Zakwasownia to rodzinna manufaktura z Trójmiasta, która powstała z potrzeby zdrowia, pasji do kuchni roślinnej i fermentacji, a tworzą ja aż trzy pokolenia.
Specjalizują się w tworzeniu żywych, ekologicznych zakwasów i kiszonek z warzyw oraz owoców o genialnych właściwościach zdrowotnych. Zakwas z buraków, kimchi i kombucha to ich flagowe produkty posiadające certyfikaty bio.
Druga część ich aktywności to promocja zdrowia i organicznej kuchni roślinnej.
Po otrzymaniu certyfikatu Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej jako pierwsi w Polsce zoorganizowali warsztaty z postnej kuchni roślinnej.
Dodatkowo współpracują z klinikami, gdzie ich zakwasy oraz kiszonki są stosowane w dietach osób z obniżoną odpornością.
"To genialne kiszonki" - tak sami mówią o swoich fermentowanych dziełach.
Kiszony w trójmiejskiej manufakturze Zakwasownia, pyszny buraczany zakwas wykonany jest wyłącznie z ekologicznych składników. Najlepiej pić go codziennie rano, małymi porcjami – spożywany regularnie podnosi odporność, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi.
Posiada bardzo silne działanie probiotyczne oraz ma zdolność przywracania prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Shot ma intensywny zapach, ponieważ od mocnego kimchi się wywodzi. Jest to naturalna kiszonka, produkt żywy, niepasteryzowany – może gazować!
Od tej pory zakwasy będą kojarzyć się wyłącznie dobrze! Fermentowany w Trójmieście, w rodzinnej manufakturze Zakwasownia, dzięki mocy drogocennych składników – kiszonych buraków, imbiru i cytryny, zakwas pierwszorzędnie pobudza trawienie, wzmacnia odporność i jest po prostu pyszny!
Dla Wszystkich tych, którzy uwielbiają kiszonki, wyraziste potrawy i nie lubią nudy w kuchni! Wysoce rekomendowane osobom świadomie korzystającym z dobroczynnych właściwości żywych, naturalnych probiotyków. Kimchi Zakwasowni dedykowane jest także dla wegan, ponieważ nie zawiera sosu rybnego.
Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Element tamtejszej tradycji i kultury. Dzięki naturalnym składnikom i jedynemu w swoim rodzaju procesowi kiszenia kapusty pekińskiej oraz starannie dobranym recepturom uchodzi za jedną z najzdrowszych potraw świata. Zawiera witaminy A, B1, B2, C, wapń, żelazo, bakterie kwasu mlekowego typu lactobacillus regulujące trawienie oraz imbir, czosnek i chilli, które wzmacniają odporność organizmu. Badania wskazują także na antynowotworowe właściwości tej potrawy.
Pożywny, wegański, szybki, smaczny i zdrowy posiłek? Trójmiejskiej Zakwasowni udało się połączyć wszystkie te cechy w jednym słoiku! Gotowy barszcz ukraiński wystarczy podgrzać, by cieszyć się roślinnym, pełnym składników odżywczych obiadem. Ekologiczna fasola znakomicie syci, a kiszonki wspomagają trawienie.
Jedna… kapusta wiosny nie czyni! Ale ten pyszny zakwas może sprawić, że poczujesz się lekko i staniesz się prawdziwym wulkanem energii – pod warunkiem, że będziesz pić kieliszek codziennie rano. Ekologiczny zakwas z kapusty można wykorzystać również jako dodatek do zupy, aby podkręcić jej smak.
Smaczny i zdrowy zakwas zimowy! Dodane przez trójmiejską Zakwasownię przyprawy korzenne sprawiają, że jego głęboki smak kojarzy się z chłodniejszym sezonem, można go jednak pić przez cały rok. Kieliszek zakwasu z ekologicznego buraka to najlepszy sposób na zadbanie o swój organizm każdego ranka.
Wyjątkowe łagodne tajskie danie na bazie mleka kokosowego z dodatkiem nerkowców, dyni i mango. Wspaniały smak Tajlandii idealny z jaśminowym ryżem, smażonymi boczniakami i świeżą kolendrą. Polecany dla młodzieży.
Lubisz zaczynać dzień na ostro? Przed przebiegnięciem porannego półmaratonu zafunduj sobie kieliszek ekologicznego zakwasu z chilli. Fermentowany, buraczany napój od Zakwasowni pobudzi organizm i doda energii na cały aktywny dzień. Kwaśno-pikantny zakwas zasmakuje miłośnikom mocnych, wyrazistych smaków.
