Topinamburowe Smaki

Topinamburowe Smaki
Nazywam się Katarzyna Ziemkiewicz i mieszkam w Czerwińsku nad Wisłą. Od 2017 roku uprawiam topinambur na powierzchni 1,25ha. Jest to polska odmiana Albik, wytwarzająca gładkie maczugowate bulwy. Ze względu na niezwykłe właściwości prozdrowotne i lecznicze całej rośliny, od dwóch lat przetwarzam bulwy, pędy i kwiaty, aby były dostępne dla konsumentów przez cały rok, a nie tylko w okresie zbiorów. Świeża bulwa dostępna jest jako warzywo od listopada do maja. Uprawa topinamburu jest niezwykle prosta, ale wydobycie go z ziemi, oczyszczenie, przechowanie i przetwarzanie są pracochłonne i czasochłonne. W moim gospodarstwie wszystkie czynności są wykonywane ręcznie lub przy użyciu bardzo prostych narzędzi. Skala produkcji jest niewielka ze względu na małe zapotrzebowanie odbiorców, ale topinambur staje się coraz bardziej popularny, szczególnie poprzez różne programy kulinarne propagujące to warzywo. Ja wytwarzam z niego wiele różnych produktów, jeszcze więcej pomysłów oczekuje na realizację. Wszystkie używane przeze mnie informacje dotyczące działań prozdrowotnych, poparte są badaniami naukowymi i klinicznymi, a przepisy lecznicze zaczerpnięte ze stron rosyjskich i japońskich, gdzie medycyna ludowa i ziołolecznictwo topinamburem mają wiedzę i tradycję kilkuset lat, a preparaty stosowane są również przez ich medycynę tradycyjną.

Alt Naturalnie, bezpośrednio od rolników i małych manufaktur Bez ich pasji nie byłoby naszego TARGU. Poznajcie kilku z nich. Od pierwszych 5 dostawców w 2017 roku nasza współpraca rozwinęła się dziś do ponad 90 rolników, ogrodników, hodowców czy rzemieślników i z tygodnia na tydzień rośnie!
Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.