Zakwasownia

Zakwasownia to rodzinna manufaktura z Trójmiasta, która powstała z potrzeby zdrowia, pasji do kuchni roślinnej i fermentacji, a tworzą ja aż trzy pokolenia.

Specjalizują się w tworzeniu żywych, ekologicznych zakwasów i kiszonek z warzyw oraz owoców o genialnych właściwościach zdrowotnych. Zakwas z buraków, kimchi i kombucha to ich flagowe produkty posiadające certyfikaty bio.

Druga część ich aktywności to promocja zdrowia i organicznej kuchni roślinnej.

Po otrzymaniu certyfikatu Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej jako pierwsi w Polsce zoorganizowali warsztaty z postnej kuchni roślinnej.

Dodatkowo współpracują z klinikami, gdzie ich zakwasy oraz kiszonki są stosowane w dietach osób z obniżoną odpornością.

"To genialne kiszonki" - tak sami mówią o swoich fermentowanych dziełach.

Wyświetlanie 1–44 z 58 wyników

Wyroby dostawcy:

Zakwas z buraków ekologicznych EKO

26,88 700 ml

Kiszony w trójmiejskiej manufakturze Zakwasownia, pyszny buraczany zakwas wykonany jest wyłącznie z ekologicznych składników. Najlepiej pić go codziennie rano, małymi porcjami – spożywany regularnie podnosi odporność, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi.

Shot probiotyczny z kimchi EKO

34,94 500 ml

Posiada bardzo silne działanie probiotyczne oraz ma zdolność przywracania prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Shot to naturalna kiszonka, produkt żywy,niepasteryzowany – może gazować!

Zakwas z buraków z selerem, imbirem i cytryną EKO

36,29 700 ml

Od tej pory zakwasy będą kojarzyć się wyłącznie dobrze! Fermentowany w Trójmieście, w rodzinnej manufakturze Zakwasownia, dzięki mocy drogocennych składników – kiszonych buraków, imbiru i cytryny, zakwas pierwszorzędnie pobudza trawienie, wzmacnia odporność i jest po prostu pyszny!

Kimchi tradycyjne EKO wegańskie

22,84 300 g

Dla Wszystkich tych, którzy uwielbiają kiszonki, wyraziste potrawy i nie lubią nudy w kuchni! Wysoce rekomendowane osobom świadomie korzystającym z dobroczynnych właściwości żywych, naturalnych probiotyków. Kimchi Zakwasowni dedykowane jest także dla wegan, ponieważ nie zawiera sosu rybnego.

Kimchi ostre EKO wegańskie

22,84 300 g

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Element tamtejszej tradycji i kultury. Dzięki naturalnym składnikom i jedynemu w swoim rodzaju procesowi kiszenia kapusty pekińskiej oraz starannie dobranym recepturom uchodzi za jedną z najzdrowszych potraw świata. Zawiera witaminy A, B1, B2, C, wapń, żelazo, bakterie kwasu mlekowego typu lactobacillus regulujące trawienie oraz imbir, czosnek i chilli, które wzmacniają odporność organizmu. Badania wskazują także na antynowotworowe właściwości tej potrawy.

Kimchi delikatne EKO wegańskie

24,18 300 g

Wyłącznie niepasteryzowane i bez chili, dzięki czemu jest delikatne w smaku i odpowiednie również dla osób, które nie lubią pikantnych smaków.

Barszcz ukraiński EKO

26,88 900 ml

Pożywny, wegański, szybki, smaczny i zdrowy posiłek? Trójmiejskiej Zakwasowni udało się połączyć wszystkie te cechy w jednym słoiku! Gotowy barszcz ukraiński wystarczy podgrzać, by cieszyć się roślinnym, pełnym składników odżywczych obiadem. Ekologiczna fasola znakomicie syci, a kiszonki wspomagają trawienie.

Kombucha z hibiskusem EKO

22,85 500 ml

Ekologiczna kombucha, czyli niepasteryzowany napój z czarnej herbaty i kwiatów hibiskusa, z żywymi kulturami bakterii. Tworzona w Trójmieście przez prawdziwych pasjonatów roślinnej kuchni, pyszna i zdrowa. Probiotyczna kombucha, pita systematycznie, reguluje pracę jelit i wzmacnia odporność.

Zakwas z kapusty białej EKO

26,88 700 ml

Jedna… kapusta wiosny nie czyni! Ale ten pyszny zakwas może sprawić, że poczujesz się lekko i staniesz się prawdziwym wulkanem energii – pod warunkiem, że będziesz pić kieliszek codziennie rano. Ekologiczny zakwas z kapusty można wykorzystać również jako dodatek do zupy, aby podkręcić jej smak.

Zakwas z buraka EKO korzenny

36,29 700 ml

Smaczny i zdrowy zakwas zimowy! Dodane przez trójmiejską Zakwasownię przyprawy korzenne sprawiają, że jego głęboki smak kojarzy się z chłodniejszym sezonem, można go jednak pić przez cały rok. Kieliszek zakwasu z ekologicznego buraka to najlepszy sposób na zadbanie o swój organizm każdego ranka.

Zakwas z buraka EKO chrzanowy

36,29 700 ml

Ekologiczny zakwas z buraka, od rodzinnej manufaktury Zakwasownia, korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Najlepiej działa pity na czczo, dlatego zakwas chrzanowy będzie stanowił genialny aperitif do śniadania z jajkiem, domową wędliną lub pasztetem i świeżym, chrupiącym pieczywem.

Zakwas z buraka EKO z chilli

36,29 700 ml

Lubisz zaczynać dzień na ostro? Przed przebiegnięciem porannego półmaratonu zafunduj sobie kieliszek ekologicznego zakwasu z chilli. Fermentowany, buraczany napój od Zakwasowni pobudzi organizm i doda energii na cały aktywny dzień. Kwaśno-pikantny zakwas zasmakuje miłośnikom mocnych, wyrazistych smaków.

Kombucha na czarnej herbacie EKO

21,51 500 ml

Pyszny, tradycyjny napój fermentowany, powstający na bazie czarnej herbaty. Wytwarzany z prawdziwą pasją przez rodzinną manufakturę z Trójmiasta z certyfikowanych, ekologicznych składników.

Delikatne curry z nerkowcami i mango EKO

43,01 900 ml

Wyjątkowe łagodne tajskie danie na bazie mleka kokosowego z dodatkiem nerkowców, dyni i mango. Wspaniały smak Tajlandii idealny z jaśminowym ryżem, smażonymi boczniakami i świeżą kolendrą. Polecany dla młodzieży.

Zakwas z kapusty czerwonej EKO

30,91 700 ml

Żywy kapuściany napój o przyjemnym, rubinowym kolorze, skrywa w sobie bogactwo witamin pochodzących z czerwonej kapusty oraz jabłek. Ekologiczny zakwas wyprodukowany z sercem przez trójmiejską Zakwasownię, specjalnie dla tych, którzy chcą w zdrowy sposób rozpoczynać każdy dzień!

Zupa kokosowa z makaronem ryżowym (Laksa)

25,54 540 ml

Tradycyjna malezyjska zupa na mleku kokosowym, trawą cytrynową i imbirem. Danie idealne do podania ze świeżą kolendrą, makaronem ryżowym i grillowanym tofu. Polecana dla fanów lekkich tajskich smaków.

Bigos z grzybami

33,60 900 ml

Tradycyjny bigos z polskimi grzybami leśnymi na ekologicznej kapuście. Danie polecane również dla dzieci.

Zupa krem z dyni i bergamotki EKO

40,33 900 ml

Delikatna zupa kremowa na bazie dyni i mleka kokosowego z dodatkiem mango i aromatem egzotycznej bergamotki. Proponujemy podawać z pestkami dyni i świeżym pesto np. z kolendry. Polecana również dzieciom.

Zupa krem z buraka kokosowa  EKO

40,33 900 ml

Delikatna zupa kremowa na bazie buraków i mleka kokosowego z nutą egzotycznej bergamotki. Proponujemy podawać z grzankami i świeżym tymiankiem. Polecana również dzieciom.

Zupa Kapuśniak EKO

26,88 900 ml

Tradycyjna polska zupa na bazie ekologicznej kiszonej kapusty z Kaszub z wędzoną papryką. Polecana dzieciom.

Kombucha z kurmumą i cytryną EKO

22,85 500 ml

Niepasteryzowany, żywy napój o właściwościach probiotycznych na bazie zielonej herbaty z dodatkiem cytryny i kurkumy, bogaty w cenne kwasy organiczne. Ma przyjemny kwaskowaty smak i jest lekko musujący. Najlepiej smakuje schłodzony.

Boczniaki Tom Yum z ryżem jaśminowym

33,60 540 ml

Wyjątkowe boczniaki Tom Yum z ryżem jaśminowym od Zakwasowni. Z połączenia pożywnych boczniaków, słodkich owoców, warzyw i mleka kokosowego z orzeźwiającymi liśćmi kafiru (czyli limonki) powstał smakowity, słodko-kwaśny egzotyczny gulasz. Kwintesencja tajskiej kuchni zamknięta w słoiku, w sam raz na szybki lunch.

