Jak w pełni wykorzystać sezon na truskawki?

· ·
Jak w pełni wykorzystać sezon na truskawki?

Sezon na truskawki jest dosyć krótki i choć staramy się wykorzystać go w pełni, rokrocznie pozostawia po sobie pewien niedosyt i już miesiąc później za nimi tęsknimy. Niejeden z nas wyczekuje, aż wiosną wreszcie pojawią się te czerwone, soczyste owoce bio, za które z początku gotowi jesteśmy zapłacić naprawdę sporo. Warto? Pewnie, że tak! Truskawki są jednymi z najzdrowszych i chyba najsmaczniejszych owoców!

Mimo, że są słodkie i pyszne, mają bardzo mało kalorii, a przy tym bardzo dużo wartości. Już 10 sztuk średniej wielkości truskawek dostarczy nam dziennie zapotrzebowanie na witaminę C, a zaledwie około 45 kcal. Aż trudno znaleźć drugi owoc o podobnych wartościach.

Truskawki są bogate w sód i potas, jak również niezwykle cenne flawonoidy. Włączając codzienną porcję truskawek do diety (a porcja to np. kubek owoców), zadbamy o poprawę pracy serca, poprawimy profil lipidowy we krwi (np. cholesterol czy trójglicerydy), a nawet zniwelujemy ryzyko wystąpienia żylaków! Truskawki będą również działać silnie przeciwnowotworowo, m.in. przez wysoki potencjał antyoksydacyjny. Wpłyną również na opóźnianie procesów starzenia czy zmniejszenie stanu zapalnego.

Jak je w pełni wykorzystać? O ile w ciągu najbliższego miesiąca wydaje się to całkiem proste, o tyle w pozostałą część roku już nie. Truskawki dostępne w sklepach poza sezonem są bardzo różnej jakości, nawet te mrożone. Warto, w pełni wykorzystując sezon, już teraz kupić zapas truskawek ze sprawdzonego źródła i zamrozić, aby nie zabrakło nam ich przez pozostałą część roku. Rozmrożone będą smaczne np. w porannej owsiance, kompocie czy jako dodatek do deseru.

mgr Anna Krzemińska

Dietetyk

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze