Wytwórnia Makaronu Bio Babalscy

Makarony Bio Babalscy
Wytwórnia Makaronu Państwa Babalskich zlokalizowana jest w małej miejscowości Pokrzydowo, w otulinie Brodnickiego Parku Krajobrazowego. Państwo Aleksandra i Mieczysław Babalscy to pionierzy rolnictwa ekologicznego w Polsce – pierwszy atest swojego gospodarstwa uzyskali już w roku 1990. W roku 2010 ich gospodarstwo rolne zwyciężyło w konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne Roku w kategorii Ekologia i Środowisko, zarówno na szczeblu wojewódzkim jak i krajowym. Od roku 2012 Wytwórnia Makaronu BIO jest członkiem regionalnej sieci „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze”. Specjalizują się w przetwórstwie produktów zbożowych pochodzących z upraw ekologicznych. W ofercie znajdują się m.in. makaron bio, mąki, kasze, płatki i otręby. Wszystkie wyroby są oznaczone numerem certyfikatu ekologicznego: PL-EKO-07-04194.
WYTWÓRNIA MAKARONU „BIO” Aleksandra i Mieczysław Babalscy - Bio Makarony / Dane firmy: Adres: 87-312 Pokrzydowo 139 / telefon: 664 355 280 / email: [email protected] / www: https://biobabalscy.pl

Wyświetlanie wszystkich 33 wyników

Wyroby dostawcy:

Mąka orkiszowa BIO typ 1850

17,46 1 kg

Mąka orkiszowa grahamka świetnie zastępuje mąkę pszenną, przez co jest szczególnie zalecana osobom unikającym wyrobów z tradycyjnej pszenicy. Orkisz wydaje się być najzdrowszym zbożem – z Mąki można przygotować praktycznie wszystkie mączne wyroby: chleb, bułki, ciasta, ciastka, pierogi, naleśniki czy domowy makaron.

Kasza jęczmienna wiejska BIO

6,77 500 g

Najlepsza w krupniku oraz w sosach mięsno-warzywnych. Wyroby z jęczmienia mają dobry wpływ na naszą skórę (ze względu na zawartość niacyny) oraz na pracę układu nerwowego (ze względu na zawartość witamin B). Innym pozytywnym aspektem kaszy jęczmiennej jest wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika, który przede wszystkim ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu oraz zapewnia poczucie sytości na dłużej.

Makaron razowy orkiszowy rurki BIO

10,10 400 g

Makaron w formie rurek wytwarzany z Mąki orkiszowej razowej typ 1850. Wyroby orkiszowe są szczególnie zalecane do obniżenia cholesterolu, przy przemęczeniach, alergii oraz schorzeniach wątroby i nerek.

Skład: mąka orkiszowa razowa, woda.

Mąka gryczana BIO typ 1850

10,18 500 g

Mąka z Wytwórni Makaronu Bio Babalscy. Najlepsza do naleśników i placków, ale można z niej zrobić np. pierogi gryczane. Ziarna gryki mają walory prozdrowotne, głównie za sprawą przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi w zwalczaniu wolnych rodników.

Makaron razowy pszenny świderki BIO

6,60 400 g

Makaron w formie świderków wytwarzany z Mąki pszennej razowej typ 2000. Pszenica jest źródłem błonnika, witamin B1, B2, D, E, K, PP oraz pierwiastków takich jak sód, magnez, potas, siarka, żelazo, wapń.

Skład: mąka pszenna razowa, woda.

Płatki żytnie BIO

4,54 300 g

Płatki żytnie są pożywnym dodatkiem do śniadania – w miseczce z mlekiem, owocami i miodem dobrze smakują i odpowiadają za nasycenie i źródło węglowodanów złożonych.

Kasza orkiszowa BIO

10,84 500 g

Powstaje z ziaren orkiszu (starej odmiany pszenicy), których popularność ostatnio wzrasta, ze względu na pożądane właściwości i ich korzystny wpływ na organizm. Kasza orkiszowa świetnie się łączy z sosami mięsnymi i wegańskimi, doskonała również jako dodatek do zup.

Mąka z płaskurki BIO typ 1850

11,40 500 g

Płaskurka jest odmianą pszenicy, do której jako pierwsi przekonali się mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Badania polskich historyków dowodzą, że to właśnie uprawa płaskurki zapoczątkowała rozwój rolnictwa na terenie dzisiejszej Polski.

Otręby orkiszowe BIO

4,85 250 g

Otręby orkiszowe, czyli łuska ekologicznego ziarna orkiszu, bogata w błonnik. Sam orkisz jest bardzo zdrowym zbożem – zawiera więcej niż pszenica witamin A, E, D, B1, B2, PP, ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Otręby żytnie BIO

3,30 250 g

Ekologiczne otręby żytnie, czyli łuska ziarna żyta, która jest szczególnie bogata w błonnik. Dwie łyżki otrąb dziennie uzupełniają organizm w około 30% zapotrzebowania dziennego na błonnik.

Płatki z samopszy BIO

9,32 300 g

Samopsza to zdrowsza odmiana pszenicy. Jest prastarym zbożem niegdyś uprawianym od Atlantyku aż po tereny Persji. Dziś nie bez powodu coraz częściej gości na naszych stołach. To jej niezwykłe właściwości wpływają na świadome wybory konsumentów.

Otręby pszenne BIO

3,99 250 g

Otręby pszenne to łuska ziarna pszenicy, która jest szczególnie bogata w błonnik. Z tego względu warto włączyć otręby do codziennego menu – dodaj ich trochę do naleśników, omleta czy jogurtu.

Kasza z samopszy BIO

11,30 500 g

Samopsza jest dziką rośliną uznaną za jedno z najstarszych zbóż, którego początki uprawy sięgają tysiące lat wstecz. Od Atlantyku aż po samą Persję starożytni mieszkańcy mogli cieszyć się jej bogactwem i wyśmienitym smakiem. Zapomniana, dziś prężnie wraca do kuchni wszystkich, którzy cenią zdrowie i nietuzinkowy smak.Kasza z ziaren samopszy jest znakomita jako składnik zup, dań jednogarnkowych oraz dodatek do obiadów. Cieszy się również powodzeniem jako baza do śniadań. Podawana z owocami bądź orzechami daje moc i energię na resztę dnia.

Otręby owsiane BIO

4,85 250 g

Owies jest to zboże, które uprawia się zaledwie od dwóch tysięcy lat. Mimo to szybko zyskało uznanie jako cenne źródło pożywienia ze względu na swoją bogatą wartość odżywczą.Otręby owsiane swoje zastosowanie znajdują w każdej kuchni. Są doskonałym dodatkiem do jogurtu, kefiru, mleka, muesli, sałatek owocowych czy warzywnych. Można również wzbogacić nimi naleśniki, gofry i ciasteczka nadając deserom zdrowszą postać.

Płatki jęczmienne BIO

5,33 300 g

Jęczmień jest pełnowartościowym ziarnem, którego właściwości odkryto w czasach neolitu, kiedy to podczas pierwszych upraw na terenie Bliskiego Wschodu doceniono jego odżywcze i pro zdrowotne działanie.

Kasza owsiana BIO

9,09 500 g

Kasza owsiana doskonale pasuje jako dodatek do dań mięsnych, jarskich oraz jako baza śniadań. Gotowana na mleku tradycyjnym lub roślinnym, z dodatkiem owoców lub orzechów jest idealnym, pełnowartościowym, dodającym energii śniadaniem. Kasza owsiana to świetny dodatek do sosów, zapiekanek, a łącząc ja z owocami otrzymamy pyszny, pożywny i zdrowy deser.