Kawa świeżo palona Ethiopia Yirgacheffe (mielona na życzenie)

36,72 250 g

This field can't be Empty

Ethiopia Yirgacheffe – klasyka dla smakoszy. Plantacje wyżynne (powyżej 1200 m) znajdują się w prowincjach Harrar, Yirachette, Gjimmah i Sidamo. Są częściowo zacienione, zbiór i selekcja ziarna odbywa się ręcznie a obróbka na mokro (washed coffee). Ziarno jest suszone na słońcu. Kawy z prowincji Sidamo charakteryzuje aromat kwiatowy i korzenny oraz czysty smak o nutach kwiatowych. W aromacie znajdujemy także orzech i gorzką czekoladę. Posmak orzeźwiający, doskonały również do kaw mrożonych lub typu Mokka. Idealna równowaga kwaskowości i goryczki, długie body. Kawa palona na sposób mistrzowski, nieprzemysłowo, w piecu bębnowym firmy Toper.

Termin przydatności do spożycia: rok od daty palenia.

Opis

Odcień palenia: średnio ciemny (włoski lub espresso). Data palenia: bieżąca. Zalecane typy parzenia: tradycyjne – tygielek, po polsku, dripp, chemeks itd., ciekawa również z ekspresu ciśnieniowego; wszystkie typy parzenia. Profil smakowy, aromat – kwiatowy, orzech i gorzka czekolada, kwasowość, goryczka, wyważenie – średnia intensywność z lekko zaznaczoną kwaskowością, konsystencja – wyrazista i długotrwala, klasyczna, posmak – orzeźwiający, bogaty, wyrazisty, wyważenie – dobra równowaga wszystkich elementów smakowych (kwaskowość, goryczka, aromat).

Brak opinii dla Kawa świeżo palona Ethiopia Yirgacheffe (mielona na życzenie)

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Kawa świeżo palona Ethiopia Yirgacheffe (mielona na życzenie)”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Przy ocenie i komentarzu zostanie opublikowane Twoje imię.

wyczyść formularzOpublikuj komentarz

Kategorie: ,