Ekologiczny zakwas z buraka, od rodzinnej manufaktury Zakwasownia, korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Najlepiej działa pity na czczo, dlatego zakwas chrzanowy będzie stanowił genialny aperitif do śniadania z jajkiem, domową wędliną lub pasztetem i świeżym, chrupiącym pieczywem.
Tradycyjna malezyjska zupa na mleku kokosowym, trawą cytrynową i imbirem. Danie idealne do podania ze świeżą kolendrą, makaronem ryżowym i grillowanym tofu. Polecana dla fanów lekkich tajskich smaków.
Delikatna zupa kremowa na bazie dyni i mleka kokosowego z dodatkiem mango i aromatem egzotycznej bergamotki. Proponujemy podawać z pestkami dyni i świeżym pesto np. z kolendry. Polecana również dzieciom.
Delikatna zupa kremowa na bazie buraków i mleka kokosowego z nutą egzotycznej bergamotki. Proponujemy podawać z grzankami i świeżym tymiankiem. Polecana również dzieciom.
Żywy kapuściany napój o przyjemnym, rubinowym kolorze, skrywa w sobie bogactwo witamin pochodzących z czerwonej kapusty oraz jabłek. Ekologiczny zakwas wyprodukowany z sercem przez trójmiejską Zakwasownię, specjalnie dla tych, którzy chcą w zdrowy sposób rozpoczynać każdy dzień!
Niepasteryzowany, żywy napój z wyjątkowych żółtych buraków, imbiru i cytryny, wspierający florę bakteryjną jelit. Mniej ziemisty smak i aromaty korzeni czynią go wykwintnym napojem probiotycznym.
Chiński gulasz z duszonych na sojowo-imbirowym sosie boczniaków w mleku kokosowym z olejem sezamowym i warzywami. Smak wzmacnia sezam, a słodyczy dodaje wspaniałe sos teriyaki. Doskonały do makaronu sojowego lub ryżu w stylu chińskim. Polecany fanom kuchni azjatyckiej.
Wyjątkowe boczniaki Tom Yum z ryżem jaśminowym od Zakwasowni. Z połączenia pożywnych boczniaków, słodkich owoców, warzyw i mleka kokosowego z orzeźwiającymi liśćmi kafiru (czyli limonki) powstał smakowity, słodko-kwaśny egzotyczny gulasz. Kwintesencja tajskiej kuchni zamknięta w słoiku, w sam raz na szybki lunch.
Tradycyjna włoska zupa warzywna z groszkiem na bazie pomidorów i warzyw korzeniowych. Doskonała na każdy obiad podana z czosnkowo-ziołowymi grzankami. Polecana dzieciom.
Ekologiczna fasolka Jaś w pomidorach, z młodymi ziemniakami i dodatkiem aromatycznych borowików, czyli genialny szybki lunch od Zakwasowni. Pożywna fasolka z ziemniakami, doprawiona wędzoną papryką to zamknięte w słoiku danie pełne tradycyjnych, polskich smaków w wersji wegańskiej.
Ostry gulasz z duszonych na słodko-kwaśno boczniaków w mleku kokosowym z trawą cytrynową i imbirem. Smak wzmacnia chili, a słodyczy dodaje wspaniałe mango kesar. Doskonały do makaronu ryżowego lub ryżu w stylu tajskim. Polecany fanom pikantnej kuchni tajskiej.
Przepyszne gryczane kaszotto z prozdrowotnymi składnikami – aromatycznym, kiszonym kimchi i wodorostami wakame. Przygotowane w trójmiejskiej manufakturze danie, w całości roślinne, po brzegi wypełnione wartościowymi substancjami odżywczymi i niecodziennym smakiem, idealne… na co dzień.
Tradycyjne danie indyjskie z ciecierzycy na pomidorach z cebulą i aromatycznymi przyprawami. Gulasz idealny do podania z ryżem lub jako farsz. Idealny dla dzieci na każdą okazję.
Wyjątkowe ostre tajskie danie na bazie mleka kokosowego z dodatkiem nerkowców, dyni i mango. Wspaniały smak Tajlandii idealny z jaśminowym ryżem, smażonymi boczniakami i świeżą kolendrą.
Delikatny gulasz z duszonych na winie boczniaków w kremowym roślinnym sosie na bazie sojowej kremówki. Smak wzmacnia dodatek zielonego marynowanego pieprzu oraz koperku. Doskonały do makaronu w stylu włoskim lub jako dodatek do ziemniaków na niedzielny obiad. Polecany dzieciom, które lubią grzyby.
Tradycyjna izraelska potrawa na śniadanie na bazie cebuli i pomidorów. Oryginalnie wbija się jaja kurze do rozgrzanej na patelni szakszuki i podaje ze świeżą pietruszką i chili. Polecamy ze smażonymi pieczarkami, awokado lub grillowanym tofu.
Tradycyjna marokańska zupa na bazie ciecierzycy z korzennymi aromatami kminu i cynamonu. Gęsta konsystencja czyni to danie konkretnym posiłkiem. Polecana z kuskus i świeżymi ziołami.
Tradycyjna ostra koreańska zupa z kichmi Zakwasowni. Danie idealne do podania ze świeżą kolendrą, makaronem ryżowym i grillowanym tofu. Polecana dla fanów ostrych smaków.
Wyjątkowo smaczna, pożywna i niepasteryzowana, żywa kiszonka z ekologicznej brukwi, rzodkiewek i marchwi, pokrojonych w kostkę, o właściwościach wspierających florę bakteryjną jelit. Tradycyjny produkt kuchni koreańskiej, element tamtejszej kultury i domowych tradycji. Wyjątkowa wersja kaszubska jako kiszonka na bazie kaszubskiej żółtej brukwi i rzodkwi.
Tradycyjna indyjska potrawa na bazie sosu z nerkowców i papryki z cebulą oraz kawałkami ziemniaków, pieczarek i groszku. Polecamy podanie z ryżem basmati oraz świeżą kolendrą. Idealne dla dzieci jako ciekawa odmiana dla dań klasycznych.
Tradycyjna ostra tajska zupa z chili, trawą cytrynową i imbirem. Danie idealne do podania ze świeżą kolendrą, makaronem ryżowym i grillowanym tofu. Polecana dla fanów ostrych smaków.
Wyjątkowo smaczna, pożywna i niepasteryzowana, żywa kiszonka z ekologicznej kapusty pekińskiej o właściwościach wspierających florę bakteryjną jelit. Wersja BBQ zawiera naturalne aromaty wędzonej papryki i chipotle. Produkt ostry.
Stworzony przez Zakwasownię wegański gulasz Chana Masala z ciecierzycy, z warzywami, kompozycją orientalnych przypraw i ryżem basmati. Świetny sposób na błyskawiczny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia. Aromatyczne danie pochodzące z kuchni indyjskiej, które bezpiecznie można podać również dzieciom.
Specjał kuchni tex-mex od trójmiejskiej Zakwasowni. Pikantne chili burrito z czerwoną fasolą, komosą ryżową i warzywami. Można je jeść samodzielnie – wtedy stanowi doskonały przepis na szybki lunch w pracy. Z dodatkiem, np. dzikiego ryżu, stanie się jeszcze bardziej pożywnym daniem obiadowym.
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu.
Zadbamy o jakość - produkty wymagające utrzymania niskiej temperatury zostaną zabezpieczone termicznie. Paczkę nadamy w środę, najczęściej dotrze w czwartek w godzinach pracy kuriera DPD lub InPost. Zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu. Nie martw się o jakość - paczka powinna dotrzeć do Ciebie zabezpieczona termicznie w tym samym dniu, w którym została przez nas skompletowana :).
Dostawy do Twojej miejscowości są planowane na czwartki w godzinach 18 - 23, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Nie martw się o świeżość - kontrolujemy temperaturę w transporcie, a paczka dotrze do Ciebie maksymalnie w kilka godzin od jej skompletowania.
Dziękujemy. Wszystkie wyroby są dostępne do zamawiania w Twojej okolicy. Nie martw się o świeżość - kontrolujemy temperaturę w transporcie, a paczka dotrze do Ciebie maksymalnie w kilka godzin od jej skompletowania.
Dostawy realizujemy w środy,czwartki i piątki w godzinach 14-18 lub 18-22, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Podaj swój kod pocztowy, abyśmy mogli pokazać Ci wyroby dostępne w Twoim regionie :)
Wprowadzono niepoprawny kod pocztowy. Wprowadź kod pocztowy w formacie XX-XXX.
Zapisz
Dostawa pod Twój adres realizowana jest za pośrednictwem firmy kurierskiej. Opłata dodatkowa wynika z konieczności dodatkowego zabezpieczenia przesyłki (zarówno termiczne jak i mechaniczne).
Zamknij
Niektóre produkty na targu należy zamawiać wcześniej ze względu na dłuższy proces przygotowania lub na rytm pracy naszych dostawców. Produkty na targu są przygotowywane pod zamówienie według tradycyjnych (i bardziej czasochłonnych) metod.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się