Bajkowy Jurajski Gravlax, czyli łosoś marynowany w burakach i pomarańczach

· ·
Bajkowy Jurajski Gravlax, czyli łosoś marynowany w burakach i pomarańczach

Gravlax to tradycyjny skandynawski sposób na łososia. Tutaj podkręcony burakami i pomarańczą, nabiera bardziej zimowego, świątecznego charakteru. Po procesie leżakowania w mieszance soli, cukru i przypraw mięso nabiera cudownego smaku i niezwykłej delikatności. Alternatywa dla łososia wędzonego, z tym że pyszniejsza! Przepis jest prosty i opiera się na świetnej jakości produktach. Jak to zwykle bywa w prostych recepturach - właśnie jakość składników jest tu najistotniejsza. Konieczne użyjecie łososia jurajskiego!

Czas przygotowania: 30 minut + 48h marynowanie

Składniki:

  • około 500 g surowego filetu z łososia jurajskiego (1 podłużny płat)
  • 1 burak
  • 1 pomarańcza Naveline bio z Sycylii
  • 1 pęczek koperku
  • 80g soli kamiennej gruboziarnistej
  • 30g cukru trzcinowego* eko
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka chrzanu - polecamy Nadwarciański z jabłkiem!
  • 25 ml wódki pestki granatu koperek, natka do dekoracji gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

  • Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Obierz buraka ze skóry i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  • Otrzyj skórkę z pomarańczy, tylko pomarańczową część (owoc możesz zjeść ;)).
  • Koperek posiekaj drobno.
  • W miseczce wymieszaj sól, cukier, posiekany koperek i pieprz. Dodaj chrzan, świeżo startą skórką z pomarańczy i startego buraka. Odstaw na kilka minut.
  • Dużą formę (o długości ryby) wyłóż folią spożywczą. Dno formy pokryj ⅓ przygotowanej burakowo-pomarańczowej marynaty.
  • Na warstwie marynaty połóż łososia skórą do dołu. 
  • Na łososiu rozłóż równomiernie pozostałą część marynaty, pokrywając całą rybę.
  • Całość skrop wódką.
  • Zawiń szczelnie w folię spożywczą, dociskając ją do ryby. Na wierzchu połóż deskę kuchenną i jakieś obciążenie – na przykład słoiki albo butelkę wody. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
  • Po upływie 24 godzin odlej powstały sok, płynną część marynaty (bez rozwijania łososia z folii) i pozostaw w lodówce na kolejne 24 godziny. 
  • Po kolejnych 24 godzinach usuń z ryby warstwę marynaty, opłucz rybę zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Usuń skórę z łososia. Jeśli filet posiada ości – warto je usunąć na tym etapie, będą przeszkadzały w krojeniu, podobnie jak grubszy brzeg od strony brzusznej ryby.  
  • Połóż rybę stroną pozbawioną skóry na desce i pokrój cienko, jak najcieniej (plasterki około 2-3 mm, cieńsze będzie trudno osiągnąć ).
  • Natkę i koperek służące do podania posiekaj, albo podziel na mniejsze części.
  • Granat obierz, wydobywając pestki
  • Pokrojone plasterki wyłóż na półmisek. Posyp natką i pestkami granatu i udekoruj gałązkami rozmarynu.  

Gravlax podawaj z sosem chrzanowym lub majonezowym, albo obydwoma – z sosami smakuje genialnie!

UWAGA!

Gravlax możesz przechowywać w lodówce, w postaci niepokrojonej, zawinięty w folię, przez 2 tygodnie.

Jak przygotować sosy do łososia?

Sos chrzanowy

Składniki

  • 1 pęczek koperku
  • 120 ml (8 łyżek) śmietany
  • 120 ml (8 łyżek) jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki chrzanu “Nadwarciańskiego z jabłkiem”
  • 1 łyżeczka ziarnistej musztardy francuskiej
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  • Koperek drobno posiekaj.
  • W kubku połącz i dobrze wymieszaj śmietanę, jogurt i chrzan. Dodaj musztardę i ponownie wymieszaj.
  • Dodaj posiekany koperek, wymieszaj.
  • Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem

Sos majonezowy

Składniki

  • 60 ml (4 łyżki) śmietany
  • 60 ml (4 łyżki) jogurtu naturalnego
  • 120 ml (8 łyżek) majonezu
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Majonez francuski

Przygotowanie

  • Śmietanę, jogurt i majonez połączyć i dobrze wymieszać.
  • Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Przepis przygotowany przy współpracy z Zuzanną Mann twórczynią foto-kulinarnego bloga z widokiem na stół.

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze