Zakwasownia

Zakwasownia to rodzinna manufaktura z Trójmiasta, która powstała z potrzeby zdrowia, pasji do kuchni roślinnej i fermentacji, a tworzą ja aż trzy pokolenia.

Specjalizują się w tworzeniu żywych, ekologicznych zakwasów i kiszonek z warzyw oraz owoców o genialnych właściwościach zdrowotnych. Zakwas z buraków, kimchi i kombucha to ich flagowe produkty posiadające certyfikaty bio.

Druga część ich aktywności to promocja zdrowia i organicznej kuchni roślinnej.

Po otrzymaniu certyfikatu Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej jako pierwsi w Polsce zoorganizowali warsztaty z postnej kuchni roślinnej.

Dodatkowo współpracują z klinikami, gdzie ich zakwasy oraz kiszonki są stosowane w dietach osób z obniżoną odpornością.

"To genialne kiszonki" - tak sami mówią o swoich fermentowanych dziełach.

Wyświetlanie 1–45 z 47 wyników

Wyroby dostawcy:

Zakwas z buraków ekologicznych EKO

26,88 700 ml

Kiszony w trójmiejskiej manufakturze Zakwasownia, pyszny buraczany zakwas wykonany jest wyłącznie z ekologicznych składników. Najlepiej pić go codziennie rano, małymi porcjami – spożywany regularnie podnosi odporność, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi.

Shot probiotyczny z kimchi EKO

34,94 500 ml

Posiada bardzo silne działanie probiotyczne oraz ma zdolność przywracania prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Shot ma intensywny zapach, ponieważ od mocnego kimchi się wywodzi. Jest to naturalna kiszonka, produkt żywy, niepasteryzowany – może gazować!

Zakwas z buraków z selerem, imbirem i cytryną EKO

36,29 700 ml

Od tej pory zakwasy będą kojarzyć się wyłącznie dobrze! Fermentowany w Trójmieście, w rodzinnej manufakturze Zakwasownia, dzięki mocy drogocennych składników – kiszonych buraków, imbiru i cytryny, zakwas pierwszorzędnie pobudza trawienie, wzmacnia odporność i jest po prostu pyszny!

Kimchi tradycyjne EKO wegańskie

22,84 300 g

Dla Wszystkich tych, którzy uwielbiają kiszonki, wyraziste potrawy i nie lubią nudy w kuchni! Wysoce rekomendowane osobom świadomie korzystającym z dobroczynnych właściwości żywych, naturalnych probiotyków. Kimchi Zakwasowni dedykowane jest także dla wegan, ponieważ nie zawiera sosu rybnego.

Kimchi ostre EKO wegańskie

22,84 300 g

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Element tamtejszej tradycji i kultury. Dzięki naturalnym składnikom i jedynemu w swoim rodzaju procesowi kiszenia kapusty pekińskiej oraz starannie dobranym recepturom uchodzi za jedną z najzdrowszych potraw świata. Zawiera witaminy A, B1, B2, C, wapń, żelazo, bakterie kwasu mlekowego typu lactobacillus regulujące trawienie oraz imbir, czosnek i chilli, które wzmacniają odporność organizmu. Badania wskazują także na antynowotworowe właściwości tej potrawy.

Kimchi delikatne EKO wegańskie

24,18 300 g

Wyłącznie niepasteryzowane i bez chili, dzięki czemu jest delikatne w smaku i odpowiednie również dla osób, które nie lubią pikantnych smaków.

Niedostępny
Zobacz więcej

Barszcz ukraiński EKO

26,88 900 ml

Pożywny, wegański, szybki, smaczny i zdrowy posiłek? Trójmiejskiej Zakwasowni udało się połączyć wszystkie te cechy w jednym słoiku! Gotowy barszcz ukraiński wystarczy podgrzać, by cieszyć się roślinnym, pełnym składników odżywczych obiadem. Ekologiczna fasola znakomicie syci, a kiszonki wspomagają trawienie.

Zakwas z kapusty białej EKO

26,88 700 ml

Jedna… kapusta wiosny nie czyni! Ale ten pyszny zakwas może sprawić, że poczujesz się lekko i staniesz się prawdziwym wulkanem energii – pod warunkiem, że będziesz pić kieliszek codziennie rano. Ekologiczny zakwas z kapusty można wykorzystać również jako dodatek do zupy, aby podkręcić jej smak.

Zakwas z buraka EKO korzenny

36,29 700 ml

Smaczny i zdrowy zakwas zimowy! Dodane przez trójmiejską Zakwasownię przyprawy korzenne sprawiają, że jego głęboki smak kojarzy się z chłodniejszym sezonem, można go jednak pić przez cały rok. Kieliszek zakwasu z ekologicznego buraka to najlepszy sposób na zadbanie o swój organizm każdego ranka.

