Zakwasownia

Zakwasownia to rodzinna manufaktura z Trójmiasta, która powstała z potrzeby zdrowia, pasji do kuchni roślinnej i fermentacji, a tworzą ja aż trzy pokolenia.

Specjalizują się w tworzeniu żywych, ekologicznych zakwasów i kiszonek z warzyw oraz owoców o genialnych właściwościach zdrowotnych. Zakwas z buraków, kimchi i kombucha to ich flagowe produkty posiadające certyfikaty bio.

Druga część ich aktywności to promocja zdrowia i organicznej kuchni roślinnej.

Po otrzymaniu certyfikatu Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej jako pierwsi w Polsce zoorganizowali warsztaty z postnej kuchni roślinnej.

Dodatkowo współpracują z klinikami, gdzie ich zakwasy oraz kiszonki są stosowane w dietach osób z obniżoną odpornością.

"To genialne kiszonki" - tak sami mówią o swoich fermentowanych dziełach.

Wyświetlanie 1–44 z 58 wyników

Wyroby dostawcy:

Shot probiotyczny z kimchi EKO

31,11 500 ml

Posiada bardzo silne działanie probiotyczne oraz ma zdolność przywracania prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Shot to naturalna kiszonka, produkt żywy,niepasteryzowany – może gazować!

Skład: ekstrakt z ekologicznego kimchi.

Kimchi tradycyjne EKO wegańskie

19,91 300 g

Dla Wszystkich tych, którzy uwielbiają kiszonki, wyraziste potrawy i nie lubią nudy w kuchni! Wysoce rekomendowane osobom świadomie korzystającym z dobroczynnych właściwości żywych, naturalnych probiotyków. Kimchi Zakwasowni dedykowane jest także dla wegan, ponieważ nie zawiera sosu rybnego.

Skład: kapusta pekińska EKO, czosnek EKO, cebula EKO, imbir EKO, marchew EKO, rzodkiew EKO, chili EKO, miso EKO, sos sojowy EKO, sól.

Kombucha na zielonej herbacie EKO

20,49 500 ml / Pojemność: 500 ml

Ekologiczny, żywy napój powstający z potrzeby zdrowia – i oczywiście z herbaty, w lokalnej manufakturze w Trójmieście. Orzeźwiający aromat zielonej herbaty zamknięty w butelce musującej kombuchy.

Skład: herbata zielona EKO fermentowana z użyciem komponentu schizosaccharomyces pombe oraz bacterium xylinum.

Kimchi ostre EKO wegańskie

19,91 300 g

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Element tamtejszej tradycji i kultury. Dzięki naturalnym składnikom i jedynemu w swoim rodzaju procesowi kiszenia kapusty pekińskiej oraz starannie dobranym recepturom uchodzi za jedną z najzdrowszych potraw świata. Zawiera witaminy A, B1, B2, C, wapń, żelazo, bakterie kwasu mlekowego typu lactobacillus regulujące trawienie oraz imbir, czosnek i chilli, które wzmacniają odporność organizmu. Badania wskazują także na antynowotworowe właściwości tej potrawy.

Skład: kapusta pekińska EKO, czosnek EKO, cebula EKO, imbir EKO, marchew EKO, rzodkiew EKO, chili EKO, miso EKO, sos sojowy EKO, sól.

Kimchi delikatne EKO wegańskie

19,91 300 g

Wyłącznie niepasteryzowane i bez chili, dzięki czemu jest delikatne w smaku i odpowiednie również dla osób, które nie lubią pikantnych smaków.

Skład: kapusta pekińska EKO, czosnek EKO, cebula EKO, imbir EKO, marchew EKO, rzodkiew EKO, papryka EKO, miso EKO, sos sojowy EKO, wakame EKO, sól.

Kombucha z hibiskusem EKO

21,77 500 ml

Ekologiczna kombucha, czyli niepasteryzowany napój z czarnej herbaty i kwiatów hibiskusa, z żywymi kulturami bakterii. Tworzona w Trójmieście przez prawdziwych pasjonatów roślinnej kuchni, pyszna i zdrowa. Probiotyczna kombucha, pita systematycznie, reguluje pracę jelit i wzmacnia odporność.

Skład: herbata czarna EKO i hibiskus EKO fermentowana z użyciem komponentu schizosaccharomyces pombe oraz bacterium xylinum.

Barszcz ukraiński wegański

23,64 900 ml

Skład: fasola jaś EKO, buraki EKO, zakwas z buraków EKO, kapusta biała EKO, kapusta kiszona EKO, ziemniaki EKO, marchew EKO, seler EKO, pietruszka EKO, pomidory EKO, czosnek EKO, olej EKO, sól, przyprawy EKO.

Kombucha na czarnej herbacie EKO

20,49 500 ml / Pojemność: 500 ml

Pyszny, tradycyjny napój fermentowany, powstający na bazie czarnej herbaty. Wytwarzany z prawdziwą pasją przez rodzinną manufakturę z Trójmiasta z certyfikowanych, ekologicznych składników.

Skład: herbata czarna EKO fermentowana z użyciem komponentu schizosaccharomyces pombe oraz bacterium xylinum.

Genialne Curry z ryżem tajskim

21,15 540 ml

Skład: ryż tajski jaśminowy, dynia mango 5%, mleko kokosowe, cukinia, papryka, marchew, ciecierzyca, nerkowce, napój kokosowy, sok z cytryny sól, przyprawy.

Zupa kokosowa z makaronem ryżowym (Laksa)

21,15 540 ml

Tradycyjna malezyjska zupa na mleku kokosowym, trawą cytrynową i imbirem. Danie idealne do podania ze świeżą kolendrą, makaronem ryżowym i grillowanym tofu. Polecana dla fanów lekkich tajskich smaków.

Skład: makaron ryżowy, mleko kokosowe, boczniaki, cukinia, papryka, marchew, chili, przyprawy, olej słonecznikowy, sól, imbir, kurkuma.

Zupa krem z dyni i bergamotki EKO

37,33 900 ml

Delikatna zupa kremowa na bazie dyni i mleka kokosowego z dodatkiem mango i aromatem egzotycznej bergamotki. Proponujemy podawać z pestkami dyni i świeżym pesto np. z kolendry. Polecana również dzieciom.

Skład: dynia, mango, cukinia, ziemniaki, mleko kokosowe, cytryna, olejek z bergamotki, olej słonecznikowy.

Delikatne curry z nerkowcami i mango EKO

37,33 900 ml

Wyjątkowe łagodne tajskie danie na bazie mleka kokosowego z dodatkiem nerkowców, dyni i mango. Wspaniały smak Tajlandii idealny z jaśminowym ryżem, smażonymi boczniakami i świeżą kolendrą. Polecany dla młodzieży.

Skład: mleko kokosowe, cieciorka, kurkuma, imbir, papryka, nerkowce, dynia, mango, cukinia, marchew, olej słonecznikowy, sól, zioła, przyprawy.

Kombucha z kurmumą i cytryną EKO

21,77 500 ml

Niepasteryzowany, żywy napój o właściwościach probiotycznych na bazie zielonej herbaty z dodatkiem cytryny i kurkumy, bogaty w cenne kwasy organiczne. Ma przyjemny kwaskowaty smak i jest lekko musujący. Najlepiej smakuje schłodzony.

Skład: zielona herbata, cytryna (5%), kurkuma (2%), cukier trzcinowy.

Zupa Kapuśniak EKO

23,64 900 ml

Tradycyjna polska zupa na bazie ekologicznej kiszonej kapusty z Kaszub z wędzoną papryką. Polecana dzieciom.

Skład: kiszona kapusta, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, olej słonecznikowy, sól, koper, wędzona papryka

Zupa Minestrone EKO

37,33 900 ml

Tradycyjna włoska zupa warzywna z groszkiem na bazie pomidorów i warzyw korzeniowych. Doskonała na każdy obiad podana z czosnkowo-ziołowymi grzankami. Polecana dzieciom.

Skład: pomidory, seler naciowy, marchew, papryka, pietruszka, seler, olej słonecznikowy, sól, zioła.

Zupa krem z buraka kokosowa  EKO

37,33 900 ml

Delikatna zupa kremowa na bazie buraków i mleka kokosowego z nutą egzotycznej bergamotki. Proponujemy podawać z grzankami i świeżym tymiankiem. Polecana również dzieciom.

Skład: buraki, cukinia, ziemniaki, mleko kokosowe, cytryna, olejek z bergamotki, olej słonecznikowy, sól.

Bigos z grzybami EKO

37,33 900 ml

Tradycyjny bigos z polskimi grzybami leśnymi na ekologicznej kapuście. Danie polecane również dla dzieci.

Skład: kapusta, podgrzybki, borowiki, pomidory, olej słonecznikowy, sól, zioła.

Ostre boczniaki Tom-Yum z mango EKO

43,56 900 ml

Ostry gulasz z duszonych na słodko-kwaśno boczniaków w mleku kokosowym z trawą cytrynową i imbirem. Smak wzmacnia chili, a słodyczy dodaje wspaniałe mango kesar. Doskonały do makaronu ryżowego lub ryżu w stylu tajskim. Polecany fanom pikantnej kuchni tajskiej.

Skład: boczniaki, mleko kokosowe, papryka, cukinia, marchew, mango, trawa cytrynowa, imbir, olejsłonecznikowy, sól.

Włoski krem z pomidorów EKO

37,33 900 ml

Delikatna zupa krem z pomidorów i warzyw klasyczna dla włoskiej kuchni. Proponujemy podawać z oliwą i świeżym tymiankiem. Polecana również dzieciom.

Skład: pomidory, włoszczyzna, seler naciowy, ziemniaki, sól, olej słonecznikowy.

Niedostępny
Zobacz więcej

Boczniaki koperkowe EKO

43,56 900 ml

Delikatny gulasz z duszonych na winie boczniaków w kremowym roślinnym sosie na bazie sojowej kremówki. Smak wzmacnia dodatek zielonego marynowanego pieprzu oraz koperku. Doskonały do makaronu w stylu włoskim lub jako dodatek do ziemniaków na niedzielny obiad. Polecany dzieciom, które lubią grzyby.

Skład: boczniaki, śmietanka sojowa, białe wino, zielony pieprz, koperek, płatki drożdżowe, ocet jabłkowy, olej słonecznikowy, sól.

Boczniaki Teriyaki EKO

43,56 900 ml

Chiński gulasz z duszonych na sojowo-imbirowym sosie boczniaków w mleku kokosowym z olejem sezamowym i warzywami. Smak wzmacnia sezam, a słodyczy dodaje wspaniałe sos teriyaki. Doskonały do makaronu sojowego lub ryżu w stylu chińskim. Polecany fanom kuchni azjatyckiej.

Skład: boczniaki, papryka, cukinia, marchew, mango, trawa cytrynowa, imbir, olej słonecznikowy, sól.

Fasolka po królewsku z borowikami EKO

37,33 900 ml

Genialne syte danie z fasolą Jaś i borowikami z aromatem wędzonki roślinnej i majeranku. Idealne do obiadu rodzinnego z ziemniakami i surówką.

Skład: fasola Jaś, borowiki, pomidory, wędzona papryka, olej słonecznikowy, sól, majeranek, czosnek.

Tajskie różowe curry EKO

37,33 900 ml

Kolejna odsłona klasycznego curry. Tym razem w wersji z marchewką i groszkiem.

Skład: marchew, dynia, mango, papryka, cukinia, ciecierzyca, nerkowce, napój kokosowy, groszek, olej, sól, przyprawy.

Ostre curry z kasztanami i mango EKO

37,33 900 ml

Wyjątkowe ostre tajskie danie na bazie mleka kokosowego z dodatkiem nerkowców, dyni i mango. Wspaniały smak Tajlandii idealny z jaśminowym ryżem, smażonymi boczniakami i świeżą kolendrą.

Skład: mleko kokosowe, cieciorka, kasztany, kurkuma, imbir, papryka, nerkowce, dynia, mango, cukinia, marchew, olej słonecznikowy, sól, zioła, przyprawy, chili.

Kombucha pigwowa EKO

21,77 500 ml

Niepasteryzowany, żywy napój o smaku pigwowym o właściwościach probiotycznych, bogaty w cenne kwasy organiczne. Orzeźwiający, smaczny i jednocześnie bardzo zdrowy jest świetną alternatywą dla soków owocowych i innych napojów w codziennej diecie.

Skład: zielona herbata, syrop z pigwy, cukier trzcinowy.

Kombucha różana EKO

21,77 500 ml

Niepasteryzowany, żywy napój o właściwościach probiotycznych na bazie zielonej herbaty z dodatkiem syropu różanego, bogaty w cenne kwasy organiczne. Ma przyjemny kwaskowaty smak i jest lekko musujący. Najlepiej smakuje schłodzony.

Skład: zielona herbata, syrop różany (10%), cukier trzcinowy.

Zakwas z buraków z rozmarynem EKO

32,36 700 ml

Niepasteryzowany, żywy napój z czerwonych buraków, wspierający florę bakteryjną jelit, wzmocniony rozmarynem.

Skład: buraki, woda, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, rozmaryn.

Zupa z kimchi kokosowa EKO

37,33 900 ml

Tradycyjna ostra koreańska zupa z kichmi Zakwasowni. Danie idealne do podania ze świeżą kolendrą, makaronem ryżowym i grillowanym tofu. Polecana dla fanów ostrych smaków.

Skład: Kimchi Zakwasowni, mleko kokosowe, boczniaki, wakame, marchew, chili, sos sojowy, olej słonecznikowy, sól.

Fasolka z młodymi ziemniakami

21,15 540 ml

Ekologiczna fasolka Jaś w pomidorach, z młodymi ziemniakami i dodatkiem aromatycznych borowików, czyli genialny szybki lunch od Zakwasowni. Pożywna fasolka z ziemniakami, doprawiona wędzoną papryką to zamknięte w słoiku danie pełne tradycyjnych, polskich smaków w wersji wegańskiej.

Skład: fasola Jaś, młode ziemniaki, pomidory, borowiki szlachetne 5%, papryka wędzona, olej majeranek, sól, pieprz.

Indyjska Chana Masala EKO

37,33 900 ml

Tradycyjne danie indyjskie z ciecierzycy na pomidorach z cebulą i aromatycznymi przyprawami. Gulasz idealny do podania z ryżem lub jako farsz. Idealny dla dzieci na każdą okazję.

Skład: cieciorka, groszek, marchew, pietruszka, pomidory, cebula, olej, sól, przyprawy.

Szakszuka EKO

37,33 900 ml

Tradycyjna izraelska potrawa na śniadanie na bazie cebuli i pomidorów. Oryginalnie wbija się jaja kurze do rozgrzanej na patelni szakszuki i podaje ze świeżą pietruszką i chili. Polecamy ze smażonymi pieczarkami, awokado lub grillowanym tofu.

Skład: pomidory, cebula, czosnek, olej słonecznikowy, sól, zioła, wędzona papryka.

Zakwas z buraków jodowany EKO

36,09 1 szt.

Niepasteryzowany, żywy napój z czerwonych buraków, wspierający florę bakteryjną jelit, wzbogacony jodem.

Składniki ekologiczne: buraki, woda, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, jodek sodu, jodek potasu