Muffiny marchewkowe

· ·
Muffiny marchewkowe

Muffiny to bardzo wygodna forma wypieku: bardzo łatwe do zrobienia, wygodne do jedzenia, pozwalają na niezliczone wariacje i modyfikacje, uwielbiane przez dzieci… Te są niezwykłe: pyszne, z ukrytą porcją warzyw, pełne wartości odżywczych, z mąki gryczanej (bez glutenu)… Zdecydowanie polecam na śniadania i drugie śniadania, a także jako przekąska o każdej porze dnia…

Składniki:

składniki suche

składniki mokre

W czym pieczemy muffiny marchewkowe fit?

Do upieczenia muffin marchewkowych z orzechami potrzebujemy jednej z 3 rodzajów form:

  • metalowa blaszka z wgłębieniami, najczęściej na 12, ewentualnie na 6 muffin + papierowe papilotki do wyłożenia blaszki ( z cienkiego papieru, średnica standardowych gniazd i papilotek to 5 cm); blaszkę można też nasmarować masłem i pominąć papierowe papilotki, ale to zdecydowanie mniej wygodne i praktyczne.
  • silikonowe foremki na muffiny – w postaci jednej „blaszki” z gniazdami, lub indywidualnych foremek, nie wymagają smarowania tłuszczem ani wykładania papierkami
  • papierowe papilotki z GRUBSZEGO PAPIERU lub KARTONU, do postawienia na zwykłej blaszce z piekarnika – muszą być z grubszego papieru i oznaczone, że nie potrzebują formy muffinkowe, zwykłe papilotki z cienkiego papieru nie nadają się do pieczenia muffinek bez formy.

Muffiny marchewkowe dla dzieci – przygotowanie:

  • W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon. Na koniec dodaj suszone owoce i wymieszaj.
  • W drugim roztrzep lekko jajka, dodaj roztopione masło lub olej kokosowy, maślankę lub sok, wymieszaj dokładnie.
  • Połącz zawartość obu naczyń, dodaj marchewkę i wymieszaj tylko do połączenia składników, niedokładnie – w cieście powinny pozostać grudki. To bardzo ważne, aby ciasta na muffiny nie mieszać za długo – jeśli będzie zbyt dokładnie i gładko wymieszane – muffiny będą mniej puszyste, cięższe, mniej delikatne.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Ciasto podziel pomiędzy 12 foremek.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Jeśli używasz metalowej formy – wyjmij muffiny z blaszki i wystudź na kratce.

Można podawać na ciepło, albo po całkowitym wystygnięciu.

Następnego dnia można pogrzać w tosterze lub piekarniku – na pyszne ciepłe śniadanie.

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze