Domowa skórka pomarańczowa eko
Kandyzowana skórka pomarańczowa jest niezastąpionym dodatkiem do domowych ciast i deserów. Pyszna i aromatyczna… Słodka, bez goryczki, bez sztucznych barwników i dodatków.
Skórkę pomarańczową robimy tylko z pomarańczy bio, organicznych, niewoskowanych, przyjeżdżających wprost z plantacji. Zużywamy skórki ze zjadanych pomarańczy, tym samym wykorzystując całe owoce ekologiczne – wspaniałe zero waste!
Czas przygotowania:
24h moczenie + 15 minut przygotowanie + 30-60 minut gotowanie
Składniki:
- skórki z 8 średnich pomarańczy Naveline bio z Sycylii
- 2 szklanki cukru trzcinowego* eko
- 1/2 szklanki wody
* skórki kandyzowane w cukrze białym cukrze mają jaśniejszy, ładniejszy kolor. Te kandyzowane w cukrze trzcinowym są ciemniejsze i mają nieco stłumiony odcień. W smaku są tak samo pyszne.
Przygotowanie
Skórki pomarańczowe najlepiej gromadzić w miarę zjadania pomarańczy. Można je trzymać w słoiku z zimną wodą, którą zmieniamy co dzień, aż do momentu gdy zamierzamy je usmażyć. Skórki w słoiku z wodą możemy przechowywać do 10 dni.
- Skórki pomarańczowe włóż do słoika z zimną wodą i trzymaj przez minimum 24 godziny. To pozbawia skórki nadmiernej goryczki i sprawia, że smak będzie idealny. Jeśli trzymasz skórki w wodzie dłużej – codziennie zmieniaj wodę.
- Wymoczone skórki umieść w rondlu z wodą i gotuj przez 5 minut. Odlej wodę i wyłóż skórki na deskę.
- Pokrój skórki w drobną kosteczkę.
- W dużym płaskim rondlu podgrzej cukier z wodą (1/2 szklanki, nie więcej), tylko do rozpuszczenia cukru.
- Dodaj pokrojone skórki i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i pozwól skórkom się smażyć – delikatnie bulgotać, aż zrobią się lekko przezroczyste. Cały syrop cukrowy nie musi się wygotować, chodzi o to, aby skórki stały się szkliste.
- Gotowe, przezroczystawe skórki wyjmij z syropu i przełóż do czystych, wysterylizowanych słoików. Jeśli zamierzasz zużyć skórki od razu – możesz przechować w dowolnym pojemniku.Można zalać skórki rzadkim syropem, albo odlać syrop osobno do późniejszego wykorzystania – jest mocno pomarańczowy, świetnie sprawdza się np. jako lukier do pączków.
UWAGA!
Kandyzowane skórki przechowujemy w temperaturze pokojowej, dla pewności można trzymać w lodówce – wtedy będą dobre nawet po wielu miesiącach.
Lepiej nie podwajać porcji skórek – trudno wtedy zapanować nad syropem. Dla większej ilości lepiej przygotować skórki w dwóch oddzielnych turach.
W ten sam sposób można przygotować skórki pomarańczowe, które staną się domowym łakociem – wtedy skórek nie kroimy w kosteczkę, a w cienkie paseczki. Gotowe paski skórki pomarańczowej możemy oblać czekoladą – cudowna cudowność!
Przepis przygotowany przy współpracy z Zuzanną Mann twórczynią foto-kulinarnego bloga z widokiem na stół