Serowarnia Magdalenka

Serowarnia Magdalenka powstała z przeznaczenia. Pani Magdalena wychowywała się w rodzinie serowarów, jej rodzice do dziś wytwarzają sery w okolicach Krynicy Górskiej. Pani Magda dorastała więc wdychając woń świeżego mleka, obserwując proces powstawania sera, patrząc na dojrzewające gomułki. Wyfrunąwszy z gniazda nie planowała pójść w ślady rodziców, jednak szybko okazało się, że serowarstwo krąży w jej żyłach wartkim nurtem i jest najlepszym z możliwych pomysłów na przyszłość. Małopolska serowarnia w Chobędzy powstała w 2008 roku, powstają tu sery z mleka koziego, owczego i krowiego, przy czym mleko pochodzi od lokalnych dostawców. Znakiem rozpoznawczym Magdalenki jest szeroki wybór serów inspirowanych bogatą tradycją europejską. Pani Magda jest twórczą duszą, w ofercie znajdziemy więc sery miękkie, podpuszczkowe, dojrzewające, wędzone, pleśniowe w wielu wariantach, a nawet serki górskie wytwarzane w sposób tradycyjny. Trudno uwierzyć, że pod dachem jednej niedużej serowarni powstaje taka mnogość doskonałych wyrobów, niewątpliwie jest to wynik pasji, którą założycielka ma po prostu we krwi.


Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.
