Tradycje Natury

Tradycje Natury to wielopokoleniowe certyfikowane gospodarstwo ekologiczne, prowadzone przez rodzinę pana Tomasza Wasila od 1815 roku! Około 1815 roku do Jankowic przyjechała z dziedzicami z Francji 3x prababka jako bona dla ich dzieci. Za oszczędności kupiła gospodarstwo rolne, założyła rodzinę i od tej pory jest ono przekazywane z pokolania na pokolenie.

Gospodarstwo znajduje się w gminie Jedlińsk w powiecie radomskim w malowniczej miejscowości Jankowice przy rzece Radomce z dala od tras szybkiego ruchu i jakichkolwiek zanieczyszczeń środowiska.

W roku 2000 spadkobiercą gospodarstwa został Tomasz Wasil. Gospodarstwo zostało doinwestowane i zmodernizowane na przestrzeni kolejnych lat. Od roku 2002 profil gospodarstwa został ukierunkowany na ekologię. Pierwszy cetyfikat (Ekogwarancja PTRE PL-EKO-01-000467) uzyskali w roku 2003.

W roku 2007 gospodarstwo zostało znacząco powiększone poprzez zakup ziemi rolnej. Od tego momentu gospodarstwo Tradycje Natury działa na powierzchni 25 ha żyznej ziemi, która jest częściowo zagospodarowana poprzez sady, uprawy wieloletnie oraz tunele.

Do 2010 roku głównym obszarem działalności była produkcja mleka. Od kilku lat Tradycje Natury to przede wszystkim warzywa i owoce. Uprawiając nasze plony rolne kierujemy się zasadami naturalnymi oraz przepisami stosowanymi w gospodarstwach ekologicznych. Ziemię nawozimy krowim i kurzym nawozem, stosujemy płodozmian. Zamiast nawozów sztucznych uprawiamy łubin w celu wzbogacenia ziemi w naturalny azot. Stosujemy też naturalne komposty. Do ochrony przed szkodnikami wykorzystujemy wyciąg z pokrzyw - zwłaszcza w pielęgnacji pomidorów.

Wyświetlanie wszystkich 15 wyników

Wyroby dostawcy:

Czosnek EKO

12,88 3 szt

Główki ekologicznego czosnku uprawianego we wsi Jankowice nieopodal Radomia. Wyjątkowego zapachu i smaku tego warzywa nie trzeba przedstawiać – bez niego nie wyobrażamy sobie codziennego gotowania. Ekologiczny czosnek jest mniejszy niż czosnek pochodzący z konwencjonalnej uprawy, nie jest bowiem zasilany sztucznymi, stymulującymi wzrost preparatami, ma natomiast pełny, zdecydowanie lepszy smak. Czosnek przechowywać należy w temperaturze pokojowej, najlepiej w ciemnym miejscu, lodówkowy chłód mu zdecydowanie nie służy.

Kalarepa EKO

10,30 1 szt

Ekologiczna kalarepa z gospodarstwa z tradycjami. Warzywo mało znane, a niesamowicie uniwersalne w kuchni – można jeść ją na surowo, dusić i piec. Nadaje się do faszerowania, np. kaszą jęczmienną i serem lub mięsem, przygotowywania rozmaitych surówek oraz rozgrzewających zup.

Jaja kurze EKO

18,03 10 szt.

Jajka znoszone przez kury żyjące w gospodarstwie z ponad 200-letnią tradycją. Ich jakość i smak bierze się ze znakomitych warunków, w jakich żyją zwierzęta. Kury karmione są ekologicznym zbożem i warzywami, a w wolnym czasie (na wolnym wybiegu!) podskubują świeżą trawę i wyszperane smakołyki.

Cykoria EKO

19,32 3 szt

Świeża cykoria z gospodarstwa Tradycje Natury. Warzywo o charakterystycznym, gorzkawym posmaku, nie dla kulinarnych cykorów! Najlepiej smakuje w kompozycji ze słodkimi składnikami, takimi jak miód, jabłka, gruszki i granaty, genialna będzie duszona w białym winie lub zapiekana z kurczakiem.