Boczniaki Teriyaki

49,73 900 ml

Chiński gulasz z duszonych na sojowo-imbirowym sosie boczniaków w mleku kokosowym z olejem sezamowym i warzywami. Smak wzmacnia sezam, a słodyczy dodaje wspaniałe sos teriyaki. Doskonały do makaronu sojowego lub ryżu w stylu chińskim. Polecany fanom kuchni azjatyckiej.

Kombucha różana EKO

22,85 500 ml

Niepasteryzowany, żywy napój o właściwościach probiotycznych na bazie zielonej herbaty z dodatkiem syropu różanego, bogaty w cenne kwasy organiczne. Ma przyjemny kwaskowaty smak i jest lekko musujący. Najlepiej smakuje schłodzony.

Zupa Minestrone EKO

40,33 900 ml

Tradycyjna włoska zupa warzywna z groszkiem na bazie pomidorów i warzyw korzeniowych. Doskonała na każdy obiad podana z czosnkowo-ziołowymi grzankami. Polecana dzieciom.

Włoski krem z pomidorów EKO

40,33 900 ml

Delikatna zupa krem z pomidorów i warzyw klasyczna dla włoskiej kuchni. Proponujemy podawać z oliwą i świeżym tymiankiem. Polecana również dzieciom.

Indyjska Chana Masala EKO

43,01 900 ml

Tradycyjne danie indyjskie z ciecierzycy na pomidorach z cebulą i aromatycznymi przyprawami. Gulasz idealny do podania z ryżem lub jako farsz. Idealny dla dzieci na każdą okazję.

Ostre boczniaki Tom-Yum z mango EKO

49,73 900 ml

Ostry gulasz z duszonych na słodko-kwaśno boczniaków w mleku kokosowym z trawą cytrynową i imbirem. Smak wzmacnia chili, a słodyczy dodaje wspaniałe mango kesar. Doskonały do makaronu ryżowego lub ryżu w stylu tajskim. Polecany fanom pikantnej kuchni tajskiej.

Ostre curry z kasztanami i mango EKO

43,01 900 ml

Wyjątkowe ostre tajskie danie na bazie mleka kokosowego z dodatkiem nerkowców, dyni i mango. Wspaniały smak Tajlandii idealny z jaśminowym ryżem, smażonymi boczniakami i świeżą kolendrą.

Kombucha pigwowa EKO

22,85 500 ml

Niepasteryzowany, żywy napój o smaku pigwowym o właściwościach probiotycznych, bogaty w cenne kwasy organiczne. Orzeźwiający, smaczny i jednocześnie bardzo zdrowy jest świetną alternatywą dla soków owocowych i innych napojów w codziennej diecie.

Kaszotto gryczane z kimchi

25,54 540 ml

Przepyszne gryczane kaszotto z prozdrowotnymi składnikami – aromatycznym, kiszonym kimchi i wodorostami wakame. Przygotowane w trójmiejskiej manufakturze danie, w całości roślinne, po brzegi wypełnione wartościowymi substancjami odżywczymi i niecodziennym smakiem, idealne… na co dzień.

Boczniaki koperkowe EKO

49,73 900 ml

Delikatny gulasz z duszonych na winie boczniaków w kremowym roślinnym sosie na bazie sojowej kremówki. Smak wzmacnia dodatek zielonego marynowanego pieprzu oraz koperku. Doskonały do makaronu w stylu włoskim lub jako dodatek do ziemniaków na niedzielny obiad. Polecany dzieciom, które lubią grzyby.

Fasolka po bretońsku z ziemniakami

25,54 540 ml

Ekologiczna fasolka Jaś w pomidorach, z młodymi ziemniakami i dodatkiem aromatycznych borowików, czyli genialny szybki lunch od Zakwasowni. Pożywna fasolka z ziemniakami, doprawiona wędzoną papryką to zamknięte w słoiku danie pełne tradycyjnych, polskich smaków w wersji wegańskiej.

Szakszuka EKO

40,33 900 ml

Tradycyjna izraelska potrawa na śniadanie na bazie cebuli i pomidorów. Oryginalnie wbija się jaja kurze do rozgrzanej na patelni szakszuki i podaje ze świeżą pietruszką i chili. Polecamy ze smażonymi pieczarkami, awokado lub grillowanym tofu.

Zakwas z buraków jodowany EKO

40,33 700 ml

Niepasteryzowany, żywy napój z czerwonych buraków, wspierający florę bakteryjną jelit, wzbogacony jodem.

Składniki ekologiczne: buraki, woda, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, jodek sodu, jodek potasu

Lababdar EKO

47,05 900 ml

Tradycyjna indyjska potrawa na bazie sosu z nerkowców i papryki z cebulą oraz kawałkami ziemniaków, pieczarek i groszku. Polecamy podanie z ryżem basmati oraz świeżą kolendrą. Idealne dla dzieci jako ciekawa odmiana dla dań klasycznych.