Delikatne curry z nerkowcami i mango EKO

43,01 900 ml

Wyjątkowe łagodne tajskie danie na bazie mleka kokosowego z dodatkiem nerkowców, dyni i mango. Wspaniały smak Tajlandii idealny z jaśminowym ryżem, smażonymi boczniakami i świeżą kolendrą. Polecany dla młodzieży.

Zakwas z buraka EKO z chilli

36,29 700 ml

Lubisz zaczynać dzień na ostro? Przed przebiegnięciem porannego półmaratonu zafunduj sobie kieliszek ekologicznego zakwasu z chilli. Fermentowany, buraczany napój od Zakwasowni pobudzi organizm i doda energii na cały aktywny dzień. Kwaśno-pikantny zakwas zasmakuje miłośnikom mocnych, wyrazistych smaków.

Zakwas z buraka EKO chrzanowy

36,29 700 ml

Ekologiczny zakwas z buraka, od rodzinnej manufaktury Zakwasownia, korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Najlepiej działa pity na czczo, dlatego zakwas chrzanowy będzie stanowił genialny aperitif do śniadania z jajkiem, domową wędliną lub pasztetem i świeżym, chrupiącym pieczywem.

Zupa kokosowa z makaronem ryżowym (Laksa)

25,54 540 ml

Tradycyjna malezyjska zupa na mleku kokosowym, trawą cytrynową i imbirem. Danie idealne do podania ze świeżą kolendrą, makaronem ryżowym i grillowanym tofu. Polecana dla fanów lekkich tajskich smaków.

Niedostępny
Zobacz więcej

Zupa krem z dyni i bergamotki EKO

40,33 900 ml

Delikatna zupa kremowa na bazie dyni i mleka kokosowego z dodatkiem mango i aromatem egzotycznej bergamotki. Proponujemy podawać z pestkami dyni i świeżym pesto np. z kolendry. Polecana również dzieciom.

Zupa krem z buraka kokosowa  EKO

40,33 900 ml

Delikatna zupa kremowa na bazie buraków i mleka kokosowego z nutą egzotycznej bergamotki. Proponujemy podawać z grzankami i świeżym tymiankiem. Polecana również dzieciom.

Zupa Kapuśniak EKO

26,88 900 ml

Tradycyjna polska zupa na bazie ekologicznej kiszonej kapusty z Kaszub z wędzoną papryką. Polecana dzieciom.

Bigos z grzybami

33,60 900 ml

Tradycyjny bigos z polskimi grzybami leśnymi na ekologicznej kapuście. Danie polecane również dla dzieci.

Zakwas z kapusty czerwonej EKO

30,91 700 ml

Żywy kapuściany napój o przyjemnym, rubinowym kolorze, skrywa w sobie bogactwo witamin pochodzących z czerwonej kapusty oraz jabłek. Ekologiczny zakwas wyprodukowany z sercem przez trójmiejską Zakwasownię, specjalnie dla tych, którzy chcą w zdrowy sposób rozpoczynać każdy dzień!

Niedostępny
Zobacz więcej

Boczniaki Teriyaki

49,73 900 ml

Chiński gulasz z duszonych na sojowo-imbirowym sosie boczniaków w mleku kokosowym z olejem sezamowym i warzywami. Smak wzmacnia sezam, a słodyczy dodaje wspaniałe sos teriyaki. Doskonały do makaronu sojowego lub ryżu w stylu chińskim. Polecany fanom kuchni azjatyckiej.

Boczniaki Tom Yum z ryżem jaśminowym

33,60 540 ml

Wyjątkowe boczniaki Tom Yum z ryżem jaśminowym od Zakwasowni. Z połączenia pożywnych boczniaków, słodkich owoców, warzyw i mleka kokosowego z orzeźwiającymi liśćmi kafiru (czyli limonki) powstał smakowity, słodko-kwaśny egzotyczny gulasz. Kwintesencja tajskiej kuchni zamknięta w słoiku, w sam raz na szybki lunch.

Zupa Minestrone EKO

40,33 900 ml

Tradycyjna włoska zupa warzywna z groszkiem na bazie pomidorów i warzyw korzeniowych. Doskonała na każdy obiad podana z czosnkowo-ziołowymi grzankami. Polecana dzieciom.

Fasolka po bretońsku z ziemniakami

25,54 540 ml

Ekologiczna fasolka Jaś w pomidorach, z młodymi ziemniakami i dodatkiem aromatycznych borowików, czyli genialny szybki lunch od Zakwasowni. Pożywna fasolka z ziemniakami, doprawiona wędzoną papryką to zamknięte w słoiku danie pełne tradycyjnych, polskich smaków w wersji wegańskiej.

Włoski krem z pomidorów EKO

40,33 900 ml

Delikatna zupa krem z pomidorów i warzyw klasyczna dla włoskiej kuchni. Proponujemy podawać z oliwą i świeżym tymiankiem. Polecana również dzieciom.

Ostre boczniaki Tom-Yum z mango EKO

49,73 900 ml

Ostry gulasz z duszonych na słodko-kwaśno boczniaków w mleku kokosowym z trawą cytrynową i imbirem. Smak wzmacnia chili, a słodyczy dodaje wspaniałe mango kesar. Doskonały do makaronu ryżowego lub ryżu w stylu tajskim. Polecany fanom pikantnej kuchni tajskiej.

Kaszotto gryczane z kimchi

25,54 540 ml

Przepyszne gryczane kaszotto z prozdrowotnymi składnikami – aromatycznym, kiszonym kimchi i wodorostami wakame. Przygotowane w trójmiejskiej manufakturze danie, w całości roślinne, po brzegi wypełnione wartościowymi substancjami odżywczymi i niecodziennym smakiem, idealne… na co dzień.

Indyjska Chana Masala EKO

43,01 900 ml

Tradycyjne danie indyjskie z ciecierzycy na pomidorach z cebulą i aromatycznymi przyprawami. Gulasz idealny do podania z ryżem lub jako farsz. Idealny dla dzieci na każdą okazję.

Ostre curry z kasztanami i mango EKO

43,01 900 ml

Wyjątkowe ostre tajskie danie na bazie mleka kokosowego z dodatkiem nerkowców, dyni i mango. Wspaniały smak Tajlandii idealny z jaśminowym ryżem, smażonymi boczniakami i świeżą kolendrą.

Boczniaki koperkowe EKO

49,73 900 ml

Delikatny gulasz z duszonych na winie boczniaków w kremowym roślinnym sosie na bazie sojowej kremówki. Smak wzmacnia dodatek zielonego marynowanego pieprzu oraz koperku. Doskonały do makaronu w stylu włoskim lub jako dodatek do ziemniaków na niedzielny obiad. Polecany dzieciom, które lubią grzyby.

Szakszuka EKO

40,33 900 ml

Tradycyjna izraelska potrawa na śniadanie na bazie cebuli i pomidorów. Oryginalnie wbija się jaja kurze do rozgrzanej na patelni szakszuki i podaje ze świeżą pietruszką i chili. Polecamy ze smażonymi pieczarkami, awokado lub grillowanym tofu.

Zupa Marokańska Harira EKO

43,01 900 ml

Tradycyjna marokańska zupa na bazie ciecierzycy z korzennymi aromatami kminu i cynamonu. Gęsta konsystencja czyni to danie konkretnym posiłkiem. Polecana z kuskus i świeżymi ziołami.

Zupa z kimchi kokosowa EKO

43,01 900 ml

Tradycyjna ostra koreańska zupa z kichmi Zakwasowni. Danie idealne do podania ze świeżą kolendrą, makaronem ryżowym i grillowanym tofu. Polecana dla fanów ostrych smaków.

Kimchi kaszubskie EKO

24,18 300 g

Wyjątkowo smaczna, pożywna i niepasteryzowana, żywa kiszonka z ekologicznej brukwi, rzodkiewek i marchwi, pokrojonych w kostkę, o właściwościach wspierających florę bakteryjną jelit. Tradycyjny produkt kuchni koreańskiej, element tamtejszej kultury i domowych tradycji. Wyjątkowa wersja kaszubska jako kiszonka na bazie kaszubskiej żółtej brukwi i rzodkwi.

Lababdar EKO

47,05 900 ml

Tradycyjna indyjska potrawa na bazie sosu z nerkowców i papryki z cebulą oraz kawałkami ziemniaków, pieczarek i groszku. Polecamy podanie z ryżem basmati oraz świeżą kolendrą. Idealne dla dzieci jako ciekawa odmiana dla dań klasycznych.

Niedostępny
Zobacz więcej

Ostra zupa tajska Tom-Yum EKO

44,35 900 ml

Tradycyjna ostra tajska zupa z chili, trawą cytrynową i imbirem. Danie idealne do podania ze świeżą kolendrą, makaronem ryżowym i grillowanym tofu. Polecana dla fanów ostrych smaków.

Kimchi BBQ EKO

24,18 300 g

Wyjątkowo smaczna, pożywna i niepasteryzowana, żywa kiszonka z ekologicznej kapusty pekińskiej o właściwościach wspierających florę bakteryjną jelit. Wersja BBQ zawiera naturalne aromaty wędzonej papryki i chipotle. Produkt ostry.

Chana Masala z ryżem basmati

25,54 540 ml

Stworzony przez Zakwasownię wegański gulasz Chana Masala z ciecierzycy, z warzywami, kompozycją orientalnych przypraw i ryżem basmati. Świetny sposób na błyskawiczny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia. Aromatyczne danie pochodzące z kuchni indyjskiej, które bezpiecznie można podać również dzieciom.

Chilli Burrito z komosą

43,01 900 ml

Specjał kuchni tex-mex od trójmiejskiej Zakwasowni. Pikantne chili burrito z czerwoną fasolą, komosą ryżową i warzywami. Można je jeść samodzielnie – wtedy stanowi doskonały przepis na szybki lunch w pracy. Z dodatkiem, np. dzikiego ryżu, stanie się jeszcze bardziej pożywnym daniem obiadowym.