Spiżarnia Kalabona

Spiżarnia Kalabona
Niespełna godzinę drogi na południowy wschód od Warszawy w Zwoli Poduchownej stoi piękny Olszynowy Dwór. To tutaj mieszka nasza dostawczyni Pani Agnieszka Wilkoszewska z rodziną, tutaj też działa Spiżarnia Kalabona słynąca z wybitnych serów. Sery z mleka od tutejszych krów wychodzą wspaniałe, mamy tu flagowe serki Kalabonka produkowane metodą kwasowo-podpuszczkową, sporo serów podpuszczkowych i dojrzewających. Pani Agnieszka wiedzę czerpie ze starych książek serowarskich, wiedza ta poparta jest własnym, wieloletnim doświadczeniem. Sery są przez nią osobiście doglądane, obmywane roztworem wody z solą, to Pani Agnieszka odpowiada za proces ich powstawania od a do z. Solanka służąca do pielęgnowania dojrzewających serów ma już kilka lat - a trzeba wiedzieć, że z solanką jest jak z zakwasem na chleb, im starsza, tym jest lepsza. Wchodząc do pracowni serowarskiej Pani Agnieszki nie można się oprzeć wrażeniu, że tutejsze sery są wykochane, hołubione i mają najlepiej pod słońcem. Proces zaczyna się już na etapie wypasania zwierząt na czystych, zielonych łąkach, potem idzie cała filozofia współistnienia z przyrodą - takiej rzadko w dzisiejszych czasach spotykanej symbiozy człowieka z naturą, na koniec jest wreszcie cała masa uwagi i poświęconego sprawie czasu. To wszystko czuć w wyrobach z Kalabony. Sery z Zwoli Poduchownej mogą nam towarzyszyć o każdej porze dnia, możemy serwować je do śniadania, do sałatek, grillowanych mięs i warzyw, a także jako zakąskę podjadać z wieczornej deski serów. W Pora na Pola wszystkie te dobra są dostępne - jest w czym wybierać!

Alt Naturalnie, bezpośrednio od rolników i małych manufaktur Bez ich pasji nie byłoby naszego TARGU. Poznajcie kilku z nich. Od pierwszych 5 dostawców w 2017 roku nasza współpraca rozwinęła się dziś do ponad 90 rolników, ogrodników, hodowców czy rzemieślników i z tygodnia na tydzień rośnie!
Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.