Sałatka z wędzonego pstrąga, z jajkiem i ogórkiem kiszonym
Sycąca, wartościowa, wręcz bogata sałatka rybna. Połączenie pysznych i dopełniających smaków tworzy wspaniałą, zrównoważoną kompozycję, w której zdecydowany prym wiedzie cudowny wędzony pstrąg.
Idealne rozwiązanie na lunch albo wczesną kolację. Świetnie posłuży jako drugie śniadanie dla tych, co na pierwsze lubią tylko kawę.
Składnik:
- 1 pstrąg wędzony około 500 g
- 2 jajka, ugotowane na twardo (żółtko również całe stałe)
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 pęczka koperku
- sól, najlepiej himalajska
- pieprz kolorowy
Sałatka z pstrąga wędzonego – przygotowanie:
- Rybę obierz ze skóry, pozbaw ości i podzielę na mniejsze kawałki, ale nie bardzo drobne – spójrz na zdjęcie {nie miażdż widelcem}. Najwygodniej zrobić to dłońmi, ale warto założyć jednorazowe rękawiczki.
- Jajka ugotuj na twardo, tak aby całe żółtko było również stałe; przy dużych jajkach gotuj przez 11 minut dla pewności. Obierz i pokrój w drobną kostkę – jeśli kawałeczki jajka zaczną się rozpadać – nie szkodzi.
- Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a jeśli nie lubisz kawałków ze skórką – wcześniej obierz {ja nie obieram}.
- Odłóż kilka gałązek koperku do dekoracji, a resztę posiekaj drobniutko.
- W słoiczku czy miseczce przyrządź: wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj musztardę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz do smaku. Spróbuj, aby sos był zrównoważony. Na tym etapie sos powinien być bardzo wyrazisty – wymieszamy go przecież ze składnikami sałatki; mocno słony i całkiem pieprzny.
- Składniki sałatki – spore kawałki ryby, drobniutkie kawałeczki jajek i kosteczkę ogórkową wymieszaj delikatnie w misce. Nie trzeba dbać o to, aby kawałki jajka pozostały całe – raczej się częściowo rozpadną i połączą z sosem, czyniąc go gęstym i aksamitnym. Warto zwrócić uwagę, aby kawałki ryby pozostały całe i nienaruszone.
Dodaj sos i posiekany drobno koperek do wymieszanych składników i wymieszaj ponownie delikatnie. Sosu nie będzie dużo, nie oczekujcie składników pływających w zalewie. Raczej będą to kawałki ryby dokładnie otulone kremową powłoką z kawałeczkami ogórków i koperku wszędzie…
Spróbuj jak smakuje, jeśli trzeba dodaj więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny.
Najlepiej podać z pysznym żytnim chlebem na zakwasie, znajdziecie ich spory wybór w sklepie >> czyli TUTAJ. W sezonie warto też podać obok miskę z liśćmi zielonych sałat i plasterkami świeżego ogórka – świeży ogórek pasuje wspaniale! {nie dodajemy go jednak do sałatki, ponieważ wypuści wodę i całość będzie wyglądała nieapetycznie}
Smacznego!
Autorka przepisu, Zuzanna Mann, prowadzi blog foto-kulinarny www.zwidokiemnastol.pl, na którym znajdziecie więcej przepisów na różne potrawy, w tym również sałatki i ciekawe pasty do chleba {a także na domowy chleb!}.