Na zdrowie! Kombucha i jej mocne strony

· ·
Na zdrowie! Kombucha i jej mocne strony

Wyobraź sobie leniwy, czwartkowy poranek… Wstajesz o 7 rano, przygotowujesz relaksującą kąpiel, aby dobrze rozpocząć dzień. Planujesz nastawić się pozytywnie do miliona klientów, którzy będą mieli do Ciebie sprawę najwyższego priorytetu, do załatwienia na tydzień temu. Zabierasz ze sobą truskawki, zanurzasz się w przyjemnie ciepłej wodzie z pianką, otwierasz szampana… Nie, to chyba nie tak.

Co prawda z całego serca jesteśmy za tym, żeby w życiu kierować się sercem i nie odmawiać sobie przyjemności, jednak picie szampana jeszcze przed śniadaniem (i przed pracą!) to opcja dość ekstremalna. Co innego, gdybyśmy mieli w zasięgu ręki orzeźwiający, musujący napój, który doda energii na dobry początek dnia. Który jednocześnie dba o nasze zdrowie! Tak działa ekologiczna kombucha.

Skąd pochodzi i czym jest kombucha?

Przywędrowała z Japonii do Europy już przed II wojną światową. Prosta w przygotowaniu, nie tylko smaczna, ale również pozytywnie wpływająca na zdrowie, kombucza była wówczas bardzo popularnym napojem. Obecnie z tych samych powodów przeżywa swój renesans.

Kombucha to fermentowany napój powstający na bazie herbaty, tradycyjnie czarnej lub zielonej, potraktowany symbiotyczną kulturą drożdży i bakterii, nazywanych grzybkiem japońskim. Współcześnie do jej wytwarzania wykorzystuje się różnego rodzaju mieszanki ekologicznych herbat, również Rooibosa i Yerba Mate, oraz smakowe dodatki.

Zalety niepasteryzowanej kombuchy

Wróćmy do wizji naszego idealnego, czwartkowego poranka. Ustaliliśmy już, że w tych okolicznościach kombucza będzie zdecydowanie lepszym wyborem, niż nawet najlepsze musujące wino. Kto jednak w dzisiejszych czasach zadowoli się lakoniczną informacją, że napój pomaga dbać o zdrowie? Dlatego śpieszymy z konkretami!

Kultury bakterii i drożdży w opisywanym napoju mają działanie probiotyczne, a więc pomagają odbudować właściwą florę bakteryjną, pozytywnie wpływają na metabolizm i oczyszczanie organizmu. Wytwarzany z nich napój jest idealny dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Kombucha jest również źródłem kwasów organicznych, w tym kwasu glukuronowego, który wspomaga pracę wątroby, oraz octowego, poprawiającego trawienie.

W niepasteryzowanej kombuczy znajdują się witaminy B i C, a także pochodzące z herbaty polifenole, które dodają energii i mają właściwości antyoksydacyjne. To prawdziwy eliksir młodości, który możesz serwować sobie każdego ranka!

Dieta bogata w przeciwutleniacze jest bardzo istotnym elementem profilaktyki antynowotworowej.

Dodatkowo podnosi odporność, obniża za to ciśnienie krwi i cholesterol.

Wyobrażasz sobie lepsze rozpoczęcie dnia? No właśnie, my też nie! Jednak kombuchę możesz pić nie tylko na czczo, ale również po posiłkach. Pamiętaj tylko, aby była zawsze schłodzona, bo taka smakuje najlepiej.

Naturalne napoje w Pora na Pola

Kombucha gdzie kupić? Na naszym internetowym targu proponujemy niespasteryzowaną kombuchę od dwóch lokalnych producentów, entuzjastów dbania o środowisko i zdrowie! Trójmiejska rodzinna manufaktura Zakwasownia oferuje tradycyjny napój z czarnej lub zielonej herbaty, a pochodzący z Dobczyna pod Warszawą Ferment Kombucha jego odmiany z imbiremhibiskusem i miętą lub lawendą i cytryną. A wszystkie pyszne i dodające mocy!

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze