Śmietana prosto od krowy

8,82 200 ml

Śmietana jest niepasteryzowana i pochodząca z prawdziwego mleka od krów wypasanych naturalnie. Śmietana jest obłędnie dobra w smaku. Pełnotłusta (ok. 40% zawartości tłuszczu), gęsta – chociaż ze względu na bardzo tradycyjny charakter produkcji i brak ciągłości, nie możemy tego obiecać i czasem będzie rzadsza.

Jaja od zielononóżki wolnobiegającej

14,99 10 szt.

Jajka od kury zielononóżki charakteryzują się lepszymi parametrami cholesterolu oraz lepszym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3, w porównaniu ze zwykłymi jajami. Kury, rzecz jasna, biegają sobie wolno na wygrodzonym, zabezpieczonym obszarze na terenie gospodarstwa „Trzy Brzozy”.

Jaja wiejskie

14,11 10 szt.

Jajka od kur z wolnego wybiegu z Hacjendy „Trzy Brzozy”. Kury karmione wyłącznie ziarnem, czasami też robaczkami ;).

Ogórki kiszone

12,59 420 g

Pyszne i kruche, tradycyjnie kiszone ogórki, pochodzące z upraw gospodarstwa rolnego w Dolinie Baryczy. Przygotowywane według receptur opracowanych przez dziadka Pana Sznajdera. Powstają powoli, w pełni naturalnie, bez dodatku octu, cukru i konserwantów.

Ziemniaki Lord od Pani Danusi

5,51 1 kg

Dostał złoty medal na Polagrze. Jest to ziemniak ogólnoużytkowy, nadaje się na kopytka, frytki, do sałatek oraz zup. Mają dużo potasu i są głównym źródłem sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, jodu i karotenu. Są to witaminy z grupy K,B1,B2,B6,C. Ziemniaki obniżają ciśnienie we krwi oraz magnez jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres.

Marchew

6,01 1 kg

Pęczek pełnych witamin marchewek prosto z pola, uprawianych w pełni naturalnie w gospodarstwie pod Warszawą. Pęczek marchewek można kulinarnie wykorzystać w całości – nie tylko świeże, niezastąpione w kuchni marchewki, ale też zieloną nać, z której może powstać delikatnie cierpkie, ale pyszne pesto.

Chleb domowy żytni od Pani Teresy

10,58 500 g

Pyszny żytni chleb na zakwasie, wilgotny w środku i ciężki, bardzo sycący. Idealnie wypieczony w tradycyjny sposób w warszawskiej Pracowni Pieczywa. Ma cudownie chrupiącą skórkę, a jedynym dodatkiem są płatki owsiane, które są źródłem błonnika.

Kapusta kiszona

10,92 700 g

Specjalność Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Kapusta zebrana z własnych upraw jesienią, kiszona powoli i naturalnie, zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Bez konserwantów, cukru czy octu.

Parówki wieprzowo-cielęce

12,57 300 g

Parówki z dwóch rodzajów mięsa. Dodatek cielęciny nadaje im delikatności i jeszcze lepszego smaku. Parówki mają dosyć twardą skórkę.

Twaróg wiejski półtłusty

21,17 500 g

Porcja sera twarogowego uzyskiwanego poprzez podgrzanie mleka, a następnie dokładne oddzielenie serwatki dzięki przecedzeniu przez chusty serowarskie. Twaróg ma zwartą konsystencję odpowiednią bardziej do krojenia niż do smarowania. W smaku przepyszny, wiejski. Idealny do naleśników i pierogów.

Marchew karotka od Pani Danusi

7,35 1 kg

Marchew jest jednym z podstawowych warzyw w naszej diecie. Ceniony ze względu na zawartość karotenu i prowitaminy A. Oprócz karotenu zawierają wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B,E,K i PP. Jest bardzo soczysta i słodka nadaje się na soki surówki i sałatki.

Kaszanka

7,35 350 g

Kaszanka przyrządzona według tradycyjnej receptury w kuznocińskiej masarni.

Mięso mielone z szynki

14,99 500 g

Gotowe mięso mielone – na kotlety, pulpety lub do makaronu. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem. Mięso z tłustszych elementów szynki.

Polędwiczka wieprzowa

17,57 400 g

Najbardziej cenna część tuszy wieprzowej – polędwiczka. Świetnie smakuje podsmażona, a następnie duszona na patelni w sosie grzybowym. Mięso pochodzi od zwierząt z wybranych małych gospodarstw rolnych z miejscowości Złota przy Sochaczewie. Zwierzęta mają wyjście na zewnątrz chlewu, są karmione wyłącznie zbożem.

Jogurt kozi

6,70 200 ml

Pyszna porcja zdrowia – naturalny, ręcznie wyrabiany kozi jogurt jest polecany alergikom i lekkostrawny. Zaskakująco dobrze komponuje się z truskawkami – razem tworzą pełnowartościowy, smaczny deser. Jogurt kozi może być również składnikiem muffinów lub racuchów.

Boczniaki

5,36 250 g

Boczniak ostrygowaty jest polecany diabetykom gdyż zmniejsza poziom cukru we krwi. Jego pozytywne właściwości obniżające poziom złego cholesterolu mogą być zbawienne dla osób na diecie antycholesterolowej.

Por od Pani Danusi

5,51 1 szt.

Por należy do warzywa docenianych ze względu na właściwości odżywcze, zdrowotne lekkostrawne i odchudzające. Pory są niskokaloryczne, to niepozorne warzywo jest bardzo skutecznym afrodyzjakiem. I nadaje się na sałatki surówki oraz do zup.

Pasztet Prababci Jani

17,57 500 g

Pasztet wieprzowo-drobiowy z dodatkiem jajek z własnego gospodarstwa przyrządzany jest według receptury prababci Janiny w masarni Dażynka. Zgodnie z tradycją jest pieczony w piecu chlebowym.

Zakwas z buraków ekologicznych EKO

26,88 700 ml

Kiszony w trójmiejskiej manufakturze Zakwasownia, pyszny buraczany zakwas wykonany jest wyłącznie z ekologicznych składników. Najlepiej pić go codziennie rano, małymi porcjami – spożywany regularnie podnosi odporność, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi.

Pierogi z kaczką i żurawiną

26,46 15 szt.

Dwanaście lepionych ręcznie i ugotowanych w dniu dostawy pierogów. Gotowe do spożycia (najlepiej podgrzać), można zamrozić na inny raz. Te są z farszem z przyprawionego wolnogotowanego mięsa z kaczki.