Śmietana prosto od krowy

8,82 200 ml

Śmietana jest niepasteryzowana i pochodząca z prawdziwego mleka od krów wypasanych naturalnie. Śmietana jest obłędnie dobra w smaku. Pełnotłusta (ok. 40% zawartości tłuszczu), gęsta – chociaż ze względu na bardzo tradycyjny charakter produkcji i brak ciągłości, nie możemy tego obiecać i czasem będzie rzadsza.

Jaja wiejskie białe

14,99 10 szt.

Białe jajka od krzyżówki kur zielononóżek z innymi rasami. Kury, rzecz jasna, biegają sobie wolno na wygrodzonym, zabezpieczonym obszarze na terenie gospodarstwa „Trzy Brzozy”.

Ziemniaki Lord od Pani Danusi

5,51 1 kg

Dostał złoty medal na Polagrze. Jest to ziemniak ogólnoużytkowy, nadaje się na kopytka, frytki, do sałatek oraz zup. Mają dużo potasu i są głównym źródłem sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, jodu i karotenu. Są to witaminy z grupy K,B1,B2,B6,C. Ziemniaki obniżają ciśnienie we krwi oraz magnez jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres.

Jaja wiejskie

14,11 10 szt.

Jajka od kur z wolnego wybiegu z Hacjendy „Trzy Brzozy”. Kury karmione wyłącznie ziarnem, czasami też robaczkami ;).

Ogórki kiszone

12,59 420 g

Pyszne i kruche, tradycyjnie kiszone ogórki, pochodzące z upraw gospodarstwa rolnego w Dolinie Baryczy. Przygotowywane według receptur opracowanych przez dziadka Pana Sznajdera. Powstają powoli, w pełni naturalnie, bez dodatku octu, cukru i konserwantów.

Marchew

4,30 1 kg

Pęczek pełnych witamin marchewek prosto z pola, uprawianych w pełni naturalnie w gospodarstwie pod Warszawą. Pęczek marchewek można kulinarnie wykorzystać w całości – nie tylko świeże, niezastąpione w kuchni marchewki, ale też zieloną nać, z której może powstać delikatnie cierpkie, ale pyszne pesto.

Chleb domowy żytni od Pani Teresy

10,58 500 g

Pyszny żytni chleb na zakwasie, wilgotny w środku i ciężki, bardzo sycący. Idealnie wypieczony w tradycyjny sposób w warszawskiej Pracowni Pieczywa. Ma cudownie chrupiącą skórkę, a jedynym dodatkiem są płatki owsiane, które są źródłem błonnika.

Kapusta kiszona

10,92 700 g

Specjalność Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Kapusta zebrana z własnych upraw jesienią, kiszona powoli i naturalnie, zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Bez konserwantów, cukru czy octu.

Parówki wieprzowo-cielęce

12,57 300 g

Parówki z dwóch rodzajów mięsa. Dodatek cielęciny nadaje im delikatności i jeszcze lepszego smaku. Parówki mają dosyć twardą skórkę.

Marchew karotka od Pani Danusi

7,35 1 kg

Marchew jest jednym z podstawowych warzyw w naszej diecie. Ceniony ze względu na zawartość karotenu i prowitaminy A. Oprócz karotenu zawierają wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B,E,K i PP. Jest bardzo soczysta i słodka nadaje się na soki surówki i sałatki.

Rzodkiewka

5,15 pęczek

Rzodkiewka z Warzywniczka pochodzi z uprawy tunelowej, to delikatna, wrażliwa roślina, w tunelu łatwiej kontrolować szkodniki, warzywo urasta większe i bardziej jędrne. Metody zwalczania intruzów, jak również odchwaszczanie przebiega w sposób naturalny. W Warzywniczku szanuje się naturalny cykl wegetacyjny roślin, w żaden sposób się go nie przyśpiesza. Ostrawa rzodkiewka jest pyszna w pojedynkę, doskonała do twarożków, na kanapki i do sałatek, można ją także marynować.

Twaróg wiejski półtłusty

21,17 500 g

Porcja sera twarogowego uzyskiwanego poprzez podgrzanie mleka, a następnie dokładne oddzielenie serwatki dzięki przecedzeniu przez chusty serowarskie. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania. W smaku przepyszny, wiejski. Idealny do naleśników i pierogów.

Por od Pani Danusi

5,51 1 szt.

Por należy do warzywa docenianych ze względu na właściwości odżywcze, zdrowotne lekkostrawne i odchudzające. Pory są niskokaloryczne, to niepozorne warzywo jest bardzo skutecznym afrodyzjakiem. I nadaje się na sałatki surówki oraz do zup.

Jogurt kozi

8,47 200 ml

Pyszna porcja zdrowia – naturalny, ręcznie wyrabiany kozi jogurt jest polecany alergikom i lekkostrawny. Zaskakująco dobrze komponuje się z truskawkami – razem tworzą pełnowartościowy, smaczny deser. Jogurt kozi może być również składnikiem muffinów lub racuchów.

Kaszanka

7,35 350 g

Kaszanka przyrządzona według tradycyjnej receptury w kuznocińskiej masarni.

Boczniaki

5,44 250 g

Boczniak ostrygowaty jest polecany diabetykom gdyż zmniejsza poziom cukru we krwi. Jego pozytywne właściwości obniżające poziom złego cholesterolu mogą być zbawienne dla osób na diecie antycholesterolowej.

Mięso mielone z szynki

14,99 500 g

Gotowe mięso mielone – na kotlety, pulpety lub do makaronu. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem. Mięso z tłustszych elementów szynki.

Polędwica wieprzowa

17,57 400 g

Najbardziej cenna część tuszy wieprzowej – polędwiczka. Świetnie smakuje podsmażona, a następnie duszona na patelni w sosie grzybowym. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Zakwas z buraków ekologicznych EKO

26,88 700 ml

Kiszony w trójmiejskiej manufakturze Zakwasownia, pyszny buraczany zakwas wykonany jest wyłącznie z ekologicznych składników. Najlepiej pić go codziennie rano, małymi porcjami – spożywany regularnie podnosi odporność, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi.

Kabanosy suche carskie

22,75 250 g

Kabanosy z Dażynki po podsuszeniu charakteryzują się bardzo wyrazistym smakiem, są doprawione na bogato. Mocno są obsuszone, wychodzą więc dość twarde, mogą stanowić znakomitą przekąskę – na wieczór, na piknik, spacer.