Czarna rzepa EKO

10,30 1 szt

Czy rozchwytywana przez polskich, klasycznych poetów dziecięcych rzepka rzeczywiście jest krzepka? Czarna rzepa od Tomasza Wasila zdecydowanie jest! Jędrna i pikantna, w smaku przypominająca odrobinę czosnek i rzodkiewkę, najlepiej smakuje w surówkach z jabłkami, jako dodatek do potraw mięsnych.

Szczypior EKO

9,85 1 szt

Aromatyczny szczypior z cebuli dymki uprawianej w wielopokoleniowym gospodarstwie. Nada potrawom pikantności, jednocześnie nie dominując w daniu – jest łagodniejszy niż klasyczny szczypiorek. Najlepszy ze świeżym twarogiem oraz pieczywem, wraz z imbirem i kolendrą świetnie doprawi pieczoną rybę.

Koperek EKO

9,85 pęczek

Trudno wyobrazić sobie uprawy gospodarstwa Tradycje Natury bez ekologicznego koperku. Tradycyjna, naturalna przyprawa do zup, sosów czy surówek to nieodłączny element polskiej kuchni. Któż nie lubi też uraczyć się czasem młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem?

Fasola EKO

15,46 500 g

Suche nasiona fasoli z rodzinnego gospodarstwa z ponad 200-letnią tradycją. Klasycznie jedzone najczęściej w sycących daniach obiadowych, jak fasolka po bretońsku, przeżywają swój renesans – jako cenny składnik diety wegetariańskiej. Z fasoli stworzymy pyszny roślinny smalec lub pikantne chili sin carne.

Orzechy włoskie łuskane EKO

32,19 250 g

Dojrzewające w certyfikowanym gospodarstwie ekologicznym, świeżo łuskane orzechy włoskie. Tradycyjne dodawane do ciast oraz deserów, sałatek i dań kuchni orientalnej. Można z nich stworzyć domowe masło orzechowe, własne roślinne mleko, nalewkę, a nawet panierkę do mięs i serów.

Orzech laskowy EKO

25,76 1 kg

Orzechy laskowe z gospodarstwa ekologicznego, działającego w mazowieckiej wsi Jankowice od ponad 200 lat. Niezastąpione w różnego rodzaju wypiekach – ciastach, muffinach i ciasteczkach. Znakomite jako samodzielna przekąska i do przegryzania… w sałatce ze świeżymi lub grillowanymi warzywami.

Fasola EKO

23,18 1 kg

Nasiona fasoli pochodzące z ekologicznego, certyfikowanego gospodarstwa, zlokalizowanego we wsi Jankowice, to tradycja i natura w jednym. Niezbędny składnik angielskiego śniadania i klasycznych dań meksykańskich, sprawdzi się również jako surowiec do przygotowania wegańskich burgerów.

Groch łuskany EKO

15,46 500 g

Groch z kapustą? Czemu by nie! Ten z prowadzonego od pokoleń gospodarstwa, leżącego w dolinie Radomki, w połączeniu z tradycyjnie kiszoną kapustą i ekologiczną cebulą, stworzy danie, w którym próżno szukać chaosu. Idealnie skomponowane, pyszne i sycące, do jedzenia na co dzień i od święta.

Groch łuskany EKO

19,32 1 kg

Nasiona grochu cukrowego, pochodzące ze starego gospodarstwa z nowoczesnym, ekologicznym podejściem do rolnictwa – na klasyczną, smakowitą grochówkę i oryginalny, karmelowy kapuśniak. Dobre do przygotowania dań orientalnych, takich jak dal z kaszą jaglaną czy grillowanym bakłażanem.

Słonecznik nasiona łuskane EKO

25,76 500 g

Smaczne, świeże pestki słonecznika z ekologicznego gospodarstwa nad rzeką Radomką. Wszechstronne w kuchni – nadają się do stworzenia smarowidła do pieczywa, wypieków, posypywania zup, sałatek i dań jednogarnkowych. Prażone w karmelu staną się naturalną słodką przekąską.

Dynia nasiona łuskane EKO

36,07 500 g

Nasiona dyni uprawianych w rodzinnym gospodarstwie Tradycje Natury, w gminie Jedlińsk. Garść nasion wzbogaci smak praktycznie każdej sałatki, (nie tylko) dyniowej zupy krem, kasz i makaronów z kurczakiem i suszonymi pomidorami czy fasolki szparagowej duszonej z aromatycznym boczkiem.