Pieczywo, które obniży poziom cholesterolu i wpłynie na odporność?

· ·
Pieczywo, które obniży poziom cholesterolu i wpłynie na odporność?

Pieczywo, które obniży poziom cholesterolu i wpłynie na odporność?

Tak, a rzecz o pieczywie na zakwasie. Nie od dziś słyszymy, że jest zdrowe. I choć upieczenie go jest nieco bardziej wymagające, ma niemal same zalety.

A wszystko przez zakwas, który uzyskujemy za sprawą mąki z dzikimi drożdżami oraz bakteriami probiotycznymi z rodziny Lactobacillus (które znajdziemy również w fermentowanych produktach mlecznych czy kapuście kiszonej). To właśnie dlatego pod względem wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia chleby wypiekane na zakwasie biją na głowę te pieczone na drożdżach.

Dzięki zawartości beta-glukanów pieczywo z zakwasu będzie miało korzystny wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu – to ważna informacja dla osób chorujących czy obciążonych ryzykiem wystąpienia np. miażdżycy. Oprócz wpływu na profil lipidowy, chleb na zakwasie będzie miał również niższy indeks glikemiczny w porównaniu do pieczonego na drożdżach. Ponadto może stanowić cenny składnik diety kobiety ciężarnej czy przygotowującej się do ciąży, poprzez większą dostępność żelaza czy zawartość kwasu foliowego, jednego z istotniejszych składników w pierwszych tygodniach życia dziecka. A w okresie nasilonych przeziębień, zwłaszcza teraz, korzyścią płynącą ze zjadania chleba na zakwasie będzie większa odporność organizmu.

Zwracajmy jedynie uwagę na to, aby pieczywo na zakwasie nie było z zakwasu jedynie z nazwy  – w swoim składzie nie powinno zawierać drożdży.

Sprawdź naszą ofertę chlebów na zakwasie!

mgr Anna Krzemińśka

Dietetyk

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze