Twarożek wiosenny
Autor przepisu i fotografii: Zuzanna Mann | www.zwidokiemnastol.pl
Twarożek z dobrego białego sera to jedna z pyszniejszych i zdrowych propozycji śniadaniowych. Jakość sera jest tutaj podstawą, dlatego warto zrobić twarożek z pysznego wiejskiego twarogu, a świeże dodatki tworzą zbilansowany posiłek. Do twarożku dodajemy trochę śmietany, dla bogatszego smaku i lepszej konsystencji, oraz mleko do uzyskania właściwej gęstości.
Możliwość komponowania dodatków jest nieograniczona – teraz oczywiście najbardziej kuszą wiosenne cudowności… Do twarożku podajemy dobry, prawdziwy chleb, najlepiej na zakwasie i z pełnego ziarna – wystarczy dosłownie kromka – aby pełnowartościowe { i pyszne } śniadanie było gotowe.
Składniki:
- ( 2 porcje, lub 3 mniejsze ) :
- 300g twarogu wiejskiego półtłustego
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- Sól himalajska
- Świeżo mielony pieprz kolorowy
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
Przygotowanie twarożku:
- W misce rozgnieć twaróg widelcem – najpierw podziel na kawałki, a potem każdy kawałek rozgnieć widelcem na grudkowatą masę. Wymieszaj całą masę.
- Dodaj 2 łyżki śmietany, wymieszaj.
- Porcjami dodawaj mleko, do uzyskania właściwej gęstości – są zwolennicy twarożków gęstych, oraz ci, którzy wolą rzadsze… to kwestia indywidualna i gęstość twarożku można dostosować do własnych preferencji.
- Wymieszaj całość dokładnie, rozgniatając większe grudki, jeśli jeszcze jakieś pozostały.
- Ząbki czosnku zmiażdż w prasce, albo posiekaj najdrobniej jak możesz i dodaj do twarogu.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
- Wymieszaj całość, spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
- Rzodkiewki pokrój w cieniutki plasterki, albo w kosteczkę, przełóż do miseczki. Zdecydowanie odradzam ścieranie rzodkiewek na tarce – wypłynie wtedy mnóstwo wodnistego płynu, który w nieprzyjemny sposób rozwodni twarożek. Jeśli jednak ścierasz rzodkiewki na tarce – koniecznie osusz ręcznikiem papierowym.
- Posiekaj szczypiorek i koperek, każdy włóż do osobnej miseczki.
Można dodać dodatki do misy z twarożkiem, na dawny domowy czy babciny sposób. Ja zdecydowanie wolę podać doprawiony lekko czosnkowy twarożek osobno, a dodatki w małych miseczkach obok. Wygląda to o wiele bardziej estetycznie, każdy ma możliwość skomponowania własnej wersji i użycia ulubionych dodatków. Przy okazji: dzieci uwielbiają taką interakcję przy stole, kiedy mogą same tworzyć swoje dania – jest to dla nich i zabawa, i nauka, a jednocześnie posiłek nie jest nudny. Serdecznie namawiam do takiej formy podania.
Innym rozwiązaniem jest podanie twarożku na sposób restauracyjny: w małych miseczkach, gotowych porcjach dla każdego, z dodatkami na wierzchu. Uwaga! Twarożku z dodatkami nie mieszamy, pozostawiamy je na wierzchu, tworząc apetyczną kompozycję. Większą ilość dodatków, gdyby ktoś potrzebował dokładkę, podajemy obok, w osobnych miseczkach, słoikach czy innych naczynkach.
Smacznego, cudownego dnia!
Autorka przepisu, Zuzanna Mann, prowadzi blog foto-kulinarny www.zwidokiemnastol.pl, na którym znajdziecie więcej przepisów na różne potrawy, w tym sporo przepisów śniadaniowych na pasty do chleba.