Jaja od zielononóżki wolnobiegającej

14,78 10 szt.

Jajka od kury zielononóżki charakteryzują się lepszymi parametrami cholesterolu oraz lepszym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3, w porównaniu ze zwykłymi jajami. Kury, rzecz jasna, biegają sobie wolno na wygrodzonym, zabezpieczonym obszarze na terenie gospodarstwa „Trzy Brzozy”.

Jaja wiejskie

13,51 

Jajka od kur z wolnego wybiegu z Hacjendy „Trzy Brzozy”. Kury karmione wyłącznie ziarnem, czasami też robaczkami ;).

Burger wołowy sezonowany

15,72 ok. 360 g

Ok. 360 g mielonego mięsa z przednich części wołowiny od Polskie Steki. Uformowane w dwa burgery – samo mięso, nieprzyprawione.

Skład: wołowina 100%

Ogórki kiszone

12,37 450 g

Pyszne i kruche, tradycyjnie kiszone ogórki, pochodzące z upraw gospodarstwa rolnego w Dolinie Baryczy. Przygotowywane według receptur opracowanych przez dziadka Pana Sznajdera. Powstają powoli, w pełni naturalnie, bez dodatku octu, cukru i konserwantów.

Skład: ogórki, woda, sól kamienna, czosnek, koper.

Mięso wołowe mielone sezonowane

18,48 ok. 500 g

500 g mięsa mielonego głównie z przednich części wołowiny – odpowiednie do uformowania burgerów lub do sosu pomidorowego z makaronem.

Skład: wołowina.

Chleb domowy żytni od Pani Teresy

10,40 ok. 500 g

Pyszny żytni chleb na zakwasie, wilgotny w środku i ciężki, bardzo sycący. Idealnie wypieczony w tradycyjny sposób w warszawskiej Pracowni Pieczywa. Ma cudownie chrupiącą skórkę, a jedynym dodatkiem są płatki owsiane, które są źródłem błonnika.

Skład: mąka żytnia 720, zakwas żytni, płatki owsiane, sól, woda.

Ziemniaki Lord od Pani Danusi

5,51 1 kg

Dostał złoty medal na Polagrze. Jest to ziemniak ogólnoużytkowy, nadaje się na kopytka, frytki, do sałatek oraz zup. Mają dużo potasu i są głównym źródłem sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, jodu i karotenu. Są to witaminy z grupy K,B1,B2,B6,C. Ziemniaki obniżają ciśnienie we krwi oraz magnez jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres.

Marchew

5,49 1 kg

Pęczek pełnych witamin marchewek prosto z pola, uprawianych w pełni naturalnie w gospodarstwie pod Warszawą. Pęczek marchewek można kulinarnie wykorzystać w całości – nie tylko świeże, niezastąpione w kuchni marchewki, ale też zieloną nać, z której może powstać delikatnie cierpkie, ale pyszne pesto.

Parówki wieprzowo-cielęce

12,57 300 g

Parówki z dwóch rodzajów mięsa. Dodatek cielęciny nadaje im delikatności i jeszcze lepszego smaku. Parówki mają dosyć twardą skórkę.

Skład: mięso wieprzowe 66%, cielęcina 20%, woda, przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól kuchenna ważona, składnik soli peklującej (środek konserwujący): azotyn sodu (0,006%).

Twaróg wiejski półtłusty

19,85 500 g

Porcja sera twarogowego uzyskiwanego poprzez podgrzanie mleka, a następnie dokładne oddzielenie serwatki dzięki przecedzeniu przez chusty serowarskie. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania. W smaku przepyszny, wiejski. Idealny do naleśników i pierogów.

Skład: mleko krowie, kultury bakterii.

Paróweczki drobiowe

14,29 300 g

Parówki z mięsa z kurczaka, zrobione bez użycia soli peklującej. Wyrób z Masarni Kuznocin.

Skład: mięso z kurczaka, woda, sól, mąka ziemniaczana, przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, papryka słodka, papryka ostra.

Kapusta kiszona

10,72 700 g

Specjalność Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Kapusta zebrana z własnych upraw jesienią, kiszona powoli i naturalnie, zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Bez konserwantów, cukru czy octu.

Skład: kapusta, sól kamienna, marchew.

Kaszanka

7,35 350 g

Kaszanka przyrządzona według tradycyjnej receptury w kuznocińskiej masarni.

Skład: kasza gryczana, podgardle wieprzowe, cebula, krew wieprzowa, majeranek, pieprz, sól.

Mięso mielone z szynki

14,73 ok. 500 g

Gotowe mięso mielone – na kotlety, pulpety lub do makaronu. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem. Mięso z tłustszych elementów szynki.

Skład: wieprzowina 100%.

Polędwiczka wieprzowa

17,26 ok. 400 g

Najbardziej cenna część tuszy wieprzowej – polędwiczka. Świetnie smakuje podsmażona, a następnie duszona na patelni w sosie grzybowym. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Pierogi ruskie

20,79 

Pora na pierogowy klasyk.

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – ziemniaki, ser biały, cebula, majeranek, pieprz, sól, czosnek.

Sok z kapusty kiszonej

6,06 250 ml

Picie soku z kapusty kiszonej ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Zawarte w soku bakterie probiotyczne regulują pracę jelit i przemianę materii.

Skład: sok z kapusty kiszonej 100% (kapusta, sól kamienna).

