Alkam

Alkam
Ryby od Alkama wędzone są na Mazurach, w starej, niemal stuletniej wędzarni, tu nie uznaje się półśrodków - nie ma przyspieszania procesów, nie ma zamienników. Firma powstała w 2005 roku i słynie z dostarczania najlepszej jakości ryb poławianych i przetwarzanych na terenach Warmii i Mazur. Wędzenie, solenie i marynowanie ryb jest najstarszym i najbardziej znanym sposobem na ich przechowywanie, w Alkamie tej tradycji nie próbuje się unowocześniać ani poprawiać. Stojący za sterami firmy Pan Robert Raczyński jest współautorem receptur i najlepszym kontrolerem jakości. To znawca tradycyjnego smaku i prawdziwy entuzjasta ryb, jakiś czas temu współredagował wraz z Mirosławem Gworkiem ciekawą książkę promującą mazurskie specjały rybne. Ryby od Alkama uwędzone są po mistrzowsku, charakteryzuje je mocny, dymny aromat. Cytując Pana Roberta “kluczowy, poza jakością surowca, jest tu czynnik ludzki” i to prawda, w tych wyrobach czuć ogromne doświadczenie i wiedzę z niego wynikłą. Składową produktów jest najlepsza ryba, sól, naturalny dym drzewny i czas, dużo czasu, który okazuje się najlepszą inwestycją. W Alkamie pieczołowicie dobiera się dostawców półsurowca, dostępne w Pora na Pola ryby pochodzą z warmińsko-mazurskich jezior oraz rodzimych akwakultur. 

Alt Naturalnie, bezpośrednio od rolników i małych manufaktur Bez ich pasji nie byłoby naszego TARGU. Poznajcie kilku z nich. Od pierwszych 5 dostawców w 2017 roku nasza współpraca rozwinęła się dziś do ponad 90 rolników, ogrodników, hodowców czy rzemieślników i z tygodnia na tydzień rośnie!
Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.