Chleb i Masło

Chleb i Masło
Warszawska piekarnia rzemieślnicza Chleb i Masło działa od listopada 2020 roku, sercem miejsca jest Pani Wioleta - zakochana w pradawnych zwyczajach, staropolskich recepturach, a nade wszystko w tradycyjnym chlebie, który spod jej rąk wychodzi wybitny. Najważniejszym drogowskazem jest w tej piekarni natura, to ona determinuje smak chleba, ona świadczy o jego wyjątkowości. Nie ma tu mowy o niepotrzebnych dodatkach - składy są czyste, nie udziwnione, czerpią z lokalnych zasobów. Zioła, ziarna, owoce, korzenie - wszystko to, co możemy pozyskać w sposób zrównoważony z naszej Planety. Razem z tym nurtem idzie nasza słowiańska historia. Zwyczaje, tradycje i obrządki. Pani Wioleta ma w sobie dużo sentymentu do dawnego prostego życia. Marzy o domu na wsi. Chleb jest podstawowym pokarmem ludzkości, na wsi był zawsze szanowany i ceniony. Gospodyni uczyła się od starszych technik wypieku pieczywa na zakwasie, sam proces był dla ludzi niezwykły i magiczny. Chleb był darem od Boga i na chleb się pracowało. Pani Wiola bardzo to podkreśla i chce, aby wychodzący spod jej rąk chleb był prawdziwy, czyli by powstawał w zgodzie z naturą. Nie ma tu skrótów, liczy się rzemiosło, pasja i serce włożone w pracę z ciastem.

Alt Naturalnie, bezpośrednio od rolników i małych manufaktur Bez ich pasji nie byłoby naszego TARGU. Poznajcie kilku z nich. Od pierwszych 5 dostawców w 2017 roku nasza współpraca rozwinęła się dziś do ponad 90 rolników, ogrodników, hodowców czy rzemieślników i z tygodnia na tydzień rośnie!
Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.