Jaja z Farmy Mlecznej to jajka prawdziwie wiejskie, świeże, od szczęśliwych kur mających dużą przestrzeń do życia (zarówno w kurniku jak i na zewnątrz). Aktualnie Państwo Michalak mają dużo młodych kurek, które znoszą małe jajka.
Śmietana jest niepasteryzowana i pochodząca z prawdziwego mleka od krów wypasanych naturalnie. Śmietana jest obłędnie dobra w smaku. Pełnotłusta (ok. 40% zawartości tłuszczu), gęsta – chociaż ze względu na bardzo tradycyjny charakter produkcji i brak ciągłości, nie możemy tego obiecać i czasem będzie rzadsza.
Jajka od kury zielononóżki charakteryzują się lepszymi parametrami cholesterolu oraz lepszym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3, w porównaniu ze zwykłymi jajami. Kury, rzecz jasna, biegają sobie wolno na wygrodzonym, zabezpieczonym obszarze na terenie gospodarstwa „Trzy Brzozy”.
Pyszne i kruche, tradycyjnie kiszone ogórki, pochodzące z upraw gospodarstwa rolnego w Dolinie Baryczy. Przygotowywane według receptur opracowanych przez dziadka Pana Sznajdera. Powstają powoli, w pełni naturalnie, bez dodatku octu, cukru i konserwantów.
Dostał złoty medal na Polagrze. Jest to ziemniak ogólnoużytkowy, nadaje się na kopytka, frytki, do sałatek oraz zup. Mają dużo potasu i są głównym źródłem sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, jodu i karotenu. Są to witaminy z grupy K,B1,B2,B6,C. Ziemniaki obniżają ciśnienie we krwi oraz magnez jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres.
Pęczek pełnych witamin marchewek prosto z pola, uprawianych w pełni naturalnie w gospodarstwie pod Warszawą. Pęczek marchewek można kulinarnie wykorzystać w całości – nie tylko świeże, niezastąpione w kuchni marchewki, ale też zieloną nać, z której może powstać delikatnie cierpkie, ale pyszne pesto.
Pyszny żytni chleb na zakwasie, wilgotny w środku i ciężki, bardzo sycący. Idealnie wypieczony w tradycyjny sposób w warszawskiej Pracowni Pieczywa. Ma cudownie chrupiącą skórkę, a jedynym dodatkiem są płatki owsiane, które są źródłem błonnika.
Specjalność Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Kapusta zebrana z własnych upraw jesienią, kiszona powoli i naturalnie, zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Bez konserwantów, cukru czy octu.
Porcja sera twarogowego uzyskiwanego poprzez podgrzanie mleka, a następnie dokładne oddzielenie serwatki dzięki przecedzeniu przez chusty serowarskie. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania. W smaku przepyszny, wiejski. Idealny do naleśników i pierogów.
Chleb żytni na zakwasie, ręcznie robiony przez Panią Teresę według jej własnej receptury. Za jego niepowtarzalny smak odpowiadają prozdrowotna czarnuszka oraz sól morska.
Marchew jest jednym z podstawowych warzyw w naszej diecie. Ceniony ze względu na zawartość karotenu i prowitaminy A. Oprócz karotenu zawierają wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B,E,K i PP. Jest bardzo soczysta i słodka nadaje się na soki surówki i sałatki.
Gotowe mięso mielone – na kotlety, pulpety lub do makaronu. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem. Mięso z tłustszych elementów szynki.
Najbardziej cenna część tuszy wieprzowej – polędwiczka. Świetnie smakuje podsmażona, a następnie duszona na patelni w sosie grzybowym. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.
Pyszna porcja zdrowia – naturalny, ręcznie wyrabiany kozi jogurt jest polecany alergikom i lekkostrawny. Zaskakująco dobrze komponuje się z truskawkami – razem tworzą pełnowartościowy, smaczny deser. Jogurt kozi może być również składnikiem muffinów lub racuchów.
Boczniak ostrygowaty jest polecany diabetykom gdyż zmniejsza poziom cukru we krwi. Jego pozytywne właściwości obniżające poziom złego cholesterolu mogą być zbawienne dla osób na diecie antycholesterolowej.
Por należy do warzywa docenianych ze względu na właściwości odżywcze, zdrowotne lekkostrawne i odchudzające. Pory są niskokaloryczne, to niepozorne warzywo jest bardzo skutecznym afrodyzjakiem. I nadaje się na sałatki surówki oraz do zup.
Ser dziurawiec, ser dojrzewający od 2 do 3 miesięcy z mleka krowiego EKO niepasteryzowanego, dzięki czemu zawiera naturalne wapno. Skórka powstaje z nacierania oliwą extra virgin i jest jadalna. Ma goryczkowy posmak.
Pasztet wieprzowo-drobiowy z dodatkiem jajek z własnego gospodarstwa przyrządzany jest według receptury prababci Janiny w masarni Dażynka. Zgodnie z tradycją jest pieczony w piecu chlebowym.
Kiszony w trójmiejskiej manufakturze Zakwasownia, pyszny buraczany zakwas wykonany jest wyłącznie z ekologicznych składników. Najlepiej pić go codziennie rano, małymi porcjami – spożywany regularnie podnosi odporność, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi.
Dwanaście lepionych ręcznie i ugotowanych w dniu dostawy pierogów. Gotowe do spożycia (najlepiej podgrzać), można zamrozić na inny raz. Te są z farszem z przyprawionego wolnogotowanego mięsa z kaczki.
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu.
Zadbamy o jakość - produkty wymagające utrzymania niskiej temperatury zostaną zabezpieczone termicznie. Paczkę nadamy w środę, najczęściej dotrze w czwartek w godzinach pracy kuriera DPD lub InPost. Zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu. Nie martw się o jakość - paczka powinna dotrzeć do Ciebie zabezpieczona termicznie w tym samym dniu, w którym została przez nas skompletowana :).
Dostawy do Twojej miejscowości są planowane na czwartki w godzinach 18 - 22, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Dziękujemy. Wszystkie wyroby są dostępne do zamawiania w Twojej okolicy. Nie martw się o świeżość - kontrolujemy temperaturę w transporcie, a paczka dotrze do Ciebie maksymalnie w kilka godzin od jej skompletowania.
Dostawy realizujemy w środy i czwartki w godzinach 18 - 22, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Podaj swój kod pocztowy, abyśmy mogli pokazać Ci wyroby dostępne w Twoim regionie :)
Wprowadzono niepoprawny kod pocztowy. Wprowadź kod pocztowy w formacie XX-XXX.
Zapisz
Dostawa pod Twój adres realizowana jest za pośrednictwem firmy kurierskiej. Opłata dodatkowa wynika z konieczności dodatkowego zabezpieczenia przesyłki (zarówno termiczne jak i mechaniczne).
Zamknij
Niektóre produkty na targu należy zamawiać wcześniej ze względu na dłuższy proces przygotowania lub na rytm pracy naszych dostawców. Produkty na targu są przygotowywane pod zamówienie według tradycyjnych (i bardziej czasochłonnych) metod.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się