Pasztet Prababci Jani

15,29 ok. 400 g

Pasztet wieprzowo-drobiowy z dodatkiem jajek z własnego gospodarstwa przyrządzany jest według receptury prababci Janiny w masarni Dażynka. Zgodnie z tradycją jest pieczony w piecu chlebowym.

Skład: mięso wieprzowe, mięso drobiowe, wątroba wieprzowa, bułka pszenna, jaja, pieprz czarny/ziołowy, gałka muszkatołowa, cukier, sól.

Marchew karotka od Pani Danusi

7,35 1 kg

Produkowali ją nasi dziadkowie. Marchew jest jednym z podstawowych warzyw w naszej diecie. Ceniony ze względu na zawartość karotenu i prowitaminy A. Oprócz karotenu zawierają wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B,E,K i PP. Jedzenie marchwi pozytywnie działa na wzrok i odporność dzieci. Jest bardzo soczysta i słodka nadaje się na soki surówki i sałatki.

Pierogi z kaczką i żurawiną

20,79 

Dwanaście lepionych ręcznie i ugotowanych w dniu dostawy pierogów. Gotowe do spożycia (najlepiej podgrzać), można zamrozić na inny raz. Te są z farszem z przyprawionego wolnogotowanego mięsa z kaczki.

Skład: ciasto – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; farsz – mięso kaczki wolnogotowane, cebula, seler, marchewka, pietruszka, seler, czosnek, pieprz, majeranek, sól, ziele angielskie, liść laurowy.

Kiełbaski śniadaniowe

9,32 300 g

Najlepiej smakują smażone lub grillowane, chociaż można je po prostu wrzucić na wrzątek jak parówki. Porcja miękkich kiełbasek w delikatnej, cieniutkiej osłonce z Masarni Kuznocin.

Skład: mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, przyprawy, sól kuchenna ważona, składnik soli peklującej (środek konserwujący): azotyn sodu (0,006%)

Ciastka owsiane bez cukru i Mąki

14,26 

Konkretne ciacha pieczone w warszawskiej Pracowni Pieczywa Santa Teresa. Słodycz daktyli i miodu, przełamana kwaśną żurawiną i nutą kokosa, tworzy przepyszną kompozycję smaków. Świetne jako zdrowy, bogaty w substancje odżywcze łakoć.

Skład: daktyle, żurawina, kokos, płatki owsiane, miód, jajko, masło, śladowe ilości proszku do pieczenia i sody.

Kiełbasa jałowcowa

17,57 ok. 300 g

Kiełbasa wieprzowa z masarni Państwa Putkowskich. Wyraźnie wyczuwalny aromat i smak jałowca. Najchudsza z proponowanych kiełbas.

Skład: mięso wieprzowe, pieprz czarny, jałowiec, sól, sól peklująca, cukier.

Por od Pani Danusi

5,51 1 szt.

Por należy do warzywa docenianych ze względu na właściwości odżywcze, zdrowotne lekkostrawne i odchudzające. Pory są niskokaloryczne ale zawierają właściwości odżywcze, witaminy z grupy A,C,E,B1,B2, ponadto zawiera białko, żelazo, i olejki eteryczne, działa bakteriobójczo i antybakteryjnie, pomaga przy niestrawnościach, zaparciach, również pomaga pozbyć się robaków w układzie pokarmowym. To niepozorne warzywo jest bardzo skutecznym afrodyzjakiem. I nadaje się na sałatki surówki oraz do zup.

Szynka tradycyjna cała

46,51 ok. 700 g

Szynka z gospodarstwa Państwa Putkowskich. Leżakująca w solance, nieodparzana, wędzona dymem olchowym. Smakuje tak jak powinna smakować prawdziwa, wiejska szynka.

Skład: mięso wieprzowe, sól, sól peklująca, cukier.

Biała kiełbasa surowa

21,83 700 g

Surowa biała kiełbasa, specjalność masarni Kuznocin, uznanego producenta tradycyjnych wyrobów mięsnych. Wykonana z najwyższej jakości wieprzowiny kiełbasa to przede wszystkim nieodzowny składnik żurku i białego barszczu. Świetnie komponuje się z konfiturą z czerwonej cebuli, rewelacyjnie smakuje zapiekana w piwie.

Skład: mięso wieprzowe, sól, czosnek, majeranek, pieprz, środek konserwujący- azotyn sodu 0,006%.

Chleb orkiszowy od Pani Teresy

14,73 ok. 500 g

Wyjątkowy chleb orkiszowy o lekko orzechowym smaku. Wyrabiany ręcznie w Pracowni Pieczywa Santa Teresa w Warszawie. Powstaje wyłącznie z surowców orkiszowych – dwóch rodzajów mąki i zakwasu, bez dodatku drożdży.

Skład: mąka orkiszowa chlebowa, zakwas, mąka orkiszowa gruba, sól, woda.

Chleb żytni cztery ziarna od Pani Teresy

9,60 ok. 500 g

Ręcznie robiony, domowy chleb z feerią prozdrowotnych ziaren, wypiekany w Warszawie przez Panią Teresę. Doskonały zawsze, kiedy pora na przepyszne, pełne substancji odżywczych, żytnie pieczywo.

Skład: mąka żytnia 720, zakwas żytni, płatki owsiane, sól, woda, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik, sezam.

Mozzarella z mleka krowiego EKO

14,85 200 g

Mozzarella ręcznie wyrabiania z pełnotłustego niepasteryzowanego krowiego mleka ekologicznego.

Skład: Mleko świeże EKO, sok z cytryny, podpuszczka, sól jodowana.