% tłuszczu. Są też spore ilości, cynku, żelaza, witamin z grupy B i E.

Tak samo jak w przypadku wołowiny czy innych mięs ważny jest sprawdzony dostawca jak np. Masarnia Kuznocin, której mięsa oferujemy w naszym internetowym targu z naturalnym, zdrowym jedzeniem.

Mięso drobiowe ekologiczne

W przypadku mięsa drobiowego musimy niewątpliwie bardzo uważać podczas zakupów z niepewnych źródeł. Powodem jest znaczne traktowanie wszelkiego drobiu, w szczególności kurczaków antybiotykami. Takie mięso nie tylko nie posiada odpowiednich walorów smakowych ale spożywane w znacznych ilościach może być również szkodliwe i niebezpieczne dla naszego zdrowia. Warto więc wybierać ekologiczne mięso drobiowe wyłącznie od sprawdzonych dostawców, których znajdziecie na Pora na Pola jak: Polskie Eko Zagrody, Gospodarstwo Ekologiczne Krok.

Mięso drobiowe jest najczęściej stosowane przy różnego rodzaju dietach, zarówno tych na redukcję wagi czy tkanki tłuszczowej, ale z uwagi na wysoką zawartość białka jak i niską zawartość tłuszczu w chudych częściach jak filety chętnie stosowana jest przy diecie na budowę masy mięśniowej.