Kurczak ekologiczny pieczony z warzywami

· ·
Kurczak ekologiczny pieczony z warzywami

Autor przepisu i fotografii: Zuzanna Mann | www.zwidokiemnastol.pl

Cudowny sposób na dobrego kurczaka z ekologicznej hodowli: pieczony z warzywami i ziemniakami, całe danie z piekarnika, z jednej wspólnej blachy. Smaki i aromaty warzyw, oliwy i przypraw cudownie się łączą i przenikają, tworząc pyszną kompozycję smaków.

Przepis – składniki:

(na 4 porcje średniej wielkości)

  • kurczak EKO połówka (około 1.2 kg)*
  • 1 ekologiczna cytryna, niewoskowana
  • 4 gałązki rozmarynu około 15 cm każda
  • 3 duże pory, albo 4-5 małych
  • 4 papryki czerwone, albo żółte i czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki, albo 2 duże
  • 100g oliwek czarnych bez pestek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • suszony rozmaryn
  • papryka słodka w proszku

* gdyby kurczak był zdecydowanie większy – trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia.

Kurczak z warzywami – przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  • Kurczaka umyj, osusz i usuń niepotrzebne kawałki ( nadmiary tłuszczu i skóry ). Natrzyj solą, oprósz świeżo zmielonym pieprzem z każdej strony i odłóż.
  • Cytrynę pokrój na ćwiartki, a ćwiartki jeszcze na pół wzdłuż – tak, aby otrzymać 8 cząstek.
  • Małe, drobne pory pokrój na 3 lub 4 części w poprzek ( jeśli są grubsze przekrój również wzdłuż).
  • Papryki wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój wzdłuż, na paski średniej grubości.
  • Ząbki czosnku oddziel od siebie, nie obieraj ze skórki.
  • Warzywa wyłóż na blaszkę, polej dwiema łyżkami oliwy, wymieszaj. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym i znowu wymieszaj delikatnie.
  • Ziemniaki pokrój na kliny, każdy ziemniak na 6 lub 8 części w zależności od wielkości.
  • Pokrojone cząstki włóż do miski, polej łyżką oliwy, wymieszaj.
  • Oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym, posyp suszonym rozmarynem – i zamieszam jeszcze raz.
  • Cząstki ziemniaków umieść pomiędzy warzywami, wymieszaj. Ziemniaki mogą wystawać na wierzchu, wtedy ładnie się przyrumienią.
  • Rozsuń warzywa na boki i blaszki pozostawiając środek wolny dla kurczaka.
  • Kurczaka ułóż na środku blaszki, skórą do góry.
  • Dwie cząstki cytryny i 1 gałązkę rozmarynu przeciętą na pół umieść pod kurczakiem.
  • Polej kurczaka łyżką oliwy.
  • Czarne oliwki i pozostałe cząstki cytryny powkładaj pomiędzy warzywa.
  • Na koniec rozłóż na warzywach pokrojone na 2 lub 3 części gałązki rozmarynu.
  • Całość oprósz jeszcze solą i pieprzem, a kurczaka posyp lekko papryką w proszku.
  • Wstaw blaszkę pełną dobrodziejstw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 1.5 godziny.
  • Jeśli kurczak jest większy – będzie wymagał dłuższego pieczenia.
  • Czy kurczak jest upieczony sprawdzamy nakłuwając udko w najgrubszym miejscu – wypływające soki powinny być przezroczyste.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zastaw blachę w środku na kilka minut.
  • Następnie wyjmij kurczaka na deskę, pozostawiając blachę z warzywami nadal w piekarniku.
  • Pokrój kurczaka na porcje, albo pozostaw w całości i przełóż na półmisek. Mięsa otocz warzywami – dobrze jest ułożyć je naprzemiennie, ale nie mieszać, aby zachować świeży wygląd.
  • Wszystko polej pysznym sosem warzywnym z blaszki.

To danie w zasadzie nie wymaga żadnych dodatków, choć oczywiście zawsze warto podać miskę pełną sałaty. Warto też przygotować kawałki pysznego chleba, na wypadek gdyby komuś było szkoda zostawić na talerzu resztkę pysznego sosu…

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze