Polędwiczka dojrzewająca w pończosze
Wspaniała domowa wędlina, gdzie jakość mięsa ma zasadnicze znaczenie: pyszna, aromatyczna, pachnąca przyprawami… poezja smaku! Bez dodatków, konserwantów, wody, chemii. Wspaniałe delikatne mięso i intensywność aromatów. To zdecydowanie najpyszniejsza domowa wędlina, smakuje zawsze i wszystkim, dobrze się przechowuje i jest genialnie prosta do wykonania.
Samodzielnie stworzona polędwica to dużo satysfakcji, ale jeśli nie masz na to czasu możesz zamówić polędwicę Dażynki stworzoną przez mistrzynię.
Składniki:
- 0,5 kg polędwiczki wieprzowej (lub więcej)*
- cukier
- sól himalajska lub morska
- przyprawy (naturalne, bez dodatków):
- pieprz czarny
- oregano suszone
- papryka słodka w proszku
- chili w proszku lub w płatkach
- czosnek suszony
- czosnek niedźwiedzi
- (przyprawy mogą być inne – wg uznania)
- pończocha lub podkolanówka, z cienkiego, jak najcieńszego materiału
- zamykany pojemnik
Przygotowanie:
- Polędwiczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz dokładnie w cukrze i włóż do zamykanego pojemnika. Najłatwiej zrobić to w ten sposób: na dno pojemnika nasypać trochę cukru, polędwiczkę obtoczyć w cukrze, włożyć do pojemnika i jeszcze posypać niewielką ilością cukru.
- Pojemnik zamknij i wstaw do lodówki na 24 godziny.
- W trakcie, po około 12 godzinach można polędwiczkę odwrócić „do góry nogami” w pojemniku.
- Po 24 godzinach wyjmij mięso, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz dokładnie w soli i włóż do zamykanego pojemnika. Najłatwiej zrobić to w ten sposób: na dno pojemnika nasypać trochę soli, polędwiczkę obtoczyć w soli, włożyć do pojemnika i jeszcze posypać niewielką ilością soli na wierzchu.
- Pojemnik zamknij i wstaw do lodówki na 24 godziny.
- W trakcie, po około 12 godzinach można polędwiczkę odwrócić „do góry nogami” w pojemniku.
- Po 24 godzinach wyjmij mięso, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przyprawy wymieszaj, obtaczam polędwiczkę w przyprawach i wsadź do pojemnika BEZ PRZYKRYCIA. Pozostaw w lodówce na 24 godziny.
- Po 24 godzinach mięso włóż do bardzo cienkiej pończochy, podkolanówki lub fragmentu rajstop (zobacz zdjęcie). Do pończochy wsyp wszystkie przyprawy, jakie zostały luzem w pojemniku. Pończochę z polędwiczką powieś w suchym przewiewnym miejscu – to ważne, jeśli miejsce będzie wilgotne, a powietrze stojące, może pojawić się pleśń. Pozostaw na 5 dni (5 dób).
- Po 5 dniach wędlinę wyjmij z pończochy. Jeśli polędwiczka już dojrzała – mięso będzie dość twarde, o przepięknym winnym kolorze i aromatycznym zapachu. Zawiń w folię aluminiową i przechowuj w lodówce.
- Podając, pokrój na cieniutkie, cieniusieńkie plasterki, aż przezroczyste. Wędlina jest muślinowe, niemal kremowa… najwspanialsza na świecie…
Udanego dojrzewania!
W podobny sposób można przygotować schab dojrzewający, odpowiednio dostosowując czas i przyprawy.
Autorka przepisu, Zuzanna Mann, prowadzi blog foto-kulinarny www.zwidokiemnastol.pl, na którym znajdziecie więcej przepisów na różne potrawy, również wędliny; a przede wszystkim lżejsze dania warzywne, zdrowe i wartościowe.