Walentynkowa kolacja dla dwojga

· ·
Walentynkowa kolacja dla dwojga

W tym zabieganym świecie, nie rzadko brakuje nam czasu dla drugiej połówki. Dlatego Walentynki są idealną okazją, żeby spędzić je ze swoim ukochanym i pokazać jak bardzo nam na nim zależy. Sposobów jest wiele, randka, prezenty czy wspólna kolacja. W tym roku kolacja w restauracji odpada. I tu właśnie przychodzimy z pomocą. Proponujemy własnoręcznie przygotowaną kolację, w zacisznej domowej atmosferze, gdzie będziesz mieć okazję pokazać jak bardzo Ci zależy na swoim partnerze. Być może przygotujesz ją wspólnie z drugą połówką, świetnie się przy tym bawiąc. Wybór należy do Ciebie. My proponujemy lekką przystawkę – carpaccio z buraka, daniem głównym będzie stek rostbefu z pure marchewkowym i sosem śliwkowym, a na deser brownie czekoladowe z lodami i malinowym akcentem. Menu wybraliśmy nieprzypadkowo, zawiera kilka afrodyzjaków, które mogą okazać się pomocne, w tak romantyczny wieczór. Dodatkowo niemalże wszystkie składniki możecie zakupić na naszej stronie. Zaczynajmy!

Przystawka

Carpaccio z buraka

Składniki:

Sposób przygotowania:

To chyba jedna z prostszych sałatek do przyrządzenia. Samo przygotowanie trwa zaledwie kilka minut.

Buraki należy umyć oraz osuszyć, następnie zawinąć w sakiewkę z folii aluminiowej i umieścić w piekarniku. Środkowa półka, termoobieg, 200 stopni, 60 do 90 minut w zależności od wielkości warzywa. Po upieczeniu ostrożnie zdejmij folię i zostaw buraki do ostudzenia, by później obrać je ze skórki. Warzywo nie musi być bardzo miękkie. Buraki silnie barwią, więc jeśli nie chcesz przywitać drugiej połówki z całkowicie różowymi dłońmi, polecamy założenie rękawiczek. Teraz kwestia pokrojenia buraka na cienkie plasterki. Jeśli masz wprawę, wystarczy naostrzony nóż, jeśli nie, możesz użyć gilotyny do warzyw (jest w większości tarek). Plasterki rozłóż równomiernie na dużym talerzu. Posyp solą.

Następnie należy uprażyć orzechy, wybierz te, które lubisz. My użyliśmy włoskich, suchych (jeśli użyjesz wilgotnych, będą gorzkie). Orzechy pokrusz dłonią, lub bokiem dużego noża. Kawałki należy uprażyć na patelni, na małej mocy palnika przez 5-7 minut, od czasu do czasu energicznie potrząsając. Orzechy odłóż do ostygnięcia.

Umyj i osusz rukole, roszponkę, bądź inną ulubioną sałatę. Połóż ją równomiernie na burakach, następnie ser. Na koniec posyp orzechami. Całość skrop sokiem z cytryny i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Zalecamy schłodzić carpaccio przed podaniem. GOTOWE! Czas na danie główne.

Danie główne

Stek rostbef z pure marchewkowym podkreślony sosem śliwkowym

Składniki do przygotowania steka:

Sposób przygotowania:

Wyjmij stek z lodówki co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem. Na pół godziny przed smażeniem, nasmaruj go oliwą z oliwek z każdej strony.  Rozgrzej patelnię grillową. Następnie wlej na nią odrobinę oliwy z oliwek. W międzyczasie świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą, natrzyj stek z obu stron. Kiedy patelnia jest odpowiednio nagrzana, włóż mięso szczypcami. Warto pamiętać o nienakłuwaniu mięsa, dzięki temu soki zostają w środku i stek pozostaje soczysty. Zaraz po wołowinie na patelnię powinna też trafić łyżka masła i szczypta rozmarynu. Smażymy w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia. Mięso powinno spędzić na patelni od 1-3 minut po każdej ze stron. My wybraliśmy medium rare, czyli wersję dwuminutową. Później jeszcze po pół minuty polewania masłem z rozmarynem. Przed podaniem stek powinien poleżakować 10 minut. 

Pure marchewkowe:

Sposób przygotowania:

Obierz marchew, potnij na mniejsze kawałeczki i gotuj w nie dużej ilości wody. Po 10 min gotowania dodaj imbir i gotuj dalej do miękkości. Jak już marchew będzie miękka, zdejmij z gazu, odlej nadmiar wody, posól i dokładnie razem zblenduj.

Wstaw z powrotem na palnik. Dodaj masło i cały czas mieszając czekaj aż lekko zgęstnieje.

Sos śliwkowy

Sposób przygotowania:

Sos śliwkowy idealnie podkreśli smak steka. Wszystkie składniki wymieszaj razem i podgrzewaj do momentu zagotowania. Gdy sos się zagotuje, duś całość przez kolejne 3 minuty. Prościzna!

Deser

Brownie z lodami i malinami

Tu nadszedł czas na małe oszustwo. Jeśli jeszcze nie odkryłeś w sobie cukiernika, bądź nie chcesz poświęcać więcej czasu na gotowanie, mamy rozwiązanie. Możesz zamówić brownie z białą czekoladą, upieczone przez MARZENIE NA DOBREJ.

Wierzymy jednak w Twoje zdolności i umieszczamy poniżej nasz przepis na ciasto.

Składniki:

  • masło 125 g
  • czekolada dark 125 g
  • jajka
  • cukier 1 szklanka
  • mąka 3/4 szklanki
  • kakao 1/4 szklanki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • lody
  • maliny

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C / 160 ° C, termoobieg. Nasmaruj masłem kwadratową foremkę do ciasta 20 cm (miara podstawy) i delikatnie oprósz mąką, nadmiar strzepnij.

Umieść masło i czekoladę w żaroodpornej misce nad rondlem z gotującą się wodą (nie pozwól, aby miska dotknęła wody – grozi pęknięciem). Mieszaj metalową łyżką, aż masa się rozpuści. Zdejmij z ognia, ostrożnie miska będzie gorąca. Używając trzepaczki energicznie wymieszaj jajka, cukier, mąkę, kakao w proszku, wanilię i sól, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Wlej ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez 30 minut lub do momentu, gdy drewniany patyczek(wykałaczka, pałeczka do sushi) włożony w środek wyjdzie z przylegającym wilgotnym okruchem. Po upieczeniu wyjmij i odłóż na bok ciasto, aby całkowicie ostygło.

Na kawałek ciasta nałóż gałkę lodów o ulubionym smaku. Możesz użyć dwóch dużych łyżek, żeby uformować kulisty kształt. Na talerzyku połóż maliny.

Teraz zostało już tylko spałaszowanie tych pyszności z drugą połówką.

SMACZNEGO i udanych Walentynek 

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze