Produkty pochodzące od zwierząt karmionych trawą będą zdrowsze

· ·
Produkty pochodzące od zwierząt karmionych trawą będą zdrowsze

Trudno jest znaleźć badanie, które jednoznacznie pokaże, że produkty odzwierzęce z hodowli niekonwencjonalnych są niepodważalnie lepsze od tych hodowanych przemysłowo. Jednak w wielu z nich znajdziemy informacje, że wartość odżywcza tych produktów jest większa i ma korzystniejszy wpływ na zdrowie.

Co ciekawe, najwięcej zależy od… trawy, a dokładniej od sposobu karmienia zwierząt. Mięso pochodzące od zwierząt (a ściślej przeżuwaczy) karmionych trawą jest wartościowsze – będzie zawierało mniej nasyconych kwasów tłuszczowych (palmitynowego imirystynowego), które podnoszą poziom „złego” cholesterolu we krwi, dzięki czemu będą miały ograniczony wpływ na rozwój otyłości czy miażdżycy. Podobnie jest z mlekiem. Mleko pochodzące od zwierząt lepiej karmionych może zawierać dwukrotnie więcej kwasów tłuszczowych CLA oraz ponad dwukrotnie więcej długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. To znów ważna informacja dla osób obciążonych ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych – kwasy te obniżą ciśnienie krwi, usprawnią pracę serca czy ograniczą powstawanie zakrzepów. Również produkty te będą zawierały  więcej dobrze przyswajalnego żelaza, oraz witaminy E, wpływającej na hamowanie procesów starzenia.

Kupujmy więc świadomie mleko od krowy – ze sprawdzonych gospodarstw, często mniejszych hodowli, gdzie gospodarz dba o zwierzęta i karmi je w tradycyjny, naturalny dla nich sposób, omijając „przemysłową produkcję” mięsa czy mleka.

mgr Anna Krzemińska

Dietetyk

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze