Bieszczadzkie smaki

Bieszczadzkie smaki

Bieszczadzkie Smaki to magiczne miejsce stworzone przez Panią Wiesię i Pana Bogdana Ablewskich jedenaście lat temu w Bieszczadach. Już od wczesnej wiosny miejsce to nasycone jest wonią najprawdziwszego, leśnego, super aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Gospodarze przez co najmniej połowę życia mieszkali w mieście. W pewnym momencie codzienna rutyna stała się dla nich szara i nijaka. Podjęli więc decyzję o przeprowadzce. Z tak radykalną zmianą miejsca życia, wiązało się też jego przewartościowanie. Wszystko zaczęło się od nowa. Przeprowadzka w Bieszczady dała wiele nowych możliwości oraz szansę na realizację marzeń. „Nowe rozdanie” - to określenie najlepiej opisuje, co się wtedy wydarzyło w życiu Państwa Ablewskich, tempo życia zwolniło, zyskało na smaku i wartości. Bieszczadzkie Smaki dziś, to nie tylko pesto czosnkowe, chleby na zakwasie, sery, syropy, soki, przetwory, to także nalewki regionalne z zalegalizowanymi produktami. Bieszczadzkie Smaki to również Warsztatowa Chyża – miejsce spotkań, niekończących się rozmów, warsztatów i wielu barwnych opowieści. Magiczny klimat 140-letniej chyży sprawia, że kromka chleba z masłem i zwyczajna herbata z macierzanki, z miodkiem z mniszka smakuje wyjątkowo. Gospodarze kochają ludzi i lubią tworzyć dobre, zdrowe produkty dla nich i dla siebie.

Alt Naturalnie, bezpośrednio od rolników i małych manufaktur Bez ich pasji nie byłoby naszego TARGU. Poznajcie kilku z nich. Od pierwszych 5 dostawców w 2017 roku nasza współpraca rozwinęła się dziś do ponad 90 rolników, ogrodników, hodowców czy rzemieślników i z tygodnia na tydzień rośnie!
Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.