Sezon na warzywno-owocowe wzmocnienie organizmu

· ·
Sezon na warzywno-owocowe wzmocnienie organizmu

Dziś niemal każde warzywo czy owoc możemy kupić w markecie o dowolnej porze roku. Ale czy za nimi kryją się te same wartości, co w sezonie? Czy truskawka kupiona zimą będzie miała tyle witamin, co ta kupiona latem? O smaku nie wspomnę.

W sezonie warzywa i owoce wyglądają pięknie – są pełne smaku i koloru, a do tego kosztują mniej.  Czy tak dobrze jest również z profilem odżywczym ich składników? Odpowiedź jest całkiem prosta, tak. Gdy wybieramy produkty sezonowe, mamy pewność, że zjadamy je wtedy, gdy są najzdrowsze.

Pierwsze młode warzywa dostępne są często już na przełomie marca i kwietnia. Są to tzw. nowalijki (np. rzodkiewki, marchewki, ogórkikapusta czy sałata), najczęściej szklarniowe. Często z obawy o dużą ilość w nich „chemii”, wolimy poczekać na te gruntowe, pojawiające się dopiero w maju. Czy warto? Jeśli mamy warzywa z pewnego źródła, to niezależnie od pory i rodzaju, będą one najlepszym sposobem na wzmocnienie organizmu po zimie. Zawarte w nich składniki wpłyną nie tylko na odporność, ale również na poprawę kondycji skóry, włosów czy paznokci. Choć rzeczywiście te gruntowe są smaczniejsze i mają nieco korzystniejszą zawartość witamin i mikroelementów.

Warzywa i owoce ekologiczne najzdrowsze będą świeże, w jak najmniej przetworzonej formie i różnorodnie kolorowe. Czerwone wpłyną na elastyczność naczyń krwionośnych i ochronią np. przed zawałem serca, żółte i pomarańczowe poprawią koloryt cery i przyspieszą opalanie, a zielone uzupełnią niedobory wapnia i podziałają przeciwnowotworowo. I choć większość witamin jest nietrwała i poddawana obróbce (np. w wysokiej temperaturze) czy przechowywaniu, stopniowo się wytrąca, lepszego ich źródła od warzyw i owoców nie znajdziemy. I lepszej pory roku również – o ile w sezonie zimowym z powodzeniem możemy korzystać z mrożonek, o tyle wiosną i latem bogactwo witamin i mikroelementów w warzywach i owocach jest największe. A im więcej kolorów na talerzu, tym większa różnorodność dostarczanych składników odżywczych, i tym zdrowiej.

mgr Anna Krzemińska

Dietetyk

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze