Tradycje Natury

Tradycje Natury

Tradycje Natury to wielopokoleniowe certyfikowane gospodarstwo ekologiczne, prowadzone przez rodzinę pana Tomasza Wasila od 1815 roku! Około 1815 roku do Jankowic przyjechała z dziedzicami z Francji 3x prababka jako bona dla ich dzieci. Za oszczędności kupiła gospodarstwo rolne, założyła rodzinę i od tej pory jest ono przekazywane z pokolania na pokolenie. Gospodarstwo znajduje się w gminie Jedlińsk w powiecie radomskim w malowniczej miejscowości Jankowice przy rzece Radomce z dala od tras szybkiego ruchu i jakichkolwiek zanieczyszczeń środowiska. W roku 2000 spadkobiercą gospodarstwa został Tomasz Wasil. Gospodarstwo zostało doinwestowane i zmodernizowane na przestrzeni kolejnych lat. Od roku 2002 profil gospodarstwa został ukierunkowany na ekologię. Pierwszy cetyfikat (Ekogwarancja PTRE PL-EKO-01-000467) uzyskali w roku 2003. W roku 2007 gospodarstwo zostało znacząco powiększone poprzez zakup ziemi rolnej. Od tego momentu gospodarstwo Tradycje Natury działa na powierzchni 25 ha żyznej ziemi, która jest częściowo zagospodarowana poprzez sady, uprawy wieloletnie oraz tunele. Do 2010 roku głównym obszarem działalności była produkcja mleka. Od kilku lat Tradycje Natury to przede wszystkim warzywa i owoce. Uprawiając nasze plony rolne kierujemy się zasadami naturalnymi oraz przepisami stosowanymi w gospodarstwach ekologicznych. Ziemię nawozimy krowim i kurzym nawozem, stosujemy płodozmian. Zamiast nawozów sztucznych uprawiamy łubin w celu wzbogacenia ziemi w naturalny azot. Stosujemy też naturalne komposty. Do ochrony przed szkodnikami wykorzystujemy wyciąg z pokrzyw - zwłaszcza w pielęgnacji pomidorów.Certyfikat EKO: PL-EKO-02-003023/20

W tym momencie nie mamy dostępnych produktów od tego dostawcy. Poznaj ofertę innych małych wytwórców i rzemieślników.

Alt Naturalnie, bezpośrednio od rolników i małych manufaktur Bez ich pasji nie byłoby naszego TARGU. Poznajcie kilku z nich. Od pierwszych 5 dostawców w 2017 roku nasza współpraca rozwinęła się dziś do ponad 90 rolników, ogrodników, hodowców czy rzemieślników i z tygodnia na tydzień rośnie!
Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.