Topinamburowe Smaki

Dzień dobry, nazywam się Katarzyna Ziemkiewicz, mieszkam w Czerwińsku nad Wisłą, od 2017 roku, uprawiam topinambur na powierzchni 1,25ha. Jest to polska odmiana Albik, wytwarzająca gładkie maczugowate bulwy. Za względu na niezwykłe właściwości prozdrowotne i lecznicze całej rośliny, od dwóch lat przetwarzam bulwy, pędy i kwiaty, aby były dostępne dla konsumentów przez cały rok a nie tylko w okresie zbiorów. Świeża bulwa dostępna jest jako warzywo od listopada do maja, później sprowadzana jest z Włoch, Chin i Francji – z przechowalni. W Polsce też już zaczyna być przechowywana. Uprawa topinamburu jest niezwykle prosta, ale wydobycie go z ziemi, oczyszczenie, przechowanie i przetwarzanie są pracochłonne i czasochłonne. W moim gospodarstwie wszystkie czynności są wykonywanie ręcznie lub przy użyciu bardzo prostych narzędzi. Skala produkcji jest niewielka ze względu na małe zapotrzebowanie odbiorców. Topinambur staje się coraz bardziej popularny, szczególnie poprzez różne programy kulinarne propagujące to warzywo. Ja wytwarzam z niego wiele różnych produktów, jeszcze więcej pomysłów oczekuje na realizację. Wszystkie używane przeze mnie informacje dotyczące działań prozdrowotnych, poparte są badaniami naukowymi i klinicznymi, a przepisy lecznicze zaczerpnięte ze stron rosyjskich i japońskich, gdzie medycyna ludowa i ziołolecznictwo topinamburem mają wiedzę i tradycję kilkuset lat, a preparaty stosowane są również przez ich medycynę tradycyjną.

Wyświetlanie wszystkich 6 wyników

Wyroby dostawcy:

Kawa z pieczonego topinamburu

25,01 120 g

Kawa z pieczonych topinamburów działa pobudzająco i odtruwająco oraz reguluje trawienie; działa osłonowo na serce, wątrobę, naczynia krwionośne i nerki. Działa podobnie do kawy naturalnej, lecz nie podnosi ciśnienia – przyspiesza krążenie krwi, dotlenia i oczyszcza umysł. Nie obciąża i nie podrażnia żadnych organów.

Suszony Topinambur

18,09 90 g

Suszony topinambur z gospodarstwa specjalizującego się w uprawie i przetwórstwie tego wartościowego warzywa. Ma właściwości obniżające ciśnienie krwi i regulujące poziom cholesterolu. Suszony topinambur ma słodko-orzechowy smak. Sprawdzi się jako przyprawa do sałatek i dań kuchni orientalnej oraz baza do przygotowywania naparów.

Kwiaty topinamburu

18,09 18 g / Zawartość netto 18g około 60 kwiatów.

Kwiaty topinamburu, uprawiane i suszone przez Panią Katarzynę z Czerwińska nad Wisłą. Idealne do stworzenia prozdrowotnego naparu, który pity z dodatkiem miodu i cytryny znakomicie wzmacnia odporność organizmu. Napar z kwiatów topinamburu, dodany do kąpieli, złagodzi stany zapalne skóry i przywróci jej elastyczność.

Skład: kwiaty topinamburu.

Proszek z topinamburu w kapsułkach

74,29 

Wzmacnia system odpornościowy, produkty z inuliną polecane są szczególnie przy wyjałowieniu przewodu pokarmowego, np. po lub w trakcie antybiotykoterapii i chemioterapii. Z badań naukowych wynika, że około 40% masy spożytej inuliny przekształca się w jelicie grubym w biomasę bakterii.

Skład: 95% topinambur suszony, 5% topinambur pieczony.

Konfitura z topinamburu ze śliwką

13,62 220 g

Konfitura z topinamburu ze śliwką węgierką.Produkt bez cukru, wegański, wegetariański, dla diabetyków, dla dzieci.

Skład: bulwy topinamburu, śliwka węgierka, napar z lukrecji i anyżu.

Topikolada

21,96 120 g

Topikolada spożywana przed lub w trakcie jedzenia zwiększa przyswajalność substancji odżywczych z innych spożywanych produktów. Jest bazą to stworzenia przepysznych topinamburowych napojów.